Friday, April 29, 2011

Kempen HIjau & Kitar Semula

Semalamkan aku cite pasal aku buat talk program dengan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau & Air, ini semua sempena campaign Hijau la company aku nih haaa. Bulan nih semua dalam company tentang Hijau aje, relation to the Earth Day jugak rasanya.

So selain organized talk, kiteorang ada kempen Kitar Semula. Segala kertas2 A4 yang telah di gunakan dijadikan recycle, newspaper, boxes, botol2 plastik, majalah2..ape2 ajela yang leh kitar semula. Kiteorang panggil orang Alam Flora datang bawak lori selepas 5 hari kempen mengumpul barang2, untuk hangkuttttt semua brg2 nih & kiteorang leh dapat income skit dari hasil recycle nih.

Tapi support dari staff2 company aku nih kurenggg skit. Diaorg nih just giler bekerja, tapi tak berapa nak involve dengan aktiviti2 dalam company buat. huhuhuhu.. so tak der la barang banyak sangat, malu jugak la kat orang2 Alam Flora nih, datang dengan lori besaqqq gajah, tapi barang kiteorang kasik seciputtt aje..hahaha~ Kekonon bajet nak dapat banyak, so duit hasil leh nak sumbangkan pada kelab reakresi company..tapi dah dapat seciput, hurmmm, baikk belanja committee member yang dah penat2 selama seminggu nih makan KFC ke. Ada gak manfaat nyee.. :P

So korang, if company korang nak buat kempen macam ni, bagus gak. Nak kasik clean floor opis korang yang berlambak2 kertas takmo pakai tuh ker, oh, even komputer, printer lama2 yang takmo pakai pun leh kasik kat Alam Flora tau. diaorg cuma tak terima botol2 kaca aje. Sebab membahayakan pekerja mereka masa proses pelupusan tuh. Setiap barangan tu ada kategori harga nya. Aku tak ingat sgt, tapi macam kerta putih hitam dalam 30sen setiap kg. Kertas berwarna macam majalah ke 45sen/kg. Lebih kurang la..tak ingatt sgt.

Korang contact aje orang Alam Flora datang collect kat opis korang tuh nanti. Kiteorang contact officer dia, Cik Norehan, contact dia 017-6286775. Dia kasik aje post hp no dia, sebab dia mmg postkan pada setiap iklan2 kitar semula kat mane2 aje la, Midvalley pun ada tau! glamerr uuu.. hehehe...Maklumla orang marketing :D


haaa, ni mak yong ada hati nak tolong jugak..tlg angkat kotak kosong aje la yerrr..hehe
baju pun kena pakai tema hijau, kasik support kempen. Nasib muat lagi baju kurung nih.

ni la antara plastik bag yang tak seberapa..leh kira dengan jari. Tapi orang Alam Flora datang sampai 3 orang. hehe..

tapi..haaaa amikk ko! lori besauu bebenorr

pakcik nih terus timbang barang2 sebelum hangkut masuk lori

dah settle, buat pengiraan..Jumlah semua cuma RM126! :P

Oklaaa, dari takdakk langsung. Sape nak kasik duit free macam nih. Kalau kat rumah rajin nak amalkan macam nih bagus jugak. Tapi bagi aku yang tak berapa rajin nih, main campak aje semua dalam plastik sampah..huhu.

Thursday, April 28, 2011

Penat tahap maximum!

Sekarang dah pukul 4 petang. Baru la aku dapat pegang komputer dan duduk di kerusi empuk opis nih dengan aman...

Penat tak habis lagi, hari nih ada Talk Program lagi, this time jemputan dari orang gomen, Kementerian Tenaga... cite pasal Save Energy, macam mane nak jimat elektrik kite seharian.  Bagus cara speaker nih kasik ilmu, memang orang yang berpengalaman la..Lega aku dapat invite speaker yang bagus, taklah kena komplen dengan AGM aku yang cerewet nih.

Dari pagi tadi aku turun naik bangunan, dengan perut boyot nih la aku ke hulur hilirr..semput dah!Lunch pun pukul 3.30ptg, aku la kena set up laptop utk presentation, kena handle makanan, basuh pinggan mangkuk lepas tuh, nasib baik ada kawan aku leh tlg amik tugas jadi emcee. Kalau semua aku kena handle, esok gerenti aku MC..huhuhuuh~

Hujung bulan depan ada lagi satu talk, suppose takder..tapi bos aku nih terlebih rajin (padahal nanti semua pas kat aku srh handle, dari buat surat sampai la handle makanan, token, guests)..hishhhhh, gerammmm btull!!!! Ingat aku suka kena handle event2 nih, tak sukaaaa llaaaaa!!! sebabkan dah masuk dalam KPI aku tahun nih, nak tak nak kena la handle jugak.

Nih terasa nak cuti bersalin cepat nih, aku nak tgk orang lain pulak handle camne..terkengkang tak macam aku?? hihi hi hi ..takder rasa kesian langsung kat mak buyung nih..huhu.

Ok la, malas dah buat keje. Perut rasa sakit2 sebab berjalan byk sangat hari nih. Nak main internet aje, then sharp 5.30pm aku nak ambik Tia & sampai umah nak tido! (kalau si kecik tak kacau aku la..huhu). Abah lokman pergi service keta aku hari nih..hehe..

Tuesday, April 26, 2011

Pureen Warehouse - April 2011

Aku lupa pulak nak update pasal pureen warehouse nih.

Aku & kakak pergi hari sabtu pagi. Gerak dari rumah pukul 10pg, dapat masuk ke dlm kawasan warehouse 10.35 pagi. Jalan sangat jammed, berpusing sekali gak la, finally baru dpt tau leh parking kat bangunan shoplots sebelah snooker. Just RM3 aje.

Komen aku pasal warehouse kali nih..MASYAALLAH!!

Sangat2 worst..ramai giler orang macam nak tengok perlawan bola sepak kat Stadium Bukit Jalil aje..seriyessssssssss...tak tipu punyerrrr!!! Memacam ragam orang ada, yang bapak2 pun over, yang mak yong2 termasuk aku pun ramai gilerrr, blum masuk lagi babies & kanak2 yang melalak2 tak hingattt..sangat kesian! Aku geram ada sorang mamat nih, main sondol aje aku..tak sabar2 nak pegi bhgn baju2 kat belakang tuh..sampai aku sound la dia, tapi dia buat hati kering aje. geram btul! Berhimpit2 manusia nak ke depan belakang. Yang bertengek2 kat sepanjang lorong tuh jangan cakap laaa..macam piknik kat Port Dickson aku tengok dah.. jeles sangat diaorang dapat pilih2 baju berplastik2..ntah pukul brape la diaorg nih sampai, dan pukul brape la nak abis piknik diaorg tu..relax ajeee..anak2 siap tidur la atas alas kotak2 tuh. tak kesian kerrr?? huhuhu~

Aku jadi rimas sangat, so tak dapat beli banyakk..ada gak harga baju set yg harga rm10-rm12 tuh..aku rasa tak berbaloi, sama hrga je macam kat Jusco. Aku just beli yang RM1 -Rm5 aje. tu pun, setiap kembar dapat 4 helai aje kot. total untuk baju2 RM50 aje..hahaha. Then aku just beli comforter set baby RM30 (buat alas baby cot diaorg), changing mat, blankets sorang satu, kain lap2 kecik tu RM15. lain2 detergent & lotion, bedak, satu botol je setiap satu. tak larat nak amik berbotol sebab tak cukup tangan plus susah nak gerak dgn org berhimpit2. Even aku bawak trolley pasar tuh, tapi tak tertolak dgn ramai orang.

Masuk bab nak bayar pulak..lagi la haruuuu..beratur sejam setengah tu. Ada dlm 50 kaunter pembayaran kat bahagian belakang, tapi bergerak slow gak. Ntah ape punyer sistem laaa..Orang potong Q tu biasa la kan..tak terlayan dah staff2 pureen tu. Takder manners gak sesetengah orang Malaysia nih. Ada kakak pregnant nih keje dia sound orang potong Q aje...hehe, giler marah! tapi masa beratur tu, ada gak amoi2 yang peramah..layan borak2 tak la rasa macam sejam setgh..bolehh laaa.

Overall, aku spent 4 jam dalam warehouse dengan total blanje RM250. Rasa2 korang berbaloi ker?? huhuhuh.. kakak aku pulak beli dalam RM50 aje. lagi la tak berbaloi..nak teman kan aku punyer pasal..keh keh keh..

Aku takder la serik lagi nak g sini next round time..sebab aku mmg suka warehouse pureen nih, leh save banyakk gak. Tapi lepas nih aku make sure tak nak lagi pegi pagi2, better g petang2, hari ahad pun tak..kaunter laju & orang tak ramai senang pilih2 barang. Aku baca komen kat SNS, ramai dah serik pegi sini..huhu..cian~

Pesan aku, next time (sape yang tak serik pegi la kan? hehe) sesape ada trolley pasar tuh mmg bagus & berguna bawak, staff pureen kasik aje bawak masuk. Dah la parking jauh, tak ke berpeluh2 korang nak hangkut botol2 tu berat2..bleh terbakar beribu2 kalori korang tu..huhu. Aku kesian yang kat preggie2 tu la.


ramai tak umat manusia??

ini la diaa..orang berpusu kat kaunter..
Kepada sesiapa dalam gmbar nih, saya mintak maaf, gambar ini hanya untuk hiasan, bukan untuk memalukan anda atau apa saja niat..hhehe

byk lagi kotak2 tak di buka..so g hari ahad pun takkan abis lagi brg2 nyaa. sentiasa di top up.Just baju aje diaorg tak berapa stock up.huhu

nota kaki: Tia Zahraa kena tinggal dengan abang ipar aku dan anak2 buah yang lain. Mood baik aje masa aku amik dia. Bapak dia g swing lagi laaaa.. :P

Update: Tia ke Pakar Kanak-kanak

Malam tadi lepas Maghrib pergi la KJMC. Bawak Tia jumpa Dr. Syed, paed dia.
Before masuk bilik doc, ambik berat badan dia..wahhh, dah naik lagi. Berat Tia dah jadi 7.5kg! Dalam masa 3 minggu, last timbang masa jumpa doc hari tuh, berat dia terus bertambah2. patut la aku rasa berat sangat bawak dia, dengan bawak 2 bayi dalam perut nih lagi..huhuhu. If Tia dah cecah 8kg, tobat aku takmo dukung dah..effect sakit kat perutt ooo dan jugak tangan. Lenguh2 segala! Bagi ibu-ibu lain, setakat berat 8kg tuh diaorg steady lagi kot, hehe..tapi bagi aku yang bersaiz kecik dan tengah sarat nih, berkali ganda aku rasa.

Nurse check memang ada demam skit katanyer. Tapi si kecik still aktif main, cuma cenggeng & mengada tu tetap ada. Masuk bilik doc. aku explain la semua. Doc kata mungkin environment cause aje, takder benda lain (hopefully), so dia kasik ubat yg sama macam dulu (fever, flu& cough dan ubat cairkan kahak). If still demam, Khamis pagi dia suruh datang balik, if demam dah kebah dah tak payah dtg. tapi nanti aku nak buat appointment untuk cucuk dia setahun pulak. Doc takmo cucuk lagi. Umur Tia dah 13 bulan dah, tapi still tak dpt inject lagi..huhu~, tapi aku risau gak, if cucuk karang, sure si kecik nih demam balik. aduhhhhaii..

Pagi tadi, pukul 5pg, tetiba dia mengamuk. aku kasik susu dia takmo, letak puting kat mulut dia, dia campak, bila bapak dia pujuk, lagi la dia menjerit lagi kuat! huiii, meguji kesabaran sungguh! nak kata mengigau tak jugak, leh siap duduk menangis2. last2 aku biar aje dia menjerit2 2-3 minit, bila dia penat dia datang la tidur kat dada aku nih haa, nak mintak aku pujuk balik. kesian pun ada, geram pun ada..dah ok tuh, baru la aku kasik susu. tukar diaper dia yang dah lenjun sampai bocor.huhu..nak kata panas sgt badan takder, maybe dia rasa tak selesa kot. Aku sempat kasik ubat before dia tido malam tu. so takder la kena lap2 kepala, sebab tak panas sangat.
Dah 2 malam aku tido tak berapa lena..huhu~
Practice tak tido malam la aku nih, nanti dah bersalin si kembar nih, lagi la tak tido langsung kot..so makk redha aje laaa nakk!~

sementara tunggu giliran, Tia main2 kuda tu dulu

Semoga Tia cepat sembuh & membesar dengan sihat dan ceria!! Ummi sayang Tia walaupun Ummi garang2 tau! hehe :)

Monday, April 25, 2011

Declare Tax online

Aku baru je isi e-filling..terkial2 babe! :P

nasib baik aku dapat reference dari Pn Mira, blogger Nia (baby & me) yang inform dalam blog dia pasal Pn. Mira nih. Thanks Nia & Ibu Emir! Lega giler aku, kalau tidak, terhegeh2 la aku nak isi form tuh..selama nih buat tak heran aje, hehe.. sebab tak payah bayar cukai..keh keh keh..maklumla gaji ciputt aje. LH*DN pun tak sanggup amik duit aku..hehe. Tapi tahun nih kena la pulak declare. So, aku apply PIN no. thru email aje (faks aje IC copy), tak kuasa nak call sebab takut line bz. Dalam masa 3 hari aje aku dapat feedback dari Pegawai Customer Service LH*DN tuh. sangat bagus!

Memula first time isi, aku kena gak byr tax, tapi bila baca2 balik, then isi balik ruang yang kosong2 tuh (declare epf), tup tup LH*DN kena pulak bayar kat aku balik..hehehehe..tu yg aku suka tuh.. :)

Balik nih nak korek2 lagi resit2 yang ada. Tahun lepas aku suka gak beli majalah & buku (kat warehouse MPH aje 2 kali aku pegi), tapi tak penah nak simpan resit..aduhhh, nyesal giler!! walaupun tak banyak tapi agak membantu gak tuh. Nasib baik last year ada gak beli laptop. Membantu jugakk reduce tax aku tu..

Dah seminggu actually aku geledah laci2 rumah, tapi tak jumpa2 pun ape2 resit, kalau ada pun resit shopping kat Sogo la,OU la & Warehouse sales mane2 ntah yang takder hubung kait..hehe, cuba la beli baju pun leh tolak cukai..kan?? haha, barangan harian tu..hurmmm, If takder gak resit2 lama, aku declare aje la cukai aku nih esok. As long dah tak payah bayar ok la tu..ahahahah~

Ok LH*DN sila refund duit saya yekkk nanti. Terima Kasih!! :P

Budak kecik demam lagi..

Semalam aku, Lokman & Tia g breakfast kat Pelita, then terus la ke Tesco Damansara, beli barang dapur skit. Dengan tak bawak susu, drypers si kecik, redah aje la..ingatkan sekejap aje..dah drag sampai pukul 2ptg. si kecik dah mengamuk2 mengantuk & lapar susu. huhuhu.  Lepas nih nak g mane2 aje, aku kena make sure bwk jugak bekal susu & diapers dia even nak g Giant depan rumah tuh haaa..leceh biler budak kecik nih mengamuk. Semua benda tak kena.

Petang semalam aku dah rasa badan dia panas2. Adehhh, takkan demam lagi kot??

Tapi sah demam! selsema pun tetiba mengalir la sket2..double adehh!

Aku terus kasik ubat, nasib ada baki skit lagi ubat demam dia hari tuh. Lepas kasik ubat, kebah skit panas dia. Dia aktif main macam biasa. Just kekadang aje datang angin monsun dia, nak berkepit aje dengan aku, aku bangun g toilet pun dah berderai2 air mata.

Malam tadi, aku tak dapat tidur lena. Kejap2 bangun check temperature, pukul 2 pagi, Lokman siap2 buat susu untuk dia, then aku kasik ubat lagi. terus la panas badan tuh kebah skit. Lena la dia tido.  Aku pun lena la skali. Sampai la pukul 7 pagi, dia dah terkebil2 bangun. terus nak main..akibatnyer aku masuk opis lambat 15 minit. huhuhu

Lepas keje nih aku kena bawak Tia g KJMC, kebetulan ada appointment lg dgn Paed dia. Leh arr mintak doktor check Tia btul2, asyik demam aje. If ok, leh arr cucuk utk setahun skali.

nota kaki: aku ada terbaca mane ntah, kalau ibu tengah mengandung, then ada anak kecik  dalam masa yg sama (macam kes aku & tia nih), si anak kecik nih akan sentiasa sakit. Sebab dia nakkan perhatian dari maknya. kira sebenarnye psikologi la nih. ye ker?? huhu~

Puteri kesayangan aku
Makan muffin kat Kenny Rogers :)

Friday, April 22, 2011

Happy Friday everyone!

Hari ni takder mood nak tulis blog, tapi dah petang2, lagi setgh jam nak balik umah, aku terbuka jugak blog nih..hehe, tangan gatal nak menaip.

Semalam aku MC, tak larat g opis, sebab last week seminggu direct aku g keje, sambung pulak minggu nih, dengan keje banyak kat opis, bontot aku jadi sakit duduk lama2 mengadap komputer. Perut aku dah membesar dengan jayanya. semalam aku timbang, berat badan dah 46kg. yeayyy, back to normal weight! hope twins pun bertambah berat diaorg nih. Tapi aku perasan setiap kali aku lepas makan aje, perut akan rasa tegang sangat2, macam nak extend lagi, pastu keras aje..membuatkan aku jalan dah macam robot! huhu, tu yang tak sanggup g opis, kena ulang alik g toilet pulak tuh. Aku makin kerap kencing, yang tak bisa untuk di tahan2..huhu..

Hari ni aku masuk keje, buat keje ringan aje. tulis minutes of meeting. haha..then selang seli dengan google birthday cakes picture, nak tempah birthday cake si kecik kat kawan aku. heheehe, tapi masalahnya aku tak tau nak pakai tema apa lagi. Tapi dah select la 3-4 design untuk rujukan kawan aku tuh dan mintak quotation kat dia. Nak kena bajet gak harga kek nih. Sebab aku nak order gak mini cupcakes. hehe, over tak?? :P For cake anniversary aku & Lokman, nak mintak Lokman la fully sponsor..hihi (boleh kan encik Lokman??, kek eskremm yerr?? :P) haha, demand~

Jenuh tetamu nanti makan kek aje laaa..haha..

Tu nanti buat final discussion dengan Lokman. Btw, date ditangguh kan lagi ke hujng bulan 5. Alang2, amik date kiteorang nikah. Genap 2 tahun..heee~

ok, tu aje pasal birthday party plan, yang lain blum lagi dipikirkan.

Esok nak g Pureen Warehouse. Sangat tak sabar! checklist kena siapkan malam nih gak. Nanti aku buat entry pasal warehouse nih ek, if menarik laaa. Yang best, cousin2 aku pun nak g skali. Siap buat deal nak jumpa kat sana, pakat borong ramai2. Macam leh jumpa aje ek dalam ramai2 orang tuh. Oh, cousin2 aku pun pakat mengandung tahun nih. ada 4 orang semuanya (setakat bulan ini), date bersalin pun dekat2, selang 2-3 bulan aje..haha.

okla, kang lagi aku merepek, nak siap2 untuk balik. Anything will update on Mondayy..sebab weekend aje blog aku tutup..hehe, masa untuk melayan anak & family.

Till then! bubyeee~



contoh2 cake/cupcakes aku google internet tadi. tapi undecided lagi theme nya..akan di google lagi malam nanti :)

Wednesday, April 20, 2011

Swing Mood with her Abah

Cherita nih dah lama, kira-kira 2 minggu lalu. aku malas nak update masuk blog, tapi sibuk pulak si Lokman nih suruh aku buat entry khas nih gak, sebab semua gambar-gambar dia dengan Tia. Tu yang aku malehhh tu..hehe, asyik aku aje jadi tukang snap gambar anak & bapak nih. *mode jeles*

haaaa, semalam dah masuk 2 kali Lokman tanyer, so tak dapekk dah aku nak mengulat, aku buat gak la hari nih. Nak pulak bos aku hari nih half day, kira line clear arr kat opis nih haaa.. :P - Entry khas anak & Abah (Tia & Lokman)

Kisah kiteorang pergi KLGCC (Kuala Lumpur Golf & Country Club kat Bukit Kiara) pada 2 April lepas. Ada Golf Festival sempena Golf Malaysia Open last week tu. Sejak si Lokman nih berjinak2 dengan golf and dah addicted to kayu golf, memanjang la cite pasal golf hari2, naik meluat aku! so dia bawak la aku & Tia ke festival nih.

Haaa Tia, layan aje bapak ko nih. Masa muda2 dulu dia gile main bola sepak/futsal tapi sejak dah ada awak nih, badan pun dah bulat2 buncettt, so tukar la ke sukan yang ringan2, bapak ko tu sayang lemak2 dia..hahaha :P tapi tak sayang kulit, makin gelap la bapak ko tuh sekarang nih, nak join Ummi yang hitam manis nih..ecehh!
Lokman nak train Tia main golf gak, tapi ntah minat ke idak budak kecik nih nanti. Si kembar dalam perut nih pun bapak ko dah bercita2 nak train main skali. Parah tahap kritikal dah bapak ko nih..

Layan gambar2 aje la yekk..

gambar tak clear, panas terik!

si kecik tengok bapak dia buat demo swing :)

semangat!

bapak dia suruh tengok his swing, suruh Tia familiar la konon..haihhh~ 

si kecik kutip bola golf, seronott dia
Main kejar2 dengan bapak dia

nota kaki: kepada abah lokman, entry you sudah di post kan. dah, main jauh2! :P

Dengar Ayat-ayat Al-Quran Online

Korang kat opis mesti selalu pasang lagu kan? Kekadang dengar lagu2 yang diulang2 hari2 pun boring jugak. Sampai rasa naik hafal la lagu2 tu kan?? hehe..

Jadi, kite tukar halwa telinga kite dengan ayat-ayat suci Al-Quran..hehe, dah selalunya tak dapat baca quran lepas solat, lagi2 since aku ada Tia nih, terkejar2 semua benda. If dia tengah tidur, baru la aku leh curi2 baca separuh page aje. huhu..

Sejak pregnant nih kena la rerajin baca quran balik. Tapi tu la, tak dapat baca banyak.Sian si kembar, tak dapat dengar bacaan Ummi dia yang lemak merdu nih..hahahahahaha..poyo jek!! tajwid pun ada tunggang langgang lagi. :P

ok dah merepek, if korang nak dengar bacaan Quran secara online, website nih aku sangat suggest, sebab korang leh pilih Ustaz mane nak baca. Slang Arab, Melayu..semua ada..click2 aje. ni website dia Quranexplorer

Terjemahan nya pun ada skali. Lokman baru belikan aku headset, so leh aku buka besar2 speakernya. sebab belakang cubicle aku nih, staff India. So hormati la jugak dia kan, dia pulak bantai bukak lagu tamil dia, pening aku dengar..baik la aku gantung headset nih dengar orang baca quran dari dengar lagu tamil dia tuh..hahaha :P

Ok masa untuk mendengar surah Yusuf untuk si kembar :D  agar anak2 aku handsome & baik akhlak macam Yusuf a.s.. InsyaAllah..

nota kaki: nak letak headset nih kat perut buncit aku nih (kekonon leh kasik kembar dengar clearly, hehe) tapi nanti orang yang lalu lalang kata aku giler pulak! hehe :)



Tuesday, April 19, 2011

Book Fair is coming! 22 April - 1 May 2011

Selain ada memacam warehouse sales, ada gak International Book Fair kat PWTC weekend nih. Aku tak daya la nak pegi semua kan, dah la jauh2.

Jadinya aku mintak tolong adik aku belikan buku untuk aku, selain aku kena paw dengan dia, nak beli novel la tu.. hurmmm..takper la, aku kasik laa skit, sebab nanti leh arr aku tumpang baca masa dalam pantang nanti ke.. (macam banyak masa ek nak layan novel tu..huhu)..

Buku yang aku nak cari ialah....

nak tau content buku nih click SINI

Aku & family memang takder pengalaman langsung nak handle twins, since yang cousin aku yang twins tuh pun aku dah tak rapat, jarang jumpa. So nanti kiteorang kena la handle twins nih sendiri2..tergolek ke, terkengkang ke, stress ke semua kena tanggung sendiri..agak payah bagi aku & Lokman gak nanti. Takut jadi mereng pulak kang...(mintak jauh laaa)..So better aku cari ilmu banyak2 sebelum deliver nih..
Buku nih jer yang menarik minat aku..hehe. Hope leh dapat 20% diskaun kat sana. Harga kat MPH RM46.85. Resit leh simpan, claim income tax nanti..hehehe..

Satu lagi buku yang menarik:
RM61.30 (mahal gak ini buku yerrr! :P)

ok la, sesapa yang free tuh, g la book fair nih, sure macam best ajee...mak yong nih tak dapat nak g sana, nak g beli barang2 si kembar dulu..hehehe :P

oh nak tau lebih lanjut pasal Book Fair nih click SINI

Happy Reading! :D

Early Preparation For Twins

Si kembar dalam perut baru masuk 5 bulan (minggu ini!)..hehee, tapi aku dah macam ada mood skit2 nak beli barang2 untuk kembar. terutama baju2 la kot, barut, kain bedung dll. Rasa-rasa awal sangat ker??

Aku tak rasa la awal sangat, cos aku sangat-sangat risau kalau2 terbersalin awal. Mintak jauh la kan, tapi kite tak tau..Aku ada lagi dalam 3-4 bulan aje. Aku bajet bila masuk 7 bulan  aje sure dah rasa sarat sangat, nak jalan jauh2 pun sure rasa sakit2. Sekarang pun aku dah rasa macam senak2 perut, lagi2 kalau kena dukung si Tia tu skali. huhu~ Kalau hari2 kena dukung dia, mau la aku kena beranak awal. Pastu kalau si kecik tu mengamuk, perut aku la jadi mangsa tendangan padu dia tuh, sakit gak babe! Tak padan dengan kecik budak tu..geram aku!

So weekend nih ada Pureen Warehouse kan?? hehe, jadi plannya memang la nak ke sana, borong baju2 newborn kaler biru & putih. Dah takleh pandang dah pinky2 nih..hehe, zaman shopping baju Tia dah takder..keh keh..selain baju2 toileteries, detergent, mitten booties, semua kena beli. Aku nak buat stok 3 bulan terus. Senang! tapi yang tak senangnya, kena hangkutttt barang2 tuh nanti. Mintak bantuan Lokman or kakak aku kot..hehe..

Masalah aku nih sekarang.. tak tau nak bajet kuantiti pulak, selalu beli untuk seorang aje, nih nak beli untuk 2 orang pulak..huhu, cmne nak bajet?? Duit pun kena double la jugak kan?? huhuhuhu..*pengsan*

Makanya, sebelum pegi sana, kena buat checklist dulu. Aku nih jenis main saukk aje masuk bakul. Pastu sampai kaunter baru pening. hehehe..Tia kena tinggal dengan abah dia kalau aku pergi dengan kakak aku. Takleh dah bawak dia. Last Sabtu aku g Sogo Warehouse, tetiba dia tak mau berjalan, nak berdukung aje dengan aku, dah la stroller tak bawak. Takut tengok ramai orang kot kat sana, sudahnya aku beli skit aje. Tak dapat beli untuk si kembar pun, balik rumah perut aku terus sakit sampai ke malam, tangan lenguh2 sampai ke hari ni..huhu..Insaf terus aku nak bawak Tia ke tempat ramai2 orang without abah dia.

Baju Raya untuk Tia aku dah beli awal2..heheh, over tak?? Even nanti aku tak leh beraya sakan (mungkin dalam pantang), tapi anak dara aku tuh kena beraya. sebab nak kutip duit raya dengan Abah dia...hahahah..so aku beli la 3-4 helai baju jalan untuk dia (dress/skirt). Kasut, stokin & baju kurung abah dia handle nanti. Harap2 la berat badan Tia tak naik sangat sampai bulan 9 nanti..haha, leh ek gitu, takut baju2 tu tak muat pulak..haruuu~

Ok la, nak prepare checklist si kembar! :P


ni pix masa kat Sogo..letak aje meraung si kecik..ponekk Ummi oiii!!

haa, ni masa mood baik, leh arr senyum bila amik gambar

Dah penat di dukung, dia makan pulak nasi beriyani, nak pinggan khas untuk dia aje. Makan tangan kiri..ikut aku ke kidal tuh?? haihhh..

+++++++

aku sekarang suka tengok gambar twins boboyyy..comel kan?? kot la melekat kat kembar aku nanti..hehe..

comeyyy la mereka ini!! :P

oh stroller twins! tgh bodek kakak ipar yang kat Riyadh untuk sponsor..hehe :)

Monday, April 18, 2011

Bird Nest Walit GOld

As'salam semua..

Hari tuh aku ada cakap pasal bird nest drinks nih kan, ada kawan opis aku suggest aku minum bird nest nih, sebab sesuai untuk ibu2 mengandung.

Aku pun berminat la nak cuba. Ikhtiar la mane yang elok, resultnya nanti kite berserah pada Allah s.w.t untuk tentukan. :)
Memula aku cuba yang Ready2Drink -RM5 sebotol. leh terus minum, macam air 100 plus tu haaa, taknyah bancuh2. Aku tak lalu sangat minum if tak sejuk. Aku letak dalam fridge dulu baru minum..hehe. Rasa dia macam air barli. Aku kasik Tia minum gak, baik untuk paru2 dia, since dia kan ada lung sensitive gitu.. suka betul diam minum. Kasik dalam sip cup dia, menonggeng aje la dia minum. hehe..Aku beli 4 botol aje hari tuh. Aku rasa macam mahal, sebab botol dia kecik aje. So aku order yang jenis lain pulak.


Aku beli yang Coenzyme Q10. 2 sudu sehari, rasa sama gak macam barli, tapi aku nih pregnant, so rasa loya gak lepas2 tuh..hehe..tak biasa lagi kot. Even tak pregnant pun leh amalkan. Banyak khasiatnyer bird nest nih. Aku beli bertujuan untuk si kembar nih aje. Nak kasik paru2 diaorang kuat & kulit diaorang cantik berseri, InsyaAllah. Yang botol nih mahal gak, RM150 sebotol, tahan dalam sebulan. tapi kes macam aku nih yang suka skip2 makan, tahan la kot 2 bulan..keh keh keh...jimatttt... (perangai!)

Ni antara khasiatnya Premium Bird Nest Drink- Walit Gold:-
  • Menguatkan sistem imunisasi badan
  • Melancarkan peredaran darah
  • Awet muda- haa, ni best gak, sebab mmg ada shark fin's collagen dalam tu :P
  • Menjadikan kulit cantik, lembut & berseri & menyihatkan rambut, kuku & mata.
  • Agen terbaik dlm memulihkan sistem pernafasan & menguatkan paru2 bg asthma.
  • Banyakk lagi...
untuk perempuan hamil pulak:-
  • mengurangkan sakit2 pinggang & sendi
  • menghilangkan alahan
  • mempermudahkab proses bersalin & proses pemyembuhan
  • membantu bayi dalam kandungan menjadi lebih kuat, kulit cantik berseri, daya tahan penyakit yang tinggi serta perkembangan otak yang baik
InsyaAllah..

banyak lagi la sebenarnya, memulihkan tenaga batin pun ada tau..hehe, dan untuk mengurangkan kesan racun untuk perokok (haa, ini leh gak tuk Lokman, tapi aku gerenti la dia takkan makan punyerr..huhu)

Walit Gold nih sesuai untuk semua golongan (L &W) termasuk bayi, kanak2.

nak details sila click Walit Gold

aku beli dari opismate aku jek, kakak dia dealer.

Harap2 berkesan la bird nest nih dengan aku & kembar dalam perut nih haa..berbaloi laa rasanya beli mahal2.tak penah la aku beli supplement mahal cenggini seumur hidup. hehe..InsyaAllah..insyaAllah.. :D tawakal aje

Friday, April 15, 2011

13 Months -{Milestones}

Semalam aku sesangat la busy dengan Lunch Talk program kat opis nih haa, kena handle dari zero until ending, termasuk jadi emcee cikai..hahaha..hentam aje la Labu..
Dah bz2 terlupa pulak nak update pasal Tia Zahraa. Dah masuk 13 bulan dah budak kecik comel aku nih. Macam biasa, kena catit perkembangan semasa dia. Buat kenanga, nanti dah bersalin si kembar nih nanti, lagi la aku "short circuit" sebab banyak urat2 terputus! haha..itu kakak saudara aku bagitau la..dia suggest aku makan gingko biloba awal2, untuk menguatkan memori kite. Mane la aku nak cari. tak sempat lagi tanyer details pasal product nih. nanti dah dapat info aku buat entry lain k.

Berbalik pada cite si Tia nih..haaa, dah 13 bulan ni ape kehebatan dia...
  • Dah pandai memilih orang. If ada orang dia tak suka or takder mood nak dekat, cecepat dia toleh kepala dia ke tempat lain, kekadang tuh siap ada bunyi "uh" lagi..punyer la kerek si kecik nih. kalau orang lain rasa nak sepakk aje budak nih..haha. MInggu nih dia tak mau kat nenek dia (MIL), tak tau pasal ape..hehe, kalau nenek dia panggil dia buat bodo aje, if nenek nak dukung cecepat dia tunduk kepala la, pusing badan la..perangai sungguh!If aku hantar dia kat kakak aku pepagi tu pun sama jugak. Melalak2 bila orang amik dia.
  • Dah kuat berjalan. Pantang kasik keluar. Laju aje dia menonong ke depan. Lagi2 sekarang nih dah leh bawak dia g playground. setengah jam spend time untuk dia kat sana. itupun kena dukung bila nak balik, sebab dia akan menangis2 tak nak balik. Paling Tia suka main gelongsor. terkekek2 dia ketawa biler turun tu.
  • Dah paham arahan orang. suruh duduk, makan, baring, masuk lif, buka pintu..semua dia leh buat sendiri. tapi bila suruh mengemas balik toys or ape2 barang yang dia dah selongkar habis, saje je dia buat2 tak paham! cecepat dia pegi tempat lain. bertuah punyer budak..suka benor buat Ummi dia angin..
  • Dalam dua hari nih dia tak mau tido awal. mata tu dok la mengecikk bila jam dah kul 9.30 malam, tapi bila aku angkut masuk bilik, bantai dia sambung main. sampai dia pijak2 rambut aku. semalam kena marah dengan aku sebab dah pukul 11.30pm tak tido2, aku dah mengantuk tahap gaban, dia leh pulak nak gurau2..melalak la kena marah dengan aku...ihihi..aku tak ingat ape jadi, sedar2 pukul 2 pagi, tengok dia merengek2 nak susu..if hari2 dia buat perangai macam nih, mau stress aku tak cukup rehat. 
  • Sekarang dah ada 4 batang gigi yg dah abis tumbuh, ada lagi 4 coming soon, dah tumbuh separuh. cepat btul gigi2 dia nak tumbuh, sampai demam2 dibuatnyer & makan pun nak yg lembut2 aje. kakak aku terpaksa blend balik makanan utk dia. 
  • Sebabkan dah gatal gusi, makin berteman rapat dia dengan puting tiruan. Sampai biler kita nak tarik keluar, cepat2 dia gigit kuat2 puting tuh. tak kasik ambik. If dapat amik, bantai dia buat drama sedih pulak. huhuhu..bila nak wean off pun aku tak tau.. mission nak wean-off kekonon dulu bila dia masuk umur setahun, tapi since aku pregnant nih, dia punyer cenggeng tahap dewa, terpaksa gak sumbat puting kasik dia behave.huhuhu..salah aku jugak kot..wuarghhh!  Mak tak tahan dengar anak melalak sakan..tensen... :(
  • Suka sangat dapat mandi. Duduk dalam bath tup dia tuh, abis dia splash2 airtu sampai tinggal separuh. Sampai abis basah seluar aku, tersengih2 dia dapat buli Ummi dia. tapi sejak tau dia ada lung sensitive, dah takleh dah rendam lama2. Ni pun tak tau biler dia nak g berendam dlm swimming pool. Hari tuh adala sekejap, teman Lokman swimming, kasik dia rendam2 kaki aje..bukan main suka lagi. Ni tunggu la dia dah btul2 sembuh. Hidung masih ada lagi sisa2 tersumbat.
  • Favourite food dia adalah kentang goreng! sekarang beli yang leh goreng kat rumah, sebab tak elok sangat beli kt McD punyer selalu, ada garam byk, if goreng kat rumah takder la bubuh garam. Dia leh makan non-stop. :) western punyer budak..hehe
  • Yang lain, masih sama. Saiz baju 6 mths to 12 mths, diaper M, rambut kemetot aje, kasut size 2, tapi abah dia suka beli yg size 3, leh pakai lama katanya. Sekarang Tia ada 4 pasang kasut.hehe..Aim abah dia nak belikan kasut Adidas pulak, tapi asyik tak jumpa saiz dia aje..hehe, halus benar kaki nye..macam masa aku kecik2 dulu, sampai nangis2 kat kedai kasut sebab tak jumpa saiz kecik..huhu :P
okla, itu aje buat masa sekarang..menjela2 karang boring nak baca. selamat membesar dengan sihat wahai puteri Ummi. Luv u soo much!!!

si kecik geram dengan belon, abis dia nak gigit2

semangat nak naik gelongsor

Tak naik tangga dah, nak guna short cut..hehe

Tak sabar nak turun. Abah la layannn..

Gambar aku snap pagi tadi, nak kejutkan dia g umah kakak.

Wednesday, April 13, 2011

Discount Voucher

Sekarang nih orang giler biler diskaun voucher from MilkAdeal kan..memacam jenis voucher ada..restoran la, spa la, facial la..tapi satu pun aku tak penah beli..hehehe..tengah mengandung2 nih, mood nak memanjakan diri tiada lagi. Ape ntah lagi nak makan kat restoran yang tak familiar..hehe, maybe tunggu la lepas bersalin kot..

Tapi tak minat2 aku pun, tadi aku baru sign up dengan satu lagi website yang seadik-beradik macam milkadeal nih. Namanya Groupon.

Aku tunggu aje la ada ape yang menarik untuk dibeli. Buat masa sekarang tak minat jugak..haha..poyo jek! :P

tapi teringin gak nak g Spa..huhu..lepas pregnant ada masa yang sesuai untuk pegi..heheeh..sila sabar banyak2 puan fira :)

okeh, pada sesapa suka beli diskaun voucher nih, try aje dua2 website. tak rugi! happy buying ;D


Tuesday, April 12, 2011

Kembar - Genetik ker??

Sejak aku tau mengandungkan kembar nih & ramai jugak yang dah tau, kes laki aku & kawan2 terexcited lebih..hehe, wish & update dalam fb, so ramai la yang tanyer soalan lazim seperti ada famili history yang kembar ker??
   
 jawapan aku : memula masa tau pregnant twins aku jadi blurr, sebab rerasa belah abah aku takder langsung kembar, tapi belah arwah ibu ada..just rerasa itu belah mak uda aku, kakak ipar ibu aku- kira bukan directly dari family aku la. Tapi kira dia dapat anak - cousin aku yang sebaya aku. Diaorang kembar tak seiras, tapi dua2 lelaki.
Belah Lokman pun langsung la takder. So aku just jawap..tak tau la :P

tapi last week kakak aku dah confirmkan, yang kembar nih memang dari genetik arwah ibu aku. Kebetulan dia terserempak dengan kakak saudara belah sana, dia bgtau yang aku tengah pregnant & expecting twins. Kakak sedara aku bagitau yang ada cousin kiteorang lagi sorang pun ada anak kembar. wahhhhh!! baru ku tauuu! hehe..baru tau sebab dah bertahun2 tak jumpa cousin2 belah sana, jumpa time raya je or kenduri2, itupun tak semua ada. generasi anak2 aku nanti ntah tau ke idak sedara mara diaorang nih nanti..haihh...

so lepas nih if ada orang tanyer lagi, senang la aku cakap..a'ah ada kembar genetik belah mak :P 

sonang!

Soalan lain yang orang akan tanyer, dah tau ke kembar seiras ke tak??
adehhh, susah soklan ko dekk! aku tak dapat jawap, aku tanyer la gynea..terus kena sengih perli free dari docterrr..hhehe..malu aku! doc bagitau kite tak akan dapat tau seiras ke idak selagi baby tak keluar la..cos masa scan tuh mane la nak nampak irasnyer perfectly kan, setakat tau ada hidung, mata, mulut tuh sonang laaa. tapi jangan pulak ko tanye, hidung tuh mancung ke idakk?? haaaa, makan penampar pulak karang! :P
 
haaa, soalan senang nak dijawap..jantina kembar dah tau kerr?? :D
itu doktor pun leh sahkan..InsyaAllah, kembar aku nih LELAKI. dua2 boys..hasil scanned 2 minggu lepas.  Tia bakal ada bodyguard la nanti..hehe.
 
ok..soklan ape lagi??
 
bila EDD?
doktor kira2 dalam pertengahan bulan 9. tapi ikut teori kedoktoran dia, kembar dia selalunyer keluar awal skit, lagi2 if ada komplikasi..part nih la paling aku takut. harap2 takder la komplikasi yang teruk2, yg leh memudaratkan aku & si kembar nih nanti..
 
Korang tolonglaa doakan untuk kiteorang ek! Terima kasihhh..

okla, itu aje..if ada soklan sila la tanyer yerr..
nanti aku akan update lagi perkembangan kembar dalam perut nih, next month check up la.

till then..bubyeee!

bos kecik bakal dapat bodyguard nanti..hehe..
duduk pun kat kerusi bos dah sekarang...queen sungguh si kecik!

Birthday Party Aqish - cousin baik si kecik Tia

Paling excited la kalau dapat celebrate birthday party budak2 kecik nih. Nak-nak pulak kalau anak first sambut birthday yang pertama..haaaa, yang terlebih excited confirm mak diaorang. Bapak2 buat tak heran aje..setakat kasik duit & tolong angkut barang2 adalaaa..yang si mak dia la beria nak pikir food, decoration, tetamu, dress anak sampaila ke birthday cake..haaaa tu yang sangat2 penting. kan? kan? :p

Aku nih blum lagi nak buat birthday party Tia..hehe, keje nak postpone aje..nak kira2 bajet dulu..cukup ke idakk, masanya lagi, dengan condition aku yang dah makin sarat nih..aduhh. tapi dah niat kan, kena la teruskan. cepat atau lambat tak kira la, janji aku buat gak untuk si kecik aku tuh. Dia bukan paham pun..hehehe, takder la dia paksa2 aku suruh buat cecepat. so pelan2 kayuh.

aleh2, cousin Tia  - yang lahir 3 minggu selepas Tia yang buat partayyy dulu (08/04/2010)..hik hik hik..mak si Balqis nih yang express..takpe2, sila jalan dulu.
Jadinya, ahad lepas adala party khas buat Aqish kat rumah aku. Mamanya pinjam rumah, sebab senang rumah kecik nak handle small party (katanya)..tak penat nak lari2 ke dapur & hall sambil tengok2 si kecik2 main. kalau kat rumah dia kang, penat dok ulang alik dapur hall aje karang, keje2 tak siap2.

Jemputan just family terdekat aje dengan a few kawan2 mama Aqish. buat hi-tea time la kira..so makanan tak berat. senang skit nak prepare. Ada bihun goreng & roti jala, MIL jadi chef utama. aku nih tolong kemas2 rumah aje la sambil jadi tarzan jaga budak2 (anak2 buah 3 org dan Tia)..nak masak memang aku tak larat la..plus tak expert. Mau kang tetamu kena food poisoning nanti if aku yang masakkk..hahaha..haru~

oh makanan lain, goreng nugget, sausage & ayam drummet, air kordial & swiss roll puding triffle as dessert. Semua makanan habis dengan jayanya..ada baki2 tuh ada la yang kasik tapau. Decoration - tiup belon aje la, naik semput aku tiup belon2..hahaah, mak yong tak sedar diri perut dah macam belon lagi nak main tiup2..hehe.

Overall, bebudak la yang best dapat jumpa cousin2 diaorang, yang mak2 nih penat tak hingatt laa..lepas nih giliran Tia pulak tiup kek. Plan asal nak buat skali party diaorang nih, tapi aku tak ready mentally & physically. Sebab aku pun baru je skit2 baik dari mabuk, then Tia pulak memanjang aje demam. Jumaat sabtu hari demam lagi, sampai suhu badan cecah 39++, sampai pukul 3 pagi la baru aku lena. semalam baru aku perasan gigi geraham (kot) dia nak tumbuh (belakang atas). dah terkeluar skit, plus gigi atas lagi 2 batang and bawah sebatang. serentak 4 batang muncul..mau la budak tu terkujat2..sampai demam2..huhuh, cian dia. meragam aje dengan hidung still tersumbat.

oppppsss, lari topikkk pulak. kita layan gambar aje la. tak byk gambar tia & Aqish la..huhuh..serabut sangat aku nih.

Tempah khas untuk Aqish. Sedapp choc moist. Licin hari tuh jugak :P

Tiup kek timeee..tapi yang tiup si abang Adam tuh, dia yang geram tgk kek ladybird nih..berkali2 dia tawaf nak kacau kek tuh..sabar aje la.. :)

Birthday girl makan kek

Aqish with her Mama. Happy Birthday sayang..nanti Ummi belikan awak hadiah ek..hehe..tak sompekk nak belikan dia hadiah..serabut kan aku?? :P
Budak2 kecik suka main belon

Orang penting - MIL , chef of the day :P


nota kaki: Birthday party Tia pun aku buat simple2 aje..jemput family & kawan2 rapat. InsyaAllah bulan depan :D

Friday, April 8, 2011

Helpful daughter

When she knows how to walk, she never wants to stop walking..sampai aku yang penat kejar dia. Ikut suka hati diri sendiri aje dia nak jalan arah mane. Yang pelik tuh, tau pulak arah dia nak g tuh menuju ke taman permainan la, ke arah keta bapak dia la dll. If kite tarik dia, tetiba aje merajuk..duduk menepek kat situ sambil kepala tunduk ke bawah. Tanda protes! Sabarrr aje la mak yonggg nih..

Lagi satu, bila pergi jejalan especially ke shopping mall ke, confirm dia tak mau di dukung or duduk dalam stroller, unless she is sleepy la kan. Menangis mintak bapak dia lepaskan, "Tia nak jalan sendiri lah abahhhh!!” – jerit Tia dalam hati, nak cakap sendiri tak reti lagi..hehehe..

Kalau duduk rumah lama2 pun Tia akan bosan, dia mula la meragam2 tak tentu pasal. Then cara nak pujuk dia, kasik dia kuar umah. Dapat jalan2 kat sekitar luar umah tuh pun dah cukup seronok. Satu floor tuh akan dengar suara dia je. Dah duduk atas langit nih, mane la budak tuh dapat pijak rumput, tanah, pegang pokok dll. Kesian..tengok pintu rumah jiran depan & pintu lif aje la..hehe...ntah bila nak merasa duduk atas tanah pun tak tau la :P

oh tajuk aku helpful daughter, nak cite pasal si kecik yang terlebih rajin tolong mak pak dia tolak barang beli-an, taknyah suruh2, volunteer dia nak tolak even badan tuh ringan dari barang2 kan..hehehe..mane kudrat dia dapat pun aku tak tau..tapi lepas aje sampai rumah terus pengsan kepenatan.hahaha..lawak giler budak kecik nih...

Ok, layan gambar2 aje la, nak try masukkan video dia..tengok la if dapat..layannnn....zasss!

melawan bapak dia suruh dilepaskan

anak perempuan aku yang gagah perkasa! :P
 (sampai senget2 trolley tu dia tolak)

tak kasik tolak, dia nak jugak sentuh/pegang trolley sama2.. :)

haaa, capekkkkk!! kuar dari Ikea terus lena..penat yer sayanggg?! haha
video

ini video si kecik yang happy dapat main kat luar rumah dengan Abah dia..aku suka giler video nih.
oh sorry, video nih dlm keadaan terbalik, cmne nak btul kan?? hehehe..sila telengkan kepala anda..

Wednesday, April 6, 2011

Twins & Tia Check Up

Isnin lepas aku g KJMC lagi, arrange 2 appointment sekali. Tia jumpa Paed, Dr Syed dan aku jumpa gynea, Dr Fatima. Malas nak pergi hari lain2, leceh nak mintak cuti  bagai. kawan aku erin temankan cos dia pun kebetulan nak jumpa Dr Syed tu, anak dia malam sebelum tuh jatuh katil, husband dia risau bebenor, suruh gak hantar g paed. ok la, bagus gak ada teman nih, si Lokman ada presentation penting ke handle, so tak dapekk la nak teman aku.

ok cite pasal kesihatan Tia dulu. Since aku bagitau doc yang Tia punyer flu & cough dah reduce, demam dah takder..so doc cakap ok la tu, kira ada perkembangan yang baik. Flu & cough tuh memang makan masa skit nak sembuh. Dan yang paling best, berat badan Tia dah naik ke 6.9kg, selama seminggu leh naik 900gram. maybe flu & batuk dah kurang, so selera dia naik. Syukur sangat2! aku tak taula kesan dari sample susu Pediasure yg doc kasik tuh ke or memang Tia dah byk makan.hehe, sebab malam aje aku kasik dia susu Sustagen, siang aje kat kakak aku aku kasik sample2 susu tuh. Sekarang nih sample2 tuh dah abis, jadinya aku beli susu Sustagen aje la, tengok la dalam 2-3 minggu nih berat si kecik tuh naik lagi ke idak. If naik, stay aje la dgn Sustagen tuh..hehehe. Lepas 3 minggu kena lagi jumpa doctor, hope by that time Tia sihat btul! :D

Tia & Aryssa - menunggu giliran

Tia main toys dalam bilik doctor, semetara tunggu Arisa kena check pulak

cite pasal Ummi nyer pulak.
kandungan dah masuk 17 minggu. berat aku dah naik 1.5kg = 44.5kg. ok la, naik la jugak..hehehe. selera pun dah bertambah skit2, tapi hari nih ada skit loya2, kurang la makannyer. dapat free nasi kerabu pagi tadi, aku makan separuh aje.
Bila time scan tuh la aku paling excited, sebab confident nih leh tengok jantina si kembar..hehe, si kembar nampak aktif dalam perut, gerak2 aje. heartbeats ok, doc amik ukuran kepala, tangan kaki, perut..alhamdulillah, semua ok. berat badan mereka sorang 175gram, sorang lagi 160gram. tak balance, tapi still ok. Aku kena make sure berat mereka sentiasa balance, sangat bahaya kalu berat mereka tak sama.
Dan part yg best bila doc terus tunjuk "bebird" mereka..yeayyyy! dalam hati bersyukur sangat sebab aku memang ada gak teringin nak anak lelaki. dapat sorang pun jadila. memula dapat tengok sorang punyer aje, sebab dia dah memang sedia terkangkang..haha, sonang sangat la nak tengok, yang sorang lagi dok gerak2..doc biarkan dulu, lepas seminit tu baru la nampak jantina lagi sorang. Alhamdulillah..semoga diaorang membesar dangan sihat dalam perut kecik aku nih haaa..lepas keluar dari bilik doc aje, Lokman called. gelak besarr mamat tu pulak, sebab dia mmg nak anak laki. siap dah kasik nama tuh..hurmmm, ape2 aje la yang, lepas nih kena baca surah yusuf banyak2, kasik anak ensem! eheheh..takder la, encem kat akhlak & akidah diaorang laa yg paling penting. nak ikut muka aku ke, muka lokman ke tak kisah la..janji dua2 sihat. InsyaAllah..

Leh geng dengan Celine aku lepas nih..ahaks! :p



Next month last visit kt KJMC, then doc suruh aku terus register kat PPUM. sebab dah masuk 5 bulan masa tuh. Doc dah kasik ubat obimin, neurogain & calcium untuk kasik baby membesar. huhuhu...letih makan ubat besar2 nih, rasa nak tercekik!! demi anak2, aku try la telan semua nyerr..huhu

nota kaki: dah happy2 isnin tuh, hari selasa lepas subuh dapat berita sedih pulak. Makcik aku (kakak abah - Cik Sariyah) meninggal dunia sebab kolestrol tinggi - organ2 dalaman tak berfungsi, pada umur arwah 63 tahun. Innalillahhh..aku suka sangat ayam masak merah arwah, paling terbaik masakan dia. Baru ingat nak mintak tlg dia masakkan sebelum aku bersalin nanti, sebab di jangka aku bersalin dalam bulan Ramadhan atau Syawal. Tak dapat la aku merasa masakan arwah lagi..sedihh sangat2!! Abah aku kehilangan satu2 nya kakak dia di dunia ini. :(
 
Blog Template by Delicious Design Studio