Monday, October 28, 2013

My newborn baby

Assalam bloggers...
Alhamdulillah, syukur..aku dah selamat melahirkan seorang putera pada 17 Oktober 2013, 2 hari selepas Hari Raya AidilAdha..
Dan 2 hari sebelum EDD..actually on that day aku attend bi-weekly check up kt PPUM. Sampai2 hosp. terus kena g buat CTG..nak tgk pergerakkan jantung baby..naik tingkat 4, ada bilik khas utk CTG check up..dlm 20 minit nurse2 monitor. Masa buat CTG tu aku dah ada rasa mild contraction dlm 2 kali..bila nurse tgk result then panggil doc check..dorang ckp result ctg not really good..and dpt detect the contractions. Terus dorang refer ke doc klinik bawah..
Kat bilik doc bawah, jumpa balik dgn dr syahizi tu..and dia terus minta nk seluk check if ada bukaan. Nak tak nak redha aje la..dia kata dah 1cm, then terus dia suggest nk buat force bukaan ke 3cm..aku ingatkan nk induce dgn injection ker, tapi rupanyer dia nk seluk lg dlm & buat bukaan dgn jari dia..arrrrrrrrrgghh, seriyessss sakitttttt nokkk!! Hilang nafas aku tahan sakitt..memang nasib x kena sepak aje doc tu..hahaha..tetiba leh pulak dia bg suggestion tak sempat aku nk fikir dia nk buat keputusan tuk aku. since EDD aku pun lg 2 hari so katanyer baik terus bersalin haritu..dah alang2 kat hospital dah & the contraction dh ada gak. 
Aku berserah. Dah jangka sebelum pergi hospital, ckp kat lokman ntah2 bersalin hari check up gak. Lokman pun srh beranak cepat, jenuh menunggu hari2 sampai x pergi kerja..haha. Tu yg aku pasrah aje bila doc nak paksa beranak. 
Dah buat bukaan 3cm dr syahizi terus call wad atas utk terima aku. Masuk wad waiting for labor room.then continue dgn CTG monitoring. Lepak kat wad tu x sampai sejam tgk dh 4cm, terus nurse arah aku utk masuk LR. Kiteorg dahla x bawak beg pakaian..selai sepinggang dtg hospital. Ooohh lokman & tia terus balik lps aku kena masuk wad menunggu. So masa aku kena masuk LR lokman baru sampai rumah..tia hantar ke rumah mama dia. Menangis2 dia xmo dok sana bagitau lokman. Aku sempat whatsapp semua family, family aku & lokman yg aku dh masuk LR. Mohon doa semua. Masa tu rasa cepat aje, tak menyempat2 nk inform yg lain2. Dengan line phone kat ppum tu x clear..pastu masa kt wad menunggu disrh aku off hp sbb xnk ganggu CTG reading. Kelam kabut aku. Pagi tu je masa menunggu turn aku sempat upload kat fb gambar dgn tia..kikkiki..gmbar kenangan sebelum beranak la kiranya..haha. Gediks kan? 
Masuk LR pukul 1 petang. 1.15ptg air ketuban dipecahkan. Pastu masa menunggu bukaan demi bukaan..MasyaAllah..satu pengalaman yang baru bg aku banding lahirkan tia & kembar. Aku rasa masa lambat sgt berlalu. Depan mata memang jam dinding, so memang menghitung masa. Dari sejam ke sejam..takder org teman..nurse & MO keluar masuk gitu..check2 ctg pastu kuar. Oh aku x sempat mkn apa2 pun since pagi. Masa tunggu turn aje lokman sempat belikan air milo kotak utk aku. Tu je yg ada dlm perut sampai beranak. Aku minta air masak gk kat nurse. Dapatla minum 2 sedut. Masa kat wad menunggu ada arr dorang served nasi lauk, tapi time tu la tetiba dorang srh g LR. Sengal betul..lapar aku tau! Tapi hilang lapar sebab nerves nak push..huhuhu.
Sampai pukul 6 petang contraction makin kerap. Aku dah rasa nak meneran dah, tapi sorang pun xde kat situ. Aku menjerit2 panggil nurse & doc. 3 kali okkkk!! Terus menangis aku sebab takut aku xdapat nak tahan dari meneran & takder org sambut baby. Sangat2 cuak & takut!! Sampai midwife masuk dia dah get ready aje nak sambut baby aku in case doc tak sempat dtg. Dia siap leh explain kat aku ada 3 patients lg nk bersalin serentak. As usual ppum ni short of doc. & nurses. Explained time aku tgh sakit nk bersalin mmg mengundang marah aje laaa..masalah aku ke korang x cukup staff? Sekarang ni aku ni nak beranak, tanggungjwb korang arr sediakan org..aduhaiiii! Tghari tadi bukan main ramai doc & budak2 MO kuar masuk bilik aku, sampai naik rimas aku..siap aku nk rehat tido boleh bantai borak2 dgn kuatnyer sambil tangan dok gegar2 katil aku..bila abis jer waktu kerja hilang dah hilang semua budak2 tu? Aiseyy..wrong timing gak baby ni nak keluar punnn..huhu
Pukul 6.21 petang selamat la aku keluarkan baby boy ni..dengan 3 ke 4 kali push..hahaha..nasib baik ada lagi tenaga. 
Baby berat 3.1kg. Paling berat antar tia & kembar dan paling lama dalam LR. 5 jam. Erkkkk..campur lepas beranak kena dok lagi dalam LR until 10 mlm. Kesian lokman tunggu kat luar sorang2. Dorang lak style tak inform husband kite. Apapun syukur semua selamat. Nanti aku sambung eh...nak tido ni..gud niteeee

3 idea?!:

amal said...

tahniah kak!~ alhamdulillah dah 4 org dah n tia the only flower! hihihi, abesla dia kena buli jap lg hehe.. selamat berpantang^^

PwettyPearl said...

u got a beautiful kidsss! cant stop staring at them.. the gul n the twin, sooo comel =) yg latest edition ni mst comel kan? sejak being a mommy ni, i suke sgt tgk anak2 org, hehe =)

FiraHamzah said...

amal
terima kasih dear..haah the only one princess in the house la kakak tia tuuu..kadang kena buli tapi selalunya dia yang buli budak2 kembar tu, jadi master mind..huhuhu

PwettyPearl
thx babe!! awwwwww, all the best to u..selamat menjadi supermom..hehehe..keep in touch ya! :)

luv, fira hamzah

 
Blog Template by Delicious Design Studio