Thursday, December 30, 2010

Tia dah bersunat!

Anak dara aku tuh dah bersunat kooo..hehe, akhirnyaaa..kira lambat gak la dia bersunat, umur dah 9 bulan baru terhegeh2 mak pak dia nak bawak g bersunat kan..hurmm, tak apelaa, janji dah selesai tugas kiteorang.

Apsal aku lambat hantar dia bersunat??

Sebab....

Memula aku tak mau dia bersunat, as dalam Islam pun hukum dia sunat aje bagi perempuan. aku banyak google info kat internet..jadi macam rasa2 tak payahla nak sunat bagai. But hati still rasa tak sedapkan, biler aku tanyer orang, rata2 diaorang sunatkan anak dara diaorg tu..huhu, last option aku tanyer la ayahanda yang lebih ariff..
Abah aku suggest pergi la aje sunatkan. sebab dia percaya sunat perempuan nih dapat control nafsu dia..hurmm, aku nak jawap, dalam kajian kesihatan takde plak kata macamtuh, tapi sebabkan kata-kata orang tua tuh ada "kick" dia (takut kena "tulah" bapak) ..jadinyer, aku & Lokman decide sunatkan la aje si kecik comel nih. Lagipun, adat Melayu kite nih memang kena jadi ikutan. orang tua sgtla berpegang pada adat kan? nak tak nak kena la kite generasi nih follow :)

Merata aku call klinik panel opis aku nih, tanyer diaorang buat sunat perempuan tak, semua tak buat. last2 no klinik pun aku google internet, ada satu kat area umah aku nih yang buat. Klinik Kelana Puteri SS5B/4 Kelana Jaya. Doctor perempuan. Just walk in aje, on weekdays aje yerr, charged RM40 (nak claim ke idak? heehe).

Aku cuti Rabu lepas, bawak la Tia sekali dengan kawan baik aku, Erin nak sunatkan anak dara diaorang (arissa) jugak yang baru 5 bulan. memula diaorang pun macam aku, taknak sunatkan anak diaorang, tapi bile aku jadi sunatkan Tia, diaorg follow aje la skali..hehhe..

Kisah Tia sunat? hurmm, menangis jugak si kecik tuh bila doktor dah gunting. Dia terkejut, terus melalak. Aku tertengok masa doktor potong tu, aku jadi trauma jap..huhuhu, nyiluuu oooo..Lokman dok tangkap gambar, aku dok pegang kat kepala Tia. huhuhu..takder bius yer mak-mak, dia baringkan & buka diaper anak, kasik kangkang then terus gunting!huhuhu~
Anak erin tak nangis, rilexx aje muka budak debab tuh..hehe, maybe sebab dia kecik lagi kot, tak tau ape2..hehe..comel aje diaorang dua tuh.

Doctor cakap sehari aje dia sakit. Bagi ubat krim sapu kat situ lepas dia dah kencing. Lepas aje bersunat terus aktif balik si kecik. Macam takder ape2..hehehe :D good girllll sayang :)

Sebelum sunat, tengah tunggu giliran

Erin & Arissa join skali

Si kecik tak tau ape2 , ceria aje..hehehe
Standby nak start gunting! muka cuak si kecik & Ummi, of corss..

Lepas bersunat, melalakkkk kuat kooooo! :P Ummi mengelabah gak time nih
Muka lepas sunat..sedeyyyy.sakit yer Tia?? hehe

oh gambar tersesat, Tia g klinik sebab selsema, jangkit dengan abah dia. Last week (jumaat) 

Hi, saya dah sunatttt!!! yeayyyy :)
muka seposen lepas bersunat..hhehehe..

 p/s: anak Ummi dah leh kawen?? hahaha :P lol

Aku suka cuti! :)

Apepun tahniah pada pemain bola sepak muda Malaysia!! Menang dengan bergaya! :) berapa la bonus korang dapat kan nanti?? hehehe..tempias untuk rakyat Malaysia sebab dapat cuti sehari..yahoooo!!

oh, dah lama aku tak update blog sebab aku cuti 2 hari. Bajet saje nak abiskan cuti tahunan, malas nak carry forward ke tahun depan, lagi pun aku dah takder keje kat opis..hehee, KPI dah achieved! keje ad hoc, aku memalas nak buat (keh keh keh jahat kan aku??)..so better aku cuti aje. Lokman pun cuti. Kiteorang balik kampung Linggiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! hehe..MIL nak balik, tengok rumah. So ok la, dah lama gak aku tak g sana. Last, lepas Raya Aidilfitri kot...
Kat Linggi, line internet sgt laaaa mendukacitakan, nak tunggu upload satu website tu, siap ko leh makan la..hehehehe..jadinya, tak bawak la lappy dan aku tak dapekk la aku nak update blog nih haa, bersawang jap.


Before sampai kampung, kiteorang pergi ke Umbai, Melaka. Makan seafoodlaa. Makan 5 orang, bil baru RM110 (lauk ikan pari bakar, sotong goreng, udang goreng, ikan jenahak 3 rasa, otak2, jus2 & nasi lemak berbungkus2). Jauh beza btul harga dengan makan kat Muara, P.Klang hari tuh..huhuh, standard Selangor+KL la katakan..hurmmm..

Kiteorang balik KL semlm petang, ingat nak tengok wayang (cite Gulliver's Travel, Lokman peminat setia si Jack Black!), tapi tak jadi, nak balik tengok perlawanan bola kat tv, tapau makanan siap2, sampai rumah terus canggak depan tv, abis bola aku terus tidur dengan senyummmm & penat! :P

ok la, actually tgh blurr lagi nih masuk opis..aku tulis merapu aje nih..hehe..gambar2 tak dpt nak upload, cos kat hp lokman, hp aku bleh plak kong on the way g Umbai..huhu..Otak dah berfungsi dengan straight nanti aku update blog lagi yerrr..

Tia & Ummi

MIL & Mommie Tia
Till then
bubyeeee/..

nota kaki: kat Umbai, aku sempat beli tempat sangkut tudung, dapat harga RM19 aje..kat Giant, KJ nih aku tengok RM25. huhuu..jauh benorr aku beli penyangkut tudung kan?? haha, nak murah punyer pasal! keh keh keh..

Monday, December 27, 2010

Final 1st Malaysia lawan Indonesia - Piala Suzuki....2010

Congratsssssss pasukan muda Malaysia!!!!wahhh, excited babe tengok diaorang main semalam..mendahului dengan 3-0, harap2 la Malaysia menang sebagai juara kali ini.

Semalam aku & adik beradik lelaki, abang ipar, anak buah & bapak ku pergi stadium bukit jalil. aku sorang jek sesat pompuan..hehehe..tak kira, aku nak join gak sebab selalu kalu ada game bola final aje mesti aku follow. last time pergi stadium shah alam masa selangor masuk final piala malaysia kot..aku tak ingat bila, by that time aku pergi dgn adik2 & abah aku, masa tu aku bujang lagi. so this time, kira first timela pergi dgn husband.hehe..Tia tinggal dengan MIL & Mommie dia.

dan first time jugak aku jejak kaki kat stadium bukit jalil & tgk malaysia main live. Selama nih aku penyokong setia merah kuning aje... 
Semalam. ramai btul penyokong Malaysia  - pakai baju kuning & biru! nak kata dalam 85% rakyat malaysia aje, yang lain penyokong Indo. sampai ruang penyokong Malaysia giler crowded, so no choice, ramai giler M'sia fans slumber aje duduk kat seats Indo fans. Diaorg takleh nak kata ape la kan, dah negara kite..hehehe..kiteorang masuk stadium lambat, cos adik aku nak cari jersi M'sia, tapi mahal la pulak..diaorang mark up jersi grade AA jadi RM65, jadinye dia beli tshirt berkolar M'sia RM40 - jadila dari takder..aku beli macam kain sempang MALAYSIA rm10, lokman beli wisel bising tuh rm5, dah shopping, abah aku plak nak solat dulu..yang aku puji orang2 kite nih, walau excited nak tgk bola camne pun, ramai jugak yang bersolat dulu. solat beralaskan lantai org lalu lalang aje.slumber. janji yakin kan? :) sampai ada sorang brother nih selipar dia ilang la, orang tersepak2..kesian aku tgk melelong dia cari selipar dia..huhu~ 

so biler game nak start baru la nak cari seat, hurmm..memang tak dapat la. orang jadi berebut2. siap mintak pihak pengurusan bukak ruang2 yang diaorg freezekan between M'sia fans & Indo fans. takut gaduh la kot. tapi sebabkan dah ramai orang, kena la jugak diaorg bukak. biler dah ramai2 berebut-rebut, kiteorang semua terpisah! Abah aku & anak buah - Iman, duduk kat Indo fans, bapak aku sesuka ati aje menyelit kat situ, aku & Lokman dah cuak giler, takut diaorang (indo fans) jadi emo, diaorang akan kenakan abah & adik aku dulu..hehe, tak baikkan aku berfikiran negatif time tu..huhu. Lokman ajak aku cari seats kat tingkat atas, dapat la kerusi kat celah2 orang tuh. Adik2 laki aku & abg ipar ntah mane ntah diaorg pergi.Jadi tak best plak biler terpisah2 cmtuh.

First half, aku lost kejap, tak dapat focus tgk game sebab orang berdiri2 depan aku, halang permandangan. so aku tengoklaaa keletah orang aje. ada couple nih bawak anak kecik umur setahun dua camtu, aku rasa tak berpatutan sungguh. anak merengek2 sebab panas, pulak tu orang kiri kanan isap rokok. ko nak marah orang isap rokok takleh gak, sebab kena la sedia maklum tempat terbuka mcm ni kan? sudahnyer dok la kipas2 bagi asap tuh ilang..cian..si bapak plak tak dapat concentrate tengok bola,bergilir2 kena dukung anak. lepas abis first half dia ajak la bini & anak kecik dia tuh balik..ciannn lagi..mahal ko beli tiket bang, rm30 tuh sekeping! tapi aku puji la sikap ko tuh, nasib baik ko pikir anak bini ko tak selesa kan? tgk tv kat rumah lagi selesa... kesimpulannyer, jgn la bawak anak2 kecik pergi stadium yerr bangggg :P


2nd half, kiteorang terjumpa adik2 aku. baru best dapat duduk sekali. tukar seats paling atas sekali, belakang tiang gol. gayat pulak aku dok situ. 2nd half best giler! gol bertalu2 dari Malaysia. penyokong dah jadi excited! Puas hati la masing2 pulang dengan kejayaan..

Dah abis game, on the way nak g kereta, ada pulak wartawan Indonesia nak interview adik aku. Kiteorang pun beramai2 interpremmm skali..hahah, yang tak leh blah..si lokman merampas mikrofon untuk bercakap (giler kuasa aku cakap!), dah adik laki aku dok cover2 macho..lagi takleh blah!hahahaha..sangat lawak!! ntah masuk tv ke idak tuh, berita di NTV7 malam nih kot..

Nak pergi ke kereta makk aihhh, jauh giler!! adala 2km kot kena menapak..huh, terbakar kalori aku beribu2 kilo malam tadi..hehe. sampai lapar kiteorang dibuatnyer, sebelum balik rumah singgah mamak, bantai makan nan cheese & ayam tandoori..kumpul balik lemak2 yang hilang tuuu..hahaha. pukul 1.30pagi baru aku sampai rumah. Tia dah tido..huhu..

overall, doakan kejayaan Malaysia di Indonesia rabu malam nih yerr..

till then
bubyee!

masa balik, jammed giler!

on the way masuk stadium. menapak jauhh oo

view dari seat tingkat 3

abaikan muka aku yang comot itu..hehe

with my brother, pembeli tiket

gambar cantek2 kat DSLR, tapi abg ipar tak upload lagi masuk fb. lambat lagi la tuh dia nak upload. aku pakai camera hp aje la sonang~huhuhu...

Thursday, December 23, 2010

Harga Murah Sony & Ipod MP3 Player!

Jiran sebelah cubicle kat opis aku nih dah resigned, besok last day dia. Jadinyer colleagues yang lain kasik duit sorang skit untuk beli hadiah farewell untuk dia. Nak buat makan2, masing2 busy la pulak dengan hal masing2. So kasik hadiah aje la.
Nak jadi cerita, aku la yang kena beli, sebab kira aku nih rajin la kot nak mencari2 hadiah bagai, yang lain tuh bz dengan keje masing2..hurmm..since aku pun suka jejalan aku pun ok aje la. Terima dengan redhaaa..

Semalam aku ajak Lokman teman aku g OU, cadang nak beli Ipod MP3 player tuh, sebab minah nih suka dengar lagu, tapi guna hp dia. Rasa patut jugak aku beli MP3 Player untuk dia, tak nyah guna hp tuh..buang abis bateri aje, kang nak gayut dengan bf dah tak boleh..keh keh keh..

Masuk Jusco, Ipod Shuffle takder, yang ada sony walkman B-series RM179 kot. Then Lokman cakap mahal lagi, ada lagi yang murah. Then jalan2 g wing baru, ada kedai Denki. Tengah sales sungguh! Ramai btul orang shopping untuk hadiah krismas nih.

Aku tengok yang ini:
 iPOD Shuffle - RM179 , 2GB

SONY Walkman - B Series RM139, 4GB okkkkkk!! (harga pasaran RM179-159, 2GB aje)
Latest design - SONY W Series RM269 ajeeeee (harga asal dalam RM299)
yang ini best, sebab leh lekat aje kat telinga..amat sesuai pakai time dok dalam LRT nak g keje ker, nak g jogging ker, even tengah nak buang air besar dlm jamban pun leh dengar laguuu..haaa, clazzz ko! kan? kan? :P

Sudahnya, bajet hadiah cuma bawah RM200 aje, so aku belila SoNY B Series..murah & sangat berbaloi. Tapi warna pink dah habis, tinggal oren aje..Tak kisah la, janji aku dapat kasik orang hadiah canggih nih..huhuh..bestnyerr la haiii..kan best kalau aku beli untuk diri aku sendiri..hehehhe..(aku pun nak resign lah, leh request budak2 tuh belikan aku yang Sony W series tuh..haha) * mode berangan lagi...

oh, Ipod Shuffle tu aku tak nak beli sebab aku rasa macam kecik sangat. Leh ek cenggitu..hehe, macam aku plak nak pakai..hurmm, bukan ape, rasa macam kalau terlupa letak kat mane2 ker, sure susah nak cari, cos very the tiny miny size nyer..besar tapak tangan Tia aje..hehe..so aku amik la yang sony tu.

Dah settle beli, g la uptown untuk dinner.

Tengah hari tadi aku sambung g Giant, beli kad farewell kat Memory Lane, paperbag & Tudung Bawal 1 untuk dia. kasik abis duit balance tuh haaa..

Jadi korang, kalau berminat nak ada MP3 player, g la DENKI kat OU, wing baru. memang sales btul2! Berbaloi!
Best Denki Outlet Kuala Lumpur

Details pasal product2 di atas:
sony malaysia
moresales

Till then..bubyeee!

Gigit Mengigit!

Apa-apa yang si kecik nih nampak & pegang akan masuk mulut dia. Ye la, stage umur macam nih, semua benda nak  rasa kan, Kekadang aku biarkan aje, dah malas nak larang. Kalau cakap NO pun bukan dia layan..lagi cecepat masuk mulut adala, takut aku amik benda tuh. Perangai!

Kalau tak pegang pun , dia sua muka dia kat benda tuh. Contoh macam alas kaki. Tertonggeng2 si kecik nak “merasa” benda tuh. Menjerit2 aku kalau dia buat macam tuh. Huhu..tapi dia buat muka seposen aje. Iyela manela dia paham dokkk?? :P

Sekarang nih plak dah pandai kutip2 benda-benda kecik kat lantai. Dah abis belek2 terus masuk mulut..haaa, double menjerit la aku kan!? Cakap kat Lokman rumah nih dah kena sapu setiap kali. If ada bekas2 makanan jatuh ker, harus la terus kutip & buang. Kalau tidak jadi bahan buruan si kecik. Satu umah dia pusing cari benda leh kutip. Lagi2 la dia suka masuk dapur.

Aku letak dalam walker selamat skit, tapi jadi rimas bila dia ikut aje belakang kita. Aku masuk dapur, dia ikut, masuk bilik dia follow, sampai masuk toilet pun kena tutup separuh pintu aje, terjenguk2 dia nak tengok ape kite buat. Haihhhhh laaa tia..Kekadang tu sampai sakit2 kaki aku dia pakai langgar aje dengan walker. Bila marah, buat muka tersengih2 dia.

Tak tau la sampai biler habit mengigit dia akan hilang. Mission aku nak wean off pacifier dia pun tak berjalan lagi..hati kena kuat ooo..lagi2 time malam nak tidur tu, selagi takde puting, selagi tuh dia tak nak tido, unless dah kenyang minum susu sampai lalokk, then bleh terus lena tanpa pacifier.

Aku nak minum dia pun nak jugakk..haaa amikk ko, rasa nescafe tak?? :P

Feveret Tia..SUDU!

Cawan plastik pun tak kisahlaaa, janji duduk diam

Puting setia di mulut..

InsyaAllah, insyaAllah..Ummi boleh buat! go Ummi!:D

Wednesday, December 22, 2010

Ilmu bersama: Tips menjadi Muslimah yang di Redhai Allah swt..InsyaAllah

Sabda Nabi SAW: sampai lah pesanku w/pun sepotong ayat….
Baca dengan penuh teliti, faham, amalkan dan sebar-sebarkan. Buka dada, buka minda dan azam sungguh-sungguh untuk kita sama-sama amal ilmu yang dikongsikan ini.

Assalamualaikum Semua.
Last weekend Nasha and Kak Has ada menghadiri ceramah “Dahsyatnya Doa Seorang Ibu” oleh Ustaz Abdullah Mahmud. Dia ustaz untuk angkatan tentera malaysia (Kor Agama Angkatan Tentera -KAGAT) sebelum ini. So, kat sini nak share laa info yang menarik kot-kot kawan-kawan, kakak-kakak, makcik-makcik,adik-adik boleh ambil manfaat sama. Catatan ini agak panjang, kalau malas nak baca, baca laa yang ada tanda ***

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

Lapangnya masa kita ada kaitan dengan KEBERKATAN hidup kita. Ingat;
Kita adalah di bawah murka Allah apabila kita ada masa untuk buat benda tak baik, tapi sebaliknya takdak masa nak buat yang baik.
Jika kita tak pernah rasa cukup duit, maksudnya kita tidak diberi keberkatan oleh Allah.
*** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak akan hilang. So para ibu, jangan jatuh air mata anda yer. Dan para anak, jangan bagi ibu jatuhkan air matanya yer.
Kalau balik tengah malam, buka lampu dan cuba tengok atau tatap wajah ibu. Sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.

Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka ;

1.        Melihat kaabah sehingga menitis air mata
2.        Membaca quran sehingga menitis air mata
3.        Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinangan air mata

Ada 3 orang yang kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup kita, terutama tengok masa mereka tidur;

1.        Anak
2.        Ibu
3.        Suami

Tips Selingan: kata ustaz, kalau kita ada perselisih faham dengan suami sampai nak bercerai, tengak laa muka bila dia tidur. Kalau masih timbul perasan kasih-sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai. Tapi jika tiada langsung rasa tu semua, maksudnya jodoh dah memang takde, boleh teruskan pergi mahkamah la.
Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya (tak menangis teruk la). Jadi, bagi siapa yang masih ada ibu, pandang laa ibu selalu. Dapat pahala tau.
Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu (dianggap tidak beradab). So, kalau nak tunjukkan sesuatu, tunjukkanlah dengan baik-baik dan penuh rasa hormat.

Kalau ada niat yang baik, teruskan laa. InsyaAllah, Allah akan bersama, jangan takut.
Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun dah kira ok. Jadi, kalau tak mampu nak tolong orang, pasang niat ikhlas kita nak tolong pun dah memadai (kalau tak mampu). Kalau mampu tolong, tapi hanya pasang niat jer tu, tu lain cerita yer.
*** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik, dengan syarat letakkan ibu kita di tempat yang terbaik!

Tips supaya makbulkan doa (melalui Wasilah Amal)
Ada kaedah yang mana kita boleh minta atau mohon bantuan daripada Allah, iaitu dengan “mengungkit” kebaikan yang kita lakukan supaya Allah makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil “wasilah amal”. Contoh nak buat wasilah amal ialah kita berdoa seperti berikut ;
“Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”
*** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Maksudnya wasilah amal ni sangat berkesan kalau yang dituntut tadi adalah hal-hal yang berkaitan kebaikan yang kita buat kepada ibu kita. (Tapi geng, kalau sedekah RM1 takkan nak tuntutkan. huhu)

Apabila ditimpa sakit atau musibah
Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit/musibah ialah;
 
  • Kalau ditimpa sakit, baca laa “Innalillahi wainnaillaihirojjiuun”. Kemudian, kita berdoa dengan Allah ;
“Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini”
“Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini”

Hatta, kebaikan kita suapkan makanan untuk anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukan.
*** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang untuk ibu yang sudah meninggal dunia, maka dia dikira sebagai anak derhaka. Walaupun pada waktu ibunya hidup, dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti mendoakan ibu kita!
Ingat : Doa orang yang masih hidup adalah makbul untuk orang yang hidup atau pun orang yang sudah meninggal dunia. Jadi, pastikan kita sentiasa doakan ibu kita, terutamanya ibu yang telah tiada!
*** Doa orang yang mati pun makbul untuk orang yang masih hidup.
Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sikit. Sedih gak laa. Pergi la ke pusara mak kita cakap;
“Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada, tentu mak bahagia tengok cucu mak kawin kan” atau “Ayah, saya nak kawin esok, kalau ayah ada, pasti ayah akan gembira tengok saya kan…”
Ustaz kata, luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka boleh mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

Adab pergi atau melalui kawasan perkuburan
Bila lalu kawasan perkuburan, perlahankan kenderaan dan beri salam! Penghuni kubur akan mendoakan kita balik seperti doa mereka “Berkatilah si A ini” dan jika tak bagi salam, mereka akan kata “celakah lah orang ini”. Jadi, jangan lupa bagi salam pada ahli-ahli kubur kalau pergi ke kubur yer.
Tanda-tanda murka Allah atas muka bumi ni ialah antara lainnya, kita simpan harta sampai mati tak pernah sempat untuk kita keluarkan.
***Sesiapa yang selalu bersedekah selalu, maka dia takkan miskin selamanya…


Tips mudah untuk menderma
Bila nak berbelanja atau ber shopping, selalu lah peruntukkan duit untuk sedekah, kerana dalam duit kita tu ada hak orang susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit tu sikit. Allah hantarkan orang-orang susah ini datang pada kita minta sedekah, ini peluang kita untuk dapatkan pahala! Maka, jangan lah lepaskan peluang buat baik.
*** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde, teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! Semasa bersedekah, niatkan begini ;
“Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku”.
Itu lah yang patut kita buat supaya ibu kita bahagia di sana .
Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita, baru kita ringan tangan nak bersedekah.
*** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak anaknya. Maka, jagalah mereka dengan baik. Insyallah, syurga balasannya. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.
Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka, jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa. Jadi dia bagi kita sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum DIA mengambil kita balik.


Selalu Bergaduh Dengan Ibu
Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan juga kita diganggu saka.
Antara ganguan saka ;
  • Selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu bayi.
  • Selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi
  • Selalu sakit tulang belakang
  • Rasa seperti tulang belakang bengkok
  • Selalu rasa mengantuk selepas asar
Saka boleh dipindahkan melalui harta pusaka, walaupun sebiji pinggan. Boleh juga dipindahkan melalui amalan tertentu dan sentuhan.
Simptom dah terkena saka ialah ;
  • Tak boleh tidur lena tapi bila dekat azan subuh, senang terlena.
  • Bila dah peringkat teruk, di usia tua kita, tengah malam selalu lapar
  • Susah nak dapat anak, senang gugur
  • Ada rasa kelibat orang lalu
  • Yang lagi parah, saka bersetubuh dengan kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan. Jadi bila kita “bersama”, berbual-bual la sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam.
Antara cara hilangkan saka ialah dengan berzikir “Laillahaillalah” 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan.
Antara penyakit yang biasanya disebabkan saka adalah kanser payu dara, kanser rahim dan kanser tulang.
3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah KANSER, AIDS dan LEUKEMIA. Kalau dapat ni, pergi la berusaha merawat di pusat-pusat perawatan cara islam juga.
Kalau ibu kita sakit kanser dan dia tak mampu berzikir, kita boleh tolong zikirkan.
Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas ; “Qulhuwallahuahad…” 1000x sehari
Tips atau petua kalau anak lari dari rumah
Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya di ‘hanger’ atau penggantung baju, kemudian anginkan baju tersebut. Hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari.
Masa laungan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyaAllah akan sampai panggilan kita kepadanya.

Tips atau petua kalau anak degil
*** Bila anak dah tidur, duduk di hujung kepala anak dan pangil roh anak. Ni seram sikit masa nak buat hehehe. Mula-mula jer seram, lepas tu dah biasa ok la.
Contoh seruan yang boleh dibuat;
“Wahai roh anakku “nama anak”, jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia.”
You can ask anything! Anda boleh doakan apa saja. Nak anak senang bangun ke sekolah, cakaplah supaya roh anak itu senang bangun tidur. Just try and see.
So, info dah disampaikan, marilah kita sama-sama praktikan mana-mana yang boleh. Sebarkan info ini kepada kawan-kawan yang lain.

Selamat beramal. Wasalam..

*************************************************************

Khas buat Tia Zahraa,
Ilmu ini jugak Ummi tujukan kepada awak..Nanti dah besar, amal2 kan la segala ilmu2 & pesanan yang Ummi letak dalam blog ini yer..Jadi anak yang baik, berilmu & patuh perintah Allah s.w.t. Boleh? :)

Maher Zain Performance Live!

maher-zain lyrics

okeyyy sekarang aku giler dengar lagu2 Maher Zain (Album Thank You Allah). Lokman dok download satu album then aku pasang kat opis setiap pagi. Kasik semangat & keinsafan skitt..
Kawan aku inform, Maher Zain akan buat performance live kat sini, sape berminat leh pergi..tapi untuk aku memang la tak mampu..huhuhu..

Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia will be organizing a charity dinner with Rumah Titian Kaseh, IMC and alumni ESQ with MAHER ZAIN performing!

Date26, 27, 28 Dec 2010
Venue: The Summit Hotel Subang, USJ
Tickets: starts from RM200 to RM1000 (seats)
RM2000 to RM10000 (tables)

all contribution will entitle for a tax exempt receipt.

contact for more info:
1. Muslim Aid office - 03-22881996
2. Nazirah Idris (IMC) - 013 3898534
3. Sukma (Alumni ESQ) - 016 3011540



For those who might have corporate sponsors or need the proposal paper, may request it from me at muhammad@muslimaidasia.com

Lyric - For The Rest of My Life
I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
I know that deep in my heart


Tuesday, December 21, 2010

Nasi Beriyani Instant Maggi - Hasil Tangan Suami

Semalam Lokman teringin makan Nasi Beriyani, kesnya kiteorang beli perencah instant Beriyani brand Maggi. MIL aku la dok promote2, kata sedappp & senang giler nak masaknyerr. Lokman terpengaruh, langsung beli kat Tesco ahad lepas. Hehe..So semalam aku sediakan bahan2 macam biasa, then Lokman la masak.


Bahan-bahannya:
1 peket perencah nasi beriyani MAGGI
3-4 ketul ayam (untuk 3 orang makan)
2 bijik Kentang (dipotong 4)
2 cawan beras yang telah dibersihkan dan ditoskan (ada beras basmathi lagi sedap)
3 cawan air (utk masak nasik)
1 sudu minyak (butter, margerin, planta pun leh)
2 ulas bawang merah dihiris (optional)
2 ulas bawang putih dihiris (optional)
Caranya memang senang, just panaskan minyak dalam rice cooker, then masuk kan perencah, gaul sampai naik bau, then masukkan beras, kentang & ayam serentak. Tutup periuk, then tunggu la nasi beriyani masak.

Side dish nya Lokman buat sambal telur. Nak buat kari aku & dia tak pass lagi...heheh, aku nih bab2 kari ka, masak lemak kaa, memang tiada keberanian lagi nak try masak. Takut kena food poisoning plak karang..huhu~Nak kena menuntut ilmu dulu dengan MIL sampai pass. Hehe..(alasan). Even takder kari malam tadi, makan Beriyani dengan sambal pedas pun layannnn..
Nasi Beriyani Lokman -kaler cokelat..hehe :P

Sambal Telur terbaikkk!

So korang, try la masak beriyani instant nih, seriusss sedap! Dan jimat! J kalau makan kat JM Beriyani tu sepinggan RM12++ kan sorang, haaa, ini sepeket perencah tuh hanya RM3++  RM2.10 (kat Carrefour) leh makan 2-3 orang. Plus ayam & kentang pun tak sampai pun RM15.

nota kaki: aku teringin masak lala pedas la, tapi kat Tesco takder plak lala~ huhu

* Pembetulan pada harga perencah itu, semlm (26/12/2010) pergi Carrefour Subang, beli lagi perencah tuh, baru perasan harga betul dia..hehe, sorry korang, silap kasik info :)

Monday, December 20, 2010

Layan Seafood di Muara, Klang

Balik dari piknik aje, time aku baru nak landing atas katil tetiba dapat message dari kawan aku, Erin. Aku ada buat entry pasal memasak Ikan Siakap 3 rasa hari tuh, dengan makcik nih lah! Dia ajak aku & lokman dinner kat Muara. hurmmm, ikutkan badan yang penat memang tak larat dah, tapi biler memikir best gak layan seafood kat sana, pastu lokman plak buat statement tak penah g sana..so kiteorang setuju aje la. Janji naik kereta diaorang. Lokman dah tak larat nak drive jauh2 lagi.

Lepas Maghrib, terus gerak. Dalam 40 minit gak perjalanan ke sana. Sesampai sana dah ramai orang, penuh orang. Nasib baik ada la table kosong. Overall, makanan sana memang sedap. Erin pilih Sotong Goreng, Udang goreng tepung, Tomyam sotong, Ikan Terubuk Bakar, Sayur Kangkung Ikan Masin, Ketam Sweet Sour, Fresh Orange 1 Jug, 3-4 jenis air panas lepas makan. Total dalam RM280++. Lokman cakap mahal jugak la tempat nih. Maybe sebab compare dengan Umbai, Melaka..jauh berbeza! Pastu sebabkan ramai orang, Ikan Siakap 3 Rasa yang Lokman pesan tak sampai2. Cancel aje la terus. Frust aje..

Full house!

Si kecik takleh dok diam

Nakal! :p

Taukey besaqq..Sheikh

BFF - Erin & Arissa 4 Months

sebahagian dari makanan

Balik rumah double pengsan. Pengsan kekenyangan! Diaorang ajak lepak lagi, tapi kiteorang seriyess tak larat.. Penat g Sg Congkak tak abis lagi..huhu.. Next time ya babe! thanks for inviting us..hehe :) 

Nota kaki : Aku rasa Tia budak paling bertuah diduniaaa..hehe, pagi tengok air sungai, malam tengok air laut..hahahh :) merata2 budak kecik nih ikut mak pak dia..

piknik bersama jimba!

Sabtu aktiviti bersama kawan2. Actually kawan2 baik lokman plan buat piknik di Sg. Congkak. Last lepak dengan diaorang berpiknik di Tasik Perdana masa aku tengah pregnant 8 bulan. Jadinyer piknik kali nih bertukar venue; Sg Congkak, Hulu Langat. 

Perjalanan makan masa sejam setgh kot, bukan sebab jauh sangat ke ape, tapi jalan jammed yg amat. traffic light lama buatkan perjalanan slow. Sampai Tia mengamuk la jugak dok lelama dalam kereta. Aku yang letih dok control dia. Pening kepala~

Kitaorang sampai lambat. Bebudak lain dah siap BBQ, makan & mandi manda (plan gerak pukul 8pagi, tapi kiteorang sampai dalam pukul 11pagi..hehe..aku sesampai aje, terus mengcekik gak, giler lapar sepanjang perjalanan. Aku tak mandi sebab rasa leceh plak nak kena jaga Tia. So just duduk2 borak2 & makan2 la. 

Piknik kat Sg Congkak best jugak. tempat dia bersih & teratur. Ramai giler orang kat sana, maklumla cuti sekolah.. Setiap tempat ada jer family2 & budak2,, tapi jadi tak sesak sebab teratur. Pihak kuasa Sg Congkak dah sediakan tempat2 utk orang yg datang. So duduk well organized la, idak lerr bersepah2. Air sungai pun bersih. Tempat kiteorang pergi nih takla dalam & ada air terjun yg tinggi tu. Just sesuai utk budak2 kecik mandi. Air paras betis aje. Tapi ada je bapak budak yg mandi..hehehe..Recommend la pada family nak bawak anak2 time cuti2 sekolah nih.

Overall sekali sekala buat aktiviti macam nih memang best! tapi penat jangan cakap la, bukan penat sebab mandi sungai, tapi sebab duduk dalam kereta lama2..huhu. Ada jemputan kenduri kawen kawan Lokman gak tengahari tuh, tapi dah tak larat. Balik rumah kiteorang bertiga terbongkang sampai Maghrib..huhuu.

Si kecik takleh dok diam, semua benda nak usik. termasuk amik sandwich dalam bekas, confident aje nak makan..

Daging lembu, kambing, ayam, garlic bread, potatoes, hotdog..semua ada!

Geng wanita - dok lepak makan2 & gossip2

Geng lelaki - mandi di sungai cetek sambil layan anak2, oh, tapi Lokman tak mandi..tak thrill dia cakap.

Celebrate besday Mira sekali, kebetulan jatuh hari yang sama.. Happy Besday Cip!! Organizer bagi piknik jimba ini.. :) terbaikkk!!! :)

Si kecik dah penat, siap leh tidurr 15 minit. Aku angkut bantal bucukk dia skali.

Last photo together2. ramai jugak tak dapat join, ramai g kenduri kawen.

hehe, nak gak amik gambar dgn keta mini kawan lokman. Aku suka giler keta nih, ada duit lebih nak buat la keta "mini" aku cmni..hehe * mode berangan*

Layan si kecikk yang aktif!
Abah kasik Tia merasa air sejuk sungaii..heeeee

Nana siap bawak khemah & kerusi lagi..hehe, excited! :P

Lagi with miniiiiiiiiiii
 
Blog Template by Delicious Design Studio