Thursday, January 31, 2013

Dilema kerja..

Semalam ada bos dari department admin call aku. Ajak aku masuk department dia, since 2 staff dia nak resign. Bersungguh2 dia ajak aku tukar department. Sebenarnya dari last year dia approach aku tapi aku tak ready lagi. Even memang la aku berniat sangat nak mintak transfer department, tapi aku preferable tukar ke bhgn operation. bukannya admin. hehe.
Before masuk company nih 4 thn lepas, aku memang keja as admin exec kat company parking. Kira dah ada 2 tahun experience arr dalam bidang admin. Agak stress jugak keja admin nih..lagi2 bila kena deal dengan vendor & bila kena kira stock in stock out. Takut barang kurang or tak kualiti then staff2 komplen. Aiseyyyy..aku nak kena menjawap dengan bos pulak.
Dulu aku sampai gaduh2 dengan bos lama..hahaha. siap menangis bagai..masa tuh baru pertama kali keje admin, pengalaman memang zero, start dari bawah..jadinya banyak jugak kesilapan. Bila dah silap bos main sembur2 aje..tu yg sentap tuh. Tapi lama2 aku dah lali dengan perangai bos dan aku jadikan setiap benda tuh satu pengalaman baru. Lama2 aku enjoy jer keje as admin. Sampai sabtu ahad pun rela datang opis buat filing. Masa tuh tak kawen lagi, boleh arr balik keje pukul 8 malam, pastu kerja on weekend. Sekarang nih memang tak boleh arr..mau anak-anak menjerit kat aku. huhu.

Aku dalam dilema bila bab nak bagitau bos aku sekarang nih. Rasa tak sampai hati, tapi aku kena pikirkan gak untuk diri sendiri. Aku dah takde rasa kepuasan kerja kat tempat sekarang. Buat keje yang sama selama 4 tahun. Walaupun projek setiap tahun lain2, tapi still ada beberapa keje yang sama aku kena buat setiap tahun, bos aku taknak ganti orang lain untuk buat kerja2 tu. Aku dah naik lemau buat benda yang sama. Bosan. sembilan jam duduk kat opis mengadap tempat yang sama, kerja yang sama membuatkan mood merundum..rasa macam buang masa aje dan hati jadi tak ihlas sepenuhnya..takut aku. takut rezeki jadi tak berkat..huhuhuu..mintak dijauhkan, rezeki yang dapat nih la bagi anak-anak makan minum. So daripada aku seksa diri sendiri baik la aku mulakan langkah yang baru. yer dak? walaupun kerja yang aku mintak nih bukan la sesuatu yang baru, tapi still mungkin sesuatu yang aku suka dan boleh buat. InsyaAllah.

Orang lain bila bosan dengan keje sekarang akan cari keje kat tempat lain kan? dorang cakap dah alang2 nak tukar kerja, baik tukar terus environment baru. macam aku tak terpikir lagi nak cari kerja kat tempat lain. Sebab utama lokasi opis nih dekat sesangat dengan rumah. kira dalam islam cakap takrif kejiranan adalah 40 buah rumah disetiap penjuru..haaaa, kira kalau kira umah aku dengan opis dalam lingkungan 40 buah rumah arr..jalan kaki 25 minit pun sampai rasanya ;p
Dah tak rasa serabut nak redah pergi balik opis setiap hari plus nak hantar ambil anak-anak kat rumah kakak aku. Semua dah senang, Alhamdulillah. Dalam setengah jam dah sampai rumah --> opis --> rumah babysitter.

InsyaAllah..aku try slow talk dengan bos esok. tengok apa dia kata. harap2 dia dengan senang hati dapat lepaskan aku, sebab dia pernah cakap mana2 staff dia yang nak cari pengalaman baru dia leh consider.
Korang doakan aku yek. Harap2 jalan yang aku pilih nih yang terbaik untuk aku.

Ok then, take care korang! :)

 
ini celebrate birthday bos aku last 2 weeks.
yang pakai spek tudung hitam tuh our GM. Lady big bos. :)
Sorang aje lelaki dalam department aku..hehe


Bos aku nih baik. tu yang tak sampai hati tuh.. ;(

Tuesday, January 29, 2013

Potty Train budak umur 2 tahun 10 bulan #part 1

Cuti 3 hari aku plan nak ajar dia untuk potty - free diaper.
Hari sabtu tak dapat nak buat, sebab tengahari ada kenduri. Tangguh.
Hari Ahad lepas mandi pagi aku still pakaikan dia pampers. Rasa malas pulak nak ajar dia..heheh. Pastu tengah syok2 dia main dengan kembar, tiba2 dia cakap sakit "bijik". sakit lama dia tuh la. Walaupun benda tuh dah mengecil, tapi dia ada jugak cakap sakit kat tempat tuh. Aku tak tau la dia nih bercakap benar or saja tarik perhatian. Apa pun aku still kena ambil serius kalau dia betul2 sakit. Ye la, budak nih tak reti nak describe kan sakit macam mane. Lepas aje dia cakap sakit, terus aku suruh dia pergi toilet. Aku nak basuh. Tengok2 pampers dia dah berat dengan kencing, tapi belum lagi buang air besar (yak). Terus aku ada mood nak train dia. Lepas basuh, aku tak pakaikan dia pampers. Aku suruh dia duduk kat bekas potty dia dan paksa dia yak.
Tunggu punyer tunggu, takder hasil.

Terkebil2 minah kecik nih kat situ. yak takmo keluar. haha..

Ada pulak tuh peneman setia aka bodyguards dia. haha..sape lagi kalau bukan si kembar.
Sibuk mengekor. Setia berdiri depan toilet tengok si kakak kena paksa yak. haha..aku bagi aje la dorang tengok, dengan harapan nanti turn dorang untuk potty, dorang dah tau nak buat camne..kekeke..belajar dari kakak dorang. Senang dah kerja aku nanti. Yang sorang nih pun aku rasa separuh nyawa nak ajar, inikan nanti si kembar. hukhuk..

Lepas 15 minit still takder tanda2 nak yak, aku suruh la dia keluar toilet. Tak bagi dah pakai pampers. Pakaikan panties aje. Berkali-kali aku ulang suruh dia inform if nak yak or kencing. Siap ajar dialog lagi camne nak bagitau aku if nak membuang then pintu toilet aku buka seluas2 nya. kekeke.

Resultnya dari pukul 10 pagi sampai 1 petang, berjaya kencing di toilet dengan sendirinya sebanyak 2 kali dan kencing di celah sofa sebanyak 2 kali jugak. Lepas kencing baru dia bagitau aku. haiyaaa..pandai pulak tuh cari port nak kencing. Celah2 sofa, so that si kembar tak kacau.haha.
Baru 3 jam, aku dah rasa penat. Seriyess rasa surrender.haha. Tu belum yak lagi tuh. Minum susu coklat dah 2 botol, susu madu 2 botol, air ribena ntah berapa botol ntah. Tia memang kuat minum air. selalunya lepas aje minum susu dia akan terus yak. Agaknya sebab aku suruh yak dalam bekas terus terbantut yak nak keluar.kekeke. bertuah punyer budak!

Last2 aku letih aku terus pakaikan dia pampers. haha.mak yg give up. Masa tuh pun time dorang nap. Kesian jugak kat dia sebab kena alert setiap kali aku send reminder. Tak dapat nak me-lena. Lepas aje pakai pampers terus yak. ciss..

Setakat itu aje la training kiteorang.
Esoknya aku nak train lagi tapi abah nya ajak breakfast kat luar, terus beli barang dapur kat tesco until lunch time. Balik dah penat. Budak2 tidur sampai petang. Takdo la nak train bagai. Full pampers lagi la gamaknya.

Ok la untuk permulaan. At least dia dah boleh berlari ke toilet sendiri untuk kencing.
Nanti cuti Chinese New Year aku sambung lagi potty train dia. hekhek..harap2 by umur dia 3 tahun bulan Mac nanti dah boleh buang sepenuhnya dia toilet. Malam time nak tidur aje kot pakaikan pampers. hehe.

Caiyok Tia Zahraa! Semoga tahun ini awak berjaya free dari diaper yek. Save duit poket Ummi jugak..hehehehehe..

sempat lagi buat peace..
gaya di paksa yak..haha


peneman setia Tia
Aariz buat peace..
tak pakai baju sebab baru lepas makan..kekeke..

Friday, January 25, 2013

Cuti dan Sakit

Salam Jumaat..

Hari ni aku keje. Ramai budak2 opis yang cuti..rasa macam cuti Hari Raya aje..kosong opis.
Semalam cuti Maulidur rasul. Aku & family lepak kat rumah adik ipar. Lokman teringin makan ikan bakar yang di salai sendiri. Gigih sungguh! Kakak ipar & family pun join sekali. Tapi aku start semalam tak sihat. Demam & selsema menyerang. Rerasa dah lama tak kena selsema teruk sampai terbersin2 tak henti2..kepala berpusing2..
then hari ni hidung tersumbat. Duduk dalam opis yang air con kuat rasa tak boleh nak bernafas..adehhhh..
Ntah kenapa aku tak mau amik mc...gigih jugak masuk opis. :p

Esok sampai isnin cuti. Ramai yang dah sampai ke kampung kan? ada pulak yang pergi bercuti-cuti. Bestnyeerrrrrr..

Aku?

esok ada cousin nak bertunang. Abah aku 2 kali hantar reminder kat adik beradik suruh semua orang pergi..kekeke. Sebab ini cousin belah arwah ibu. Memang time Raya aje jumpa dorang nih.. So bila ada kenduri2 macam nih Abah akan bersungguh2 mengajak kiteorang join, supaya kiteorang kenal dengan semua sedara mara belah arwah. Yer la, takut kiteorang tak kenal sedara mara.
Abah aku tak tau kiteorang still keep in touch each other dalam facebook. Ada abg saudara dah buat family group dalam FB. So semua cousin2 dah join..since last year baru la jugak aku kenal cousin2 aku yang jarang2 jumpa, ada yang dah anak 2-3 baru ku tahu..kekekek..Abah aku tak tau sebab sejak pencen dia memang tak pegang komputer dah..hehehe..Alhamdulillah, semoga tali persaudaraan tetap berpanjangan walaupun arwah ibu dah takder. Dapat tengok dorang kat fb pun dah cukup baik. sekurang-kurangnya anak-anak aku kenal cousin2 dorang lepasnih.

Berbalik pada cuti, Ahad & Isnin still takder plan. Mungkin duduk rumah aje.

Gaji aku dah selamat dapat. Memang sah di tolak RM500++ unpaid leave. Sadissss..sob sob. Jumaat lepas AM, HR dah call aku. Dia try jugak explained. Aku redha aje la..tapi still aku cakap policy dorang tak clear. Even dalam manual pun tak clarify terang2. Tak aci arr macam tuh. Jadinya dia janji akan highlight kat management meeting. huhu..

Tadi pergi bank2 bayar hutang. Tinggal la baki seciput..sipi-sipi aje belanja bulan nih..wuaarrghhhhh!

Ok..takde mood nak berblog. Tak rasa ada hidung hari nih..rimas! Balik nih nak telan panadol lagi..

oh kanak-kanak kat rumah aku sihat. hari2 bergaduh sesama dorang. dah gaduh pastu cium-cium balik. Pening aku. :D

bubye korang....happy weekend & happy public off-day!!

bebudak kat rumah cousin dorang semalam.
Excited dapat main kat luar..panas2 pun nak main. Sampai penat, pastu meragam.
Tu Hafiy la tuh tengah meragam..




dah penat main bola kat luar, minum susu sambil tengok upin ipin


nih pagi semalam. Breakfast time.
Dah pandai la pulak nak guna pisau & garfu. Gaya je lebih. Makannya idak..
Hafiy si boo-lat!

Monday, January 21, 2013

Birthday Party Berpiknik @ Lembah Kiara TTDI

Happy Monday all!

Sabtu lepas aad invitation kawan opis lama, dia buat besday party anak dia ke setahun.
Konsep birthday party ala berpiknik kat taman rekreasi. Since anak-anak aku suka pergi taman rekreasi cos dapat main playground, aku & Lokman boleh arr bawak dorang. If birthday party kat rumah orang tuh memang agak susah nak lepak lama2..iyela dorang nih bukan boleh duduk senyap2..ada je kang huru hara rumah orang dorang buat.
First time kiteorang sampai kat Taman Rekreasi TTDI nih, actually tak pernah tau pun kat TTDI nih ada taman rekreasi..hahaha..dulu2 masuk TTDI pun sebab kekawan zaman belajar suka lepak makan kat Rasta. Rasa dah bertahun2 kot tak pergi Rasta since dorang dah berpindah tempat. huhu.
Melilau gak cari tempat ni..landmarknya sekolah kebangsaan TTDI. parking sangat senang. Kiteorang sampai dalam pukul 4.30 petang. Orang dah ramai gak. Nasib cuaca tak terlampau panas dan tak hujan. Just nice untuk lepas budak2 main.
Terus pergi ke playground. Area party betul2 depan kawasan playground. Sementara tunggu dorang set up tempat, aku & Lokman layan budak2 main. Excited budak2 nih main, sampai takmo stop. heh.
Overall, suka gak aku konsep birthday party anak macam nih. Bebas nak buat apa2 kat situ. Nak main playground, nak main air kat mini air sungai seberang playground tuh, or main badminton ker..hehe..actually if ada beberapa aktiviti untuk kanak2 lagi macam best (macam ala2 sukaneka, permainan tiup belon ke, cari gula2 dalam tepung dll) selain aktiviti makan-makan.
Suka jugak taman rekreasi nih. Luas & bersih. Sangat terjaga. Selesa la nak bawak anak-anak. Nak bawak stroller sambil jogging pun boleh. Ada aku tengok beberapa orang foreigners buat camtu. Rileks aje..ada area untuk main badminton, area budak2 belajar roller blade. siap ada instructor khas lagi. Seronok nengok...rerasa lagi macam syok aje bawak anak2 beriadah kat sini, idak lerrr balik2 pergi shopping mall, hehe..

Nanti nak belikan Tia basikal, so leh bawak dia main kat sana. Asal dia tengok budak2 baya dia main basikal aje dia cakap nak main gak. aiyooo..
sebab dah janji dengan dia, besday dia nanti kiteorang nak belikan dia basikal..kekeke..haaa, teringat2 la budak tuh..asyik dok cakap nak naik beskal aje la...penat lagi la aku nak explain..huhu.

Moh layan gambar..
aku selitkan sekali gambar pergi taman rekreasi kelana jaya, seberang aje dengan kondo kiteorang duduk. Amat berbeza la dua2 rekreasi nih..huhu. Tmn rekreaksi KJ tu amat2 la tak terjaga. Playground pun dah pecah2 & berlumut2. Ikan kat tasik dah mati timbul2 lagi..Tia excited tengok ikan mati terampung..haha. Dia ingat fish tu tidur kot. kekeke..



confident aje minah kecik nih berjalan kat depan..siap cekak pinggang..




piknikkkk & playground time


my fren & her little boy, Atie.
Dia buat semua sendiri party nih..siap boleh jadi event planner if korang nak buat low cost besday party.
Dia boleh tolong :)


ada mat badut dok bagi belon kat bebudak


penuh tangan hafiy dengan makanan..


view kawasan party
seberang sana ada mini air sungai. Aku tak snap photo kat sana
Tia takmo main air..lebih suka main kat playground


kanak2 belajar roller blade ..sebelah aje dengan playground


+++++
ini kat taman rekreasi KJ. 2 minggu lepas




kat kolam nih arr ada ikan mati terapung. dorang nak sentuh air tuh
aku tak bagiiii...heeeee ;p


playground nya banyak..tapi tak terjaga..

Friday, January 18, 2013

Link untuk free template for Blogger & App for edit picture

Haaaa..panjang tajuk entry...

Sebenarnya aku nak bagi korang link untuk senarai website2 yang bagi template/background untuk blog korang. Semua aku dah buka..best2..tapi aku kena pilih mana yang tak di block aje kat opis nih. huhu..
Nasib jumpa yang menarik hati..

Akhirnya berjaya juga aku tukar template blog aku..lepas nih dah tak tukar dah sampai tahun depan..hehe..inila dia blog aku untuk tahun 2013. hoyeayyy!!..

nak tau kat mana aku dapat? meh aku share dengan korang..
korang tengok kat SINI
dia dah listkan korang website2 tuh...korang tinggal pilih aje.

then untuk header or photo2 yang korang nak edit or letak watermark korang leh guna application pixLr . Application ni korang taknya nak download kat pc korang, boleh aje guna straight. janji ada internet laaa..heheh..suka sangat app nih sebab sonang.

just upload FREE header yang korang suka, then edit laaaa..

sangat simple! straight forward aje..tak payah nak tukar coding2.

ikut aje tutorial yang dorang tunjukkan dalam website2 tuh..

aku tak rajin lerrr nak tunjuk step by step..huhu..
rajin bagi korang link aje..hehehe..

harap2 membantu! :)

happy weekend korang! c ya! :)

"Jaga pemakanan & potty train dia", pesan doktor.

Semalam 2 jam dekat PPUM.
Sesampai sana ambil no giliran, lepas 45 minit di panggil untuk pembayaran RM15. Terus ke tingkat 4, bahagian klinik surgeri.
Tia ditimbang. Second time dia pergi hospital dia dah tau nak buat apa. Nurse tak suruh naik penimbang lagi dia dah melulu nak naik. heheh..terkejut nurse..kasut pun tak buka lagi. Nurse cakap dia tak takut. bagus katanya.
Mood Tia semalam sangat baik. Seronok keluar dengan Ummi Abah tanpa si kembar. Dapat layanan istimewa la tuh. Bila tanya "mana Afiy Ayish?" Dia cakap "tidur kat rumah mama". sambil tersengih2.
Berat Tia naik 600 gram selepas 2 minggu lebih. total jadi 10.6kg. huhu..ok la naik la jugak lepas dia sakit2 dua minggu lepas. harap2 lepas nih terus naik mencanak2..InsyaAllah.
Lepas timbang tunggu lagi giliran untuk jumpa doktor surgeri. dalam pada tuh Tia sempat lagi membuang air besar. Masa meneran tuh berkerut-kerut muka dia. Bila g cuci tengok najis dia keras. Aiseyy...padahal semlm sebelum tidur makan ubat cair najis dah. but still keras. Dalam toilet dia mengada2..nak cuci tangan la, nak pegang itu ini la..pastu belum pakai diaper balik dah sibuk nak keluar. Aku panggil2 suruh pakai diaper dia buat tak dengar, sibuk nak buka pintu. Hanginnnnn la mak jemah nih..aku dok risau nombor dah kena panggil. Dia pulak buat perangai mengada dia. Kena la marah sebijik! Apa lagi, tersentap hati nyerr..melalak arr.
Dah settle pakai diaper, keluar aje, abahnya dah tunggu depan pintu bagitau no dah dipanggil. Haaa, kalut arr masuk bilik doc.
Tengok2 doc pompuan, Ms Theng. Bukan doctor yang haritu. Ok xpe..Dia tengok Tia still nangis slow2. Aku bagitau la baru lepas cuci berak dia, tu yg lambat skit. Then dia tanya najis Tia camne? Aku cakap la agak keras. Pastuh dia ingat Tia nangis sebab berak sakit. hehehe..terpaksa la aku cerita napa Tia nangis..hahah, malu dah aku.
Pastu doc nak check bijik Tia tu. Tia memula takmo bagi tengok..bila aku pujuk2 baru dia ok. Tak la dia melalak teruk lagi. Dia redha aje la doc nak check.
Doc cakap ada luka kat lubang buntut dia, since dia baru lepas berak & najis dia pun keras..terjadila luka. Doc kata tu la punca bijik dia terjadi. Luka berterusan setiap kali buang air besar. huhu..
Doc suruh jaga pemakanan dia. If tak jaga benda tuh leh jadi balik. Bijik dia tuh dah mengecil, tapi if nak hilang terus memang kena jaga makanan/minuman dia. If not, bijik tuh tetap la kat situ..huhuu..sampai ke besar dan leh jadi sembelit. Haaa, dah besar nanti lagi susah doktor kata.
Aduhhhh!~
Lagi satu cara mengatasinya, doc suruh potty train. Free dari diapers. okkkkkk..its about time to teach her pergi membuang di toilet.
Dah lama aku plan nak ajar dia tapi tak terbuat, sebab si kembar suka escort bila aje aku bawak Tia ke toilet. Dan aku tak ready mental & fizikal if dalam proses nak potty train, si Tia kencing berak bersepah2 kat rumah. Takut si kembar menserabutkan lagi keadaan. huhu..
If aku nak potty tia, aku mesti bagi 100% fokus kat dia. So si kembar kena ada org tolong jaga. Abahnya la kena tolong sama. Nak harap aku sorang memang tak terlayan rasanya.
Lepas nih aku kena start membaca cara2 nak potty train Tia. Ada dah aku tanya pendapat kawan2 yang dah train anak2 dorang. Memacam tips ada..hehe..tunggu arr aku praktikkan bila ada cuti panjang. mungkin akan start cuti Maulidur Rasul nanti. We will see..haha..
Doc cakap bila nanti dah potty, si Tia berak akan duduk kat bekas potty tuh, so akan reducekan sakit dan luka. Siap doc ajar kaki kena buka luas2 ke depan supaya lancar proses meneran. Iye la itu pasal sunat Rasullah s.a.w masa membuang air besar atau kecik seeloknya mencangkung. Supaya segala kotoran keluar habis. huhu..
Dekat 20 minit gak borak2 dgn doc. Then settle. Ambil ubat then balik.
Doc suruh continue makan ubat air. If rasa najis dah lembut then boleh reducekan dos ubat dari 5ml ke 2.5ml. Cenggitu...
Balik dari hospital terus singgah Giant. Beli arr makanan berkhasiat utk budak2 nih. Jus delima, buah prune, cornflakes, oat, cheese, roti etc..
Harap2 la budak kecik nih kembali sihat..lagi 2 bulan appointment balik..azam aku nak naikkan berat Tia sampai 15kg..kekeke..teruskan bagi appeton. Mungkin nak tukar susu dia la..kawan aku cakap tak elok bagi susu perisa coklat..sebab coklat tuh boleh menggeraskan najis. Aiseyyy..slowly kena inform Tia yang dia takleh dah minum susu coklat. Mungkin sekali sekala aje leh bagi..heheh..kesian bila dia dok asyik mintak2. Hati Ummi cair bila anak merayu2 mintak sesuatu dengan muka kesian ;p

Semoga cepat sihat wahai anakku sayang. Nanti kita sama2 usaha yekkk pulihkan awak. Luv u!


sebelum pergi hospital, lunch kat A&W PJ..Tia makan fries aje dua tiga ketul.


dok main indoor playground, ada anak cina yang comel nak berkawan dgn dia..
tapi Tia malu2 la pulak..


sementara tunggu giliran dia sibuk nak makan cupcake. paw abah nya..


makan icing aje pun..beli cream dah abis dia pun xmo dah..
huhu..camno la tak kurus..semua makanan dia pilih2..
tak pernahnya habis makan. half/suku aje masuk mulut


singgah giant, gula-gula jugak yang dia mintak..
huhu..

Thursday, January 17, 2013

Sok sek kosong..

Hi korang!

Pertama kali, ok tak backgound blog aku? kekeke..semalam gigih buat. keje opis settle je terus aku merapu dengan blog ni. Tangkap aje template mana yang tak di block oleh opis. So far aku guna yang ini aje..nanti ada masa aku tukar lagi..kekeke

Second, kejap lagi aku dengan Lokman nak bawak Tia g PPUM. Ada follow up dengan doktor surgery kanak-kanak lagi. Lepas 2 minggu lebih, bijik yang kat punggung Tia dah mengecik. Dia dah kembali aktif. Harap2 doktor kata ok dan tak perlu buat apa2 pemeriksaan lanjut dah. InsyaAllah..

Third, kes unpaid leave aku masih tiada berita. Ntah mana pulak budak AM HR nih. Aku dah redha dah gaji bulan nih bakal ditolak. huhu..tapi still aku akan tetap mintak nak tengok policy berkenaan. Fight for my right! eceehhhh..poyo la pulakk ;p

Fourth, segala aktiviti cuci mata for online shopping harus disekat! Dan aktiviti ke shopping mall pun tiada dalam agenda hujung minggu. No shopping for me  next month. Duit makan pun kena mintak Lokman support aku..kekeke..*yang, sila take note. i tau u baca ini blog..heheh*

Kelima, Tia genap 34 bulan 2 hari lepas. Lagi 2 bulan dia akan 3 tahun. Alhamdulillah. penuh cabaran membesarkan dia..dan si kembar semalam genap setahun 6 bulan. Alhamdulillah dua2 dah boleh berjalan. Dah tak gaduh nak dukung2. Cuma kalau rasa nak cepat aje kena dukung dorang. Maklumla budak baru pandai berjalan..terkedek2. Sampai nak masuk lif pun semua orang dalam lif kena tunggu dorang masuk..terhegeh2..nasib comel, orang leh senyum2 sambil menunggu..kalau orang lain dah kena maki dah kot. haha..

Keenam, tengah menunggu masa nak keluar opis nih. lapar dan bosan. mood buat keje ke laut ,sebab half day working.

Ok korang..esok aku update pasal perkembangan Tia yek lepas jumpa doctor petang nih. Doakan semua berjalan lancar yek. Aminnn..

C ya! take care guys.. & happy working! :)

Wednesday, January 16, 2013

Macam mana kiraan Unpaid Leave Company korang?

Semalam mood aku terus hangat selepas aku dapat email dari kerani Human Resource (HR).
Dia bagitau yang unpaid leave aku amik pada 26 & 27 December 2012 tuh akan tolak gaji bulan January 2013.

Ok fine.

Yang tak fine nyer bila dia inform gaji aku ditolak untuk 5 hari. aikkkk?
Cuti 2 hari, tapi gaji kena tolak untuk 5 hari? Macam mana pulak tuh?

Kesnya, dorang kira jugak untuk Krismas day (public hol - 25/12/12) dan weekend.

giler tak? company korang ada tak policy macam nih?

haaa, kat company aku dorang kira macam tuh. Sesapa aje yang ambil unpaid leave pada jumaat, terus sabtu ahad pun dorang akan kira.
kes aku pulak aku applied for wednesday & thursday. tapi tak memasal selasa, sabtu dan ahad pun dorang tolak gak. adil ker tuh?

lebih dari RM500 tau...huhuhu

duit poket aku untuk setiap bulan. sadissss aku.

kena puasa la gamaknya bulan depan. dah la hujung bulan 1 dan awal bulan february banyak cuti umum. baru plan nak bawak anak2 g jejalan & shopping2 sebab tgh sales CNY kan? uhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu
plus besday lokman pun awal bulan Feb. Baru plan nak order sebijik pavlova..gamaknya tukar dengan kek batik biskut marie aje la yerrrr yang? hehehe..bini mu sengkek bulan depan ;p

aku tak puas hati sesangat! aku bising2 gak arr dengan kakak2 senior opis nih. semalam ramai yang ambil unpaid leave pada bulan 12 dapat email dari HR. Ramai gak yang tension. Dok sok sek lepas geram.
HOD HR baru resigned. Dapat AM baru. Aku terus shoot email tak puas hati pada dia, since dia budak baru, mesti dia nak tau dari policy mana benda nih muncul. Sebab dari dulu bila ada yg tanya kerani2 HR nih mana policy dorang ikut, semua cakap tak tau. Policy zaman HoD yang lama kata dorang, tapi bebudak HR ni sekor pun tak pernah baca policy tuh. Just buat kerja mengikut peraturan lama yang dorang sendiri tak tau punca. Benggong!
Aku yang dah 4 tahun kerja kat department System & method pun tak pernah tgk policy2 dorang nih. Agak sengal gak arrr. Padahal salah satu keje aku adalah meng-update manual2 & policy2 company dan setiap department. hehe. even bos aku pun senyap aje. Kira HR company nih tak transparent arr dengan staff2 dia. atau memang HR ada hak untuk P&C kan setiap policy dorang? Boleh ker?
Ada kakak opis nih siap tepon org kat labor law, menanyakan ada ker policy macam nih wujud. Dorang cakap takder. dan tak boleh buat macam tuh.
So apa kessssss???
Aku lagi la tak tau pasal labour law nih..huhuhu..semalam ada gak aku google sini sana pasal akta labour law..tak jumpa pulak pasal unpaid leave nih. haiyaaa..

Email aku ke AM HR tuh tak berbalas lagi pagi ini. Minah tuh senyap pulak. nanti aku nak follow up dengan dia. at least aku nak tau gak jawapan dari dia.. gaji tuh memang sah2 akan dipotong..keraskan hati aje la tengok slip gaji nanti..huhu.

Korang ada tak yang kerja kat bahagian HR? apa pendapat korang? leh share?

Tuesday, January 15, 2013

Bila anak menegur Ummi nyaa..

Budak-budak sekarang sangat cepat terpengaruh dengan keadaan sekeliling. Dengan gadget2 sekarang yang serba canggih..cepat aje dorang belajar kan?Even kite tengok pun macam tak percaya.

Si kembar aku dah pandai guna iphone. Bukan main laju kalau aku keluarkan iphone. Berebut2 masing2 nak pegang. Nak main tekan2 skrin. Bila dah stage bergaduh2 sebab berebut nak pegang, aku pun terus simpan. Semua pun tak dapat pegang. Adil! tensen kepala otak tengok dorang gaduh. huhu..sudahnya, aku akan tengok hp bila semua dah tidur - pukul 10 malam. Itupun kalau aku belum tidur gak arr. Selalunya dengan aku pun join dorang tidur skali. hekehkeh.

Eh, lari tajuk pulak. ngeeee..

Nak cite pasal Tia. Sekarang kan dia makin banyak bercakap. Semua benda pun dia nak cakap. And dia suka cakap "apa halllll?" kat semua orang yang kacau dia. Siap gaya cari gaduh punyer. Sikit2 apa hal..dengan kembar la paling banyak kena. Aku geram dia cakap macam tuh. Banyak kali aku warning dia jangan dok sebut perkataan tu. Aku cakap aku tak suka dan aku cakap la, "Tia, tak baik tau cakap macam tuh. Ummi tak suka la".
Memula dia tak layan. Still dok cakap ayat tuh. Huishhh darah maknya naik meluap arr. So terpaksa guna cara lain. Tegur bebaik tak jalan.
Then bila dia buat lagi, aku terus jentik mulut dia. melalak kau.
hehehe...
aku ulang balik kat dia aku tak suka dia sebut perkataan tuh. warning ke berapa kali pun aku tak terkira. budak kecik nih memang kita kena rajin send reminder kat dorang. Baru serap masuk otak. Aku ni bila menegur aku akan ulang 2-3 kali. mungkin sebab aku nih cakap laju, takut dorang tak paham aku cakap apa..haha. So kena ulang2 baru dorang akan paham. selalunya macam tuh la. jenuh kau.

Lepas-lepas tuh dah takder dah dengar dia sebut. Bagus!

Semalam nak jadi cerita...

Dalam kereta lepas ambil dorang. Singgah tesco beli barang dapur. Si Tia paw aku gula2 lolipop. Pastu dia takmo dia kasik arr Hafiy. Berebut Hafiy & Aariz lolipop yang satu. aku still takmau belikan kembar barang sorang satu.kekeke.Lagi2 barang makan yang tak berkhasiat. Aku belikan utk Tia aje sebab si Tia dah pandai mintak2, tak dapat kang mulut dia bising.
Ok dah bagi Hafiy, kusyuk la si hafiy makan. Sampai comot2. Aku lap arr mulut Hafiy sambil cakap..
"kau ni Hafiy, asal makan aje comot2, apa hal?"

sekali dengar mak nenek duduk belakang bersuara..

"tak baik tau Ummi cakap apa hal...tak baik tau"

haaaaaa...sudahhh! terkono batang hidung den!

pastu, aku cakap la.."oooo tak baik ek Tia. ok sorryyy Tia..Ummi tak cakap lagi, sorry yerr" ...si anak mengangguk2 arr

kekekeke..

Pengajarannya, apa2 nak cakap lepas nih kena jaga-jaga. Anak mendengar dan mengikut. hehehe..

Insaf kejap. Bukan senang sebenarnya nak jadi role model pada anak2. Kita kena ubah sikap yang negatif kepada yang positif demi anak-anak. InsyaAllah..


anak yang makin membesar & memahami persekitaran
she is 34 months yesterday..getting to 3 yrs soon! InsyaAllah..


menjadi kakak kecik yang terbaik untuk adik-adik. InsyaAllah..
Tia suka pimpin si kembar berjalan.
I luv her so much!! :)
thanks kakak Tia..

Friday, January 11, 2013

Tempat yang sesuai untuk simpan ubat-ubatan

Ubat-ubat kat rumah aku sangat banyak. Bermacam-macam jenis. Ada jenis air & pil2. Praktik yang sekarang aku buat adalah menyimpan ubat-ubat air di dalam peti sejuk. Dan ubat-ubat pil di dalam laci kabinet di dapur.

Ternyata cara aku menyimpan ubat-ubat dalam peti sejuk adalah SALAH!

huhuhu...

selalu kita baca dekat label ubat, "Simpan dalam suhu kering dan dingin"

Pemahaman aku adalah simpan di dalam peti sejuk. Sebab tak kena panas dan ubat akan tahan lama. Lagipun dari kecik kita dok nengok orang tua2 kita simpan ubat dalam peti ais, so kite ikut aje la..heheh (salahkan orang tua pulak ek? ;P) tapi betul ni, aku tak tipu.. :D

Tapi rupanya aku salah. Ubat tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk kecuali dengan arahan yang diberikan oleh farmasi/tertulis di label ubat. Macam contoh, masa aku dapat ubat demam Tia & Hafiy harituh,yang jenis masukkan ke dalam punggung budak2 nih..bahasa pasarnya kite panggil "ubat bontot"..kekeke..haaa, had tu ada kakak klinik inform suruh simpan ubat tuh kat dalam peti sejuk. takut cair katanya if simpan kat luar.
Simpan dalam peti sejuk pulak bukan yang kat tepi2 tuh, yang bahagian pintu dan ruang air2 & telur tuh. Sebab kat situ bila pintu peti di buka udara sejuk pun beralih kan..boleh jugak menjejaskan ubat. So paling sesuai letak kat bahagian tengah peti, dan  yang penting tidak boleh dicapai oleh anak-anak. Takut depa dok ingat benda tuh gula-gula pulak.  

Ubat yang disimpan dalam peti sejuk boleh menyebabkan ubat berkenaan lebih cepat rosak.

"kelembapan yang tinggi dalam peti sejuk akan membuatkan ubat berkenaan menjadi lembap walaupun bungkusannya tidah dibuka. Apabila kita keluarkan ubat dari peti sejuk, perubahan suhu (sejuk ke panas) akan membuatkan persekitaran dalaman ubat meruap dan menjejaskan mutu ubat berkenaan". - Pengurus Farmasi Hospital Assunta, Kwan Yee Man.

adehhhh..silap teori la pulakk..

Jadinya ubat-ubat yang lain tak boleh disimpan dalam peti sejuk, di tempat kena cahaya matahari dan di tempat yang lembap seperti dalam bilik air. Trend cite orang putih kat bilik mandi dorang mesti ada peti simpanan bercermin, dok simpan ubat-ubat dalam tuh kan? haaa, cara tuh pun salah. Sebab bilik air mempunyai kelembapan yang tinggi dan mungkin boleh merosakkan ubat. So jangan terpengaruh nak pi buat kabinet cermin macam depa tuh dok simpan ubat noo dalam bilik ayaq. hehe..

Tempat paling sesuai adalah di bilik tidur atau di ruang makan (suhu yang sesuai), tapi make sure jugak budak2 tak mudah nak ambil. Ada jugak yang suggest kabinet ubat mesti berkunci bagi yang ada anak-anak kecik.

Selain tuh, ada beberapa lagi penjagaan/penyimpanan ubat yang perlu kita ikut, seperti:

  • jangan menyimpan beberapa jenis ubat dalam satu bekas.
  • jangan simpan ubat dalam kereta - suhu panas.
  • sentiasa simpan ditempat yang kering dan jauh pada cahaya matahari
  • buang ubat yang sudah melebihi 6 bulan selepas di buka.
  • jika ubat disimpan di dalam peti sejuk, pastikan ubat cecair atau sirap digoncang sebelum digunakan kerana dalam suhu yang rendah, kandungan ubat akan mendap.
  • jangan simpan di dalam kabinet daput juga, kerana kadar kelembapannya yang tinggi daripada bahagian rumah yang lain.
Kita jugak kena faham makna arahan pada label kotak/botol ubat.

  • Dingin beku - simpan dalam suhu antara -20C sehingga -10 celsius
  • peti sejuk - simpan dalam suhu terkawal antara 2c ke 8 c
  • Tempat sejuk - 8c ke 15c
  • Suhu bilik - 15 c ke 30 c (kebykkan ubat kena letak dalam suhu bilik)
  • Hangat - suhu dari 30 c ke 40 c
  • Panas - melebihi 40 c
  • Nota kaki: balik opis nih aku nak tengok ubat2 dalam peti sejuk tuh..huhu..ada yang dari tahun lepas pun aku simpan. Ingatkan selagi belum expired leh lagi guna. huhu..Last week aku dah buang yang expired. Tapi still ada lagi yang belum expired cuma dah lebih 6 bulan tak guna lepas dibuka.

    Pastuh nak cari port baru simpan ubat budak2 nih dalam bilik tidur. Takmo dah simpan dalam peti sejuk.

    + risiko gak simpan dalam peti sejuk, sebab Tia & Hafiy dah pandai buka peti sejuk sendiri. Tia suka makan ubat. Ada masa dia sendiri mintak nak makan even tak sakit. huhu..risau gak takut2 dia makan ubat2 tu sendiri.


    Sources:






    Sakit la lagi..

    Salam Jumaat korang!

    Sebelum mulakan cerita, nak mintak maaf yek minggu nih blog aku ala2 pening skit, macam tuannya. huhu. Aku tengah nak meng-edit template & layout blog nih..tapi jadi lambat sebab internet kat opis nih banyakkan yang related dengan media telah di block oleh department IT. So agak susah nak nak memperbaharui blog ini sekarang. InsyaAllah, next week aku try yek. Lagipun dah lama tak tukar template blog, kena buka balik tutorial, lagi pulak blogspot pun dah update version dorang nih, aku tak jumpa2 part2 nak coding..huhuhu..tetiba buta IT pulak. jenuh nak kena baca instruction. Tu la gatal tangan sangat nak tukar template. kekeke..yang template lama dah hilang..huhu..

    ok berbalik pada tajuk entry.

    Semalam aku half day EL. Lokman EL pagi, aku EL petang. Gilir-gilir jaga anak-anak. Malam Rabu tetiba si Tia & Aariz demam. naik sampai 38.4 c (Tia). Bagi ubat kebah laa sekejap, then abis aje 6 jam naik balik demam nya. Nasib la takder edisi muntah2 susu. Dorang pun tak meragam. Tidur aje la, susu minum macam biasa. Aku tuam aje la badan2 dorang setiap masa. Yang lawaknya, pukul 3 pagi si Aariz leh bangun mintak nak main handphone aku..aku pasangkan surah Yasin, haa kemain suka dia..kekeke..setiap 6 jam memang kena bagi dorang ubat.

    Malam tadi Tia demam balik. Aariz dah ok. Then si Hafiy pulak diserang gatal2 lagi. Naik bintik2 merah kat kaki & badan dia. Meragam tak selesa nak tidur. Aku lap2 dengan air, still tak ok. Aku sapu camomile, rasa lega sikit. Then aku bagi ubat makan untuk gatal2 & alergik. Baru dia dapat tidur. Hari tuh aku bawak Hafiy pergi klinik lepas 2 hari dia still gatal-gatal. Doctor cakap tak boleh nak tau punca apa. Boleh jadi pada pemakanan & persekitaran. Ada benda yang dia alah. Siang tadi dia ada makan keropok udang, air jus pink guava, susu, air ribena, mee & nasi goreng. Aku dok rasa dia alergik keropok udang..huhu..tapi takkan dah siang makan, malam baru kena serang gatal2? hishhh..tak paham aku. Cadar katil setiap seminggu aku tukar, or kekadang tuh selang 2-3 hari aku dah tukar. sebab ada je susu tumpah or budak2 nih kencing bocor. huhu.
    Weekend ni aku dah membersihkan rumah. Mungkin carpet rumah yang jenis bulu2 tuh tak vacuum selalu..sarung sofa pun dah bertahun2 tak basuh..kekekek..langsir pun dah setahun tak bertukar. kekeke..operasi pembersihan akan dibuat tengah malam nih, lepas budak2 dah tidur. InsyaAllah..

    Pemakanan dorang pun aku dah kena start monitor. Since dorang nih ada alergik pada sesuatu, so kena arr perhatikan jugak setiap benda yang nak bagi kat dorang.

    Pagi nih demam Tia dah kebah. Aariz & Hafiy pun ok. Harap2 tak demam dah. Risau dah nih tetiap minggu dia demam. Bijik yang kat punggung dia tuh dah makin mengecik. Tapi dia cakap masih sakit. Asal nak cebok aje dia merenggek2. Still tak bagi aku usik. Minggu depan check up dengan doctor kat hospital. Harap2 la ok.



    Wednesday, January 9, 2013

    Aiskrim dan Kembar

    Pasal ais krim pun nak cite ker?

    hahahah..

    Aku nak cite jugak. Sebab first time si Aariz & Hafiy dapat makan ais krim dorang sendiri. Selama setahun 4 bulan aku dengan Lokman tak pernah belikan kembar makanan untuk sorang satu. Selalu aje kena kongsi dengan Tia. hahaha..kiteorang masih tak reti nak beli sesuatu benda tuh 3 buah - Sorang satu.

    Sebab bila dah darab 3, dia jadi mahal.

    hahahah..kedekut kat situ yerrr..so kiteorang ajar dorang supaya share each other. Selalunya kesian la kat Tia sebab dia kena share dengan adik-adik. Ada masa dia takmo share, dia akan marah2 si kembar sebab ambik barang atau makanan dia. Yerla, sebelum kembar muncul dia la queen of my heart, segala apa dia nak, semuaorang akan bagi. Conquer sorang2 dia. Sekarang no more..kekeke...semua pun kena share. tak bagi kang aku bebel2, atau si kembar menjerit2 balik kat dia dan rampas je kat tangan dia. Aiyooo..dah bergaduh sebabkan satu benda. Lagi mak stressssss!!

    Weekend lepas aku dengan lokman bawak dorang main kat playground bawah rumah. Kemudian bawak Tia pergi kedai runcit kat situ, macam biasa abah dia akan belikan dia aiskrim, dan aku punyer pun ada. Si kembar nampak, terus nak. Aku bagi sikit aku punyer dorang takmo, sebab nak pegang sendiri.
    Terus aku suruh Lokman belikan kembar sorang satu aiskrim. Bagi dorang pegang sendiri. Feel makan makanan sendirian berhad tanpa perlu share-share.
    Okla fine..bapaknya setuju.

    Huishhhh...terus feel arr dorang makan aiskrim..reti pulak tuh cmne nak makannya..tak payah ajar. sampai habis licin! terkejut aku nengok. hehe..
    So lepas nih sah la kena beli setiap benda 3 bijik. huhu..si kembar dah membesar. Dah tak boleh nak anggap dorang tuh kecik lagi. tahun nih dah nak masuk 2 tahun. banyak benda dah dorang nak buat sendiri tanpa bantuan. Sekarang stage yang dorang kena belajar berdikari dalam sesetengah perkara. Kiteorang sebagai mak bapak dah kena trust dorang untuk buat benda dengan sendiri. haihhh...yess..mungkin aku yang tak confident..terasa yang dorang masih baby. hehe..kena change mind setting dah lepas nih..they are now are toddlers!

    Jom layan gambar mereka.....


    dah pandai main gelongsor tanpa perlu pegang dah


    yang ini ada sedikit gayat..


    see muka happy Aariz..tak takut langsung


    haaa, si kakak makan airkrim jejauh dengan kembar..takut kena paw!haha


    
    suka suka ini moment.
    Aariz nak suap aku..hekhek
    

    see..
    layan jek makan sekerem..
    behave ajek duduk atas kerusi sampai habis aiskrim nya

    dah big boy dah kembar Ummi nih.. :D

    Tukar template blog

    Hi bloggers!
    Aku gatal tangan tukar template blog. Masuk tahun baru, so blog pun bermuka baru. Kali nih malas nak cari template2 yang orang kasik free di website2 dan tiada kesempatan lagi nak upah orang create blog aku..jadinya aku ambik aje apa yang ada dalam blog ni..hehe..
    Harap2 korang tak pening baca blog aku sekarang yek.
    If rasa tak best ke dengan template yang baru, sila bagitau aku terus. Aku buat lain kalau aku rajin. hehe.. * so far memang tak rajin arr..huhu
    Tapi...aku suka pulak dengan design baru nih.. :)

    

    Tuesday, January 8, 2013

    Ruam gatal menyerang anak

    Semalam petang kakak aku bagitau si Hafiy tergaru-garu aje. Habis kulit jadi merah-merah.
    Aku ni macam biasala, dengar aje anak sakit, cuak la jugak. Aku takut Hafiy kena serangan eczema. Jujurnya aku tak tau takat mana level eczema si kembar. Selama nih dorang takder la kena serangan eczema yang teruk. Macam Aariz penah arr naik merah-merah kat muka dia lepas aku bagi 2 suap telur separuh masak. Tapi tak teruk, lepas beberapa jam merah-merah tuh terus hilang. Pastu aku dah takut nak bagi dorang makan telur half boil. Cuma telur dadar tu ada la sikit. hehe. but still ok. Aariz pun ada satu part kat belakang pelipat lutut dia ada eczema. kena hari-hari sapu krim. Kalau tak sapu jadi merah & leh berdarah. Budak kecik nih suka mengaru. Tu pasal luka ezcema dia lambat baik.
    Lately nih, aku perasan kat kulit badan dorang dah tak licin. macam kering2, tak tau nak cakap camne, yang mungkin kesan daripada penggunaan sabun biasa. Yang selalu aku borong berbotol2 kat warehouse haritu. Aku tau dorang tak berapa sesuai dengan sabun2 macamtuh. Aku takpenah la jugak belikan sabun yang khas untuk kanak-kanak eczema nih. Mahal okkk! huhu. Bukan tak kesian kat anak, tapi....[ok, xleh bagi alasan tak munasabah..cuma kena admit salah sendiri tak prihatin sakit anak kot..wuarrgghhhhh!! my bad.. :( ] Lepasnih aku promise aku beli la sebotol sabun mandi khas untuk dorang. hehe..

    Dua hari nih aku stopkan dorang pakai sabun wangi2. Mandi tak pakai sabun. Takper..budak2 tak busuk if tak bersabun pun. Cuma kena sental kuat2 sikit celah2 bedah..hehe..cuma shampoo still guna. Rambut wajib shampoo setiap kali mandi, peluh kat kepala sangat tak tahan..haha..

    Berbalik pada tajuk entry, lepas amik aje budak2 kat babysitter, tengok satu badan Hafiy termasuk muka tangan dah merah2. Dia sangat cranky! Meragam2 sambil mengaru2..aduhhhhhaiiii!

    Sampai aje rumah, aku & lokman buka baju kembar, terus mandikan dorang dengan air panas & separuh botol garam. kkekek..dah blank tak tau nak buat apa..cara nih aje yang aku terpikir. Garam leh hilangkan gatal2. Dah masuk kembar siap suruh dorang duduk dalam bath tub dorang tuh. Si Tia tengok syok adik2 dia mandi & main air, dia pun nak join sama. Haaaa...bagi aje laa. Aariz aku bg mandi sekali sebab takut dia pun kena serangan ruam. dah kata kembar..hehe..Lepas setengah jam baru dorang keluar.

    Aku terus sapukan Camomile lotion kat Hafiy. Nasib baik ada simpan lagi camomile lotion yang dulu Hafiy dapat sebab HFMD last year. Aku sapu satu badan. Dia berserah aje la. Terus lega sekejap gatal2 dia.

    Malam pukul 9 dia menggaru balik. Dia sangat2 mengantuk tapi takleh tidur sebab rasa miang2 badan la tuh. Cranky sesangat. nasib la Tia & Aariz tidur awal. So aku leh layan ragam Hafiy. Aku hilang akal dah nak buat apa. Terdetik gak nak ajak Lokman g klinik. Takut ianya serangan eczema.
    Terus aku google internet. Cari solution.

    Jumpa web nih

    Ada beberapa kategori ruam. Aku cari yang lebih kurang macam Hafiy.
    Ada dua jenis. Ruam lampin & ruam gatal (hives). Bukan dalam kategori ruam eczema. Ok fine..

    Terus aku ambil gayung, tadah air & letak beberapa ketul ais. Tuam satu badan Hafiy dengan air sejuk. Camomile lotion pun tak lut. Lepas aje aku lap badan dia dengan air sejuk terus dia tidur. Alhamdulillah...
    Lena sungguh..aku continue lap2 dengan air biasa. Lena la dia sampai pagi. Nangis sebab nak susu aje.

    Alhamdulillah..lega aku. Aku dah jadi fobia bila budak2 nih sakit. Baru lepas baik demam, jangan la sakit lagi dorang nih. Si Tia pun tak baik lagi dengan bijik dia. huhuhuh..

    Terima kasih la pada pemberi maklumat dalam web tersebut. Pahala free awak dapat..hehe, InsyaAllah. Sangat membantu. Korang pun bila anak2 sakit, pastu tak tau nak buat apa, otak blank..terus2 la google aje internet cari solutions. Kekadang benda yang pernah kita praktis dulu pun boleh lupa sebab kerisauan & kecuakkan bila anak sakit dan membuatkan kita tidak boleh berpikir dengan waras. kan? :) (aku ler tuu)
    Dan salah la cara aku mandikan Hafiy dengan air panas & garam petang tu. hehe..sebab gatal2 dia datang balik.
    So lepas nih, if kena lagi serangan ruam, cepat2 mandikan dorang dengan air sejuk yerr bukan air panas :D tapi harap2 jgn la ada lagi yekk sayangg! ;p serabut kepala otak ummi ni bila korang sakit.



    Ini gambar malam tadi.
    Bebudak nih kacau aku nak solat maghrib
    Tengok si Tia sibuk nak solat jugak. Aku takbelikan dia telekung lagi, so sarung aje tudung kat dia
    Yang lawak dia tak pakai baju sebab time nih baru lepas mandi ramai2..dia taknak pakai baju
    mengada sunggu! haaa, apa pesen pakai tudung nampak pampers? haha


    aku suruh buat peace.. :p


    tengok si Hafiy..
    bukan main suka lepas mandi, tapi bila gatal datang balik mula arr meragam
    badan dah kena sapu camomile lotion..
    heheh..

    Monday, January 7, 2013

    Tips & Petua anak diserang demam panas & sawan

    Tanda-tanda demam panas


    1. Suhu badan 37°C dan ke atas.

    2. Badan dan kepala panas, tapi tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru-biruan.

    3. Badan tak berpeluh. Kaki dan tangan sejuk.. badan panas, kepala panas. (kalau tangan, muka, kaki dah biru tu cepat2 bawa klinik/hospital..)

    4. Kalau anak kecil, merengek je... sebab badan tak selesa...


    Apa perlu buat kalau anak demam panas?

    1. Periksa suhu badannya (kerap kali periksa terutama sebelah malam kerana menurut kata nurse hospital, kalau malam lagi cepat suhu meningkat... kadang-kadang kita tak perasan). Suhu normal dlm 36°C. Tapi kalau kita sukat suhu anak dah sampai 37°C tu cepat2 balut dia dgn kain basah.

    2. Kalau anak dah mula demam panas, balut badan anak dengan kain basah. Mandikan dia dengan air sejuk. Mula siramkan kaki dulu kemudian baru badan dan diikuti dengan kepala.

    3. Kalau suhu badan anak masih tak turun, segera bawa ke klinik. Kalau ada simpan ubat masuk buntut tu, masukkanlah kat anak. Kalau tak yakin, cepat-cepat bawa ke klinik, biar doktor buatkan...

    4. Kalau anak demam panas, sentiasa monitor suhu badannya. Kalau boleh simpan termometer dan ubat masuk buntut tu kat rumah. Itu langkah rawatan asas sebelum bawa anak ke klinik.


    Apa nak buat kalau anak dah kena sawan tarik di rumah?

    1. Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.

    2. Buka mulut dia. Kalau mulut berbuih, korek mulut dia keluarkan air liur dan buih tu... Jangan biar dia tertelan air liur dia sendiri sebab boleh menyebabkan dia mati lemas/tercekik.

    3. Jangan biar anak ketap gigi.. takut terketap lidah dia...

    4. Jangan masukkan ubat buntut masa anak tengah kejang, biar dia sedar dulu baru basahkan kaki dia dengan air sejuk. Bila dia dah sedar/menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).

    5. Kalau takde ubat buntut kat rumah, bila anak dah sedar tu.. cepat-cepat bawa ke klinik. Doktor akan bagi rawatan selanjutnya.


    Ingat, waktu anak kejang tu... seluruh badan dia kejang... so jgn goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Pastu cepat2 sedarkan dia dengan cara mandikan dengan air sejuk. Alirkan air dari kaki dulu dan ke atas... dan bawa ke klinik/ hospital berhampiran. Waktu kejang tu, otak dia berhenti dari menerima oksigen. Sebab tu even kita dah bagi rawatan di rumah, masih kena bawa ke klinik/ hospital utk dapat bantuan oksigen. Otak kalau tak dapat oksigen mencukupi dalam masa singkat boleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab tu bahaya sangat2 kalau anak dah kena kejang nih.....

    Sawan ni mungkin boleh datang balik bagi anak-anak yg pernah kena masa demam panas. So setiap kali anak demam, sentiasa la monitor suhu dia.



    Sumber - By: Fiza Faisal Farisha
    http://1001-petua.blogspot.com/

    Makan atas meja di New York New York Deli Restaurant, OU

    Aku dengan Lokman suka try restoran baru. Rerasa takder perasaan was-was pasal halal haram, kiteorang ok aje nak try makanan/restoran baru. InsyaAllah... :)  
    Kali nih kiteorang try pulak restoran New York New York Deli. Tak tercapai lagi hajat nak pergi New York, makan aje la kat restoran makanan dorang..kekeke.
    Konsep restoran sangat la menarik. ala2 santai gitu. Disebabkan kiteorang bawak stroller kembar yang gabak dengan stroller single, so kiteorang perlukan space yang agak luas, so dorang bagi kiteorang yang meja panjang. stok 6 orang leh duduk..hehe, sangat2 memahami staff2 situ. So leh parking stroller2 tanpa mengganggu laluan orang lain.
    Aku order spageti carbonara with roasted chicken. RM25.90. Kira makanan untuk aku dan anak-anak. Anak2 aku kan suka spageti, so leh makan share2. Portion pun banyak. Siap bagi extra plate kecik2 untuk budak2. Cuma kalau ada plate plastik ke lagi sesuai, takla aku takut2 if anak2 aku terjatuhkan plate2 tuh. Sangat sedap makanan aku. Lokman yang tak berapa into spageti pun kata sedap. Anak2 aku pun makan dengan bersungguh2. Cuma aku gak tak dapat makan dengan tenang sebab dok control si kembar. korang tengak gambar2 kat bawah yek, then korang tau camne riuhnye dorang. Orang kiri kanan tengok kiteorang sambil sengih2. Nasib laaa..
    Lokman order Burger besar. Aku tak tau namanya apa. Rasa gak la segigit. Lembut dagingnya. Licin bapaknya makan sorang2. Harga pun tak sure. Dalam belas2 ringgit aje Lokman cakap.
    Pencuci mulut, pisang goreng dengan beberapa buah strawberry, vanila ice-cream & chocolate. Seriyesss layannnn..Tia memang feveret strawberry..tang tu aje la dia mintak. Pisang dia kecik2 comel aje.
    3 jenis makanan, with 2 glasses soft drinks, total dalam RM70++. Kira harga berpatutan la kata Lokman. :P
    Sekali sekala makan tempat macam nih..hehe..if selalu memang bengkok arr..tak minum susu anak2 aku, ada yang bagi sirap aje karang, pastu pakai napkin kain..ekekeke. Harga RM70 leh beli 2 pek pet pet. kan?? hehe
    tapi takperla, sekali sekala nak reward perut. Asyik kena ikat aje tetiap bulan. haha :))
    Enjoy the foods. Alhamdulillah..rezeki dari Allah swt.

    lepas makan si kembar terus tidur me-lena. Sebelum tuh Hafiy meragam. Menjerit2 nak suruh dukung. Setiap kali dia mengantuk tapi takmau tidur dia akan melalak camtuh. Orang lalu lalang pandang aje..huhu. Dah penat melalak baru la tidur. Tia elok duduk kat stroller. sekali sekala aje baru turun berjalan. Dah syok layan duduk atas stroller, selama nih kiteorang jarang bawak stroller dia. Setiap kali keluar dia dipaksa berjalan aje. hehe

    First time setelah beberapa bulan kiteorang keluar ke mall dari pukul 1 petang sampai la sebelum maghrib. Perggghhh, sampai lenguh2 la kaki. Jalan2 takder tujuan :P


    
    Si Aariz melalak kena paksa duduk dalam high chair.
    Sekejap aje behave, nengok si Hafiy manjat meja, dia pun join skali.
    
    Layan betul si kembar makan atas meja
    Si Tia aje behave..kekeke
    dah la kiteorang duduk kat tengah2 restoran..orang dok nengok aje la
    Staff2 restoran nasib ok, nasib tak kena halau..hahaha


    pisang goreng mini dengan ais krim & strawberry


    Spaghetti with cream sauce & quater roasted chicken
    super yummy!!


    Juicy big burger & fries






    with my mr hafiy


    ini la gaya nak keluar sekarang
    nasib aku dah berani bawak stroller turun naik escalator.
    Itupun sebelum turun escalator pesan kat Tia suruh pegang kuat2..haha
    cuak babe!


    Minum petang pulak kat oldtown white coffee before balik
    Tia sibuk nak menconteng kertas

    Thursday, January 3, 2013

    Video rakaman si kembar tengah bergaduh :P

    video

    Si kembar sekarang nih dah pandai bergaduh. Naknak kalau berebut barang.
    Kekadang rasa comel jugak dorang, tapi kekadang rasa serabut aku.
    Tu belum lagi si kakak dia yang menyebuk. Konon2 nak jadi peace maker, tapi berat sebelah..haha
    Mana yang dia rasa dia nak jaga pastu yg sorang lagi dia marah2.

    Aku selalu tegah dorang gaduh.

    Harap2 dorang tetap berkasih sayang & rapat ech other sampai la ke besar..Amiinnn..
     
    Blog Template by Delicious Design Studio