Tuesday, November 30, 2010

Mau cari Lappy kah? Warehouse Foto Miami is coming!

Since laptop Lokman dah hancuss, takdooo la aku mengupdate facebook ka, blog ka, online shopping ka kat rumah...huhuhu..hidup sangat sedihhh biler balik dari office. Malam2 aku layan Tia aje la, then dia dah tido aku baca novel or majalah. Then Zzzzzz..no more chatting2 with frens di kala malam..aduuhhh..dah la kat opis aku tak brape ada geng gossip. kes kawan2 gossip dah pindah ke bangunan lain..huhuhu. Tinggal bergossip dengan kawan sebelah2 aje. Itu pun ikut mood nak bercakap. boshannnn!!

So aku sarankan kat Lokman beli laptop. Share share sudah..hehehe..sama2 nak guna. So bayar sama2..hehe..adil & saksamakan, cuma broadband aje Lokman bayar full!..kih kih kih..sekali dengan bil hp maxis. :P

Jadi tadi aku tengok kat SNS ada Foto Miami Warehouse Sale..hurmmm ada jual Laptop jugakk..tapi tak tau quality camnee..sape penah beli barang kat sana? huhuh, ada warranty jugak kan? Ingat nak ajak Lokman usha2..kot la ada yang berkenan..hehe..


Warehouse ini bukan yang tipu2 tu punyer, cos advertising nih dari website diaorg jugak..so leh percaya kottt..

Dekat PJ aje pun, if jadi pegi aku update, kalu tak pegi aku tak update lah! hehe..beli laptop lain kali aje la..huhuhu..target before tahun depan! :D

Monday, November 29, 2010

NATRAH musim 2

First time dating berdua dengan Lokman sabtu lepas, g tengok teater Natrah kat Istana Budaya. Tia aku tinggalkan kat kakak aku..hehe, nasib dia tak nangis2, dia berkawan dengan anak2 buah aku tak teringat langsung kat mak pak dia..so lepas nih leh arr dating berdua dengan Lokman lagi..hehe..

haaa, cite pasal teater nih, overall aku rasa ok la, ada moment yang touching2 tu biler Natrah (Maya Karin) ni manja giler dengan Mak Aminah (mak angkat nyer, oleh Umi Aida), jadi biler dia dipaksa balik ke pangkuan ibu ayah dia di Belanda memang sedih. Dia kena tinggalkan jugak husband dia. Bayangkan kalu kite tetiba dipaksa berpisah dengan orang yang kita sayang, mau nyer tak jadi giler! kan? kan?Part dia dengan husband dia (remy Ishak) tuh agak comels & romantik. Siap ada menari2 & menyanyi..cute ajek. Maya Karin memang terror la menari2 semua, tapi remy tu nampak la kekok sikit..hehehe..apepun tetap bestt! Sofea Jane lakonkan watak Natrah masa umur 70 tahun. Keluhan perasaan dia sepanjang usia dia, si mangsa keadaan. Memang sedih, berjaya si sofia jane bawak watak tu. Pelakon terkenal yang lain Liyana JAsmay, Nabila, Aaron Aziz, Sharifah Sofea.

Kesimpulan dari kisah hidup Natrah nih memang kesian. Dia dah mengucap masuk Islam setelah dia akil baligh. Mak Aminah yang ajar dia tentang Islam semua. 9 tahun dia duduk dengan Mak Aminah. Dia memang taknak langsung balik kat parents kandung dia. Di paksa habis2an. Bapak aku cite masa dia dibawa pulang ke Belanda, dia telah dibaptiskan semula oleh parents dia dan maknyer memaksa dia makan ba*b*i. Kemudian dia dipaksa kahwin dengan orang seagama dengan parents dia. Walaupun dia kahwin jugak dia tidak dapat menerima agama itu semula dan pada masa sama tidak dapat mengamalkan cara hidup Islam maka dia menjadi seorang free thinker. Tidak percayakan ape2. lagipun dia penah mengalami tekanan jiwa sejak balik ke Belanda kan. 

Biler aku hayati kisah hidup dia, mengeluh panjang jugak la..rasa ralat pun ada, sebab takder orang yang boleh tolong dia. Kuasa penjajah amat kuat masa itu. Parents kandung dia bermati2an nak amik dia balik sebab keegoan penjajah yang tidak mau bangsa dia masuk Islam & hidup seangkatan dengan orang Melayu. hurmmmm, dia jadi murtad bukan atas kehendak dia sendiri..hurmmmm...

Ending - snap jugak walaupun tak nampak clear..hehe, curil2 amik gambar.

Pakai tudung tu Erma Fatima, pakai dress merah tuh Maya Karin

Us.wink wink*

budak kecik kena tinggal..hehe

nota kaki: biler tanyer Lokman pengalaman pertama tengok teater, dia kata oklaaa.. (maksudnyer lepas nih leh layan lagi..hehe..) :D

Friday, November 26, 2010

myBBstore di Kelana Jaya

aku dapat newsletter dari mybbstore last week. diaorang buat YES until 2 Jan 2011. Selama nih aku tengok2 kat online aje, tak penah lagi nak beli online, cos tak kuasa nak bayar extra for delivery..hehehe, boleh ek camtuh?? poyo jekk! Nak g outlet kat Kuchai Lama tu memang aku tak reti laa..huhu

tetiba aku tengok ada latest news, bbstore ada di kelana jaya..wahhhh, dekat sangat dengan rumah aku, jalan kaki pun sure sampai..dalam 10 min jalan kaki kot..ape yang pasti dekat lah! aku dah teramat excited, senang la nanti aku beli barang2 anak..yahooo!

nak jadikan cite, lunch time tadi aku singgah jap. teringin lama dah nak beli drying rack untuk botol2 susu tia. Lama aku cari, asyik out of stock aje. Rezeki tadi dapat la beli sebijik dengan 10% diskaun..yeayy, lepas nih idak la terabur2 botol2 susu si kecik nih. Umur dia dah 8 bulan baru sibuk2 ek nak beli benda alah nih..mengada la sangat Ummi nyerrr..hehe..takper2, benda leh simpan lama & bergenerasi..tak rugi..

Harga selepas diskaun RM35.90

BBstrore kelana jaya

ADDRESS: 17-G, BLOCK B, ZENITH CORPORATE PARK, NO 1, JLN SS7/26
KELANA JAYA. 47301 PETALING JAYA, SELANGOR
jadi, kepada mommiess yang duduk berdekatan kelana jaya, bleh la singgah ke sini..cuci2 mata..

Ini kiddies float - tengah value buy RM19. teringin beli untuk Tia..tapi nak mintak abah dia la beli kan..hehehe. Boleh tak abah tia? :P

Petua Isteri-isteri sentiasa DARA

haaaaa kooo, pepagi lagi aku dah kasik petua terbaikkk nih! hehehe..petua di hari Jumaat, semoga mendapat berkat untuk semua para Isteri yerrr..
aku baru dapat dari opismate aku, aku pun belum lagi amalkan..hehehe, mari la kite sama-sama mengamalkannya..InsyaAllah..

PETUA DARI
Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.


Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.


Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan
(mane yang susah nak hafal ayat jawinya nih, bleh aje doa guna tafsiran diatas terus, janji niat kite sampai, tak gitu?? :) )

nota kaki: harusla aku print out doa nih then tampal kat dinding bilik, sonang lepas solat isya aku toleh2 aje kat kertas nya sampai laaa aku leh hafal sendiri..keh keh keh..almaklumla lepas beranak nih urat-urat banyak terputus, termasukla urat daya mengingat nih..heeeeee..parah! :P


# Sesape nak copy paste article ni untuk di-separate-kan kat kawan2 lain, sila la..tak salah menyebarkan ilmu yang bermanfaat pada semua kaum Hawa. InsyaAllah..berkat bersama2.. :)

Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain
(Hadis riwayat Al-Qudhi)

Thursday, November 25, 2010

aku bebel-ing

hari ini aku tak tau nak buat entry khusus pasal ape..jadi kasik aku membebel aje yerr benda2 terjadi sejak menjak nih termasuk hari nih..

first
- keta aku kena saman lagi dengan budak pakai uniform putih biru ala2 polis tu..bencikkk!! kes nyer pagi tadi aku nak masuk parking berbayar tapi sebab kan ada event ape ntah under M*BP*J tu terus diaorg block kereta awam dari masuk, abis celah mane lagi leh parking?? bonggok btul, selfish btul arr diaorg nih..sebabkan aku dah lambat option yg aku ada adalah parking tepi jln. bajet kul 10 nanti nak move la, tapi kusyuk buat keje terus terlupa..pukul 12 baru teringat..tengok2 dah ada kertas putih selit kat wiperrr. Antuuu btulll!!!! geram aku..tapi ape bulehhh buekk, sendiri cari pasal..padan muka aku! :( so aku letak arr keta kat situ sampai balik opis..pedulik! dah alang2 kan kena saman..heeehehe..

kedua
 - aku tengah lapar sekarang nih kes tak sempat lunch, cos ada briefing pasal event paintball company aku buat minggu depan..aku gatal2 nak join. Biler dengar pasal cara2 main paintball nih terus aku kecut peruttt..huhuhu, bukan mudah rupanyer nak main game nih. byk ciri2 keselamatan kena amik tau. Ada kes kemalangan jiwa berlaku tau. huhuhu..Nanti aku dah main, aku buat entry khas pasal paintball nih ek. buat rujukan untuk korang yang teringin nak main nanti. :)
ketiga
- aku nak selitkan jugak cite pasal si kecik Tia. hehehe, Tia dah nak tumbuh gigi!!!! dah ada butir2 kecik kat gusi bawah, kat tengah2 lagi..lidah dia sentiasa terjelir2 sebab nak rasa anak gigi tu..anak gigi ek?? hahah, baby gigi kot..(okeyy aku merepek..), btul la dia demam hari tu kes nak tumbuh gigi. sekali 2 kauuuuuu!
Sekarang dia tengah galak nak berdiri. asyik memanjat aje, pastu lepaskan satu tangan. wahhh, nak try balancing la tuuu.. go girl go!! :D walker pun dah pandai control, laju aje dia round2 satu rumah.
apelagiii yerr..hurmm, dia dah pandai sebut "bbabababa" stand for ABAH la kot..dok la ulang2 yang itu aje..tapi biler aku ajar "mimimimi" (for UMMI), harammm..terus dia diam buat muka terkebil2..mencikkk tauuu!! :P

keempat
- pagi tadi aku dah dapat tiket teater..yeayy! hehehe, Sabtu nih nak dating dengan Lokman g tengok teater NATRAH musim kedua. Dapat tiket harga student..hahaha, RM15 aje! Opismate aku kenal orang jaga tiket. Seat tengah2 lagi ko, tapi idakk lerr berapa depan..tak kisah la, janji tak kat atas sekali, pening pala dok atas tu. Aku saje nak bawak Lokman tengok teater, seumur hidup dia takpenah lagi layan teater..parah! bukan setakat tu, dia siap tanyer aku lagi NATRAH ni cite pasal ape?? aku rasa nak aje aku lempang dia laju-laju..(macam berani la kan? :P) ..sejarahhhhh tu..tengah hot di pasaran!
so kepada incik lokman, before pegi sabtu nih, sila google pasal Natrah nih yer, taklah nanti penat i nak explain satu2 dlm teater hall tu karang.heeeee..(eksyen kan aku??hehe)

sape nak tau gak pasal NATRAH, sila baca kat SINI

Teater nih akan berlansung  selama 11 hari
hero heroin yang i likeeee! :)

Date :25 Nov - 5 Dis 2010

Time: 3.00 pm / 8.30pm

Venue: Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur, Malaysia

 
Tia nanti aku tinggalkan kat kakak aku. Hope la kakak aku free..

- bos aku baru panggil tadi, ada lagi project ad-hoc aku dapat..haaaaaiiihhh, next kena submit! KPI baru je submit..ni tak aci nih, kena gak masuk point dlm KPI aku tu..adhoc point lagi byk dari keje asal..wahh, leh jadi pekerja cemerlang aku tahun nih...pening lagi la aku dapat project nih...huhuhu..nasib oh nasibbb..

itu saje. till then..bubye!
esok dah Fridayyyy..wiieeeeeeeee :P
kelima

Wednesday, November 24, 2010

Raya Haji 2010 ~part two

Raya Haji dah seminggu abis, aku baru terhenggeh2 nak update ek..semalam aku emo pasal saman parking terus takder mood nak update benda lain..cesssss...
so masa Raya Haji kiteorang balik umah abah, then lepas solat raya ada acara sembelih lembu la, abah suruh kiteorang semua pegi. yang lelaki kena tolong2 potong2 lembu, yang perempuan tlg la potong2 bawang ke, ape ke..tapi aku nih dengan bawak Tia, idakla dapat tolong ape2, tolong tengok aje la..hehehe..lepas zohor ada la jamuan makan tengahri daging korban tu..tapi aku tak stay sampai zohor, coz tak selesa dengan budak2..panas sungguh cuaca hari itu..lokman tapau kan aje sup tulang, makan kat umah aje la.
Malam Raya Haji buat BBQ. aku buat dessert puding jagung & koktail dan puding cokelat. first trial..agak jadi jugak la, sekejap aje licin! banggaaaa aku..hehe..baru aku tau senang giler rupanyer buat puding nih..kehekeh..aku berjaya buat 2 jenis puding. Nanti nak try lagi buat puding berbagai jenis..
First layer - jagung krimer
Dah siap bekukan, lupa nak snap pix, tak sabar nak makan..hehehe..jadi la separuh aje, bukti aku buatt sendiri tau! poyo gilerr! :p
ok, kasik layan gambar aje la, malas nak tulis deret2.. cite dah basi..hehe
Surau kat area Kemuning -kebanyakkan jemaahnyer warga asing..keh keh..adik aku cakap macam beraya kat Indonesia aje..hahahaha :P (kota kemuning byk lagi construction area, itu pasal byk warga asingg..huhuhu)
Diaorang nih pun pandai, potong2 lembu then bahagian batang pinang yg sedapa tu diaorg cepat2 amik utk diaorang..perangai btul!

oh gambar Ummi & Tia wajib ada nih!..hehe..Tia angkut sekali bantal peluk bucukk dia ke surau..haha..

Sessi meratah daging lembu..adik2 laki aku, abg ipar & Lokman

tempat membahagi2 kan daging korban

Kasih Ummi kat Tia..kasik minum susu!!!! :P

Semangat giler!si lokman tu first time join potong daging korban..heeee

oh Ini tok ketua aka Abah aku..kasih arahan terbaik punyerrr!dah biasa jadi pengarah, sampai kat mane2 aje dia nak mengarahh..haihh!

Sempat bergambar bersama adik beradik di surau..keh keh keh..buat macam rumah sendiri plak
haa tu dia Tia menguap besauuu, apa lagii, cabut balik!!
****

Mini BBQ - adik laki aku tertinggal set bbq kat Kerteh, so terpaksa g Mydin beli mini set BBQ nih, RM19 aje..jadi la, sebab kakak dah prepare bahan2 BBQ..hehehe

Acara wajib..lepas makan kenyang2, Scrabble timeeeeee..!
oh, tuan pengarah/abah kalah dengan kakak aku & Lokman..kihkih..muka sangat tak puas hati sebab kalah dengan anak2..hooreeyyy!

SEKIAN

Tuesday, November 23, 2010

Doa Restu Ibu Bapa {doa khas untuk anak2}

Restu Ibubapa

by Nur Haniza on Monday, 22 November 2010 at 14:15 (my sister - from her FB)
 
"Ya Tuhan,jadikan aku seorang ibubapa yang lebih baik.

Biarlah aku benar-benar memahami anak-anakku, mendengar dengan tenang dan sabar apa yang mereka hendak katakan kepada ku, dan menjawab semua soalan mereka dengan jujur dan benar tidak berselindung di sebalik kejahilan.

Jauhkan aku dari mengganggu mereka atau membangkang sesuatu yang akan mengganggu pertumbuhan sihat rohani dan jasmani mereka. Biarlah aku menjadi contoh bersopan santun kepada mereka seperti apa yang aku inginkan mereka bersopan santun terhadap ku.

Janganlah hendaknya aku mentertawakan kesilapan mereka, memalukan atau membodoh-bodohkan mereka bila mereka berbuat sesuatu yang menyakiti hatiku. Jauhilah aku dari menghukum mereka untuk memuaskan hawa nafsuku atau untuk menunjukkan kekuasaanku.

Janganlah hendaknya aku tersilap mengajar anakku bercakap bohong atau mencuri. Tunjukkanlah jalan pada ku setiap saat hingga dapat membuktikan apa yang ku perlakukan adalah untuk kebajikan, dan kejujuran hati yang ikhlas itu akan menghasilkan kegembiraan.

Kurangkanlah Ya Tuhan kekejaman dalam diriku dan bila aku berfikiran kusut tolonglah beri petunjuk kepada ku Ya Tuhan. Ingatkan aku sentiasa Ya Tuhan supaya tidak menghamburkan kata-kata yang tidak mendatangkan manfaat.

Biarlah aku ingat sentiasa bahawa anakku itu adalah kanak-kanak dan jauhilah aku dari menimbang mereka dengan hukuman-hukuman dewasa.

Janganlah hendaknya Ya Tuhan aku merampas dari mereka peluang untuk mereka menolong diri sendiri dan merampas peluang mereka membuat keputusan sendiri.

Redhailah aku berfikiran luas Ya Tuhan supaya aku dapat memberi kepada mereka kemudahan yang berpatutan yang mereka minta dari ku, dan biarlah aku bertegas untuk menolak permohonan mereka jika permohonan itu membahayakan diri mereka.

Jadikanlah aku dari golongan yang adil, baik hati tetapi tegas. Dan layakkan aku Ya Tuhan untuk mendapatkan hormat dari anak-anakku, boleh dicontohi dan boleh dapat mereka mengikut jejak langkahku.

Perkenankanlah restuku ini Ya Tuhan.

Amin, Amin Ya Rabbal 'Alamin

Check Saman Online

Aku baru aje check saman online..huhuhu, sangat mendukacitakan...aduhh, terus darah tinggi naikk tahap nak meletupsss koooo!!

total besar nak cecah RM3k koooooo...wahhh, leh beli laptop plus blackberry nih..hahahaha..

sape nak check online refer sini :

MBP*J

PD*RM

* sebelum check, sila makan ubat penenang yerr..hehehe..


nota kaki: tunggu aku dapat bonus ek, baru leh bayar hutangggg pakcikkk penguatkuasa! huh! terbantut hajat nak cuti2 malaysia tahun depan..wuargghhhhh!!

oh ye, aku baru gak daftar nama kat MYeG , nanti sonang nak check segala saman lagiiii, saya kan queen of summon..hohoho!:P

INFO TERBARU: SITA & BLACKLIST KENDERAAN OLEH PBT&JPJ!!

aku baru baca harian metro online...
hati sangat sakittttt...bencikkkk!!
Masa aku pregnant kan Tia, aku selalu parking keta tepi jalan aje, tapi takla sampai kacau lalu lintas..dekat tanah tau..sebab aku sangatla tak larat nak jalan jauh2..parking berbayar oleh M*BP*J jauh gak la. berjalan kaki dlm 5-7 min. Dan selalu jugak la pegawai M*BP*J buat rondaan kat situ..huhu
Akibatnyer aku ada dalam 40 helai kot surat saman...wuarrrggghhhhh!!!dan aku tak bayar2 lagi..
Biler aku baca artikel nih, aku jadi menyampah gilerrr!!! diaorang nih tau nak duit dari rakyat aje, semua benda nak charge..ape ingat tanah nih korang punyer ker.ni Allah swt punyer tau! *emosi tahap kritikal!*
Dan saman diaorg nih dah naik harga tau..dulu masa B*N pegang saman masih min rm30, biler si P*KR tu pegang, abis dia naikkan nilai saman ke RM100. giler ape..ingat semua rakyat nih gaji tinggi ker? sengal! kekonon ayat nak pengajar rakyat undang2..podahhh! cakap aje la ko nak cekup duit rakyat..

Oh, ntah biler la aku leh bayar saman2 tu, sampai keta aku kena sita & blacklist kottt...huhuhu..mintak simpanggg la yerr..jadi korang, sila pastikan anda TIDAK di saman macam aku yerrr..hehehe..

Sita kenderaan tak jelas denda


E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SUBANG JAYA: Semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor kini dibenarkan menyita kenderaan yang mempunyai jumlah tunggakan kompaun tinggi termasuk bagi kesalahan meletakkan kereta di kawasan larangan, berkuat kuasa serta-merta.
Yang Dipertua Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Datuk Adnan Md Ikhsan, berkata persetujuan yang dibuat pada Mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan negeri itu untuk memberi kesedaran kepada pengguna jalan raya yang memandang remeh terhadap kompaun PBT.

“Bagi MPSJ, kenderaan yang boleh disita adalah kenderaan yang mempunyai lebih daripada 10 tunggakan atau pengguna yang berdegil melakukan kesalahan sama di kawasan sama, meskipun sudah dikompaun beberapa kali,” (aku la tu) katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Penuh MPSJ di sini, semalam.
Katanya, keputusan berkenaan dibuat untuk menanam sifat tanggungjawab di kalangan pengguna jalan raya yang berterusan melakukan kesalahan sama setiap hari khususnya kesalahan meletakkan kenderaan di kawasan yang tidak sepatutnya.

Menurutnya, pengguna hanya boleh mendapatkan semula kenderaan yang ditunda sekiranya semua bayaran kompaun dibuat.

Selain itu, beliau mengumumkan kompaun minimum bagi kesalahan tempat letak kereta di Subang Jaya dinaikkan RM10 menjadikannya RM50 berbanding RM40 sebelum ini.
“Melalui tindakan tegas PBT, saya berharap pengguna jalan raya akan lebih patuh kepada undang-undang,” katanya semalam. (poyo la ko!)

Sementara itu, Adnan berkata, cadangan supaya PBT diberi kuasa menyenaraihitamkan kenderaan yang mempunyai tunggakan kompaun sudah dikemukakan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan kini dalam proses perbincangan akhir sebelum diwartakan sebagai undang-undang.


Nota kaki: dah la JPJ/polis pun dah keluarkan undang2 baru, kasik renew 6 bulan aje sampai saman2 trafik settle, tu blum hutang dengan tuan polis lagi..tahun depan bulan 3 aku kena renew road tax plak..Aduhhh, baru settle hutang credit card, tambah beban plak dengan hutang saman...haihhh, Malaysia...oh malaysiaaaa..

Monday, November 22, 2010

I'm back!

owhhh, sudah dekat seminggu tarak update blog. Blog menyepi sendiri akibat tuannya cuti..hehe..plus Lokman punyer lappy dah hancuss kena short circuit bateri laptop tu. Abis tangkap electric socket kat dining hall & small room aka iron room rumah..huhuhu, sudahnyer aku terpaksa angkut iron board ke depan pintu rumah, ada satu plug tak kena, nasib baikkk..nak repair tu kena beli "kotak elektrik" yang baru (aku tak tau benda alah tu nak panggil ape..hehehe..duit lagiiii, ni gaji tak keluar lagi, tunggu la yerrr..

oh cite pasal takdo lappy, tak dapat la kitaorang berinternet dengan dunia luar..huhu, adik ipar plak balik kampung hangkut sekali lappy dia..huhuhu. Ni yang buat aku terpikir nak beli laptop nih! tiba2 teringin ek, wehhh selama aku hidup 28 tahun nih, aku tak pernah memiliki sebarang gadgets bernamakan desktop, laptop, ipad, ipod, haaaa, segala tok nenek moyang top pod nih laaa..kecuali handphone nokia ni aje la yang aku bangga ada tau! hhahaha..syahdu tak?? nasib baik la aku tak buta IT, still pandai buat blog bagai..kihkihkih..

banyak nak cite sepanjang cuti aku 6 hari nih antaranyer cite aku g career fair semalam, cite pasal Tia plus update cite Raya Haji...nanti la yer.. keje kat opis berlambak plak..dah kena kejar dengan bos..Aku leh update blog kat opis aje nih. huhuhu..Nanti petang2 skit aku update. till then!

c ya! bubyeee..

Tuesday, November 16, 2010

Raya Haji 2010 ~part one

Tahun lepas Raya Haji aku & family Lokman pergi ke Perlis, sebab ada acara bertandang ke belah pengantin lelaki, husband adik ipar aku. Jadi tahun nih beraya kat belah family aku pulak, since takder plan nak cuti-cuti Malaysia.

Family aku plan nak buat BBQ daging qurban..hehe, kiteorang ada amik port untuk korban tahun nih, so bahagian daging tuh leh buat bbq. Kakak aku pulak nak celebrate belated besday husband dia skali..okeyy lah, sekali lah!..sonang cite..
Jadinyer, malam nih lepas Isyak kiteorang nak gerak balik 'kampung' parents aku kat KK..

heheheh...
bukan Kota Kinabalu yerr..tapi Kota Kemuningggggg..celah bedah aje kat Shah Alam tu..kui kui kui..
since dokekkk aje, idek lerrr aku packing ape2 lagi. Lepas Mahgrib karang baju2 tuh aku campak aje masuk beg. Paling aku utamakan barang2 Tia. Barang dia aje sampai 2-3 beg. Nanti nak cari luggage yang besar terus, masukkan barang 3 beranak terus, bukan setakat barang, aku dengan Tia pun leh masuk sekali..hehe..Sonang abah Lokman hangkuttt aje masuk keta!hahaha (okkk dah melalutt).

Entry nih sebenarnyer nak ucapkan Selamat Hari Raya Haji kepada semua..selamat bercuti panjang kepada semua orang yang dah apply cuti termasuk diri aku sendiri, aku cuti esok sampai ahad..wwwiiiiiieeee, eventho bos tak approve lagi application cuti aku semalam, tapi aku pedulik ape, aku nak cuti gaksss! Nak marah tunggu aku balik opis dulu next week..keh keh keh.. :P

nota kaki: oh, 19-21 Nov nih ada career fair kat PWTC, kakak aku dah awal2 ajak aku ke sana..InsyaAllah, aku lari jap ke sana nanti. Drop resume! :) KLIK mycareerfair

nota kaki lagi : last week patut MIL & SIL pergi ke Bandung, Indo tapi sebabkan masalah gunung berapi tu AirAsia terpaksa cancel flight, delay ke bulan 1 rasanya..huhu, bahaya plak nak g sana buat masa sekarang nih. hati2 kepada yang berada di sana ya!

My baby is 8 month

Wahhhh Tia Zahraa sudah 8 bulan..si kecik intan payung Ummi dia ni dah besauuuu..sangat2 excited kiteorang bile tengok umur dia makin meningkat tetiap bulan..
Okehh, 10 things about Tia at her 8 month-old :

1)  Dia pandai duduk sendiri,tak payah aku nak sandarkan kat sofa ke, dinding ker.  baru merangkak skit dah duduk, amik barang/toy atas lantai then nak main terus duduk..ah 2)  Keje nak mengutip benda kecik2 atas lantai, then masuk mulut..huhuhu, dah kena monitor btul2 tu kalau tetiba dia diam duduk sorang2 kat celah mane2, sure ada benda dia tengah godek2 tu. Tu pasal aku prefer dia duduk dalam walker. Takder la nak mengutip benda asing aje keje nyer.
3)  Masih lagi minum 3oz sekali minum, tapi malam aje aku buat 4oz..kekadang abis , kekadang mesti tinggal baki1oz aje..ada timing minum gak si kecik nih.
4)   Abah dia cakap dia dah pandai layan music. Lagi2 time abah dia main guitar, tangan dia pun sibuk nak pegang2 tali guitar tu. Abah dia nyanyi dia pun ikut nak nyanyi, tapi bahasa alien dia lah..haha..
5)   Makan 3 kali sehari (bubur, instant cereal, biskut) kuat makan dia nih, tapi aku heran tetap melidi, tang perut aje naik. Hope berat badan dia naik la..
6)  Still manja dengan aku & mommie dia. Ada mood mengada tetiba nak melekat aje, nak tido atas badan la, nak berdukung la..naik letih kekadang tu. Sabar aje la..tak sabar aku marah kan aje la..stress naik kepala..huhuhu.
7)   Dia suka aku nyanyi lagu2 kanak2 tu. Paling suka one little two, little three, little indian (aku tukar ke little cute girl laa kan, ape ke heee nak sebut anak India plak, hehe), twinkle2, London bridge, air pasang pagi, rasa sayang, baa baa black sheep. Haaa, dok la ulang2 sampai dia boring or aku yang boring la for sure..
8)   Minggu lepas baru aku perasan, setiap pagi dia akan bangun lepas aku & lokman bangun siap2 nak g keje. Dia akan main2 dengan aku dulu sampai aku pas kat mommie dia untuk g keje. Elok kat mommie dia terus tido balik.. alahaiii anak, dia nak manja2 dengan parents dia dulu sebab nanti 8 jam tak jumpa. Sanggup bangun pagi2 tu..
9)   Masih lagi ketagih puting. Nak tido mesti ada puting dengan bantal peluk. Kiteorang sangat suka tengok dia peluk bantal, sangat comel. So ke mana aje kiteorang pegi, benda penting adalah bantal peluk & puting dia. Huhu
10) Rambut Tia masih sikittt. Ni mesti kes tak cukur masa kecik2 dulu, sudahnyer aku Lokman sayang nak cukur rambut dia dah, sebab takkan nak botak umur dah 8 bulan..huhu..camne nak buat? Aku sapu dengan baby oil aje la..
Sangat suka orang amik gambar dia..


Last Sunday, pergi kenduri kahwin kawan baik Lokman aka ex-pengapit dia
Tia excited tengok pengantin..

To Adie: thanks babe, aku curikk gambar2 nih dari FB..hehehe :) mintak halalll..

Monday, November 15, 2010

Teh Tarik Place

Korang familiar tak dengan tempat nih? Hehe, kat The Curve tu haaa..

Ahad lepas baru jek aku pergi..bagi orang dah biasa pergi The Curve, sure dah tak heran dengan tempat makan nih..aku pun idak lerr heran benorr, sebab makan minum kat sana exactly like mamak restaurant- macam syed bistro. Tapi di upgradekan ke trendy style bistro la..ala2 mamak dalam shopping mall kan, mesti la.. ada gayaaa..hahah..

Aku dah berbulan2 tak pergi (last masa pregnantkan Tia 6-7 bulan gitu), teringin ler sesangat, aku paksa gak Lokman singgah sana, dah alang2 kiteorang pergi beli barang dapur kat Tesco sebelah tu ape la salahnyer singgah jap masuk ke Curve kan. Dah lama aku tak jejak kaki kat The Curve, teringiiiin la nak berjalan kat sana (tahap loser tak aku??haha). Dulu masa sebelum kahwin, naik lebam g sana tengok movie bagai, biler dah kahwin..hurmmmmm..tapak kaki kiteorang pun dah takdooo kat sana..Kuikuikui..parahh!

Semangat nak g tu even Tia aku dukung sampai senget2 badan, kes tak bawak stroller lagi laa..haha, trolley tesco plak takleh masuk Curve..haaa, budak kecik tu plak lentok tido, haaa..pedulikk! angkut!!

Sesampai sana aku bantai makan roti canai RM1.80 sekeping, lokman cakap kalau kat luar leh makan 2 keping roti dengan harga camni (kedaung plak laki aku nih!heh)..dengan teh tarik RM2.80 kot, tak ingat harganyerr, dah nama nyer kedai teh tarik, harus la minum teh tarik kawwww dia..sambil tu tengok2 orang2 kat situ..still tak berubah suasana kat sana, tempat lepak muda mudi dengan kawan2. Teringat kenangan lepak2 dengan kawan-kawan UiTM aku kat situ dolu2.

Ohhhh, terkenang terus kenangan lama..adoiiiiiyaiii, tebiat plak aku nih sejak menjak nih terkenang kawan2.. :D dah lama sangat kot tak lepak dengan kawan2. huhuhu~

budak kecik tido kepenatan
 Haaa, tengah syiok2 aku makan, Tia boleh plak meneran nak berakkk, aduuhhh si kecik nih, potonggg btul laaa. Sudahnyerr idak la lepak lama2, dah makan terus cabut! Otw balik umah, kereta ku sudah berbau ucuk acammmm dengan kuih si kecikk..heeeeeeeeee~~
dah bangun, terus berakk, ukkk ukkk! (muka tengah menerann..hehe)

psst..Teh Tarik Place nih kira tempat makan budget/murah kat Curve.. :P but still sangat santai lepak situ.. :D
Nota kaki: Tia dah baik demam pada hari sabtu, Alhamdulillah. Dia dah sihat leh lerr bawak berjalan2. Sabtu g wedding kat Jln Semarak dengan Family Lokman then g Pureen Warehouse.

g kenduri kawen kawan MIL, Tia bersama cousin2 dia

Friday, November 12, 2010

sakit oh sakit!

Semalam aku EL termasuk hari nih half EL, ni aku baru masuk opis, tapi sebabkan dah pukul 2.45pm baru masuk baru, idak laa nak buat kerja beria kan..hehe, satu jam dah abis untuk godek2 internet (yahoomail, gmail,harian metro, blog2..hehe)..dah tuh tinggal la 2 jam lagi nak balik rumah..haihhhh..

oh cite pasal Tia sakit, asal malam aje temperature naik giler sampai 38.7! huhu, aku sangat la takut..kalau cecah 39 aje memang aku angkut g KJMC depan rumah nih haa..dah 2 malam aku dok monitor dia every 1 hour, sangat la mengantukk & penat plus stress. Tia asyik merengek aje and nak melekat kat badan aku nih..nak buang air pun payah! jangan aku kena penyakit batu karang sudah!..huhuhu..

Memacam petua orang lama aku pakai, semlm lap dengan air asam jawa, tapi still badan tetap panas. pastu pagi tadi aku mandikan dia dengan air beras..memula nangis2 dia kena mandi air sejuk (sejuk biasa aje la, idakk lerr tambah ais), dah lama2 tu baru dia syiokk main air..lepas mandi terus reda panas dia, tapi kejap2 kang dtg la balik suam2 panas dia. Apsal ek biler malam aje panas dia datang tahap melampau??buat orang risau ajekk..huhu..

MIL datang umah malam tadi, dia cakap Tia demam cos nak tumbuh gigi. rasa gusi dia mcm dah keras..tapi tak nampak lagi bayang gigi ke ape..hopefully btul la demam tumbuh gigi, takder la demam lain2 kan..sekarang kan tengah musim budak2 sakit nih..atau mungkin demam sebab perubahan bulan..lagi 2 hari Tia nak masuk 8 bulan. :)

semoga Tia cepat sembuh! :) hope malam nih dah tak tinggi suhu badan dia..Aminn..

nota kaki: akibat anak demam, Ummi dia terlepas nak g Loreal Warehouse..hukhuk..bercita2 nak beli make up baru..kempunan la gamaknyerr..esok pureen warehouse taktau la bleh g ke idak.. :(

Ummi, Tia sakitt..nak tumbuh gigi ek?? :P

Demam2 pun still leh main..

Abah dia hiburkan hati dia..tetiap malam dok mainkan gitar untuk Tia

Boleh lagi buat muka comel, dengan tuala basah kat kepala tu haa..

Wednesday, November 10, 2010

hari aku busy

Wahhh, semalam sampai ke hari nih aku busy..ada aje keje ad hoc bos kasik..ni tinggal 10 minit aje nak balik..leh karang blog lagi tu..hehe..

Oh tadi lunch time aku bergegas bawak Tia g klinik..pagi tadi aku rasa badan & kepala dia panas, then dia lembik aje..bangun sekejap tgk Abah dia gi kerja then terus tido..pelik gak aku..dalam hati kata sah la demam nih..huhuhu..aku takleh nak EL, so gi jugak keje, tghari memang plan nak bawak g klinik. Sesampai Pusat Rawatan Islam KJ, dok cakap demam biasa aje, temperature ok tak cecah 38 lagi..paru2 ok, selsema takder, batuk takder..just panas badan aje dengan kesan2 kena gigt nyamuk penuh..huhu

lepas g klinik singgah kedai runcit beli ubat nyamuk elektrik..spray2 dah tak jalan..antu punyer nyamukk, anak aku ko nak gigit yerr, darah baby nih manis kahh?? marah btul aku..beli jugak cool fever tampal kat dahi tu..ntah camne guna, tak tau..first time beli nih..hehe, sebab ada anak baru nak beli la kan..org tua demam ada ke tampal2 kat dahi tu??heheh..

aku tak sempat makan, aku tapau aje..ingat balik opis terus leh makan..tapi bos nak keje urgent, cos nak bawak result masuk meeting petang nih..aduhhhh, sudahnyer kul 4 ptg baru aku makan nasik sejuk..sampai dah takder rasa ikan keli berlada dah..huhuhu..sedihhh..sob sob..

ape pun hope Tia sihat..malam nih sure aku kena berjaga lagi..kena lap2 badan si kecik tu..dah lama sgt dia tak demam..aku fobia skit bab2 demam nih..doakan untuk Tia yer korang! thanks..

nota kaki: semalam lunch pun aku rush ke Nagoya, beli lagi kain langsir, langsir yg dah dijahit tak cukup sifat..hekhek, ada panjang pendek..aku and lokman salah kira daaaa..ehek ehek..dah kena beli lagi..membazir sungguh! huhuh..takpe next time dah tau camne kira lebar panjang langsir dah..

oh cite korea tu aku dah khatam dah..semalam lepas keje terus tengok sampai kul 12 malam..sampai emo lokman tak dapat tengok tv..kihkih..padan muka! :P

ok dah time balik..bubyee!

Tuesday, November 9, 2010

kuyu..plus angau..

Semalam aku tido pukul 3 pagiii!!
bukan sebab Tia buat meragam ke apee..tapi sebab Ummi dia nih buang tebiat nak mampus!..haishhhh...
aku g gataii layan dvd korea la pulakk..heheh..(penyakit angau datang balik) pinjam dari kawan aku HUDA ,balik keje semalam. Kiteorang & the geng antu cite2 drama Asia nih (korea, jepun, taiwan)..kes nyer hari jumaat lepas arr, aku buka channel 715 Animax tu, sekali ada cite My Lovely Sam Soon tu diulang balik..aku bantai tengok sambil kasik Tia makan..sudah nyer aku geram nak tengok cite tu sampai habis. Dulu2 aku tengok cite ni tak complete..ada la termiss dua tiga episod. Macam tak ingat ending dia plak tu..so apa lagi terus SMS huda tanyer dia ada tak DVD cite ni, bajet memang dia ada lah..hehe..pinjam sudahhh, nak beli malas plak aku nak turun Petaling Street tu haaa..(since kawen nih, dah takde nak g sana lagi dengan kekawan..huhu, hobi lama dah lama tak buat..sob sob!)..

Nak pulak semalam Tia & Lokman teman MIL balik kampung (balik hari aje)..MIl rindu nak jenguk kampung halaman..hehe, lepas Isyak baru sampai KJ..so line clear arr..aku layan cite korea tu sesorang dari lepas Maghrib ke pukul 3 pagi. layan jiwang karat dah tua2 bangka nih..kihkihkih.. :P

Sampai pukul 3 pagi (pause 15 min bagi Tia susu jap)..Lokman siap bangun balik suruh aku urut dia (urut KAKI ek bukan buat benda lain..hehe, ahaks! :P), sakit badan akibat mengecat rumah last weekend plus drive g balik ke LInggi-Seri Kembangan-KJ plus sambung g range golf pukul 10pm-12pm..itu lagi buang tebiat dari aku!! parahhh..then biler sakit2 aku jugakkkkk ke urut bagai..kacau orang nak feel ajekk! :P

Sesampai opis pagi nih, Sr. Exec suruh aku buat kira2 la plakkkk..juling bijik mata aku tengok nama2 company beratus2 nih..heeeeee~~..dah la orang ngantukkk nih..huhu..bala balaaaa..kena buat secawan nescafe nih! (pastu 1 botol air mineral..huhu).
Aku ngantuk aku buat iklan jap..karang blog jap eh..heheh..dah abis karang mata dah segar balik...leh sambung mengira plak..

Till then.. bubye!

nota kaki: Balik keje nanti nak sambung layan Sam Soon lagi, dah sampai episod 8 dah..hehe, mana2 yg part boring tu aku tekan button "kartun"..kasik cantass! nak tengok part cintan cintun aje dgn Hyo Bin tu..hehe :D

oh Tia tau Ummi dia tengah angau, dia sangat baikk malam tadi. takde merengek2 nak susu.pagi nih pun aku nak g keje dia tak bangun2 tido lagi..penat balik kampung semalam kot.. :) hope hari nih pun dia kacik 'chan' kat aku lagik..hehe..

Cite ni meletopss tahun 2005..hahaha, dah lama kan? gatai nak tengok lagi..hehe..

Monday, November 8, 2010

Zara Warehouse ~ Majlis Aqiqah~ Wedding

Jumaat petang adik bongsu aku datang rumah bawak anak buah kakak aku skali. Memula plan nak balik umah abah aku kat Kemuning, Ingatkan Lokman buat keje2 mengecat nih rumah jadi huru hara, so dia nak hantar aku and Tia ke rumah abah. Tapi tak jadi, jadinya adik aku datang la rumah. Kitaorang bosan2 aku ajak adik aku jejalan. Ajak dia g Zara warehouse kat Atria. hehehe..senyap2 g tak bagitau Lokman nak g warehouse, takut kena bebel. Aku angkut Tia sekali dengan anak buah aku 4 tahun tu.

Sesampai sana dah pukul 5 petang. Orang tak ramai pun maybe sebab tempat tu besar. Seriuss, best jugak warehouse nih sebab baju & seluar murah2. Tapi tak best takder fitting room. Aku & adik buat keje giler, testing gak seluar kat belakang hall tu..hehe..kes takut kang beli tak muat, tau aje la seluar2 Zara nih semua jenis ketat2..kena gak try. Aku & adik aku rotate dok cover2 masing2..tak senonoh gak la aku rasa..layan keje giler adik aku tu..Tia aku kasik dia main kat lantai, suruh anak buah aku tengok2 dia. Bukan kitaorang aje buat keje macam tuh, ramai lagi yang join sama..huhu, teruk gak la warehouse nih, sediakan ajela fitting room, dah tempat nih besar kan, sudahnyer org2 try jugak pakai baju2/seluar2 tu..apa bezanyer pun..


3 jam kitaorang kat sana sampai muka budak2 kecik dah sememeh & lampu hall ditutup (closing at 8pm)..sampai haus nak air la..ciann..finally aku berjaya sortkan 2 helai shirt - RM19 & RM29 & jeans slim fit RM29 (aku amik size besar 42 sebab tak nak nampak fit sangat..bleh ek camtu..hehe).. rembat aje sebab murah giler! Adik aku plak paw aku dengan sleeve shirt RM29 & jacket RM29. Aku dapat baju size S pun kat atas lantai, orang dok longgok2 atas lantai lepas try pakai la tuu. Takperla, janji condition ok, balik boleh basuh before pakai. Kasut jer aku tak berani usik, cos dah mix2 dengan pig skin shoes..orang main campak2 aje. Sape yang size M & L tuh sure best, sebab berlambak giler, tak payah nak dig2 cari size..huhuh~ jeles!

haaa, sampai tutup separuh dah la pintunyer..nak halau orang keluar..dah kul 8mlm..
dah dah la oiii shopping tu..
Warehouse yang berbaloi2! Balik tuh bawak beg plastik Zara, Lokman terus agak aku g shopping..harusla kena bagitau kan..tapi takper, dah selamat balik pun..hehe..

Ini 'BiBIk' aku yang baru..hehe, tukang dukung Tia dengan anak buah aku Marsya - setiap kali dia amik baju kat dalam raga tu setiap kali tu la dia tanye harga..penat aku nak jawap. macam nak beli aje gayanyer..cess..



nota kaki: esoknyer lepas g Majlis Aqiqah & Kahwin, Lokman ajak g warehouse tu lagi.biler pegi sana, dia tak minat plak brand Zara nih..malas nak belek2 baju longgok2 tu kot..perangai!
+++++
Majlis Aqiqah Arissa (BFF Erin) - kat Rebung, Bangsar

Suka buaian nih :)

Abah & Tia

Lepas gi Aqiqah, g Majlis Kahwin ex alRajhi kat Kampung Pandan. Tapi tak sempat jumpa pengantin..huhu~
baru perasan anak aku ni kurus melidi sangat2..kawan aku kata aku tak kasik makan..hhehe.. :P
 
Blog Template by Delicious Design Studio