Sunday, July 31, 2011

~~Salam Ramadhan~~

Malamni org dah solat terawih..esok pulak dh start kita berpuasa..hurmmm,kite yerrr..hehe..aku tak sure leh puasa ke idak.rasa mcm xconfident..takut lapar dan dahaga yg max sampai memudaratkan babies dlm kandungan.huhu..nk solat terawih pun xboleh, dh kena jaga si tia ni. Lokman je g sesorang mlmni..rindu gak nk solat terawih ramai2 kt masjid. Laat yr pun xpegi sbb jaga tia gk yg masih bayi..hope umur panjang tahun depan or 2 thn lg boleh pegi..insyaAllah..dan umur pjg utk ganti kesemua puasa2 aku yg aku hutang tahun2 sblm ni.
Okla, selamat berpuasa kawan2 semua..semoga kite semua mendapat keberkatan dari Allah swt bersama-sama...Aminnnn...

Friday, July 29, 2011

Persediaan Ramadhan atau Persediaan Bersalin & Berpantang??

Semuaorang Islam dah prepare untuk menyambut Ramadhan pada Isnin depan kan, so weekend nih confirm ramai giler yang balik kampung, berjumpa family masing2, plus Isnin depan mesti opis kosong..hehehe, orang amik cuti sebab first day puasa. Ada sesetengah negeri macam Melaka & Johor siap public holiday lagi..best betul!!

Macam aku, maybe weekend nih nak balik rumah bapak kat Kota Kemuning. As usual, ibu aku akan masak rendang untuk bersahur. yeayyy..aku memang nak sangat makan rendang, kalau boleh skali dgn ketupat palas ke, serunding skali dan kuah kacang ker...huiiiii..sebab nanti time Raya aku tak dapat makan kot benda2 berlemak nih..sebab ape??

..Sebab aku dalam pantanggggg lerrrr..heheheehe..aku rasa2 akan bersalin dalam 2 minggu lagi..so kira2, confirm masa Raya nanti aku masih dalam pantang..huhuhu..so semua benda takleh makan, termasuk la kuih2 Raya. Unless la aku curik2 makan seketul dua..hihihi :P

So sebelum berpantang nih, aku nak makan semua jenis makanan musim perayaan, termasuk bulan Ramadhan nnti. Nak g bazaar Ramadhan, pastu beli la ape2 ikut tekak. Saat2 terakhir sebelum bersalin, so mak buyung sekalian, sila jgn control makan!! hehe :P
Lagi2 sekarang nih senang nak dapatkan buah kurma yang elok2 dan air kelapa muda. Orang cakap nak bersalin nih elok makan benda2 macam nih. InsyaAllah..akan aku carik semuanyaa..hehe.

owh, hari nih ada Jumble Sale kat opis, acara tahunan company, staffs akan jual2 barangan & makanan, then separuh duit berniaga tuh akan disalurkan ke Badan Kebajian. Jadi, wajibla aku pegi..aku nampak ada booth jual kurma..ayuhhhh! nanti aku update lagi lepas lunch karang..

nota kaki:weekend nih acara membeli barang dapur untuk Lokman bersahur..aku macam takleh aje berpuasa..aku tak kuat macam orang lain, masa mengandung dapat berpuasa..huhuhu..pastu acara terakhir membuat persediaan membeli barang2 untuk berpantang. Semoga semuanya berjalan lancarrr..InsyaAllah..

Thursday, July 28, 2011

Twins Pregnancy: 34 weeks

Tik tok tik tok...

Masa semakin hampirrr...hati semakin cuakk..hehe
Dah terasa nak dekat pulak aku nak beranak nih..hospital bag untuk aku & bakal kembar aku nih dah hampir selesai. Tinggal skit2 aje la..aku baru aje basuh selimut & napkin (kain bedung) diaorg nih..mlm nih leh lipat2 then masukkan terus dalam beg. Kasik settle terus.

Malam ni ada perlawanan bola M'sia lawan S'pura kan..satu family aku pergi (abah, adik2 laki & pompuan, kakak, abg ipar & 3 anak2 diaorg plus Lokman & adik laki dia)..huhuhu..this time aje aku tak dapat followwww..huwaaarrghhh, tak bestttt langsung! Selalunya aku memang takkan tertinggal kalau family aku pegi stadium..tapi dah Lokman cakap aku jalan macam peguin aje, so tak payah la gatal nak ikut. Dengan confirm kena parking sejauh 1km (kalau bernasib baik la), kalau nasib kureng baik..haaaa, menapak la ko 2km nak ke stadium tuh..adehhh, confirm aku leh pengsan or terberanak kat situ jugak!! so janganla carik pasal..hahah, better duduk rumah sambil layan si kecik Tia. :)

Berbalik pada cite mengandung nih, minggu nih dah 34 minggu. Dah 3 hari aku cuti. 2 hari cuti sakit, sehari aku saje amik EL..malas nak g keje.huhu..pening bila pikir pasal keje yang berlambak2 kat opis tuh, dgn keadaan aku yang dah sarat nih..Aku cuti pun idak la pergi mane2, 2 hari dok umah layan si kecik Tia. Tak sampai ati lak nak letak dia kat umah kakak aku.
Oh aku bukan sengaja tau nak cuti sakit, tapi memang btul2 sakit. Dah 2 hari aku muntah2, tengah2 malam pulak tuh..dan dah 2 hari aku tak cukup tidur. Bila bangun pagi aku rasa pening2 blurrr..tu yg decide dok umah aje..ingatkan leh arr rest, tapi bila si Tia ada kat umah, memang idak lerr leh berehat sangat. Kena layan kerenah dia aje seharian. Makin aku nak dekat2 bersalin nih, makin manja la dia nih..berkepit aje dgn aku..huhuhu..cian dia, macam tau-tau aje lepas nih dia tak dapat manja2 dgn aku sangat, lagi2 aku dalam pantang nanti..huhuh.

Sekarang nih bertambah pulak, kena serangan batuk & selsema. berjangkit dengan Tia kot..huhuhu..lagipun sekarang tengah musim, jerebu la, panas terik la..memanjang la sakit sini sana..pergi klinik panel amik ubat bagai tapi tak makan2 just nk amik MC aje semata2, cramp kaki dah xde dah, just dah nampak kaki ada bengkak skit, pakai kasut sarung rasa ketat aje. Tu yang jalan pun sakit2 & lenguh2 kaki cepat.

Hari tuh Lokman ada tanyer aku, "u tau x napa Tia tu jalan semacam, kekadang tuh macam Monster berjalan?" ,
aku jawap la -  "Ntah tak tau, haaa kenapa, sebab tak bendung masa kecik2 ker?"
Lokman jawap, "haaa, dia tiru cara u jalan la tuh, dah macam monster berjalan, hahahaha". Anak u pun pandai ajuk cara u jalan tuh haaa..
Aku -  "hampeh!"  ....."Tia jalan elok2 skit, apa nih anak dara jalan macam Monster, haishhhh!" :P

okkkk, itu iklan aje...

Apepun sekarang aku hanya berdoa agar semuanya ok, babies still aktif dan aku dah tak sabar2 nak bersalin..hehe~

Wish me luck! thanks~~

:)

Meh ummi, kite jalan macam Monsterrrr! hekhekhek..

Tuesday, July 26, 2011

Majlis Cukur Jambul & Birthday Celebration

23 July 2011

Sabtu lepas cousin aku buat majlis cukur jambul anak dia, abis aje dia berpantang terus dia buat majlis akikah anak dia yang pertama. Kakak dia pulak buat birthday celebration utk anak first dia jugak, birthday ketujuh tahun. 

Majlis kt kg pandan. Kampung bapak aku..

Majlis yang simple, janji sempurna..ada marhaban team dtg, buaian pun deco sendiri..klasikk aje,,hehehe..hasil keje sedara mara aku..tak membazir2 nak panggil event planner ke.. :) Lagipun yg dtg sedara mara jugak..

Memula start dgn majlis akikah..first time aku join skali group marhaban. selama nih if pegi kawan2 punyer, dtg time nk makan aje..lepas makan terus balik. Ni kira pertama kali aku join dan dgr dgn jelas marhaban akikah. Bacaan Al-quran yg di lagukan..sedapp gak. pastu ada syair khas utk akikah, sayu aje biler dgr makcik2 marhaban tu bergilir2 nyanyi. Nak2 aku tgh sarat nih kan..hehe..

Sejam lebih gak la marhaban nih..plus acara bergilir2 potong rambut si bayi. Tia pun elok aje dgr org bermarhaban. Layannn kot..pastu aku ada tlg buai kan baby, si kecik nih pun sibuk aje nk tlg buaikan..dah ada sifat kakak2 tuh..hehehe..hope nnti bila adik2 dia dah keluar, leh harap la dia jadi kakak, tlg aku jaga budak2 tuh karang :P

Aku lepak sampai ke malam la kat sana, sbb majlis birthday tu pulak dia buat malam, lepas isyak. panggil org2 majlis buat bacaan dia selamat sekali. Nasib la Tia tak buat perangai. Memula tuh takmo kat orang langsung, even dgn kakak aku pun dia takmo..tak biasa lagi kot dgn rumah tuh..lama2 baru ok, baru la nk berjalan sini sana. Tapi tetap akan melalak bila orang nk amik dia..hishhh..penakut btul budak nih. Nasib la kakak aku ada, leh arr aku lari2 g toilet ke, g makan ker..Lokman datang malam aje..ada bapak dia senang la lagi aku nak gerak. Kasik pulak bapak dia jaga si kecik..

 si kecik tgh takder mood jumpa org..
mengantukkk, tapi dok tahan mata..huhu

seisi potong jambul baby..yang pegang bayi adalah bapaknyaa..yang mak nya pakai baju kurung kuning (cousin aku)

haaaa ni si kecik sibuk nak tlg buaikan baby

candid gmbar aku..tak tau la aim kat tia, or saje aim kat perut boyot aku tu..
baru aku perasan perut aku tuh besauuuu!! adehhh
finally, my ayahanda dok bacakan doa kat si Arissa Rania Rostam
Baby yang di sambut dgn bahagia oleh kami semua..
Welcome Arissa!! :) 


Friday, July 22, 2011

Makcikkk Tepung Gomakkk!

Si kecik ada hobi baru. Asal nampak aje benda nih, terus dia suruh ambikkan (kalau tak sampai nak capai atas kabinet), then bila aku dah amik, dia suruh bukak pulak. Dia tau kalau aku pura-pura buka, dia akan menjerit2..hehe..bijak pulak budak nih! nak tak nak buka la skit aje, as long ada la kuar putih2 tu kat tangan dia..pastu dia buat laaa operasi sapu bedak kat perut, muka, kaki dan lain2..

Memula perut buncitt aku nih la jadi mangsa dia, sakit2 perut aku nih dia ketuk2 dgn bedak. Bila aku marah, dia tukar pulak, sapu bedak kat muka or perut dia sendiri..or perut buncitt abah dia pun boleh lah! :P

Adehhh, sampai tinggal separuh dah bedak tuh skrg...lepas nih aku kena sorok la segala jenis bedak dari dia..huhuhu..termasuk vicks tuh..pun nak main sapu2 gak..

ni memula dia main, sapu kat pipi aku cakap..
so sebelah pipi dia ajela dia sapu.. hehe


Dah abis kat pipi, dia sapu kat hidung & mulut


Bila aku nak snap pix, terus dia buat mcm nih..terkejutt den!
pandai pulak tu dia mengejekk aku..hampehh! :P


haaaa, finallyyyyy..
Melalak la bila aku suruh stop, dan aku amik bedak dari tangan dia..dan sorok!


Jadi la si kecikk Umi - si tepung gomakkkkk...
hahahaha..


luv u sayanggg :)

Thursday, July 21, 2011

Penyakit takleh tido..

Aku rasa aku dah dapat penyakit takleh tidur or terjaga di tengah2 malam buta..

huhhu..semalam aku terjaga lagi pukul 2.30 pagi (tertido dgn Tia pukul 11mlm). Aku tengok Lokman dah tertidur atas sofa kat luar dengan tv yang tengok dia tidur..hehe..aku rasa lapar, sebab aku tak makan nasi semalaman..selera takder langsung..huhuhu. Aku bancuh milo panas cecah dengan biskut 3-4 keping sambil layan tv.
Dah settle makan, dah pukul 3pg, aku terus kasik Tia susu..then konon nak sambung tido balik..terpusing2 takleh. Aku kejutkan Lokman, suruh dia masuk bilik, tidur kat dalam. Bila dia masuk, bantai dia ajak aku berborak2 (berborakk ye kawan2, bukan buat benda lain..ngeh ngeh ngeh..hhahaha :P)
Dah borak2 tuh tak perasan dah pukul 4pg. Adehhh, aku dengan kepanasan (aku sorang la yang rasa cmtuh, simptom org mengandung ni) tak dapat tido..belek2 hp..sampai la pukul 5pg. huhuhuhuhuhu..

Aku terus la masuk bilik air, kasik mandi..then baru la leh tidooooooooo..tapi kul 6pg tetiba si kecik merengek2 nak susu lagi..wuarghhhhhh...kena gak la bangun buat susu.

Pukul 6.30pg aku tido semula..bajet nak bangun pukul 7.30pg, siap2 pergi keje..hampehh..
terbabas sampai pukul 8pg, itupun Tia yang bangunkan aku..hehe..hurmmm, tka larat giler nak bukak mata..bajet nk EL aje, since bos aku pun cuti hari nih, tapi memandangkan ada keje yang tak siap lagi, sebab esok aku ada workshop nak handle..kena prepare handout & slides.so gagah jugak la masuk opis even lambat. Aku text kat kawan aku cakap aku masuk lambat, amik time-off 2 jam..huhuhu..

Masuk2 opis, tengok2 fb dah takleh nak bukak, kena block abis!!! wuarghhhh..tak besttt!! biasa lunch time diaorg kasik buka, tpi ni skrg tgh lunch, tapi aku still takleh buka fb..huhu..adehhh.layan tulis blog aje laaa.

ok la, aku saje merepek nih..bosan giler kat opis..ujan pulak tuh kat luar, takleh nk kuar g mane2..jap lagi sure mengantukkk..huhuhu. Sampai bila la gangguan tido aku akan abis?? Maybe dah dekat2 nak beranak nih, Allah bagi aku ujian nih, supaya nanti bila dah ada kembar plus si toddler nih aku dah biasa dengan tak cukup tido..huhuh..mungkin. dan aku mungkin akan kurang depress dalam menangani anak2 aku nanti..InsyaAllah..

Wednesday, July 20, 2011

twins pregnancy: 33 weeks

Aku tengah bosan dok opis nih..keje banyak gak, tapi otak dah tepu, takleh nak pikir..huhu

Layan blog kejap laa..hehhe..yang ini otak tak tepu, sebab aku pakai taip aje sesuka ati aku..hehhehe..

Nak update pasal pregnancy, even tho tak g jumpa doktor minggu nih sampai la ke minggu ke 35, tapi untuk report minggu aku sundiri aku kena buat entry jugak..

 + si kembar dalam perut masih lagi aktif macam biasa. Paling aktif time malam..huhu, sampai aku leh terjaga dari tidu laa, kena karate kick dgn mereka..senakkk gakk weyy!

 + perut dah mengembang habis-habisan..sampai dah ada stretch mark skit kat bahagian bawah perut..adehhhhh, maksudnya, perut membesar lebih dari masa aku mengandungkan Tia dulu..hehhe..belly button dah tak nampak mcm button..hohoho :P okkkk, merepekk!
Aku dah start sapu2 cream kat area merah2 ituuuu...dulu aku tak kisah sgt, tapi ape2 pun kena jugak prihatin. Lokman dah belikan cream stretch mark Mothercare lagi..hahaha..so harusla kite gunaaaaa :P jgn membazir! perut kena kasik jaga jugakk.

 + Asal aku terserempak dgn orang-orang yang aku kenal di opis, soklan diaorg akan tanyer adalah bila nak beranak nih?? cos tgk dah sarat sgt kot. hurmm, dulu masa perut aku kecik comel, korang kata kecik sgt, tak mcm twins dlm nih haa, skrg dah membuyunggg mcmnih baru la korang takut, takut aku terberanak kat opis kot. hehe..Aku pun tak tau bila aku leh beranak, sebab tiada tanda2 lagi. mungkin lagi 2 minggu, mungkin lagi 3 minggu..

 + Sakit kat bahagian bawah @ ari-ari semakin kerap..boleh katakan setiap malam la. sampai nak berjalan rasa sakit. si kembar dah btul2 ke bawah ker?? tetiap malam bila aku terbangun nak buang air aje, aku akan rasa cuak. Takut tetiba tgk ada darahh..huhuhu. aku sgt nervess kali nih. even aku tak sabar tgk diaorg nih, tapi kecuakkan tetap ada.

 + Dah 3 hari berturut2 aku terjaga pukul 3-4 pagi, sebab sakit2 badan segala..tapi tetap gagah bangun buatkan susu utk Tia. Si kecik dah kurang minum susu memalam. Aku kasik pukul 3-4 pg, then pagi before hantar dia ke rumah kakak. Aku akan terjaga sampai kul 5 pagi ke, bila takleh tido aku layan la talipon nih haaa..fb org aku sekodeng pepagi tu..hahah. buruk perangai!

 + Cramp kaki makin kerap. huhu..bila dah kena tarik tuh baru la terhegeh2 makan pil kalsium. pastu bila tak kena 2 hari, aku buat tak reti aje ubat2 tuh...ngeh ngeh..oh hari nih aku rajin makan sebijik pil neurogain :)

 + Selera makan makin merundum. Aku dah tak tau nak makan ape, dah boring makan nasik. Perut rasa lapar, tapi still takder selera. 2 hari ni aje aku teringin pulak nak makan KFC. Malam nih try ajak Lokman g mkn KFC. huhu..tapi mamat nih tgh sibuk dgn Chelsea dia..si lokman dpt tiket free tgk game chelsea lawan Malaysia plus jumpa personally dgn players sbb dia menang contest Adidas, excited bukan main! so 3 hari nih jugak la aku kena amik hantar si kecik Tia. huhu..

 + Aku dah basuh baju kembar 3 pasang sorang, tapi tak tau biler leh masukkan dlm bag. Even barang2 hospital untuk aku pun tak prepare lagi..Dah tetiap malam kuar makan, then balik aje dah letih, terus nak kena paksa Tia masuk tido. dengan2 aku skali la tido..hehe. Malam nih try lah curi masa kejap..

ok la dah pukul 5ptg..nak ready utk balik...anything akan di update lagi yerr..bubyeeee

aku suka gambar nih..tak tau la penah upload ke idak dlm blog nih haaa..
hehehe..budak kecik yang dah pandai sebut perkataan "KAKAK"!
tau tau aje dia akan jadi kakak Tia.. :P

Isu starbucks lagi...

Haaaa, saje bikin panas lagi...

hihi, nak cite pasal starbucks nih..korang penah tak pegi kenduri kawen orang, then ada lori air starbucks????? :P

selalu kite tengok trend sekarang, kebanyakkan kat Majlis Kahwin ada extra food/dessert etc. Macam cendol, ABC, tau fu fa, kuih muih melayu, ayam golek & kambing golekk ker..kan??

huiiii, ada makanan2 sampingan nih memang syiokkk abis la, orang leh lepak kenduri ko sampai lebam la..hehe, sampai orang lain datang takder kerusi kosong..orang tak nak bangun2..heheh..yang best pengantin la, sebab kawan2 leh lepak lama tgk dia bersanding sampai la seisi bergambar kan..

Nak cite pasal lori starbucks nih, kan last week aku g wedding kawan lokman (Ezwin) kat Bangi..wahhhh, lokman sgt impress sebab ternampak lori starbucks kat depan khemah. Aku tak perasan sebab kiteorang masuk ikut jalan belakang, Lokman sorang la g round2 tempat tuh, nak cari cendol katanya, sebab nampak macam ada org makan cendol. Sekali lain pulak yang dia nampak..hehehe. Lori Starbucks!! terus dia captured photo lori tuh..
Dapat la mini cup ice blended. Aku jugak yang layan dgn Tia..heheh..terbaikkkk!

Lagi satu benda baru aku jumpa kat wedding kawan Lokman (Adie) ada candy buffet..segala jenis gula2 ada kat satu ruangan..macam org buat kat birthday party anak2 kan..haaa, cmtuh laa..comel aje..lepas penuh perut rasa nasi minyak, dpt la makan benda2 manis kan. Cendol & ABC tetap ada..ini double extra dessert. layannnn....

Sekarang nih orang makin kreatif kan..benda2 macam nih la buat org syiokk nak g kenduri kahwin. Dulu2 rasa malas nak pergi Majlis kahwin sebab muak makan nasi minyak plus panas terik, tapi sekarang layannn aje pergi kenduri kahwin nih, nak nak kenduri kahwin kawan2 kite jugakkk..dolu2 g kenduri kahwin kawan mak pak kite..hehehe :P

haaa, tu diaaa lori ice blended..

the mini cup of ice blended for tetamu :)
layannnnnn....

Tuesday, July 19, 2011

ToysRus Clearance Sales

16 & 17 July 2011

Weekend agenda family aku pergi birthday party kawan anak lokman (Sabtu) kat McD Subang, sebelum tuh singgah ToyRus Clearance Sales kat Atria. pastu pergi rumah abah aku kat Kemuning..tido sana. Ahad pulak, attend wedding kawan sekolah Lokman kat Bangi, then singgah balik Atria, sambung beli toys untuk Tia pulak. hehe

Tengahari before pegi Birthday party kat McD Subang Jaya, kiteorang singgah kat Atria Shopping Mall. Beli hadiah besday kat ToysrUs nih aje..hehehe..lagipun leh gak cari toys baru utk Tia. Aku suka pulak g clearance toys nih..this time nak cari yang benda leh conteng2 tu, then padam terus. Magic board gitu..sebab Tia skrg pantang nampak pen/pencil. Dia dah tau nak menconteng. So ok gak train dia menulis awal2 nih..hehe


Overall, komen utk 2 hari pergi clearance sales kali nih;  org tak ramai sgt, boleh lagi la nak pilih2 elok2, tapi aku tak berkenan dgn barang2 dia..main pakai longgok2 aje, sampai tak terjaga. Kotak2 dah rosak, pastu price tag pun lain2..benda sama tapi lain2 pulakk harga dia. so agak confuse di situ. Lagi satu barang bersepah2, takde staff yang jaga barang2 kat situ. Toys yang orang tak jadi beli pun berlambak kat tepi2..huhuhuhu..susah nak pilih2. Harga nak kata murah sgt tu takder la jugak..yang 80% pun benda2 lama, ada yang dah rosak siap. Macam Baby Alive tuh. ingat nk jugak beli utk Tia, ajar dia pasal baby..hehe, so nanti bila adik2 dia dah kuar, dia tau cara2 jaga baby kan? hehe..tapi tak jadila..nampak gaya si kecik tuh tak reti main dolls, segala jenis la macam barbie doll, teddy bear bagai. kat rumah tuh ada 2-3 ekor anak patung, haram dia tak layann..

Nasib baik jumpa gak Magic Board utk Tia. Harga asal RM49, dapat 40% diskaun rasanya. Ada lagi satu jenis kain tuh..yang pen dia isi air aje (RM35)..tp lokman pilih yang Magic Board tu..senang nak bawak g mane2, yolahh tu..bukan sebab harga lagi murah dari yang satu lagi kerr?? hahaha :P

hurmmm, yang peliknyaa..aku ingat nak beli toys utk budak2 aje, skali bapak budak pun nak join. Dok la beria2 mencari sebuah helikopter yang ada remote tuh. haihh! Dah lama agaknya dia aim nak beli benda alah tuh..sekali sekala ada gak buang tebiat si Lokman nih rupanyerrr. Aku - no komen. Masa kecik2 tak dapek main agaknya, tu yang biler dah umur 30 tahun sibuk nak main. Apa- apa ajela Abah Tiaaa..dan harga helikopter lagi mahal dari harga toys budak2 itu yerrr.
Abah Tia tengah testing helikopterrr mini diaa..semangat!

Oh, aku beli jugak utk si twins. Hari tuh kat Pureen Warehouse aku beli satu aje, mcm tak muat utk dua orang, so nampak jenis yang sama, small matress/comforter with pillow & booster RM30. Aku amik yang paling murah..hehe. Lagipun senang nk angkut kemana2 nanti utk si kembar tidurr. Jumpa cadar utk baby cot, lepas sales pun hrga macam mahal lagi RM47 (30% plus 10% discount). 2 pcs. Tapi rasa baik aku beli kain cotton kat Nagoya, mintak tlg mak mertua jahitkan ker..hehehe. Lagi jimatt..Tapi kain bed sheet toyrus tu besttt!! huhuhu..nak rasa menyesal jugak tak amik..xpela, ada rezeki lain leh beli kan..

Oh utk besday boy tu, Lokman belikan kereta control mini cooper, comel aje..lepas discount baru aje RM30 cmtuh.. :D * aku lupa nk snap gambar la..sowiee..

Last sekali Lokman berkenan dgn kerusi span utk princess dia la..budak kecik tuh pandai pikat bapak dia suruh beli, dua kali pergi, dua kali la dia duduk atas sofa display depan kaunter tuh, masa bapak dia beratur nk bayar elokkk aje dia duduk kat atas mini sofa tuh..suruh bangun, haram tak nak..mengada sungguh! so bapak dia kesian, beli la utk dia. last tinggal kaler pink, dalam plastik lagi. Aku slumber aje koyakkan plastik tuh, sebab nak beli yang display dah kotor2..staff situ tak jaga pun sofa2 tu, ramai gak aku tgk bapak2 belek. Harga asal Rm149, dapat 50% diskaun. Berbaloi kot..cos sofa ni siap leh bukak and jadikan alas tido. Ringan nak angkut2 sebab totally span. Balik rumah aje si kecik terus duduk kat situ sambil tulis2 magic board dia..Aiseyyyyy anak Ummi nih..macam bos kecik dah..
1st Day - elokkk sopan ddk kat sofa nih..

2nd Day - berjaya paw abah dia..dpt kaler gegirl pulak tuh, if blue confirm la adik2 leh tumpang sekaki..hehe

Pastu, lepas g sana, kiteorg pergi la OU (wing lama). kat sana pun ada toyrus clearance gak..semua brg kebykkan 50%- 70%. Aku tak masuk, tengok dari luar aje..rata2 barang2 dijual sama aje brg2 kat Atria..still cantekk & elok tersusun dalam rak2..cessss..lagi puas hati kot if beli kat situ..hurmmmmm..btul2 toyrus nih buat clearance kali nih..kalau aku masuk lagi kedai tuh, sure ada je karang aku nak beli..so better avoid..huhu.

So if korang yang terlepas clearance kat Atria nih, leh lagi pegi ke OU wing lama, location dia btul2 laluan nak ke wing baru tu..tak ingat tingkat brape..aku rasa lama lagi clearance tuh cos byk lagi toys dalam tu..murah2! Dengan orang tak ramai since OU wing lama tu tgh renovation, byk kedai tutup. Kedai2 baby kat situ semua tengah sales, termasuk la kat wing baru. :P

nota kaki: Dalam satu kedai stroller nih, brand Gracco..twins stroller tengah murah, leh dapat harga RM1099 (N/P 2k++ kata salesgirl tu)..huhu, macam menarikkk, tapi tetap kena hold dulu beli stroller twin nih. huhu~

Happy shopping u all!!

kat McD Subang Jaya..

Si kecik tetap dgn fries di tangan

at Atria, tu toys longgok2 atas lantai, Tia leh pulak nak duduk kat celah2 tuh ek, dia suka kot tengok byk toys kat atas lantai..nasib la tak pandai nak mintak2 lagi..hehe

Kat OU..mak buyung berjalan2 sampai semputtt!

pekena coffee duluuu...

Monday, July 18, 2011

Good news on Monday morning...

18 July 2011
Pepagi subuh dah terima berita gembiraaaa...

Kawan baik aku, Erni Nerina (kawan since Form 4) selamat melahirkan anak yang kedua (boy) pada pukul 1.30 pagi. Alhamdulillah....

I am happy for her, baru last week aku msg kat dia, tanye keadaan dia, cos EDD dia jatuh pada 21 Julai, tapi member aku tuh steady lagi pegi keje..lagi pulak siap tanyer aku pegi ke Pureen Warehouse last weeknd? haihh, makcik nih, dah sarat2 sibuk nak g warehouse sales bagai. hihihi..Dia nih antara teman warehouse sales since dari sebelum kawen sampai la dah beranak pinak..hehe, cuma bila masing2 tengah pregnantkan anak kedua nih, dah kurang nak keluar sama2..komitment dengan family la konon.

Apepun, weekend nih if aku free, nak g visit dia & her baby boy la. Dia dah ada 2 hero laaa. Sekarang nerves tunggu giliran aku pulakkk..hehe..btw babe, Congrats to u and family. Dah selamat ko jadi hot mummy to 2 herosssss..Syukurrr..
Nanti leh kawan dengan anak-anak aku ek..bestnyerrr..

nota kaki : Rasa tak sabar pulak nak bersalin..hehe..minggu nih dah 33 minggu..hurry hurry!! i want to see my twins!! :D

Friday, July 15, 2011

Kiriman mengejut untuk Isteri yang Mengidam...

Kejap tadi aku dpt call si Lokman, suruh aku turun ke lobby opis lagi 10minit. Aku tanyer watper??
Dia cakap saje, nak g bank bawah tuh cucuk duit..
Dalam hati aku, buang tebiat ape laki aku nih, nak cucuk duit pun nak suruh aku turun bawah ker?? kalau nak kasik aku tiga empat ratus ringgit pun ok gak..hehe.. (berangan)

aku pun layankan aje, since tak bz arini plus lady bos aku cutii..hehe, line clear nak kuar2 jap. Turun bawah - pergi kereta - terus di hulurkan....

*

*

*

owhhhhh...my cookiesssssssss


Kan aku ada cite yang aku mengidam benda alah nih sejak 3 hari lalu..tetiap malam biler kiteorang kuar dinner aje, aku akan masuk kedai2 serbaneka (speedmart, KK, 7 eleven) bajet ada jual cookies nih yang size kecik tuh..tapi hampagassss..kecewaaa!

Nak pegi giant, by time abis makan dah pukul 10mlm, Giant pun dah tutup..tak dapat la makan cookies nih. 3 mlm berturut2 ok mencari. Siang hari aku malas nak keluar opis. Aku dah tak rajin nak keluar2 since tak larat nak berjalan nih. Since aku jln macam peguin/kungfu panda nih , merata orang tgk aku lain macam..hahaha, mak buyung jalan terkedek2...maluuuuuu u!

Dapat cookies sekotak besauuuu nih tersenggih la aku sampai naik atas..hahaha

Confirm settle jugak ari nih aku makan, kasik sorang sebijik (opismates) aku, kang ada pulak yang mengidam tgk aku makan sorang2..hahahha..tak baikkkk.. :P kasik sedekah di pagi Jumaat nih.. berkat kembar dalam perut aku jugakk..hehe.

siap ada yang tanyer, ni sample kuih raya ker??? sebab tetiba dapat cookies free kan?? hahaha, hampeh jer! :p

Terima kasih Lokman Jalil!!! :) muah muah~

ok la, kena sambung buat keje, dari tadi melilau ajeee..buat keje sambil mulut mengunyahh..yeayyyy \0/






Voucher 50% i.alter professional

haaaa, pepagi buta dah gatal tangan beli voucher ek?? :P i likeeee!

aku check email - ternampak voucher menarikksss dan murah - aku click2 - aku baca2 - pastu aku tekan button "Grab NOW"! - hahahahha

First time nih aku beli voucher dalam Deals Navigator nih. setiap hari berpuluh2 promotion aku tengok, ada yang menarik minat, tapi rasa mcm mahal lagi..hehe, so tak berminat aku terus delete..kasik buang, menyemak dalam Inbox email tuh aje bebanyak..bukan setakat deals navigator aku subscribe, sekali dgn MilkADeal la, Groupon la, Mydeal.com.my la..hehehe..kekonon macam mampu aje nak beli semua ek..hihi..

So hari nih testing beli voucher dari i.alter for professional apparel alterations kat Ikano tu. Harga alteration sebenar adalah RM30, tapi bila beli voucher nih dapat la RM15 aje, plus aku pengguna Digi, so dpt free lagi alteration shortening any pants (jeans/khakis). So bagi aku kira murah la kottt..Banyak giler seluar2 & baju aku nak kena alter. Sekarang pun sekali alter baju/seluar memang harga berbelas2 dah satu, aku penah alter suar jeans (just potong bawah kaki tuh aje) kena RM15 gak kat Pertama.

50% Deal i.alter RM15 instead of RM30 for professional apparel alterations. Redeemable at 3 strategic locations. For all types of alterations (male & female).

i.alter-RM15-instead-of-RM30-for-professional-apparel-alterations-Redeemable-at-3-strategic-locations-deals-navigator-malaysia-deal-bulk-purchase-like-groupon-malaysia
1550 %
RM30RM15.00
 
So ok dah settle, tunggu aje diaorg hantar voucher nih lepas 20 July karang, abis promo. tapi voucher nih very limited, ada lagi 3 kot. Sesape berminat, cecepat la grab! Lagi2 pengguna DIGI, dpt extra alteration lagi for Free.
 
Malam nih leh cari baju/suar mana yang bersesuaian utk di alter oleh pakar la i.alter..hehe..cari baju yang banyak kena alter..padahal aku nih tgh menbuyunggg...ntah camnooo nak amik ukuran..hahahaha..takper2 voucher valid selama 3 bulan, lepas berpantang still sempat :P

Thursday, July 14, 2011

Tia Zahraa @ 1year 4 months

14 Julai 2011

Si kecik aku dah genap setahun 4 bulan harini. Alhamdullilah..sihat sejahtera & makin galak!! :P

Tapi tak bestnye, masih tak dapat cucuk untuk umur setahun lagi..adehh, teruk kan mak pak dia?? huhuhu..aku rasa next week nak bawak dia la g cucuk, sebab dah tgk batuk & selsema dia dah kurang. InsyaAllah, once aku rasa dah btul2 sihat, aku buat appintment dgn KJMC. Dah takleh nak tangguh2 dah..risau pulak aku.

Perkembangan Tia sekarang nih:

1) Dah banyak bercakap..tapi still laaaa kan dengan bahasa Alien dia, tapi skrg dah tambah dengan bahasa German pulakkk..hihi..ada words yang dia sebut (sambil tangan dok tunjuk2 tu) berbunyi ala2 bahasa german aku rasa..hahaha. Perkataan seperti "khor", "meme", "aniii" ..ntah ape2 lagi laa..of cors la aku tak pahammm..tapi iyekan ajee..
Perkataan yang simple leh aku paham "abah", "mama", "elooo", "ni", "acehhh" = terima kasih etc. Mana perkataan dia takleh sebut dia buat gaya aje la..hehe..
2) Dia dah paham instruction. Aku suruh amik sesuatu benda, dia pegi la amik (itupun ikut mood la jugak), kalau ajak mandi cecepat dia g toilet, suruh bukak baju terus angkat tangan suruh kite bukak baju & seluar dia, bye-bye, flying kiss, shake hand, buat mulut tengah makan, bila aku ajak dia makan skali etc. 
3) Si kecik tak padan dengan kecik. Dah pandai bergaduh. Kakak aku ckp dia la leader kat umah sana antara geng2 sebaya dia laa. Bebudak semua ikut dia. Kalau dia dh bgn tido, dia akan kaco semua orang supaya bangun, main dgn dia skali. hehe..kalau dia tak suka org kacau dia, dia leh jerit2 sambil tangan tolak2 budak tuh. haha. Angin jugak macam aku..hehe, aku nampak la perangai dia memang ada perangai aku. Nasib la ko Tiaaaa..Umi ko ni ada angin pasang surut..hahaha
4) Dah pandai mengamuk2..if ada benda tak kena aje, mula la menangis2 sampai jerit2. Aku buat tak layan aje la bila start perangai mengada dia tuh. Sampai la dia penat sendiri. Kalau aku rasa melampau sgt, aku marahkan aje balik..hehe, dah Ummi ko nih beranginkan Tia, so memang nahas la..hehe. Bila aku dah marah2 tuh tau pulak dia slow down..terkedek2 datang kat kite, mintak peluk..
5) Makan minum macam biasa, still selera adaaa..tapi bykkan main la kot. Nak suap sendiri, nak minum air sendiri. so bykkan jatuh2 la dari masuk mulut dia. Kite nak suap, cecepat dia geleng2 kepala, tak kasik! Sudahnya 40% aje la masuk dalam perut. Tapi kat umah babysitter, makan byk..sebab ada geng mencekik sama, siap berebut2 lagi. Semua benda dia makan..aku tak kisah bab makan2 nih, janji tak memudaratkan diri dia dah la. Hidup kena enjoy foods, baru bestttt!
6) Makin suka tengok tv, since aku ajar tgk babytv tuh, balik2 bukak channel dia aje laa. sampai aku & lokman mengalah la tak tgk channel lain dah..huhuhu. Celik aje mata terus nak kuar bilik pergi ke hall, suruh bukak tv, siap bawak puting & bantal peluk dia tuh, sambung baring2 kat depan tv. Parahhhh! Tapi kekadang senang kat aku, leh buat keje2 umah time dia leka tuh.
7) Habit Tia sebelum tido adalah melayan video clips kat hp aku/lokman. Berulang2 la layan sampai mata dah berat. Kekadang nak tgk video twinkle2 star, kekdg nak tgk video clip diri dia sendiri (syok sendiri budak kecik nih!). Janji dia dpt layan something before tido (selain nyo'nyot puting dia) hehe.

ok la, tu aje kot, yang lain still sama macam dulu2. Gigi ada 12 batang lagi, takder tumbuh yang baru, masih jarang2 gigi dia..hehe..Rambut dah panjang skit, tapi still nipis. Tinggi & berat badan dia aku tak tau, dah lama tak ukur/timbang. tunggu masa nak cucuk nanti la.

Tido makin lasak..aku sampai tak lena la dgn kelasakkan dia tuh. Org tido menegak, dia bantai nak melintang..sudahnya aku la yang kena mengalah ikut fesyen dia tido. sakit2 pinggang aku, dgn condition aku yang ala2 Kungfu Panda Lokman cakap..cesssssssss..mak buyungggg la katakan..hihi
Aku ingat kalau lasak mcm nih sampai aku dah bersalin nanti, kena plan nak beli katil kecik utk dia la..ajar dia tido katil sendiri la gamaknya..katil ikea pun comel2 kan..leh survey2 laaa katil si kecik nih. tak tahan aku.huhuh. Si kembar nanti awal2 aku ajar tido dalam baby cot..jgn jadi macam kakak diaorg nih, takmo tido dlm baby cot..huhu

gambar semalam, maggi goreng aku pun dia nak kebas..penuh kiri kanan! adehhh

kecik2 dah ajar menabung..skrg dah expert masukkan syiling dlm tabung dia. :)

gediks mode @ sunway pyramid. sendiri pegi kat duck Sunway lagoon nih, nak main sama..

Kat dalam tesco tuh gak dia nak makan anggur. Buah feveret dia la..hambikkk ko, setangkai dia amik! :P


Wednesday, July 13, 2011

Twins Pregnancy Check Up at 32 weeks

Hari ini aku masuk keje semula, setelah 3 hari plus 2 hari weekend lepas aku EL & MC..huhuhu..mood kemalasan pergi keje sudah melanda..lagi2 dengan keje yang berlambak2 di opis yang aku patutnya kena submit dan kena submit sampai ujung bulan nih. Satu benda pun aku tak sentuh!! adehhhh..so mungkin kejap lagi/petang nanti lady bos akan panggil aku masuk bilik untuk di tiawwww...bersedia la akuuu.. :p

So semalam aku pergi checked up kat PPUM. Dah sebulan tak g check kan, hari nih semangat sebab nak scan si kembar ni skali. Nak tengok perkembangan diaorang nih..nervess giler! Pukul 10 pg baru gerak. Pergi lambat2 pun ok, sebab dah tak ramai orang.

Kesimpulan, ini update pasal pregnancy aku:

Kembar
1) Aku memati ingat twins baru 31 minggu, rupanya2 masa nak scan tuh..pegawai perubatan tuh cakap aku dah 32 minggu 1 hari..alamakkkkk..makin cepat pulak korang kira..aku dah confiusssss..
2) Berat twins pulak, sorang dah 1.7kg dan sorang lagi 1.5kg. yeayyyy! lagi skit nak cecah 2kg sorang..Aku kena try gak naikkan berat diaorang, tinggal lagi beberapa minggu aje lagi..so start hari nih keje aku makan, makan & makan! * semlm dah paw lokman belanja steak uptown, then tetiba teringin nak makan cookies famos amos..tapi tak jumpa kat lg..huhuhu..
3) Dah sampai stage 3 nih, pegawai tuh nak tgk Uri, awal2 scan tu terus dia cari uri, kelihatan ada 2 uri (satu di bhgn bawah, satu di bhgn atas). So risiko tak terlalu tinggi bila ada 2 uri. Dan aku dpt agak diaorg nih kembar tak seiras kot..hehe, pepandai aje aku kan? sebab cousin aku yang kembar tuh tak seiras jugak.. :P
4) Kesemua organ dalam di check, so far ok..jantung, buah pinggang, etc sampai saluran darah kot pun dia check..bagus btul! Alhamdullillah, hope semau ok sampai la diaorang nih keluar nanti. Aminnn..
5) Yang lawak, dekat muka salah sorang kembar nih ada setapak kaki..hehe, dia kena karate kot dgn orang sebelah dia, or maybe itu kaki dia sendiri..hehe, gelak besar kiteorang masa tuh..patut la perut aku bergegar2 dari pagi..rupa2nya diaorg tengah bersilat dalam tuh. camne la dah keluar nnti..hehe
6) kedudukan kembar still dua2 kat bawah. Good news doctor ckp since position diaorg kat bawah & ada membran separator between them, so risiko tak terlalu tinggi, so boleh jadi diaorang bertahan dlm rahim aku nih sampai ke 37 -38 minggu. hahaha, aku tak tau la good news utk aku ke idak..hahah, sebab aku nak bersalin cepat2, tak sabar nk jumpa diaorg nih plus aku dah tak larat sebenarnya nak bawak perut nih dengan malas nak pegi keje dah. Tapi utk kebaikan twins nih elok la diaorg keluar lambat skit, kasik diaorg btul2 kuat kat dalam & membesar skit lagi. so kira aku ada lagi 4-6 minggu aje lagi. Apepun  dah kena siapkan beg hospital, stand by mode dah.
7) Air ketuban semua ok for both of them..mencukupi dan tidak terlalu berbeza. Since diaorg ada uri masing2, so diaorg dapat sumber makanan yang mencukupi dari Ummi dia..heheh. taknyah berebut2..
8) dan confirm, dua2 adalah lelaki.. :D

Ummi Kembar
1) Berat badan aku naik sekilo aje = 53kg (which is aku rasa yang naik berat cuma si kembar, patut la aku rasa makin kerap lenguh2 kaki bila berjalan).
2) Hb rendah 9.6 aje. Doctor dah bising2..abis dia takut2 kan aku la effect kalau hb rendah. takut nnti kena buat blood transfer bila aku bersalin nanti, risiko pemindahan darah sgt tinggi, pendedahan kepada jangkitan sgt byk..adehhh, terus aku cuak gilerr!! dia suruh aku makan ubat2, siap suggest supplement selain obimin yang aku leh beli kat farmasi. sebab dia ingat aku takleh amik obimin tuh..huhuhu. Lokman la nih, pecah tembelang aku depan doktor, dia kata aku malas makan ubat. Terus aku kena membebel dengan doc tuh..so malam tadi aku berjaya telan sebijik obimin & calcium pil..hehe. nasib tak muntah.
3) 2 hari lepas aku diserang kemabukkan..tetiba aje aku rasa loya & muntah. sekali sehari aje la,berturut2 selama 2 hari..tu yg leh dpt mC..hehehe..Doc cakap babies menendang sampai tolak asid kat ulu hati nih, buatkan aku rasa loya..baru la aku pahamm..tapi mmg betul kekadang tuh aku leh rasa tendangan diaorg sampai ke paras dada..senak jugakk.
4) Barang2 untuk aku bersalin belum prepare ape lagi..huhu. Tunggu gaji bulan nih leh arr beli set bersalin. this time aku nak try NR, sebab ramai yang rekemen, budak opis aku leh tlg dptkan harga member. so leh la kot aku beli satu2.
5) Tukang urut pun blum lagi call, asyik bertangguh aje..huhu.petang nnti la kot aku call, apsal ntah aku malas nak call makcik tuh. hehe..
6) Malam nanti if rajin nak packing barang2 hospital (part aku dulu), baju2 kembar tak basuh lagi, so diaorg punyer weekend nanti la...hehe.
7) Aku tanyer doctor, bleh ke bersalin normal?, dia kata tgk position baby, if baby pertama kat bawah lagi so potensi nak normal tuh ada. InsyaAllah..


Harap2 bila tiba masa bersalin nanti tiada masalah besar akan aku hadapi. Aku harap aku dapat bersalin dgn senang macam masa Tia dulu dan berharap agar kembar nih sihat2 belaka.. :)

Monday, July 11, 2011

Top up twins stuffs

9 july 2011- sabtu
Bila negara kecoh pasal demonstrasi BERSIH yg xlangsung xtau part mane yg bersih.. Hehe.sebabkan demo ni gomen bt roadblocks merata2 tempat. Giler btul! Org terus jd fobia nk kuar umah.
Kiteorg pun sama, so pepagi xde aktiviti best lokman bwk tia g swimming kt bawah.si kecik cukupla suka sampai bbrpa percobaan nk bwk dia naik menjadi gagal! Dia xmo stop main air.. Haihhh...


Lepas swimming, Lokman ajak kuar- breakfast katanya (padahal dah pukul 11am)..nak mkn big breakfast McD, tapi sampai2 sana breakfast dah abis..huhuh. takdoo rezekii. 

Dah kenyang, tetiba Lokman tanyer barang2 baby ape lagi yang takder..hurmmm, dah tanye tu laju aje la aku menjawab..aku cadang pegi aje la dekat2, Empire Subang ke, Subang Parade ker..tapi bila lalu LDP tengok jalan lenggang aje, pastu aku ckp la kat Jusco Midvalley ada bargain sales, so mana tau ada barang baby yang murah2...Lokman pun setuju aje. SO kiteorang terus g Midvalley, sepanjang jalan lenggang aje..terkejuttt den. Kalu tak kerana BERSIH nih, jalan sure dah jammed sangat2 lagi-lagi ke Midvalley kan..masuk parking pun kosong la jugak..wahhhh, syiokkk giler! :P Warga Bersih telah membersihkan jalan-jalan di Petaling Jaya..hehehe..

Jusco Sales Bargain tak best btul. langsung takder barang baby. Even kat outlet dia pun takder sales dah..pelik btul, time Mega Sales nih takder pulak diaorg nk buat sales. so beli 2 pasang baju aje. then kiteorang borong kat FOS. Lokman teruja tengok rompers kt sana. Berhelai2 dia beli, aku pulak dok pilih baju untuk Tia.hehehe..aku still geram tengok baju girls. Aku masih tak reti pilih baju untuk baby boy..hahah, sebab kaler sama aje, tak biru,putih, tak putih hitam..hahahah..so bila part baju2 boys aje aku serah kat Lokman aje la memilih..hehe. 



Lepak kat midvalley sampai petang laa..naik lenguh2 kaki aku berjalan. rasa nak terberanak pun ada..balik rumah terus pengsan! 

Esok nya pulak kiteorang g Empire Subang. Aku geram semlm Lokman dan budak2 aje dapat shopping, barnag aku takder pun. Jadi ajak Lokman g Enpire kekonon nak beli la barang untuk aku gak. Nak beli sepasang kasut/sandal untuk ibu2 mengandung nih. Kaki cepat lenguh pakai selipar jepun biasa nih. Tapi takder yang berkenan di hati..huhu. Aleh2 Lokman aje yang shopping. Si kembar pun dapat lagi romper sorang selai, Tia pulak dapat stokin adidas, pakai  Raya nanti..hehe. 

Finally settle jugak barang-barang untuk si kembar. Tinggal minyak yuyi & diapers aje la. tu Lokman leh beli bila dah bersalin nanti. Lepas nih aku tinggal nak basuh2 baju2 diaorang nih, then leh prepare beg untuk bawak g PPUM nanti. Stand by bag dah..lagi beberapa minggu aje nih..nerves nervessss...

Alhamdulillah..Allah bagi aku kekuatan lagi untuk berjalan & prepare barang2 diaorang.

Tinggal lagi stroller twins, mattress & kelambu aje lagi. Tunggu la gaji keluar.. :P 




Thursday, July 7, 2011

Hari yang blurr..

Minggu nih aku rasa sangat la blurr..Pergi keje pun dah tak semangat, satu ape dah tak kisah..keje tertunggak2 pun aku buat dono aje..ape kess ntah??

Mungkin sebab aku dah sarat aku rasa, aku dok memikirkan kandungan aku aje..mungkin tak sabar nak bersalin & bercuti panjang. Itu pasal pegi keje macam tak pegi..nak amik MC aku dah tak tau nak bg reason ape dah kat doctor tuh. hehe, nak kena cari klinik panel lain nih kalu nak amik MC lagi..hahaha..Ada lagi baki dlm kurang 2 minggu kot. Aku takmo la abiskan MC tuh takut nnti lepas bersalin lagi penting nak kena amik cuti, sebab nak jaga anak2 kecik yang berderet2 nih lagi macam-macam hal. So better save skit. Jadinya nak tak nak aku kena gak pergi keje..huhu

Minggu nih dah masuk 30 minggu. Tiga puluh yerrr!?

Dah memang final stage aku rasa. Bila kawan aku ada bersalin masa masuk 34 minggu, since that aku terus rasa cuak. Memula dulu mental aku dok ready pada angka 36, tapi sekarang aku kena tukar ke angka 34..adehhh, jadinya aku ada lagi dalam 4 minggu untuk stand by. Honestly aku rasa macam tak ready....itu pasal rasa dah hujung2 nih lagi blurr..haha

Selasa depan aku kena g check up lagi kat PPUM. Harap2 position babies kat bawah lagi, aku macam confident nak bersalin normal, sebab kawan aku yg bersalin minggu 34 tuh dia bersalin normal, even position baby sorang ke bawah, sorang lagi kat atas (keluar kaki dulu) selang 11 minit. huiiiii, salutee aku babe!! Sebabkan dia dah kasik aku kata-kata semangat, jadi adalah semangat nak bersalin nanti. Apa pun aku tak kisah la dpt bersalin normal ke or c-sec. Asalkan anak-anak aku sihat..InsyaAllahh..aminn..

Sekarang nih si kembar dlm rahim makin aktif. Paling aktif time malam. Diaorang nih berjaga malam kot..siang kurang skit pergerakkan, tapi sekali gerak tuh senak gak la. Aku memang susah nak tidur malam, susah nak bergerak. Nak baring pun terasa sesak nafas. huhu, kekadang rasa nak nangis. Sakit2 satu badan..lagi kite nak tidur, lagi la budak 2 orang nih menendang2...belum keluar lagi diaorang dah buli aku..huk huk huk..

Harap2 aku leh bertahan sampai la bersalin nanti..aku berharap sangat aku bersalin bila dah tempoh matang. Babies dah cukup matang, paru-paru dah kuat, dan semua lah - harap2 diaorang sihat bila keluar aje dari rahim aku nih! Aku tak nak babies kena tahan wad lama2..Aku baca byk sangat pengalaman orang bersalin kembar. Ada yang berbulan-bulan kena tahan wad, tu yang buat aku cuak sangat. Hope everything will be ok..

Pleaseee doakan aku & babies yekkk..Terima kasihhh :)


Tia nak jadi kakak dah Ummiiiiii...

Aku sekarang tengah ajar Tia biasakan dengan perkataan "Baby" and "Adik" , supaya nanti dia tak terkujat-kujat tengok ada babies kat rumah..hehehe..Aku dapat rasakan dia akan jeles bila adik-adik dia keluar..heheh, tapi sekarang Tia dah pandai berkawan, dia seronok tengok ada kawan-kawan sebaya dia. Harap2 nanti Tia akan jadi Kakak yang baikk yerrr...

Wednesday, July 6, 2011

wordless wednesday {1}



anak- anak minum susu secara berjemaah & rukun damaiiii..hahahaha
just luv them!! :)

pic taken by my sista a.k.a babysitter (curi dari FB dia..hehe, It, mintak halalllll :P)

Tuesday, July 5, 2011

Cousins Day Out { TIA }

Thursday - 30 June 2011

Entry dah basi, aku terlupa nak update.
Last time Tia ada keluar dengan cousin2 dia pergi OU and without me. First time aku kasik Tia keluar dengan sedara mara dia pergi jejalan..hehe, ecehhh, mcm Tia tuh budak remaja la pulak cara aku cakap kan?! ahaks

Khamis tuh aku amik cuti semata-mata nak g warehouse sales FJ Benjamin kat KL. Plan asal nak pegi dengan kakak aku, tapi tetiba Lokman cakap dia pun cuti arituh, nak ikut g warehouse sales nih, so kakak aku kasik la aku dating berdua aje dgn Lokman. Aku hantar la Tia kat dia macam biasa. Pegi pagi bajet lunch time leh blk, tapi lewat keluar plus stuck dlm warehouse tuh lama la pulak, gara2 ada happy hour handbag Guess..aku dengan perut boyot nih dok berlaga2 dgn perempuan2 lain rebut2 handbag..hahahha..kiri kanan tangan aku dgn bags. Dah la handbags Guess nih jenis berat2..lenguh2 gak la. Aku beli skali utk kakak aku, dah dia takleh pegi, dia pesan la aku belikan utk dia. Sekali 6 bijik aku saukk! giler!! Aku & lokman separate cos senang, dia cari barang dia, aku beli brg aku. Siap sempat masuk La Senza beli 3 helai Rm45 aje. Merasa mak buyung pakai La Senza bra koooo..hahahah..and beli shirt GAP for rm60 only. Shirt lgn pjg Guess utk anak buah aku (Iman) rm30 aje - hadiah dia dpt no 10 dlm kelas..hahaha. Dan dapat rompers GAP untuk twins! RM20 aje selai. Utk Tia xde, sebab kan aku ckp no more clothes for Tia until 2-3 bulan onwards..hehehe..Sampai dia abis pakai baju2 dia semua yang elok tergantung dlm almari tu.

situasi dlm hall Park Royal, KL..rambang mata makk!!
Ok, berbalik pada cite Tia.

Sebabkan aku amik Tia lambat, so Kakak aku kuar la g Tesco bawak Tia skali then terus g OU. Babysitter bukan setakat jaga kat umah, bawak anak jejalan pun boleh..hehehe. Salute la kakak aku leh handle anak2 kecik kat luar sorang2 dia. Aku nak keluar berdua dgn Tia g shopping mall pun aku tak berani lagi skrg..hehe, takut tak dpt handle..maybe sebab aku tgh pregnant ko. cepat semput.
Tetiba kakak sedara kiteorang called, nak join skali, bawak anak2 dia 3 org. Kakak aku pulak bawak anak2 dia 2 orang plus Tia. So terjadila hari outing bersama sedara mara secara tak sengaja..hehe.
Tia sronok giler, even aku takder. Syiook dia berkawan dgn cousin2 dia. Jeles pulak aku sbb takleh join diaorg. huhuhu..

hepinyerrr anak Ummi kuar tanpa Ummi ek?? :)
"Ummi...tia dapat friessssss!!"

Kecoh OU bila budak2 nih ada..
hujung tu kakak sedara aku..kak Emi, beza dgn aku 2thn jek.

Ini la cousin2 Tia (belah famili aku)

Otw balik, kakak aku siapkan Tia dgn susu, fries, bantal & puting supaya si kecik nih dok senyap2.
Dia pakai keta aku, keta aku takder car seat..huhuhu
Tu dah kepenatan dah tuh..tapi nak makan jugak

Si kecik dah kepenatan, tapi tetap nak makan fries dia..
hehe, makan sambil tutup mata

Dah tak larat sangat nak tampung mata tuh, kakak aku kasik dia minum susu..
terus la lena sampai rumah..

Kakak aku selamat hantar Tia pukul 6.30 petang. huhuh..best btul si kecik dapat kuar jejalan yekk. Lepas nih leh la dia selalu join cousin2 dia keluar. Bersosial skit dgn sedara mara, macam zaman aku adik beradik kecik2 dulu. Kecik2 dulu rapat sgt dgn cousin2 tp bila dah besar2 nih, dah kawen bagai rasa jauh sgt dgn sedara mara. dapat jumpa time kenduri kendara aje..hurmmmmmm..kesian kat anak2 generasi nanti, tak kenal mesra dengan sedara mara diaorang. kan?
Jadi lepas nih rerajin la saling berhubung dgn sedara mara, agar anak2 kenal keluarga diaorang..nasib baik la skrg teknologi dah canggih. Leh berhubung hari2 thru FB, BB, Whatsapp, Email etc.. :) Hubungan mesra di hujung jariiii..tak gitu?? hehehe :P

Monday, July 4, 2011

Our short trip to Genting Highland!

Sabtu - 2 July 2011

First time bawak Tia Zahraa pegi jejalan g puncak Genting. :)

Plan asal nak g Langkawi weekend lepas, tapi sebabkan ada jemputan kahwin kawan2 Lokman kat sini, so terpaksa cancel g Utara. Sabtu tengahari pegi Cheras attend wedding Adie+Azim then terus shoot ke Pahang. Ada satu lagi wedding kat Pekan, Pahang. Tapi...nak sampai sana dlm masa 3 jam, that time dah dlm pukul 4.30ptg, rasa2 macam tak sempat aje. Orang tuh buat wedding kat Dewan pulak tuh. Sure by kiteorang sampai sana, semua dah bungkus. Lokman decide tak payah la pegi. So straight la pegi ke Kota Keriangan, Genting.

Ramai btul orang, maklumla weekend plus hujung bulan. Orang dah terima gaji..sesampai sana nak booking hotel, plan nak tido semalam..tapi takder rezeki sampai ke lewat petang still takder bilik yang kosong kat First World tuh..huhu..kecewa la jugak. tapi mmg silap kiteorang gak, plan last minute. so macam redha aje la. Lokman malas nak survey hotel2 lain..so malam nanti gerak blk KL. kira ok la, aku pun bukan leh main ape2 pun kat sana.hehe

Tapi seriyess, mak buyung naik Genting semput abis lah! sakit2 perut aku nak berjalan satu Genting tuh. tapi memikirkan maybe lepas nih aku dah takleh nak berjalan sakan, aku gagah la jugak. Nak nak first time bawak Tia and MIL skali.

Tia memang jenis tak tahan sejukk..bila dah sejuk sangat dia diam aje. Behave aje anak dara aku tuh. tapi bila dia dah tak ok, huiii aktif la pulak. Nasib baik aku ada beli set sweater utk dia..comel giler tgk dia pakai. Dia dapat main satu permainan kapal terbang dgn abah dia. Memula aku macam tak confident dia leh naik, takut dia melalak, tapi ok la pulakkk..sejuk2 pun dia layankan ajee.
Abah Lokman pulak dok main Superman tu, kena byr additional RM10 nak naik benda alah tuh. Aku penah main skali masa zaman U dulu, so takder la rasa kecewa tak dapat main ape2 kat sana..ye la.. mak buyunggg..hehehe..Benda lain Lokman malas nak beraturr..ramai giler orang. nak beratur aje utk satu game makan masa setgh jam gitu..dgn sejuk gilerrr, tu yang buat diaorang malas. Sampai ke lewat petang suhu jadi 17 C. huiiii, mau la tak mengigil. Aku dengan jaket tertinggal dlm keta, rilex aje pakai selapis..eheheh, tapi nasib ada bawak stokin dlm handbag. Mintak tlg Lokman pakaikan, aku takut kena cramp attack lagi. huhuhu. Tiger Balm pun siap beli otw nak ke Genting..hehehe.

Aku suka g Genting nih sebab first, cuaca laa, second - suka tgk gelagat org, lagi pelancong arab2 nih. ketiga - tak jauh dari KL, sekejap aje dah sampai. Lepas nih ntah2 kena tunggu si kembar nih keluar pulak. Baru la leh berjalan2 lagi..sronok gak dpt bawak anak jalan2 biler dia dah tau berjalan..hehehe. tapi semput gak biler kena kejar dia..bersepah nak lari ikut suka kaki dia aje..huhu~



memula sampai Genting, melalak sebab tidur terganggu plus sejukkk! pakai pulak dress cenggini kan?? hehe

view Genting HIghlandds

Abah tengah beratur beli tiket masuk Outdoor theme park

Tia sambung tido, tak dpt tido sebab syok kot tempat baru, tapi tak sanggup nak bangun dari stroller, sejukkk!

Dah ok skit, baru nak bergambar..London Bus!

Naik kapal terbang dgn Abah..diam aje dia..

masa nih rasa tangan dia dah macam sejuk peti ais..heheh, selubung lagi dgn selimutt..sgt behave budak kenit nih masa nih..

dah masuk dalam kawasan indoor, baru la aktif. Sibuk tolak stroller dia kesana sini

camwhoreee muka sendiriii! yeayyy!

Gambar together2 before balikk KL

 
Blog Template by Delicious Design Studio