Tuesday, February 12, 2019

Cara Atasi Kulit Kering

Kulit kering antara masalah utama orang kita kan? Cuaca panas terik pastu masuk pulak dalam office air-cond kemain sejuk!

Kulit pun mudah jadi kering. 

Untuk kulit tangan & kaki Fira sapu herbal blend Shaklee yang paraben free. Krim nih krim tanpa bahan kimia so sesuai untuk kanak-kanak, orang tua dan dewasa. 

Kulit jadi lembut aje, tumit kering merekah pun boleh hilang tau. 

Untuk kulit muka Fira pakai Youth Skincare. 

Youth Skincare adalah skincare yang purely 100% organik yang sesuai untuk semua jenis kulit. Wanita mengandung pun selamat nak pakai. 

Bebas daripada 1500 bahan kimia. 

Part paling best, Youth Skincare ada Vital Repair yang baiki sel-sel kulit yang dah rosak akibat radikal bebas. So pori2 akan mengecil elok, kulit makin halus dan tak kering kusam dah.

Youth Skincare ada promo untuk Starter Set untuk bulan February nih. Satu set ada 4 items berharga RM612 sahaja. Normal price RM850 tau. 

Free Membership dan Free penghantaran. 

Jom wasap fira if berminat nak tau pasal Herbal Cream & Youth Skincare yer

http://azlfira.wasap.my

012-6177661

Sen SV Fira
AZL team 

Saturday, February 9, 2019

CARA ATASI GEGATA KULIT

Cara atasi GEGATA / Alahan Kulit

Minggu lepas Fira terkena serangan gegata. First time kena tu. 

Balik dari lunch makan makana korea, kulit rasa gatal-gatal. Tapi masa tuh tak pikir apa pun. Just gatal-gatal biasa. 

Tapi malam tuh, tangan kaki naik gegata. Pastu badan rasa miang-miang gatal teramat!!

Masa tuh dah malam, tak rasa ada klinik yang buka 24 jam kat area rumah nih. So Fira mandi dengan Basic H Shaklee & garam. 

Lepas mandi sapu pulak dengan Herbal Cream Shaklee. 

Lega la sikit rasa gatal miang-miang tu. Tapi still tak boleh nak tidur lena. Beberapa jam kemudian rasa balik gatal teramat, non stop mengaru. huhu. Tangan membengkak.

If ada camomile lotion ke boleh jugak kurangkan rasa gatal. 
If takder mandi balik dengan air garam or Basic H.

Gegata naik sampai ke muka pulak. Satu badan naik gegata tuh. 

Esok harinya fira terus pergi klinik. Nasib baik cuti CNY ada klinik yang buka. Doktor tengok aje gegata tu terus cakap confirm kena alergik. 

And kena ambik 2 injections. Satu injection dalam darah, cucuk kat urat tangan. Satu masukkan ubat untuk mucles, So cucuk kat lengan. Perghhh boleh tahan jugak sakit dia. hehe

Lepas sejam, terus berkurangan rasa gatal2. Gegata pun hilang sikit2. Bengkak tangan surut sikit2.

Alhamdulillah, sehari lepas tuh bengkak dah takder. Just sakit-sakit kesan mengaru tu ada lagi la. 

Fira makan Omegaguard & Vitamin C untuk hilangkan radang kulit dan hilangkan kesan mengaru tu. huhu

So if sesapa terkena alahan, cepat-cepat pergi klinik. Bahaya biarkan lama. 

Ada orang sampai bengkak saluran pernafasan. Ada orang sampai low blood pressure. Boleh memudaratkan kesihatan if dibiarkan lama. 

Berminat nak beli produk Shaklee, boleh wasap Fira yer. Fira agen sah Shaklee selama lebih 2 tahun dah. 

Assalamualaikum :) 


Tuesday, October 30, 2018

MENARA KL - KL TOWER 

27/10/2018

Unplanned trip ke KL Tower oleh Lokman. So OOTD pun memang biasa aje laa.. hahaha, siap selipar lagi anak-anak bujang aku. 

Plan asal nak keluar pergi klinik then brunch kat tempat biasa, Subang Ria Kelana Jaya layan capati & keay tiaw goreng legasi Auntie Gemok. 

Lepas brunch anak-anak nak jejalan. so abah nya pun terus la melencong ke KL. 

Ini first time kiteorang sampai Menara KL. 

Parking limited kat dalam kawasan, tapi bagusnya parking free aje. 

First thing first abah dorang semangat nak ambik gambar dengan background kl tower. haha

Then baru la kiteorang berjalan-jalan area situ. tengok ada rumah terbalik. masuk kena bayar dalam rm19 dewasa, kanak-kanak rm16, kiteorang skip. 

next tengok dalam area kl tower pula. Ada 3-4 groups lawatan sekolah. so nampak la meriah cuma still tak terasa crowded sgt. usha tiket masuk, ada beberapa kategori tiket, untuk observation deck murah skit dari sky deck. Sky deck nih paling atas, dan boleh keluar dari area menara dan boleh jalan2 tengok permandangan. 

restoran kl tower antara observation deck and sky deck. setiap floors tu ada price dia, dan ada jugak package. 

nak masuk restoran rasanya ada dress code dia. 

anak-anak tak nak naik sebab takut katanya. hahaha. ok save duit! haha

so next pergi kawasan Mini Zoo. awal-awal dah disambut dengan du ekor burung parrots. hehe

yang ini anak-anak nak masuk sesangat. so jommm! 

tempat dia tak ramai orang masa tu. memang senang aje nak berjalan sini sana. kids pun happy je senang bagi haiwan-haiwan tu makan. 

staff sana dorang memang control visitors bagi makan kat pets dalam tu. seorang akan dapat 1 helai je daun untuk diberi makan pada haiwan dalam tu. 

if tak ramai orang then baru dia bagi bagi extra food for pets. ini memang bagus laa, idoklaa pets tu semua terlebih makan kan. 

kebersihan tip top. ada cafe dalam tu jugak. 







just haiwan dia tak banyak sangat. just ni nice. ada kangaru sekor, haha menyorok bawah kerusi,dapatla fira merasa pegang kangaru, hahaha teringin nak pergi australia tak tau laaa bila nk sampai sana

Sunday, October 28, 2018

Cara Mengawal Resdung

Sakit resdung nih memang dah menjadi kebiasaan bagi orang kita. 

Antara sakit keturunan yang akan turun ke adik beradik, ke anak-anak jugak.

Dalam adik beradik Fira, arwah abang, kakak dan adik lelaki semua ada resdung / sinus. 

Jenis bangun pagi aje confirm akan bersin-bersin. 

Fira masa kecik & remaja takder masalah bersin, tapi bila nak umur 30-an nih baru perasan ada sinus. 

Bangun pagi kepala pening, pastu bersin-bersin, bila duduk kat opis hidung akan blokage sampai susah nak bernafas. 

Orang yang ada resdung dan sinus nih pertama sekali kena jaga pemakanan dia. Tak boleh makan sambal belacan dengan banyak, ada orang alergik seafood, ada orang alergik ayam, so kena tau makanan apa yang akan trigger kegatalan pada muka. Once dah tau, senang laa control resdung/sinus dari kena attack. 

Dua banyakkan minum air masak. 

Tiga pastikan keadaan rumah/ office dalam keadaan yang bersih. Habuk takder, basuh cadar, tuala, sarung bantal setiap minggu. 

Last sekali ambil supplements yang terbaik. Fira amalkan Vitamin C dan Alfalfa dari Shaklee. Alfalfa adalah dauh herba. Dia mengawal serangan resdung/sinus nih dengan menguatkan sistem dalaman kita. 

Vitamin C pulak menguatkan imunisasi badan dan mengelak badan dari serangan selsema dan bersin berlarutan. 

Bila makan secara konsisten, resdung dapat dikurangkan, masalah jerawat kat muka pun boleh diatasi tau dengan dua supplements nih. 

Ni atas pengalaman fira sendiri. Lepas amalkan secara konsisten, fira dah kurang ambil paracetamol. 

Supplimen Shaklee adalah dari bahan semulajadi, InsyaAllah asbab pemakanan yang baik, sakit resdung dan sinus dapat diatasi. InsyaAllah.

Nak dapatkan info dan supplements Shaklee boleh wasap Fira. :) 

Fira agen sah Shaklee di Malaysia. 

Http://azlfira.wasap.my 

012-6177661

Boleh wasap terus k. 

Saturday, October 20, 2018

I am back!

Assalamualaikum 
Hai bloggers! 

I am back! Haha setelah bertahun-tahun. Last time ada masuk jap pastu terkubur balik. Hehe. Sebab faktor kekangan masa. 

Now kena cari masa gak untuk ber-blog. Rinduu la nak bercerita dalam nih. 

Nak blogwalking balik all my bloggers list. Ya ampunnn lama nyaa jugak tak baca blog orang lain. Huhuhu. 

Ada yang still ingat kat Fira ker? Hehe.

Now I am a mother of 5 little kiddos. 

Still working office hour times, and now ada part time business. 

Later will share about my bisnes laa. Hehe

Anak-anak semua dah sekolah dah, yang paling kecil umur 2 tahun kena pergi playgroup gak. 

Ok, nak kena jadi “cikgu” pulak. Next week anak-anak nak exam kan, so nk kena mengajar la pulak. 

See ya! 




 
Blog Template by Delicious Design Studio