Tuesday, January 8, 2013

Ruam gatal menyerang anak

Semalam petang kakak aku bagitau si Hafiy tergaru-garu aje. Habis kulit jadi merah-merah.
Aku ni macam biasala, dengar aje anak sakit, cuak la jugak. Aku takut Hafiy kena serangan eczema. Jujurnya aku tak tau takat mana level eczema si kembar. Selama nih dorang takder la kena serangan eczema yang teruk. Macam Aariz penah arr naik merah-merah kat muka dia lepas aku bagi 2 suap telur separuh masak. Tapi tak teruk, lepas beberapa jam merah-merah tuh terus hilang. Pastu aku dah takut nak bagi dorang makan telur half boil. Cuma telur dadar tu ada la sikit. hehe. but still ok. Aariz pun ada satu part kat belakang pelipat lutut dia ada eczema. kena hari-hari sapu krim. Kalau tak sapu jadi merah & leh berdarah. Budak kecik nih suka mengaru. Tu pasal luka ezcema dia lambat baik.
Lately nih, aku perasan kat kulit badan dorang dah tak licin. macam kering2, tak tau nak cakap camne, yang mungkin kesan daripada penggunaan sabun biasa. Yang selalu aku borong berbotol2 kat warehouse haritu. Aku tau dorang tak berapa sesuai dengan sabun2 macamtuh. Aku takpenah la jugak belikan sabun yang khas untuk kanak-kanak eczema nih. Mahal okkk! huhu. Bukan tak kesian kat anak, tapi....[ok, xleh bagi alasan tak munasabah..cuma kena admit salah sendiri tak prihatin sakit anak kot..wuarrgghhhhh!! my bad.. :( ] Lepasnih aku promise aku beli la sebotol sabun mandi khas untuk dorang. hehe..

Dua hari nih aku stopkan dorang pakai sabun wangi2. Mandi tak pakai sabun. Takper..budak2 tak busuk if tak bersabun pun. Cuma kena sental kuat2 sikit celah2 bedah..hehe..cuma shampoo still guna. Rambut wajib shampoo setiap kali mandi, peluh kat kepala sangat tak tahan..haha..

Berbalik pada tajuk entry, lepas amik aje budak2 kat babysitter, tengok satu badan Hafiy termasuk muka tangan dah merah2. Dia sangat cranky! Meragam2 sambil mengaru2..aduhhhhhaiiii!

Sampai aje rumah, aku & lokman buka baju kembar, terus mandikan dorang dengan air panas & separuh botol garam. kkekek..dah blank tak tau nak buat apa..cara nih aje yang aku terpikir. Garam leh hilangkan gatal2. Dah masuk kembar siap suruh dorang duduk dalam bath tub dorang tuh. Si Tia tengok syok adik2 dia mandi & main air, dia pun nak join sama. Haaaa...bagi aje laa. Aariz aku bg mandi sekali sebab takut dia pun kena serangan ruam. dah kata kembar..hehe..Lepas setengah jam baru dorang keluar.

Aku terus sapukan Camomile lotion kat Hafiy. Nasib baik ada simpan lagi camomile lotion yang dulu Hafiy dapat sebab HFMD last year. Aku sapu satu badan. Dia berserah aje la. Terus lega sekejap gatal2 dia.

Malam pukul 9 dia menggaru balik. Dia sangat2 mengantuk tapi takleh tidur sebab rasa miang2 badan la tuh. Cranky sesangat. nasib la Tia & Aariz tidur awal. So aku leh layan ragam Hafiy. Aku hilang akal dah nak buat apa. Terdetik gak nak ajak Lokman g klinik. Takut ianya serangan eczema.
Terus aku google internet. Cari solution.

Jumpa web nih

Ada beberapa kategori ruam. Aku cari yang lebih kurang macam Hafiy.
Ada dua jenis. Ruam lampin & ruam gatal (hives). Bukan dalam kategori ruam eczema. Ok fine..

Terus aku ambil gayung, tadah air & letak beberapa ketul ais. Tuam satu badan Hafiy dengan air sejuk. Camomile lotion pun tak lut. Lepas aje aku lap badan dia dengan air sejuk terus dia tidur. Alhamdulillah...
Lena sungguh..aku continue lap2 dengan air biasa. Lena la dia sampai pagi. Nangis sebab nak susu aje.

Alhamdulillah..lega aku. Aku dah jadi fobia bila budak2 nih sakit. Baru lepas baik demam, jangan la sakit lagi dorang nih. Si Tia pun tak baik lagi dengan bijik dia. huhuhuh..

Terima kasih la pada pemberi maklumat dalam web tersebut. Pahala free awak dapat..hehe, InsyaAllah. Sangat membantu. Korang pun bila anak2 sakit, pastu tak tau nak buat apa, otak blank..terus2 la google aje internet cari solutions. Kekadang benda yang pernah kita praktis dulu pun boleh lupa sebab kerisauan & kecuakkan bila anak sakit dan membuatkan kita tidak boleh berpikir dengan waras. kan? :) (aku ler tuu)
Dan salah la cara aku mandikan Hafiy dengan air panas & garam petang tu. hehe..sebab gatal2 dia datang balik.
So lepas nih, if kena lagi serangan ruam, cepat2 mandikan dorang dengan air sejuk yerr bukan air panas :D tapi harap2 jgn la ada lagi yekk sayangg! ;p serabut kepala otak ummi ni bila korang sakit.



Ini gambar malam tadi.
Bebudak nih kacau aku nak solat maghrib
Tengok si Tia sibuk nak solat jugak. Aku takbelikan dia telekung lagi, so sarung aje tudung kat dia
Yang lawak dia tak pakai baju sebab time nih baru lepas mandi ramai2..dia taknak pakai baju
mengada sunggu! haaa, apa pesen pakai tudung nampak pampers? haha


aku suruh buat peace.. :p


tengok si Hafiy..
bukan main suka lepas mandi, tapi bila gatal datang balik mula arr meragam
badan dah kena sapu camomile lotion..
heheh..

4 idea?!:

shazrina said...

bagus kan kalo kite share pengalaman camni ..at least boleh jadi tempat refer untuk ibu ibu yang baru je dapat anak ..kalo anak alahan ke ape ke, kite dah tau nak buat ape ..makasey kak ..

FiraHamzah said...

Hi Shazrina,
Yup, kite share2 cite kan..sgt membantu bila diperlukan. :) keep in touch ya :D

MiuMiu said...

ololololo.. sian dia... saya anak sulung tu selalu gatal-gatal, semalam p homeopati katanye sebab suka makan telur, telur kan suntik, adeh lepas ni kene pantau la bab makan telur tu, dr kate kalau telur ayam kampung ok.
si adik yang beza sehari dari kembar tu pulak cirit-birit, cacing katanya... hari ni baru ok, Alhamdulillah. anak sakit memang kalut.

FiraHamzah said...

oooo makan telur kan yang gatal2 dorang naik? fira pun rasa macam takmo bagi dorang makan telur dah..even ayam pun dorang tak suka makan.
thx for info babe! :) ada my fren pun rekemen g rawatan homeopati, since budak2 nih asyik sakit aje. InsyaAllah..akan try gak nanti..hehe.
Semoga2 anak2 awak sihat yek lepas nih..supaya kite pun tak kalut..huhu

 
Blog Template by Delicious Design Studio