Sunday, October 31, 2010

Contest Raya: @Gaya Si Comel Berbaju Raya

Contest raya yang dianjurkan oleh gabungan babyibu dan azzamoro  untuk Syawal 2010 @ Si Comel Berbaju Raya
Aku teringin nak join contest nih sebab tahun ini tahun pertama Tia berhari raya bersama-sama aku & Lokman dan juga seluruh family kitaorang. Pulak tuh, pertama kali jugak Tia Zahraa berbaju kurung sedondon dengan Ummi Abah nyerrr..gambar diambil di pagi Raya sebelum pulang ke kampung Lokman. Sebabkan takut baju dia kotor duduk kat lantai, aku letak aje dia dalam baby carier..hehe..
*
*
*
Tia Zahraa binti Lokman
6 bulan

Hadiah-hadiah bagi contest ini ada para penaja yang BEST-BEST & MENARIKSS..seperti ini dibawah :-
sesiapa berminat nak join, jom arr..contest until 31 Oct 2010 :)

Friday, October 29, 2010

hari yang susah hati

Dari semalam aku susah hati..susah hati sebab keje nih haa..bos nak suruh aku present isnin depan, tapi habuk pun aku dah buat lagi..ngeh ngeh..sendiri cari penyakit la kan? padan muka aku!
Aku dok la email2 department yang patut aku liaise tu..nak buat short discussion, tapi sampai ke sudah takder respon..nih la salah satu masalah besar yang selalu aku kena hadap biler ada keje kena buat. Kena mengadap sembah manusia2 yang macam dia sorang aje busy, atau keje dia aje yang penting, keje orang lain tak penting!!! naik menyampah aku! Bila aku call memanjang la takder kat tempat dia..geram geram!
Aduhhh, nih dah petang dah nih, hari ni keje sampai kul 5 aje, cos ada monthly assembly plak sampai kul 5.30 ptg. Aku ada sejam aje lagi nih..harus la Sabtu Ahad aku keje kat rumah aje karang, dah hari Isnin bos nak jumpa pukul 9 pagi..huargghhhhhh...naya je kena sekolah lagi karanggggg!!tobatt tak mau..huhu
Nak ilangkan kerisauan, aku bukala mana2 blog aje nih, pastu dah boring aku karang blog aku plak..huhuhuhu..

Oh cite best arini, tadi aku daftar join Paintball Tournament anjuran company aku nih..acara pada 4 Dec depan..lama lagi, just kena register awal..kena bayar RM30 aje, kos lain company cover (dah tetiap bulan dorang ni tolak gaji aku RM3!, kira bayaran ahli kelab sukan company) tapi ok la dapat Tshirt & goodies bag nanti..kira murah giler arr..kalau nak main paintball dengan duit sendiri mau RM70-80 sorang..since ada geng nih aku tibai aje la letak nama..sebenarnya hati kecut gak nak main tuh, cos confirm lebam2 lepas main karang..based on experience kawan2 yang dah main arr..takper la, sekali seumur hidup kot dapat main..redah sudahhhh..enjoyy!!:D


nota kaki: hopelaa aku tak kena buli masa main paintball nanti, almaklum la aku nih kecik coett aje orang nyer..huhuhu

Thursday, October 28, 2010

Home Deco Part 1

Hari nih sepatutnya aku pergi Sabah. Huhuh, tapi last minute kiteorang cancel..sebab kira2 bajet, macam lagi elok duit g Sabah transfer ke deco rumah..hahahah..maklum la hidup yang suam-suam kuku nih, kenala kira bajetttt..Pulak tuh, Tia still tak leh jalan, so agak leceh nak berdukung2 g sana nanti. Macam serabut aku rasa..
Tiket dah hangussss..sob sob..

Jadinya, aku lebih cenderung melengkapkan dan menghiasi rumah aku dari pegi melancong, sebabnyer aku pikir melancong tuh leh pegi biler2..Rumah nih dah naik menyampah aku tengok cos takder perubahan..dah setahun duduk sini, nak ada feel baru la pulak. lagipun, airasia kan selalu buat sales. Setahun ntah brape kali diaorang buat promo kan..MATTA fair pun setahun 2 kali kat KL nih..so kos melepas aku kali nih adalah trip ke Sabah.. Sabah, ko jangan kemana2, tahun depan aku jumpa ko yerrr!!

So semalam kiteorang apply cuti last minute..pergi ke Ikano (Padini tengah sales lagi!). Ingat nak g Ikea lepas tu, tapi cancel sebab rush nak cari Fridge. Ingatkan nak cari kat kedai2 elektrik biasa aje cos nak try trade in kan fridge lama. Mana tau laku lagi fridge tu (fridge zaman bujang Lokman lagi, zaman tok kadok punyer, haha). Tapi pusing satu PJ, haram takdooo..kalu ada pun mahal nak mampuss! Dan tak terima trade in item..hekhek..so dah penat, kiteorang g aje la Giant besar kat KJ tuh. dah malas nak pikir..
Kiteorang g beli Fridge & Ceiling Fan kat SenHeng. Terus apply jadi membership – buat card kena charge RM12 setahun. Dapat point terus, so next month diaorang ada Anniversary Month, leh redeem point..ok la kan..dapat lagi satu barang elektrik nanti -PERCUMA..Sekarang pun diaorang ada buat sales. Dapat la harga diskaun items kiteorang beli tuh dengan dapat lagi vouchers (leh guna utk next month jugakk).

Ingatkan nak keluar sekejap aje, tak la bawak stroller Tia..sudahnyer, inilah stroller Tia yang baruuu!!hahaah..comel kan??
Setiap kali jalan aje, mesti ada orang buat muka pelik plus sengih2 busuk..cesss..
Budak kecik excited duduk dalam high chair

Budak kecik tak dapat makan Nandos, so dia makan kerusi Nandos..hehe

Luncheon di Nandos

Si kecik dah kepenatan menunggu semua orang shopping..muka seposen nak tido..
Finally....terbongkanggg dalam kereta..ciann..

Dah settle barang elektrik, pegi plak kedai jual cat. Haaaa, impian aku nak deco rumah telah tertunggak since bulan puasa lagi. Takder masa langsung dengan bajet yang asyik terkehel..hehe..Lokman nak sangat rumah kaler MERAH..huiiii lain macam taste mamat nih..belum lagi cat, aku dah rasa juling bijik mata aku nanti tengok rumah kaler Merah menyalaaa kooo..tapi aku ikutkan aje la..janji rumah nampak baruu..beli 2 tin- Cherry Red & soft pink brand Jotun. Setin RM133 kalu yang shining & kaler gelap. haa, tip beli cat, lagi gelap kaler cat tu lagi mahal harganyer, kaler soft tu murah plak, dalam RM108, tapi tokeyy kasik diskaun dapat la RM97. Kiteorang beli cat yang kalis kotoran..kalu lepas nih Tia nak conteng2 dinding takder masalah, leh kasik clean balik. Aku minat kaler Velvet untuk bilik Tia…nanti beli kemudian plak..kira bajet lagi, lagipun semlm bawak keta mini aku jer, tak cukup tempat. Lokman siap beli Tangga 6 step. Di sebabkan keta tak muat, tangga amik kemudian dengan kereta dia. Hekhek..nasib baik tak angkut Fridge sekali masuk keta..haha, haruu..macam sardin dah keta aku on the balik rumah..(oh fridge sampai hari nih, free delivery SenHeng kasik).
Memula bubuh kaler kita order..MERAHHHH makkk..
Then, goncangkan kasik rata..
First time aku tengok orang bancuh cat..ingatkan warna tu dah siap2 dalam tin, rupanyer kite order dulu baru dia akan bancuh (ikut warna kita nak) masuk dalam tin..hehe, jakun jap..

Ini la warna yang kiteorang pilih..sweettt kan?? :)
Lokman plan nak start mengecat pada cuti Deepavali or sebelum Raya Haji. Kerah adik laki dia tolong cat skali..hehe..kalau adik2 laki aku ada sini, nanti aku mintak tolong diaorang skali. Tak payah upah2 orang lain..heheh..jimat! Lepas cat2, aku dah leh tampal wall stickers yang aku beli online dulu tu..simpan lama dah sampai berhabuk (entry lama DECO)...! Huhu..Ceiling Fan plak nak pasang kat ruang tamu. Ceiling Fan yang ada sekarang kurang power..nak yang canggih, guna remote!hahah poyo jekk..nak beli air con tak mampu lagi, tunggu la aku dapat bonus ker, or dapat keje lain ker..hehehe.. Lepas settle mengecat, leh gantung2 frame2 gambar Tia..Lokman kena beli driller plak..semua la nak kena beli..pening gaks tu! haihh..

Sabtu nih nak g MyDear warehouse, then ajak Lokman g beli kain langsir, beli kat Nagoya aje la..Mak mertua & adik ipar aku leh tolong jahitkan..ngehngeh..bayar upah kat family sendiri lagi berbaloii2 :D Aku nak buat langsir untuk satu rumah! pastu 2 tahun tak nyah beli langsir dah..hehe..

Plan lain, nak tukar TV cabinet..itu beli kat cavenzi ajela time sale..haha..murah murahhh!

Nota kaki: walaupun rasa sedih tiket ke Sabah dah hangussss, tapi rasa kenikmatan biler rumah dah selesaa..kan? :P tapi still tak dapat nak imagine umah wa bertukar warna MERaH!! waaaaaa...


Kalau Facebook ada pada Zaman Dahulu...


heehehe..lawak pagi khamis yerr...
 

Wednesday, October 27, 2010

Mydear Warehouse is coming!!



Yeayyyy, Mydear is coming this weekend....bukan weekend, esok dah startt...esok wa keje arr, harini dah cuti, esok takleh nak ponteng dah..so ajak Lokman g ari sabtu laaa.

Niat dah beli high chair, walker & cabinet locks. Memang on time lah! hopefully dapat la dengan harga yang berbaloi...ada la rezeki untuk Tia nanti nak berwalker :)

oh pureen warehouse pun akan ada pada 13 Nov..nak top up toiletries si kecik..dah kehabisan stok. InsyaAllah, by that time still ada duit lebih...hehehe..dah la tengah bulan tu..kena jimat cermat nih..

Nak info lagi details g Pureen & SNS yerr..

Tuesday, October 26, 2010

Me as a Mommie for 7 months plus

Entry kali nih aku nak cite pasal diri aku sendiri la..asyik cite pasal Tia aje, boring lah!hahahaha..


Hurmmm, pejam celik pejam celik dah 7 bulan lebih aku jadi Ummi pada si kecik Zahraa. Rasa hidup aku dah totally change since jadi isteri lagi , then dapat plak anak, huiiiii lagi la tunggang terbalik hidup nih sekejap. Hehe..

Life as a mum is not that easy la kan..yang banyak membantu aku untuk jadi Ummi yang senonoh adalah dengan membaca majalah, buku2, parenthood website seperti Babycenter, Parent, SusuIbu etc dan paling berjasa adalah dari mommie bloggers. Sampai aku pun terikut2 tulis blog pasal anak & family. Dan aku rasa dah masuk kategori ketagihan la nak baca blog2 orang setiap hari..tak keje kan??

Okeeyyyy cite pasal life as Ummi nih, dah 7 bulan aku tidur tak teratur and I can adapt with it know! Setiap 2-3 jam kena bangun setiap malam since Tia lahir sampai la sekarang. Tak pernah berubah, dan aku tak tau la sampai biler si kecik nih nak menyusu setiap 2-3 jam..huhuhu. Kalau dulu masa zaman remaja/bercinta, pantang aku kalau tidur tak cukup or tidur terganggu. Pasti aku akan emo sepanjang hari..hehe..sekaranggg tidakkk lagiiiii!! Cuma kekadang tu esok pagi tuh rasa pening2 lalat jugakk arr, masuk opis blur2..haha, aleh2 aku update blog macam sekarang..hahha..

Masuk bab shopping mopping nih plak, betul la orang cakap once ada anak, time ada duit dok pikir nak beli barang anak aje..sampai barang untuk diri sendiri dah tak terbela..huhuhu, sedihhh kan? Tapi sendiri yang memang syiok melampau dapat beli barang untuk anak.. anak seronok, kite pun seronak la gak kan? Aku nih lepas beranak aje, leh kira dengan jari berapa helai baju aje aku dah beli, even masa hari Raya lepas pun aku just beli sepasang baju kurung & sehelai selendang aje. Kasut, jeans, shirts semua recycle aje..hukhuk..anak aku tu sampai 1 almari barang2 dia!(almari kecik aje lahehe)..haihhhhh, takleh jadi nih!!haha, Lokman pun dua kali lima aje cam aku..hahaha..parah! Kira dapat gaji aje, 40% la kat Tia, lagi 40% kat hutang2..haaaaa 20% aje la untuk aku buat belanja seharian kat opis. Parah tak?? Heheh..sendiri cari pasal sape suruh!

Paling berubah adalah aktiviti sosial aku nih haaa..dulu2 aku nih kaki lepakss dengan kawan2..pantang kawan2 ajak keluar, laju aje aku follow. Anytime, anywhere! Bila ada husband & si kecik nih kena la limitkan masa bersama2 kawan. Sebulan sekali or 2 bulan sekali kot baru dapat lepak2 untuk 2-3 jam (jadila dari tak jumpa langsung!)..bila ada kawan ajak breakfast sama2 pun dah kira bersyukur & excited sangat cos dapat keluar & gossip together2. si kecik aku tinggalkan kat Lokman. Kalau Lokman nak keluar dengan kawan dia tanpa perlu aku ikut, aku plak tinggal rumah dengan Tia..buat sistem giliran..hehehe. Baru adill..Kekadang tu sampai ada kenduri kawen kawan2, birthday party anak kawan2, majlis tunang, vacation dengan kawan2 terpaksa aku tolak/tak pergi. Bukan sengaja, tapi memang bila ada tanggungan nih agak leceh skit nak bergerak aktif, Ada kala anak tak berapa sihat la, kita pun tak brape sihat jugak, komitmen dengan family kita/husband, rumah nak kena kemas la..banyak lagi la alasan yang munasabah..orang yang dah kahwin sure paham punyerr..Sampai ada la kawan dua tiga yang merajuk dengan aku sampai berbulan2 tak mau tegur..huhuhu. Sedih kan? Dah kawan bertahun2, tapi at the end jadi plak hal camni..huhu. Takper, nanti diaorang semua dah kawen, ada anak, diaorang akan paham. Apepun aku sayang kawan2 aku semua..

Bab keje2 rumah plak membasuh, melipat  & mengosok baju 100% aku buat, kemas rumah aku dan Lokman. Memasak plak aku sediakan bahan, Lokman tetap chef NO 1!!keh keh keh..

Watever it is, aku enjoy life aku as a mother. Aku dah tau cmne nak handle Tia, time dia lapar, nak tidur, nak main, nak mandi, time dia sakit..aku suka biler manja2 dengan aku, aku tak boleh kalau sehari tak jumpa Tia. Dia dah jadi peneman hidup aku sampai biler2..Aku beryukur diberi kesempatan untuk menjadi isteri & Ummi di dunia ini. Aku doa agar di akhirat kelak aku masih lagi bersama2 dengan family aku.. Aminnnn..

Ummi sayangggg Tia & Abah!! :)

Nota kaki: Benda yang tak berubah dalam diri aku adalah, masih suka bergosip dengan kawan2, kalau tak jumpa pun internettt adooo, FB adoooo, handphone aderrr..nak guna surat pun aku masih layan..hhahaha, so aku tetap aku yang giler2 & serabut! bak kata kawan lama aku, aku nih macam 'twister'..kelam kabut & emo! :P

Dear Tia,
nanti Ummi & Abah dah pencen, Tia plak belikan baju dan barang2 lain untuk kiteorg yer! hehe..dan bawak Ummi Abah g melancong sekali tau..hehe. Luv u darling! :P

Monday, October 25, 2010

she is crawling!!

My tia dah berjaya merangkak sepenuhnyerrr!!yessszaaaaaa..since semalam (genap 7 bulan 8 hari).. mula perasan dia merangkak biler atas katil, then biler transfer atas carpet dia merangkak slow then nak memanjat sofa, kabinet, baby cot, kepala katil etc. yang tak terrer lagi biler dah panjat tak reti nak turun/duduk balik. Jenuh kita yang kena buatkan, kalu idak, jatuh tergolek arr dia..haishhhhh...

Sabtu lepas aku dan lokman tak g mane2, dok umah aje, layan si kecik..aku buatkan Tia apple puree campur dengan brown rice instant ( Nestle) untuk pagi. Tengahari buatkan bubur dgn sweet potato, carrot & kurma, jadi manis2 aje bubur tuh, boleh tahan gak dia makan. Petang plak aku kasik plak wheat honey instant Nestle dengan epal puree. Haaaa, lengkap Tia makan 3 kali sehari!..susu plak dia kurang minum. Maybe aku kasik makanan ada unsur manis2 kot, tu yang susu dia tak nak, or dia dah terlampau kenyang!hahaha..Aku tengok since Tia makan nih, perut dia aje naik boncetttttt, tapi badan tetap melidi..huhuhu..ikut gen aku la tuh, kecikkk coeetttt ajekk..

Nak train dia lagi laju/firm merangkak, kiteorang letak dia jauh2 dari kiteorang then panggil2 dia suruh datang ..terkedek2 la si kecik merangkak slow2. Dalam perjalanan dia nampak aje benda leh capai dia stop kejap, main2, then sambung balik merangkak ke arah kiteorang..ehehehe...bijak si kecik! pandai hilangkan penat merangkak...haha

Mak mertua aku cakap, cepat btul Tia leh merangkak, so lepas nih dlm sebulan dua lagi Tia dah leh jalan kot..InsyaAllah..mau kasik urut kaki dia banyak2, kasik kuat!!leh jalan dengan gagah!hahaaha..dah leh beli walker plak untuk dia dua tiga minggu lagi. yeayy!
Tapi gigi sure lambat tumbuh. Orang tua-tua cakapla if anak jalan cepat, gigi tumbuh lambat, ye kerr?? tapi air liurr dah meleleh gak tuuu...rasa gusi dah keras.

Apepun, tahniah Tia!! awak dah membesar dengan jayanyerrr..sronokkkk Ummi Abah tengok awak merangkak terhegeh2 tuh..sangat la comell!!

Keep up girl!! we love youu...
Lepas mandi tak sempat pakai kan baju semua dah sibuk nak merangkak g kepala katil!parahh..












Friday, October 22, 2010

Meniaga, berniaga...lalala~

Tetiba aku rasa nak berniaga kecik2..online shopping (idak lerr ketuk2 pintu orang..hehe)

Modal ada tapi ciputtt ajelaaa..heheh..tapi nak jugak buat rolling duit..seronok giler tengok orang berniaga sana sini..untung berniaga ni amat berbaloi, plus sangat puas hati kan?? Leh settle hutang piutang lepas tuh..

Sekarang tengah cari benda/barang yang high demand in market...hurmmm, barang ape ek?? since ada anak, tengok blog orang jual2 baju bayi & kanak2 aje..best gilerrr!!kalau boleh semua benda nak beli untuk Tia...just click2, send email then terus dapat barang. mudah kan online shopping nih!! Jadinya aku cenderung nak jual barangan anak-anak..hurmmmm..

Sebelum nak buat business, aku kena google2 sana sini, cari info, cari pemborong etc. Contoh aku g SINI  dan SINI.

Sekarang nih tengah semangat la, jangan la dah lama2 nanti aku malas plak..haihhhhh..buat bisness ni ada risiko jugak. Takut gak kalau rugi. mau nangis 48 jam non-stop! haruuu..

Aku mintak tolong Lokman la jadi penasihat cum tukang promoter nanti..hehehe..bagi komisyen la sesen dua :P

Sape ada idea/pendapat/komen?? Leh share??

Nota kaki: Untuk buat serius online shopping, kita kena register nama company kat SSM, nanti idakkk ler kena kejar dek LHDN. Thanks to Redmummy cos share info. :)

Thursday, October 21, 2010

Meh join Giveaway! ~Baby in Style~

haaaaa, ada contest lagi aku nak join nih...hehehe..deadline until 31 October 2010..mari mari mariii!! join sekakiiii..ehehe..

masa masih ada..

contest anjuran wonder-wife (puan fadeadsy)

Hadiah Utama dapat Handbag Classic Hobo LesportSac yerr.. :)

Tajuk giveaway "Baby In Style"
jadinyer kena la letak gambar baby Tia Zahraa tengah bergaya kan..
+
+
+
+
Tia Zahraa binti Lokman
7 bulan 
Tia says 'elllooooooo everyone, I love giveawayyyyy!!'


Nota kaki: Gambar2 Tia banyakkan dalam baby carrier aje..hehe, sebab Tia baru belajar duduk.. :) harap diterima nyer penganjur! 

Wednesday, October 20, 2010

my lil KIDS

Bila time baik, sangat la sweetttt..
Biler time gaduh..haaaa tengok gambar bawah nih..Aqishhhh buli Tiaaaaa...hekhek..muka nak nangis si Tia kena hempuk dek Aqish..hahah :P

Ni pun Aqish buli Tia lagi..dia nak piatttt telinga si Tia..hepppppp!!!

Both of them are my angels.
Tengok perkembangan mereka membesar depan mata sangat la seronok!
Diaorang nih sebaya (Tia keluar awal 3 minggu). Tak sabar tengok diaorang membesar & main sama2.
ntah kan rapat, ntah kan tak ngam..hehehe..sure ada gaduh2, main masak2 sama, main sorok2 sama..hehehe..so cuteee!!and for sure la mak bapak nih la yang pening layan kerenah korang nanti.
Ada masa diaorang duduk sekali, Nenek diaorang sure melayan dengan pakaikan baju sama, or cari yang sama kaler, makan share sama2..ape Tia makan, Aqish mesti join skali. Pinjam toys, bouncer, jumbo seat dll.
Even dalam angan-angan Lokman pun mesti selitkan sekali si Aqish nih. Ibarat dah macam kembar Tia..hehe..

Doa Ummi : Semoga korang membesar dengan sihat & ceria dan menjadi anak yang solehah.Dengar cakap orang tua and hormat-menghormati sesama korang..InsyaAllah..Aminnn..

Tuesday, October 19, 2010

Mark your calendar! Baby expo is cominggg!!

<><><><><>
1st Malaysia Baby, Children & Parents Expo 2010

What : 1st Malaysia Baby, Children & Parents Expo 2010

When : 26th November 2010 - 28th November 2010

Where : Atrium, Hall 1 & Hall 2, Mid Valley Exhibition Centre

Time : 10am - 9pm

Admission : FREE

Aku teringin giler gi expo baby macam nih, yang expo lepas aku tak dapat pergi..ada je halangan..this time try ajak Lokman gak pegi..macam besttt aje..lagipun dah lama sangat tak gi Midvalley..huhuhu..since dapat Tia kot..hahaham, parah gak aku nih!!

Banyak gak aktiviti kat expo nih nanti..macam besttt aje..yang best if dapat goodies bag..hehehe..kan kan?? :P ... untuk Tia gakkk..hehe..



Dear Lokman,
Sila mark calendar dalam hanphone you yerr..kita bawak Tia g tengok expo baby ni ekk..hehehe..lehhhh arrr..lagipun dah lama tak shopping kat Midvalleyyy tu.. :P


Perkara biasa atau jarang berlaku? ..bila anak jatuh katil

Perkara yang paling menakutkan para ibu bapa adalah apabila anak mereka JATUH. tak kisah la jatuh tanggan ke, jatuh ketika berlari ker atau jatuh katil...huhuhu..sure la mak pak akan rasa bersalah sesangat sebab kecuaian sendiri tak jaga anak2 tuh betul2. Anak kecil bergantung pada kita 100 peratus keselamatannya..jadi kalau diaorang cedera, salah siapa??? Ummi & Abah nyaaa jugakkkk!!

Semalam Tia ditidurkan oleh Abah dia..awal, pukul 8.30 malam dah masuk dalam bilik, sebab Tia macam meragam..kalau duduk dengan aku dia bantai main lagi, memanjang kepala katil ,bantal, badan aku, sampai berjam2 baru nak lena, jadinya abah la dia la kena tidurkan, dengan Lokman dia senang nak tidur (sebab abah dia akan paksa dia tidur bagai nak rakkk!). tak kasik chance langsung Tia nak main..hehe..

Lepas dia dah lena, aku dok la main FB bagai. Lokman tengok tv. Tetiba aku dengar si kecik melalak..aku masuk bilik tengok dia takder atas katil. aahhhhhh sudahhhh!, dengar suara kat bawah katilll, tengok2 dia dalam posisi meniarap, melalak bagai nak rakk..

aduhhhh, jatuh katil jugakkk ko nyerrr..lasak sangat tidur!! Lokman dah letak dia kat tengah2 katil dah, tapi tak pulak dia letak bantal keliling..huhuhu, budak kecik nih tidur dasyaatttt! bergolek2, sedar-sedar dah bawah katilll..haiyooo, benjol dahi jendul ko tuh Tiaaa..

Aku punyer la risau, sampai aku sapu air zam-zam serata kepala dia, then memacam surah aku baca..berdoa kat Allah swt supaya tak jadi ape2 yang teruk lepas nih. Aku terus teringat kes budak kecik yang meninggal dunia minggu lepas kes pendarahan dalam akibat jatuh di nursery dia. huhuhuhuhu...mintak di jauhkan laaaa semua ini..aminnn..

Lepas 15 minit, Tia tidur semula (aku & lokman silih berganti dukung dia)..aku sapu minyak kat benjol Tia tuh, dah nampak kesan lebam skit..uhuhu, aku urut2 kepala dia..terus takder mood nak layan FB dah, amik novel baca sebelah dia...huhuhu..

Pagi nih kul 7 pagi dia dah celik mata..terus dengan aktiviti memanjat sambil membebel dia...Alhamdulillah, dia kembali ceria..dah lupa la tuh dia terjatuh katil semalam..tengok benjol dia dah kurang, tapi still ada lebam. InsyaAllah, harap2 tiada kesan sampingan.

Lepas nih kena letak double pillow keliling katil. Atau tekad la kot nak tidurkan dalam crib dia..try arr malam nih.

Dear Tia,
Sorry sayang sebab Ummi & Abah tak jaga tia baik2 semalam..lepas nih kitaorang akan jaga Tia sebaik mungkin yerrr..Tia pun jangan la tidur lasak2 sangat, guling sikit2 dah la, yang bantai tidur 360 darjah tu watper??mimpi nyanyi lagu hindustan sambil guling2 ke tetiap malam??? haihhhhh...

nota kaki: Abah Tia pun dah dijangkiti selsema & batuk dari Ummi & Tia..hehehe..cian abah..sudahnya share la ubat2 Ummi tu nyerrr.. :D Semoga cepat sembuh yerrr Abah Tia! :)

Monday, October 18, 2010

Pengambilan KPLI January 2011 - until 24 October

Semalam borak2 dengan Lokman pasal cari kerja..sekali Lokman cakap -
"you g jadi Cikgu lah"

haiiihhhh, aku jadi cikguu??? sesuka hati aje ek Lokman nih suruh aku masuk gomen. Ingat senang?? bab interview tu yang aku lemah skett..hehe, cetek ilmu la jugak bab2 isu kerajaan nih, even bajet 2011 baru2 nih pun aku tak brape follow..dua tiga kerat aje aku paham..hahaha..hurmmm, leh terima dek akal ker aku jadi pendidik nih?? hancuss anak muridd.. tapi best jugakkan jadi cikgu nih..dapat ajar budak2 dan dapat cuti bersalin 90 hari!! hahahaahah

okeeeyyyy, matlamat dah menyimpanggggg..hehehe..

bukan setakat dapat cuti bersalin 90 hari, tapi jadi cikgu ni dapat pahala besar, sebab kita menyampaikan ilmu kepada anak bangsa..hurmmmm..

aku kena pikir 100 kali nih, sebab KPLI nih kena belajar setahun. Selama setahun tuh arr sumber kewangan sure tarbantut. Aduhhh...pening gak tuh..mak cik hutang piutang leh tahannnnn..huhuhu..bukan sesenang aje nak apply tu, banyak pros & cons yer..

Sesapa rasa nak try apply untuk KPLI, leh try online sekarang, tarikh tutup pada 24 Oct nih *ahad. Ada lagi beberapa hari leh apply..Untung nasib dapat, untungggg oooo..

click KPLI 2011

A. IKLAN PERMOHONAN



Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI SR) Mod Latihan Perguruan Sepenuh Masa dan Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI j-QAF) Mod Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (LPBS) di Institut Pendidikan Guru(IPG).


1. KETERANGAN PROGRAM


1.1 Nama Program : KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH SEKOLAH RENDAH (KPLI SR) Mod Latihan Perguruan Sepenuh Masa


Tempoh Pengajian : 1(Satu) Tahun


Mod Kursus : Sepenuh Masa


1.2 Nama Program : KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH SEKOLAH RENDAH (KPLI SR)j-QAF Mod Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah


Tempoh Pengajian : 1(Satu) Tahun Dan 6(Enam) Bulan


Mod Kursus : Latihan Perguruan Berasakan Sekolah (LPBS)

Saturday, October 16, 2010

Anak Bapak

Masa aku pregnantkan Tia, si Lokman dah tanam memacam angan2 bersama si anak. Semua benda kalau boleh dia nak ajar anak dia..Dari benda remeh2 sampai la ke hobi & cita-cita..aku nih mendengar aje la, dalam hati tertanya jugak, larattt kerrr yang oiii??? tapi dek tak nak hampa kan ke'excited'kan si bapak aku angguk kat aje la..sampai la Tia sekarang dah 7 bulan, abah nyer masih dengan cita2 & angan-angan bersama anak dia..hhehehe..

Angan-angan si bapak dengan si anak dara antaranya ;
Sukan : berenang, badminton, dan golf
Hobi: bermain guitar, bermain scrabble & tidur berjam-jam 
cita-cita : Engineer/ pemain golf antarabangsa/ pemain guitar ala2 yuna?!hah?? apakah??
komen aku sebagai Ummi Tia:
semua di atas saya tiada bantahan, cuma ada pertambahan sket..hobi tia dengan Ummi adalah SHOPPING!! dan bergosssiippppp!!!yeayyyyhhh :P

baru adil!kan? ada la jugak masa bersama bonda berdua2 an..hehe

ape pun, Ummi harap Tia jadi anak yng baik & solehah..minat/hobi & cita2 tu mak bapak leh pupuk/dorong, tapi finally anak tuh yang decide minatnyer nanti..yang penting selagi tidak memudaratkan diri, aku ok jerrrr...
tapi sebenarnyar memang sronok kalau kite ada minat yang sesama anak/ parents/adik beradik yang lain, lagi mesra & rapat hubungan kekeluargaan tuh. macam bapak aku ajar aku main scrabble, badminton, baca buku, golf, swims dll. sampai sekarang aku masih lakukan aktiviti2 di atas dengan adik beradik aku yang lain/kawan2..golf aje aku dah pencen..tak larat, sebab sakit pinggang & muka hitam berkilat jadinya..huhu..if lepas nih abah nak bawak tia g range, aku jadi penasihat tetap aje lah. Dan lagi satu abah cakap bab music abah biar abah ajar Tia, bab mengaji quran Ummi kena ajar Tia..haihhh, mengulat abah nih! Perangai!

nota kaki: entry ini tertulis sebabnye hari ni aku & lokman spend a quality time with tia, and abah today main guitar & karaoke bersama2 tia pagi tadi masa Ummi hang out (breakfast) bersama2 kawan2 lama Ummi..Tia stay with her Abah together2. so cita2 abah bakal terlaksana sedikit demi sedikit. next month nak belikan tia swimming suit..nak campak budak kecik ke dalam pool!!!yeahhh, pelampung kecik lekat kat tangan tuh abah awal2 dah beli masa tia 5 bulan lagi..hehehe..excited!

Abah layan guitar, Tia layan Abah...
Ummi plak nak Tia rajin membaca..sila baca buku, jangan asyik isap puting aje..hehe..


Friday, October 15, 2010

7 mo - crawling timeee!!

Hepi 7 months to my little princess..

Semalm genap dia 7 bulan..dan semalam jugak aku MC..huhu, demam, selsema & batuk. Sangat tak larat nak g keje, sebab terasa kesejukkan air con tahap melampau kat opis buatkan aku takut nak g keje..make my flu worst lah! Pepagi still kena bangun cos Tia dah terjaga, membebel2 non- stop sampai terberak2..dah aku kena bangun, tukar diaper & lap2 badan dia. Lepas settlekan si kecik, aku dah pening2 lalat terus aku pas Tia kat mommie dia..pastu aku bantai tidur selama 3 jam! Huhuhu, pengsan abis..

Dah ok skit, baru la buat2 keje rumah, petang baru g klinik ambik MC. Nak bawak Tia g klinik skali, tapi dia tidur plak..bapak dia kata selsema dia dah kurang..tak payah bawak g klinik..

Oh perkembangan Tia masuk 7 bulan nih...hurmmm tengah berusaha keras untuk merangkak! Semalam dah ada 3-4 langkah, siap aku sempat video record guna hp Lokman. Best giler! Si kecik yang terhegeh2 nak merangkak sambil tergedik-gedik.

Mommie dia dah makin tak larat nak layan kerenah si kecik. Dah asyik mintak dukung memanjang. If tak dapat dia akan menangis non stop. Sanggup eh berpenat2 nangis sampai nampak anak tekak, tapi biler orang dukung aje, automatik terus senyap..huhuh, sungguh la drama queen makcikkk nih...geram ok!

Makan still tak banyak. Ikut selera tekak dia kot..ada masa nak makan..banyak plak tuh. Ada masa 2-3 sudu aje..takper la, as long nak minum susu, still ok lagi. Aku just risau if berat badan dia tak naik aje, mati aku kena lecture dengan nurse plak..hope la next month g klinik  untuk check perkembangan dia, berat dia sampai 7 kilo. Halusss coetttt aje anak aku nih..macam Ummi nyerrr..hehehe..sampai baju yang untuk umur 3 bulan pun dia still lagi pakai yerr.. :P

ape lagi ek development Tia nih...hurmmmm..
  •  Rambut Tia sangat la nipis..ntah ikut sape la ek.family aku semua jenis rambut tebal2.
  •  Kuku Tia cepat panjang, aku kena potong seminggu sekali, if lambat skit aje potong, habis  muka dia luka2 dek kena cakaran sendiri. haihhhh..
  •  Tia masih lagi berak2, tapi najis dah ok..kekadang tak perasan pun dia membuang, takder dah teran2 sampai merah2 muka, dapat tau dia dah berak biler ada bau semacammm..hehe..
  • Maintain kuat membebel dia, ntah ape la dia komel2 sorang2 dia, lagi-lagi lepas bangun tidur & masa mood baik.
  • Tia dah boring dengan semua toys dia..dah tak mau main. huhu, dia suka pada benda2 baru. contoh :-botol bedak, handphone, remote astro & laptop..huhuhu..if kite riba dia masa main laptop, dia pun sibuk2 nak tekan2 keyboard..dah tau ek nak tekan kat mane..sudahnyer Tia aje la main facebook Ummi & Abah..cesss..
  • Dia suka nak mencapai benda2 yang tinggi..pastu suka memanjat. Bantal2 atas katil  dah leh panjat, sudahnyer dah tak berani tinggalkan dia sorang2 atas katil, takut jatuh. Nak manjat sofa, baby cot..akibatnyer 2 kali dia jatuh, tapi nasib baik jatuh atas play mat & soft toys..dia tak nangis langsung, just muka terkujat2 la sekejap..haha.
At this stage, si kesik dah makin melasak nih, double precaution kena amik..kebersihan rumah lagi la kena jaga..takut keje nak mengutip aje karang..huhuhu..makin capekkk Ummi nih tau!


Wednesday, October 13, 2010

sotttt sretttt...

Aku selsema teruk since semalam..pagi ni ingat nak amik MC aje, tapi ntah kenapa buang tebiat gak nak g keje..sudahnya, sepanjang perjalanan nak ke opis (6-10 minit perjalanan yerr :P) aku terbersin2..huhuhu..tapi still gagah ke opis..
Sampai opis aku terus blurrrrr sampai sekaranggggg..satu keje pun tak buat, just balas2 email aje..hhuhuhu..sejuk air con lagi membuatkan aku sakit hidunggg...rasa-rasa lunch nih aku nak g klinik arr, try mintak MC. Nak balik rumahh tidooo dengan Tia. Lagi baikk!

owh, Tia pun selsema gak..semalam dia bantai menangis2 sampai mommie kena dukung sepanjang hari..kesian mommie dia, kepenatan jaga si kecik yang sakit. Tapi sakit2 dia pun still lasak..keje nak memanjat aje..sampai aku plak tak larat nak layan..After lunch abah dia balik rumah, mintak half day nak jaga Tia. Aleh2,Abah dia juga yang kepenatan jaga si kecik nih..hehehe, dia bantai buli bapak dia.

Alhamdulillah semalam dia senang nak tido..takder gangguan pernafasan, just nangis nak susu aje. Pagi nih celik mata aje terus nak main dengan hingusss meleleh...huishhh!! petang nanti nak ajak Lokman g Klinik..amik ubat!

Tuesday, October 12, 2010

Selsema & Batuk lagi

Semalam aku dah perasan Tia macam selsema, pastu dia tidur pun tak lena, merengek aje..aku pun sama la tak lena. Emo skett dibuatnyerr..
Pagi nih dia still bangun awal macam biasa. Pukul 7.30 pagi dah celik mata, tersengih2 lagi tuh..Aku tengok hidung dah berair..huhuhu, pastu ada batuk2 kecik..tekak gatal kot..
Kekadang dia bersin..aduhhhhh, sah la datang lagi sakit dia nih..ini kes siang hari letak dalam air cond. (seminggu straight kot!). Mommie dia ingat dia panas, so letak dia dalam bilik air con. Tia nih jenis tak tahan air con..pulak tuh air con lama, sistem pengudaraan tak berapa elok dah..tu pasal aku memang jarang bagi Tia kat air con, tapi semalam kan memang panas giler, tak hujan plak..memang syiookkk la dok bawah air con kan?? Akibatnyaaa, sok sretttt laa hidung si kecik tu..huhuhu..

Hurmm, aku sempat mandi sebelum Tia bangun, biler dia bangun aku terus kasik makan cereal instant..ok la separuh dia dapat habiskan. Tengah2 makan, dia berak pulakkkkkk! Terus aku g cuci, sekali gus lap kan la badan dia dengan air suam. Dah dia selsema batuk nih aku tak mau mandikan dia. Takut demam. Dah siap2 kan si kecik terus bangunkan Mommie dia untuk ambik alih jaga Tia. Sebabkan aku dah kasik makan & mandikan dia, tak la dia nangis biler aku tinggalkan dia kat mommie. Terus aku plak siap2 nak g keje.

Aku terkeluar rumah lambat 5 minit, pulak tuh ada orang2 baiki jalan kat area Kondo nih, aku jadi lambat masuk opisss laaa..aduuhhhhh!!!ada lagi kang aku isi form lambat nanti..huhuhu..takpe2 si kecik sakit punyer pasal..layan kan aje..

Sampai opis aku plak rasa perit2 tekak, minum air masak banyak2 pun still sakit. Then dengan air con opis nih tahap beku, aku plak terbersin2..adooyaiii, aku jugak ke nak sakit??? huhuhu..mood nak buat keje pun terbantut, sudahnyer karang la bloggg..hehehe..

okla, dah update cite Tia & aku hari nih, hope Tia cepat sihat, if teruk malam nih kena bawak dia doktor. Harap2 sangat dia tak demam..lagi susah aku karang, nak kena mintak EL bagai..

Nota kaki: Ini sakit nak masuk umur 7 bulan kottt..lagi 2 hari Tia 7 bulan. Semoga anak Ummi membesar dengan sihat & cergas!! Aminnn...

Gambar hiasan - tiada kena mengena dengan entry ini..hehe..sesaja mencantekkan entry jerr..tak la togel! :P


Monday, October 11, 2010

Siapa cakap jadi pengapit akan kahwin lambat??

Korang pernah dengar tak orang-orang tua selalu cakap benda macam nih?? Deme cakap kalau anak-anak dara atau teruna jadi pengapit untuk pengantin, mereka2 ini akan kahwin lambat…hurmmm.

Pendapat aku la, memang tak terima dek akal lah! Jodoh pertemuankan urusan Allah..kenapa plak nak pepandai cakap macam tuh kan? Sudahnyer menyusahkan pengantin nak cari orang yang dah kahwin untuk jadi pengapit dia..pengantin mesti la nak kawan rapat atau sedara rapat yang jadi peneman dia masa hari kebesaran, tapi tak dapat sebab mak pak dia tak kasik. Dah pulak makcik-makcik yang kena jadi tukang kipas untuk dia..hurmmmm..masam la jadinya muka pengantin..hehehe..kesiannnn…

Haaa, cite pasal benda nih, semalamkan aku dapat jemputan kawen kat Dewan Centrium, Setiawangsa..anak buah aku. Dia nih la yang jadi pengapit loncatan aku masa aku kawen tahun lepas..hehehe, dia nih jadi pengapit loncatan aku pun sebab cousin rapat yang aku harap lantik jadi pengapit aku tak dapat nak jadi pengapit, kes makcik2 men’psiko’ dia. Sebabnya dia plan nak kahwin setahun lepas aku..so takut/ditakutkan dia tak jadi kahwin sebab jadi pengapit, last minute kena tukar..nasib baik aku ok jer dengan cousin2 & anak-anak buah..aku tak kisah la, janji aku ada pengapit (tapi lawaknyer, pengapit aku tinggi menggalah! Tak match sangat arrr, pengantin kemetot aku nih punnn..).

Finally, tahun nih dua-dua (pengapit dan pengapit tak jadi) pun selamat bernikahh..Alhamdulillah..baguskan?? Jodoh diaorang sampai jugaaa..tak tepat la kata-kata makcik-makcik aku tuu..haaa, pengapit Lokman pun nak kahwin bulan depan, InsyaAllah..
haaa ni bukti..pengapit tak jadi aku kawen, dan pengapit dia adalah orang yang sama jadi pengapit aku..hahhaha..memang muka pengapit sungguh anak buah aku nih..nikah pada 26/6/2010
Kesimpulannya, jadi pengapit lagi cepat kawinnn kottt…hahahaha..Jadinya, toksah la nak percaya 100% kata orang-orang lama..mungkin ada nasihat tersirat yang orang tua nak sampaikan supaya anak dara jangan jadi pengapit, aku tak dapat pulak nak tangkap makna tersirat tuh..hehe, korang tau kenapa??

Nota kaki: Bekas pengapit Lokman mintak Lokman jadi pengapit dia plak, tapi Lokman terpaksa menolak cara baik sebab dia tersedar yang perut/fizikal diri yang dah membulat..(tau malu yerrr) hahahaha, terpaksa replace dengan adik lelaki Lokman..boleh ek camtu?? Hehehe..

p/s: gambar pengantin tak dapat nak upload lagi..cantek sangat deco dewan/pelamin dia..tunggu adik upload kat fb. USB hp abah tia tak beli lagi..huhuhu..sampai full memory card handphone aku!huhu..

Haaa, pakai gold tuh la bekas pengapit aku..tinggi kannn?? heheh..tak sesuaiiii kooo!!
nasib baikk comeyyy..hentam saja lahh..
Something different here, pengantin masuk dewan dengan anak2 kecik..oh, yang dgn pengantin perempuan tuh, adik bongsu dia yerrr..ngeh ngeh ngeh..anak buah aku nih kawen muda :) 

pelamin sangat vogueeee!sgt menarikks!
Aku suka jugak deco daun2nan atas tu..sepanjang dewan ada
 Family belah perempuan, tema hijau & hitam 
 Haa, si kecik aje tak ikut tema..hahaha..maintainn pinkkk!! :P
Cutting cake together2
 
Blog Template by Delicious Design Studio