Monday, August 30, 2010

Kurung hunting & Ramadhan with Family + Frens

Khamis - Lepas keje, aku ajak SIL & Tia pegi Subang Parade. Berbuka kat sana sekali cos Lokman ada acara berbuka dengan kawan dia..aku pun ingat nak gak tengok2 baju kurung kat sana kalu2 ada yang berkenan. Harga baju2 kurung kat sini lebih kurang aje dengan kat PKNS & SACC. tapi mahal skit lagi kottt..hehe..aku ada terjumpa satu baju yang berharga RM1,100!!!giler ke apee??ada ke babe, orang nak beli???? aduihhhaiii, agak2 la letak harga kan, maybe kain silk tuh jenis mahal kot..tapi kurung biasa aje kott..kalu yang RM700-800 tuh aku leh terima la dengan manik bagai..tapi kalu baju kurung sampai beribu ringgit tu, idakk lerr, baik la aku beli 10 kasut ker, 10 handbag ker..hehehe..baru juling bijik mata! Dekat tingkat bawah ada bayak booth2 jual baju kurung/tudung & kuih2 raya. Aku ada berkenan baju kurung kain sari nih, tapi harga mahal jugak la,,dalam RM400++ sepasang. hehe..memang takla aku beli..hehe..Dah rasa suasana nak raya biler lagu2 raya dipasang setiap masa. Sukaa btul suasana macam nih..then nak berbuka kiteorang g Dave Deli, dapat complimentary kurma & air bandung. Tia sangat behave berjalan2 kali nih, Mommie dia tlg jaga. Oh ye kat sana ada Parkson warehouse sales, lebih kurang macam kat metrojaya wrhs kat S.Alam tu aje..kalu nak beli barang2 umah macam bedsheet ke, langsir ker, berbaloi la..harga gitu jugak setiap kali sales..takder ape yang menarikss..
Tia dengan Mommie Shikin, my SIL

Masa menunggu azan berbuka, main2 dengan si kecik yang takmau duduk dalam stroller..baru lepas bangun tido, muka sangat ceriaaaaa!!aku suka picca nihhh...heheh
dekat booths baju kurung, sibuk aje mamat belakang tuh la, orang nak amik background hari raya, dia enterpremmm plakkk..haihhh! :P

Jumaat cuti Nuzul Quran – duduk umah aje dengan Tia cos Lokman keje (ape la KL ni, cuti aje la Nuzul Quran nih..) – sangat bosan sampai aku ulang tayang cite korea Princess Hour..dah berapa kali tengok pun aku tak terkira..hehe ..still suka tengok!!
"Boringla Ummi duduk umah, moh la jalan2..."
Sabtu – Pukul 3ptg kuar g SACC Mall, nak cari baju kurung untuk aku. Punyer la ramai orang, satu SACC Mall aku pusing, susah btul nak cari baju kurung kaler kuning..hehe..last pukul 6ptg tuh baru aku jumpa yang berkenan dengan harga yang murah, dapat 30% diskaun lagi (baju dari kain linen, kain dari kain sari..just a plain soft yellow kurung set, but few beads kat lengan & dada). Aku tengok baju kurung cotton diaorang jual dgn harga RM189-RM229. Tetiba aku rasa tak berbaloi plak beli kurung cotton dengan harga yang melampau tinggi!!Tapi tak sempat beli tudung plak. Next time la..Aku terserempak dengan kawan lama aku, Erni & baby boy dia..excited giler cos berbulan2 tak jumpa, last jumpa masa dia melawat aku & Tia lepas pantang rasanya. Sempat berborak2 then baru sambung hunting baju. Hehe..mommie gossip dulu la ek!

Lepas tuh kiteorang singgah Bazaar Ramadhan kat Subang Jaya SS14. best la bazaar tuh pulak tu, orang2 kat sana sangat la tertib, nak beli makanan semua kena beratur..hekhek.., aku beli potato baked, macam Kenny rogers buat tu. Topping dia cheese, beef+cheese dll, RM3 aje satu. Pastu mutabak kat sana tebal2, mmg puas hati la, kebanyakkan bazaar jual mutabak nipis pastu inti dia bawang aje byk dari daging. Charge plak RM2.50 sekeping..tak berbaloi aku rasa. Biler aku tengok mutabak kat sana tebal2 terus beli. Beli satay 40 cucuk, kuih muih 3 jenis. Actually ada acara berbuka satu family aku kat umah Abah, Kota Kemuning. Seluruh adik beradik aku berkumpul malam tu, Abah pesan, ini acara berbuka potluck. So semuaorang yang datang kena bawak makanan. Harus la aku & Lokman memborongkan, cos family aku besarrr…makan pun macam anak gajah sorang2!!hahaa..

Lepas berbuka, solat Maghrib jemaah bagi kaum lelaki, then sambung makan lagi, abang ipar beli pizza hut. Mak aku masak mee kari, layannnn.. Then masuk Isyak, orang lelaki solat terawih, aku nak tidokan Tia, tapi susah btul dia nak tido, meragam plak dia, penat sangat kot, pulak tuh ramai orang kat umah, bising dengan anak2 buah aku..pastu kakak aku mengurut aku, dia baru belajar mengurut, sanggup amik course mengurut..nak amik side income kottt..hekhek, jadinya adik beradik la jadi mangsa practical dia, termasuk la bapak aku…haha..


Lepas terawih, lelaki main pingpong, pompuan main badminton..aku tak dapat main cos aku kena tidokan Tia, then takut nak tinggalkan dia sorang2 dalam bilik, sudahnyer aku main internet sorang2.. huhu, then tertido..pukul 1.30 pg aku tersedar, nak buatkan susu Tia, semuaorang tak tido lagi, masih bermain2..huhu..

Last acara, meraikan harijadi aku (belated)..haha..acara menyanyi, meniup & memotong kek bersama2 anak2 buah aku..budak2 yang excited..comel giler! Dah makan kek, baru la tidooo…ZzzZzz..(2.30 pg)

Tapi abah aku, lokman & adik lelaki aku still berjaga, layan tengok tournament golf pulakk..giler sungguhh!!! Tak tau penat keerrr??

Ahad – Lepak umah Abah sampai ke petang..tiada acara, just tengok tv aje, aku jaga Tia, sebab Lokman kena g opis siapkan urgent tender..pukul 5.30ptg baru balik umah, sampai umah kiteorg siap2 nak g acara berbuka puasa dengan kawan2 lama (SAAS geng) Lokman kat Damansara Damai. Kiteorang sampai lewat skit, so berhenti kat pam minyak beli air kotak, buat berbuka..hehe..

Lepak dengan diaorang sampai pukul 10.30mlm..ada lebihan makanan tapau balik buat untuk sahur..hehe, tak payah la aku masak..kui kui..kui..

Tema iftar adalah pakaian kebangsaan, tapi Lokman pakai pakaian Jawa kah??hehe
My little baby bleh pakai baju kurungg dah..hehehe

The girls

Selamat Hari Raya semuaaa..from us :)
okeyyy..abis dah cite panjang lebar activiti sepanjang 4 hari..malas nak buat entry banyak2, combine aje semua dalam satu entry..hehe..

terima kasih..dah nak break time, nak g balik umah, then nak g bayar duit keta & singgah giant, tengok tudung..hahaha..bubyee!!

p/s: gambar2 nanti aku update.. :P

Update: Majlis Berbuka Puasa Dengan Anak2 Yatim Baitul Kasih

Minggu lepas (Rabu) company buat majlis meraikan Anak2 Yatim Sg Buloh kat opis aku nih jer..save budget, so idak lerr buat kat hotel bagai..



Beberapa hari sebelum Majlis tuh, kutipan derma dilancarkan, termasuk barang2 yang nak disumbangkan untuk diaorg nih. Since umah anak yatim nih majoritinya anak2 kecil (3 – 12 tahun), so permintaan diaorg more pada barang2 harian untuk kanak2 seperti susu tepung, minyak telon, diapers, toys, buku2 dll. Aku ada la kasik toiletries Tia (mana yang aku borong kat Pureen warehouse arituh), tak banyak.. tapi harap2 dapat la membantu sedikit, dari aku simpan barang2 tuh berbulan2 lamanya, elok gak aku kasik budak2 lain guna dulu termasuk la botol susu yang dapat dlm hamper pun aku kasik, hehe..Tia gerenti tak mau guna. Ada department2 lain kasik beras & gula, tudung, baju2, milo, susu, diapers dll. Rasa leh kot buat stock untuk 2-3 bulan.



Acara bermula seawal 6 petang, nasibla umah aku dekat, leh balik mandi dulu. Di mulakan dengan tazkirah ustaz jemputan then bacaan yassin. Masa ketibaan anak2 yatim tu, satu2 diaorg nih masuk hall, kecik2 comel2 semuanyer..terus aku rasa sediihhh..berlinang air mata aku..huhu..sebab aku pun anak yatim dari umur aku 10 tahun, aku dapat la rasa camner budak2 nih rasa, Cuma aku bersyukur Abah aku dapat bela aku dengan baik. Alhamdulillah. Kawan sebelah aku pun berlinang air mata gak cos dia pun anak yatim macam aku..keh keh keh..senasibbb…



Budak2 nih malu2 aje, aku tak dapat beramah mesra dengan diaorang..sebab aku pun malu kotttt..hahaha, aku takut nanti kang baru cakap Hai, aku dah meleleh air mata..tak mau den!!jadi drama melayu plak nanti..haishhhh..so aku senyum2 dari jauh aje la..sambil perhatikan diaorang makan, minum, jawap soklan staff2 lain dengan malu2..



Yang comel & kelakarnya, diaorang dapat door gift dari company, baik turun aje dari pentas amik gift tu, terus diaorang bukak beg tuh nak tengok hadiah ape dapat..excited sesame diaorang..lagi la sedih hati aku tengokk. Alahaii adik2..

Colleagues aku plak excited nak bergambar..aku layan kan ajee..then ada solat terawih beramai2, seronok dapat solat terawih la pulakk..hehe



Oh ye, company berjaya membuat kutipan derma sebanyak RM7000++ untuk Baitul Kasih ini..Alhamdullillah..harap2 cukup la nak membiayai mereka seramai 34 orang tu. Baitul Kasih nih ditubuhkan oleh seorang wanita, panggil dia Ummu..umur Ummu nih aku tengok dalam lingkungan 40-an, dia dibantu oleh ibu2 tunggal yang mane kebanyakkannya aku rasa anak2 diaorang jugak dalam tuh. Besarnya la pahala Ummu ni dapat kan?..InsyaAllah..


Overall aku sangat enjoy berbuka puasa beramai2, lagi2 first time ek meraikan anak2 yatim. If umur panjang dengan company aku nih, tahun depan aku nak join lagi la..InsyaAllah..
Golongan lelaki di depan, wanita di belakang - sedang menanti ketibaan Anak2 yatim nih
Anak2 Yatim dah sampai..comel2 kan kanak2 nih? time nih la air mata aku nak keluar menitis!haihhhh..
Kiteorang anak yatim jugakkk!hek hek hek..
Gambar beramai2 sementara menunggu waktu berbuka
selesai sudah solat terawihh..








Cuci photo online sudah sampai!!

Yeahoooo..gambar aku send kat eoe online dah sampai kat opis aku baru nih..excited aku tgk gambar2 yg dah di cuci..kebanyakkannyer gambar Tia la, dari gambar di lahir sampai la 4 bulan.



Bagus la service eoe online nih..aku dah la add jadi member, tapi tak penah lagi guna service mencuci gambar diaorg nih..rasa was2 pada mulanyer..



Then lepas baca blog BabyIbu pasal service eoe nih ok, then aku try la..



Aku sent application last Wednesday, pagi nih dah dapat, cos Jumaat kan cuti. Ok la tuh 3 working days.



Aku cuci 78 keping untuk 5R size, sekeping 50 sen. total aku kena bayar RM39 aje. Takde delivery charge coz above RM35 - FREE postage, pulak tu takder extra service charge macam kedai gambar amik, macam area umah aku nih (Kelana Jaya) RM5 service charge diaorg..buta2 aje kena bayar kan? Baikla aku antar kat eoe nih, bayar duit gambar aje..wiiiiieeeeee..then direct pos kat kite, tanpa kuar duit minyak dan tak penat ulang alik ke kedai gambar. Kalu size 4R, sekeping RM0.30 aje.



Kualiti gambar memuaskan, ada gambar aku amik thru HP, so macam tak berapa sharp, lagi pulak aku buat size 5R kan, pecah skit la but still ok (itupun aku rasa diaorg dah alter kasik cantek!), If amik guna camera, cantekk la..lepas nih aku nak send size 4R plak. Gambar2 Raya nanti confirm aku cuci guna online aje. Best best!!

Bagus kan? Leh arr korang cuba..g ke website EOE nih click here

Alaa, terlupa bawak USB, tak dapat transfer gambar.. lunch kang nak balik umah aku amik USB, then aku letak gambar album aku ek..hehehe..bukti pembelian yang dijamin!



Nota kaki: lepas nih leh arr start proses frame gambar2 & gantung mengantung!yeayy!!


Thursday, August 26, 2010

Tia ke klinik lagi..

Pagi tadi aku & Lokman bawak Tia ke klinik. semalam aku perasan bibir Tia ada putih2, biler aku lap2 tak removed gak..aku heran gak, tapi tengok budak kecik nih relax aje, tak plak nangis2, minum susu pun makin banyak..so aku diamkan aje.
Pagi tagi, lepas Subuh Tia dah bangun..aku pun main2 la dengan dia..aku tengok makin banyak plak bijik2 putih tu, kali nih dah merebak ke bawah bibir & lidah dia.tapi stilllll..dia tak meragam, ceria aje..

Aku rasa cuak, aku ajak Lokman terus ke klinik. Kebetulan, hari nih bos kasik masuk lewat cos semlm pergi Majlis berbuka Puasa dengan Anak2 Yatim. Pukul 10pm aku sampai umah, balik2 tengok Tia dah tido..huhu, ralat plak tak dapat main dengan dia dulu.

Sampai klinik, Doktor check2, dia kata takder ape, just fungus  sebab lebihan susu terkumpul dalam mulut dia..huhu..Doctor suruh aku kasik air masak setiap kali lepas dia minum susu, untuk cuci mulut dia. make sure terhindar dari bekas2 susu..
So, ubat tak kasik cos tak memudaratkan lagi..if melarat baru la dia suruh dtg klinik balik amik ubat titis.

okehh, semoga fungus2 itu dapat dihapuskan dengan segera..aminnn..

nota kaki - saya emak yang baru belajar, masih cetek ilmu keibubapaan, huhu..tapi yang aku pelik dah umur 5 bulan baru ada masalah ruam susu nih, sebelum nih takder plak, tu pasal aku tak kasik air masak utk cuci mulut dia..hehehe..lepas nih kena la make sure mulut dia sentiasa bersih. :P


Life without Love is No Life at All

What Is Life Without Love?

by Simon McNamara

I fell in love with you once . . .
And while I couldn’t let you know immediately
Eventually, in time, all was revealed.
They say that when you fall into love,
It can never last.
They say that true love grows, takes time,
But from the time I first fell in love with you,
My love has grown.
I know now that if I had the choice
To do it all over again.
I would, without a moment’s hesitation.
Yes, there may be regrets.
Yes, there may be disappointments.
Yes, there may be uncertainty.

But what is life without love?
And while I know you’re not perfect -
After all, who is?

And while there may be things about you which get to me,
I love you, despite them all.
And while I’m sure there may be others,
Considered more beautiful, more lovely, more charming,
There are none considered by me.

For you, my love, are the most lovely in spirit,
The most charming in personality,
The most beautiful person I have ever known -
And as such, I love you.

I said I fell in love with you once -
Well, that wasn’t exactly true.
Because every time you look me in the eye,
And smile that smile of yours,
That bubbles up from within your heart,
I find myself falling in love with you all over again.
No matter what has happened in my day,
No matter how I feel,
I find my heart opening to you all over again
No matter what has happened in the past,
No matter what may, or may not happen in the future,
I find myself in love.

After all, what is life without love?
And what is love without you?

~~@ For the one that I love, you know who you are..

Wednesday, August 25, 2010

Ustazzz, saya nak bayar Fidyah.. :D

Tadi aku g bayar fidyah…zakat aku, lokman dah bayarkan, tapi fidyah kena la bayar sendiri kan? Total aku kena bayar sebanyak RM78 tunaiiiii..



Banyakkk kann??hehe, banyak sebab aku tak sempat meng’qadha’ kan puasa aku tahun 2009 & 2008. Tahun nih aku sempat ganti 5 hari jerr..huhu. teruk jugak la..tapi atas alasan kesihatan tak menentu, pulak tu sepanjang mengandung tak dapat puasa ganti, then bersalin - dalam pantang, sambung breastfeed sampai Tia 3 bulan, then biler aku dah leh puasa, memacam sakit plak datang (ulcer la, demam la, period la, tu belum masuk terlupa & malas, haihhhh)..parah parahh!



Pengiraan dia mcm nih, memula kasik tau Ustaz tu brape hari kite tak dapat ganti, let see macam aku 25 hari (2009), 1 hari untuk secupak beras (secupak = RM1.75), tapi Ustaz kata genapkan RM2, senang nak kira & kira lebihan tu jadi sedekah amal la. Okeyy, jadinya 25 x RM2 = RM50. Pastu aku bagitau Ustaz aku tak sempat ganti puasa plak untuk tahun 2008. Tunggakkan 7 hari, sebab period la kan. Disebabkan dah makan 2 tahun, so jadi berganda la fidyah nyerr..7 hari x 2 = 14 hari x RM2 , total RM28. Grand Total RM50 + RM28 = RM78.



Hurmmm, baru la aku tau camne pengiraan bagi secupak beras itu (selama ni dok blurr aje orang ckp secupak secupak nih)..lepas bayar ada la lafaz nyer, ikut aje cakap Ustaz tu, then doa..Rasa cuak gak sebab first time aku bayar fidyahh dan lega dapat settlekan hutang WAJIB nih. Alhamdulillah.. Sebelum nih tak penah tinggal ganti puasa..hehe..tahun lepas & tahun nih jer terbabas skit.

So next year harus la ganti puasa semua sekali; 25 hari plus 7 hari plus tahun nih 6 hari (minggu lepas dah off puasa..hehe). Total 38 hari!!! Makkk aihhh, jenuh tetiap bulan aku kena puasa nih..InsyaAllah..InsyaAllah..Fira boleh!
Lepas nih kena start ganti puasa seawal mungkin..kena plan bebaik and catit dalam organizer..nanti tak la terbabas lagii..heeee..

Nota kaki: bukan boleh tinggal puasa sesaje, WAJIB di ganti segala puasa yang tinggal dan dibayar fidyahh..baru berkat hidup..InsyaAllah..InsyaAllah..
 
Pesanan Ustaz: Hutang puasa tidak berganda, tapi hutang fidyah akan berganda setiap tahun selagi tidak digantikan puasa itu.

Monday, August 23, 2010

Checklist Raya..

Tup tap tup tap, raya tinggal 17 hari jer lagi..
aku nih bukan la excited nak g beraya, just tahun nih excited nak beraya di kampung dan beraya dengan si kecil Tia..kebanyakkan nak buat preaparation untuk Tia la..
kena gak tu buat checklist..senang nak prepare ape2 yang patut..

  • Baju kurung   - Abah dah beli warna kuning plain..aku nampak cam besar aje, so misi sekarang kasik Tia gemuk skit..hehe, so sumbat susu berbotol2!haha *kejam*

  • Baju jalan      - Dah beli 2 pasang.. 1 pasang beli masa Jumble Sale Merdeka Charity, my opis buat last 2 week, ramai staff2 jual baju2 baby, macam orang jual online tuh -mostly China Made la kan? takpe , janji cantek & kain bagussss dan murah!hehe.. 1 pasang lagi, beli online, direct pos kat opis lagi, save minyak keta. Lagi satu pasang , Mak Long Tia nak sponsor..yesss, jimat duit Ummi.

  • Prewalker shoe - aku dah order online, hehe, esok lusa sampai la..hope Tia leh pakai masa raya, aku beli yg 12cm (up 6 months), sebab yang 11cm dah sold out. yang ini mcm besar cos aku ukur kaki Tia baru 10cm...hurmm, camno nak kasik tapak kaki dia panjang dengan cepat (dlm masa 17 hari)??haha, sape ada tips?? *gilooo*

  • Hair band      - Aunty Tia (Biha) nak sponsor..kepala Tia kecik aje, hope muat la yekk

  • Baju tido/jejalan malam - belum lagi jumpa yang sesuai..nanti aku google lagi, kot2 jumpa yg menarikss.

  • Stokin          - pun blum ada..last borong kat Pureen Warehouse, tapi semua dah pakai..so kena beli yg khas untuk Raya & sesuai dgn baju baru..hehe *over*
cukup kot..budak kecik takleh banyak2, pakai sekejap aje..hehe

oh lupa..purse kecik! haha, nak letak duit raya Tia nanti..beli wristlet Coach..bleh???hahaha..sure dapat duit raya lebih skettt...dah purse mahal gituuu!!


okeehhh, aku OVER..

memang tak la kan, dari bagi si kecik pakai, baik la aku yang pakai..hihi..

tapi..bagus gak ada purse untuk Tia, leh aku asingkan duit Raya dia nanti, kang masuk handbag aku..selamat aku guna,..kasik kat anak orang lain plak kang..huhu..cian Tia..akan dicari dalam laci2 Ummi purse/uncang kecik, banyak orang kasik souvenir lepas melancong kan..guna yg itu ajela..tak payah Coach pelbagai..banyakk cantekk?!haha..

Jadinyer, dalam minggu nih akan di completekan barangan Raya Tia..termasuk aku punyer sekali..aim Jubah kat SACC Mall tuh, hope ada lagi size aku..esok mau shoppinggggg...lalalala~~
yeayyyy, Ummi shopping untuk Tiaaa..I liiikeeee!!

update (25/8): tak jadi g SACC Mall semalam, sebab takder orang jaga Tia plak..& ada masalah teknikal jugak..huhuhu :( wat a bad day..

Thursday, August 19, 2010

9 rahsia tidur si manja

Aku buka website Pa&Ma, pastu copy paste la amalan tido nih, bukan untuk anak2 kite pun, tapi elok untul amalan kite jugak..ada beberapa amalan yang aku dah praktikkan kat Tia, ada yang belum..macam ajar Tia baca doa tido..memang takla budak kecik nih dah pandai baca kan..hehe..aku aku la tukang bacakan doa untuk dia..

nak tau tips2 lain, link kat SINI 
(bagi aku yang baru jadi mak nih, memang ketinggalan la kot, sure dah ramai orang tau pasal website nih, lagi2 yang tetiap bulan beli majalah pa&ma nih kan..heheh..aku pun tetiap bulan beli majalah nih, tapi idak ler hafal semua benda dalam tuh, layan website pun best!)

so inila amalan yang patut kite lakukan pada anak2 kite semasa/selepas dia tidurrr..

Sebelum anak anda melabuhkan tubuh di atas katil di malam hari, dia seharusnya diajar tentang beberapa panduan atau adab penting sebelum melelapkan mata.

Tidur yang sempurna bukan sahaja dapat menyegarkan tubuh ketika bangun tidur keesokan harinya, malah turut membantu dia menjadi seorang yang berakhlak mulia. Berikut adalah antara adab tidur yang perlu diamalkan bagi membantu anak kecil anda memperoleh keberkatan hidup sepanjang hayatnya.

1. Wudhu
Rutin biasa yang biasa diajar oleh kebanyakan ibu bapa sebelum membenarkan anak masuk tidur ialah membersihkan diri dengan menggosok gigi dan membasuh kaki. Namun, ada baiknya jika anak anda turut dididik sejak kecil untuk mengambil wudhu sebelum tidur. Apabila anggota tubuh bersih, insya-ALLAH tidurnya lebih lena tanpa sebarang gangguan.
(aku la kena berwudhuk, Tia mane reti lagi, tapi nanti umur 5 tahun aku ajar dia ek :) )
2. Berdoa
Ibu bapa perlu mengajar anak membaca surah-surah lazim seperti yang dilakukan oleh Rasulullah sebelum baginda tidur. Antara surah-surahnya ialah Al-Fatihah, al-Ikhlas, an-Naas, Al-Falaq dan lain-lain. Selain itu ajar dia membaca doa sebelum tidur. Tujuan utama amalan penting sebegini ialah untuk menjauhi dia daripada gangguan syaitan sewaktu tidur.
(yang ini aku baca tetiap malam masa nak tido kan dia, surah al-fatihah, kursi, 3 Qul, then tiup kat ubun2 dia..baru la dia tido lenaaa)
3. Baca buku
Mengikut ramai pakar motivasi, masa tidur adalah waktu yang paling untuk ibu bapa mendekati anak. Ini dapat dilakukan dengan membacakan buku-buku cerita teladan. Daripada situ, gunakan kreativiti tersendiri untuk menonjolkan mesej-mesej baik daripada cerita berkenaan agar ia dapat dijadikan tonggak hidup si kecil.
(blum beli lagi cloth book, tapi aku baca majalah Pa&Ma la depan dia, or baca buku ape2 ajela, dia terkebil2 tengok aku..tapi tahan 15 min aje kot..hehe)

4. Bisikkan doa
Ibu bapa digalakkan untuk berdoa ketika anak hampir melelapkan mata. Amalan ini penting kerana dipercayai ketika ini sebagai antara waktu-waktu doa mudah dimakbulkan. Sambil berdoa, usap ubun di kepala anak anda dan ramas lembut jari-jarinya.
(okeyyy, ini kekadang aku amalkan, abah aku pun ada pesan macam nih..so aku doakan supaya dia jadi anak yg solehah & baik akhlaknyer, sifat2nyer dan dengar kata Ummi & Abah dia, InsyaAllah..)
5. Ungkapkan sayang
Ketika anak dalam keadaan ?tidur-tidur ayam?, dengan sepenuh hati katakan anda sayang kepada si manja. Selain itu, luahkan apa sahaja pujian-pujian agar dia tahu anda sentiasa menyayangi dirinya. Ketika manusia dalam keadaan ?tidur-tidur ayam? otak kanan masih bekerja. Jadi, apa sahaja yang anda perkatakan, ia akan melekat di minda si cilik.
(ini pun sekali sekala aje aku buat, hurmm.. lepas nih kena buat la tetiap malam :) Ummi loves Tiaaaa..)
6. Posisi
Posisi tidur yang baik seperti saranan Rasulullah adalah tidur di sisi sebelah kanan (rusuk kanan sebagai tumpuan). Sementara itu, posisi yang paling perlu dihindari ialah tidur dalam keadaan meniarap.
(haiyooo, sekarang Tia tgh galak nak meniarap, sampai tido pun nak meniarap..maybe dia kecik lagi so exceptional kot..hehe, ni untuk abah Tia,cos dia selalu tido meniarapp..hehe..so Yang, sila tukar cara tido you tu.. :p )

7. Mohon maaf
Jika sebelum si kecil tidur, anda tanpa sengaja memarahinya, ambil peluang sebelum dia melelapkan mata untuk meminta maaf. Jadikan amalkan untuk kedua-dua pihak saling memohon maaf antara satu sama lain. Tidur tanpa meminta maaf dan memaafkan akan menyebabkan dendam itu tersimpan di otak kiri dan dikhuatiri ia boleh menjejaskan peribadi anak anda di kemudian hari.
(lately nih aku selalu marah Tia, sebab dia makin manja & mengada..lepas nih Ummi mintak ampun kat awak yer, time awak tido nanti..hehe, sila jgn dendam dengan Ummi tau, Ummi kan sayang Tiaa..muah muah* )
8. Ciuman
Janganlah membiarkan anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam. Biasakan dia untuk bersalam dan mencium anda sebelum lena. Cara sebegini bukan sahaja dapat dijadikan simbol anda sayangkannya malah turut membantu di tidur dengan nyenyak kerana dia tahu anda sentiasa berada di sisinya.
(setiap masa aku cium dia, sampai ada kesan ciuman kat muka dia..hehe..kiss kiss, chup chupp)

9. Doa
Sesudah bangun tidur, si anak hendaklah diasuh untuk sentiasa membaca doa. Amalan ini dapat menyucikan hati daripada sifat-sifat yang negatif. Malah, dengan cara sedemikian, ia dapat membersihkan hati kesayangan anda itu daripada perasaan yang tidak baik.
(yang ni aku pun selalu terlupa nak doa biler bangun tido..sampai dah terlupa doa tu..adehhh, lepas nih kena la cari blk doa bangun tido)
Ummi, saya nak tidooo, meh lerrr baca doaa..

nota kaki: semua nih ajaran & sunah Rasullah s.a.w ..ada keberkatan kalau diamalkan, InsyaAllah..

Majlis Berbuka Puasa & Meraikan Anak2 Yatim Baitul Kasih

Minggu depan (25 Ogos) opis aku ada majlis berbuka & meraikan anak-anak yatim Baitul Kasih, Bukit Rahman Putra, Rawang. Majlis nih buat kat opis aku aje, ada hall khas untuk segala maklis makan2 dll. Setiap tahun ada aje umah anak yatim dijemput..selama aku 2 tahun kat sini tak penah lagi join, sebab ada jer seisi berbuka puasa di luar.

So tahun ini bos kasik arahan "compulsory" untuk semua staff department aku. Jawabnyer kenala aku pegi. Program dari 6ptg sampai 9.30mlm..Yang bestnya ada solat terawih berjemaah..ada gak peluang aku nak solat terawih berjemaah tahun ini, jadila walau sekali pun..mintak tolong adik ipar buat overtime la jaga Tia..hehe.

Ape yang aku nak cite kat sini pasal Baitul Kasih ni, ada kakak opis telah fwd kan satu email kat semua staff, pasal sumbangan ikhlas untuk mereka..

"Serba sedikit mengenai Rumah anak-anak Yatim ‘Baitul Kasih’, saya pernah menyertai kumpulan anak-anak yatim ini melawat Zoo Negara anjuran sebuah syarikat, beberapa bulan yang lalu.

Dari pandangan saya, anak-anak itu seperti anak-anak dari rumah anak-anak yatim yang pernah kita raikan di CGC tetapi yang menyedihkan saya adalah diantara mereka ada yang cacat anggota badan, berkerusi roda kerana mempunyai kaki ‘cripple’ dan kanak-kanak yang cacat penglihatannya sejak kecil serta tidak pernah merasai kasih sayang & belaian dari kedua ibubapanya.

Bayangkan bagaimana penjaga ‘Baitul Kasih’ ini mengelola anak-anak ini? Saya pernah sms penjaga ‘Baitul Kasih’ ini dan bertanyakan tentang barang-barang keperluan untuk anak-anak ini. Selain dari sumbangan kewangan, rumah ini juga mengharapkan sumbangan seperti dibawah :

1. Pampers bayi (saiz M& L) & orang dewasa (untuk remaja OKU)
2. Minyak angin seperti minyak Yuyi & minyak telon utk bayi/kanak-kanak
3. Susu bayi (Dutch Lady 1-2-3)
4. Barangan peribadi i.e. ubat gigi/syampu/sabun/berus gigi
5. Bahan pencuci lantai, Dettol etc.
6. Milo
7. Beras / gula / tepung gandum - barangan dapur
8. Pakaian2 terpakai (yang masih elok & sesuai untuk kanak2 berusia dari 1-17 tahun)
9. Alat2 mainan
10. Buku cerita kanak2 / buku teks / buku2 agama

Sumbangan ikhlas dan kedatangan anda kemajlis berbuka nanti amatlah diharapkan, marilah sama-sama kita raikan mereka. Jika ada sebarang sumbangan seperti diatas boleh diserahkan kepada saya (pusat pengumpulan). Contoh : Jika pada bulan ini, anda tambahkan 1 tiub ubat gigi yang berharga hanya RM5.90 dalam shopping list anda maka, kita beroleh sumbangan lebih kurang sebanyak 37 tiub ubat gigi dari Corporate Planning Division! "

Sedih plak biler aku baca email kakak nih..Balik nanti aku nak selongkar umah aku, mane2 yang elok dan tak digunakan lagi, aku nak kasik la mereka2 ini..pastu carik kotak kosong (kertas potoste) yang tak guna kat opis nih utk letak barang2 tu..hehe..(misi terbaru)

kepada sesiapa yang berdekatan dengan Baitul Kasih nih atau sesiapa aje yang ingin salurkan sumbangan untuk Baitul Kasih ini boleh la berbuat demikian dan hantar terus ke sana..terima kasih!!

Nota kaki: bersyukur atas segala kurniaan-Nya..


Wednesday, August 18, 2010

Apply Cuti Raya..

Hari ni kat opis bos/HR dah sibuk suruh staff arrange cuti raya...so aku pun plan arr untuk cuti raya kali nih aku amik 4 hari..2 hari before raya (cos MIL & SIL nak balik kampung awal, cos nak kemas2 umah pelbagai, takder orang nak jaga Tia)..diaorang plan nak angkut Tia balik kampung sekali if aku & Lokman still keje 1 week before raya..hah?? ..wuarrrhhhhh, mane leh aku tido tanpa Tia..huhu, sure rindu gaban punyerrrr..takmo takmo..jadinyerr, aku pun apply la 2 hari sebelum raya (MIL nak balik kampung hari Rabu)..sambil2 tu leh gak kemas2 umah before balik Kampung kan..then cuti hari Isnin, last sekali hari Jumaat lepas cuti Umum 16 Sept tu..

Wokehh, semoga di approve oleh Management..baki cuti tahunan tinggal 9 hari. Leh lagi plan cuti untuk bulan Oct, Nov & December :P Nak carry forward untuk cuti tahun depan pun leh gakk tuu..hehe..

Tahun ini first time beraya di Kampung Linggi..selama 27 tahun aku beraya kat Kampung Pandan & Cheras aje..tahun nih kelainan sungguh..pulak tuh, first time beraya dengan ANAK.. :) ...macam mane serabut aku pagi raya nanti..hihi..dengan nak siapkan anak, siapkan bapak anak, siapkan aku..hurmm, we will see...

Semoga Lebaran kali nih lebih bermakna & diberkati Allah swt..InsyaAllah..

nota kaki: kuih raya dah tempah sampai 7 balang..mampussss nak bayar dapat gaji nanti..adehhh!lepas raya gerenti puasa lagi nih..berbuka pulak makan kuih raya aje la gamaknyerr...sebab dah sengkek!!huhu..


"Shelamat Hari Raya shemuaaaaa...saya mau raya kat kampung Abah tahun ini..hurmmmm..agak2 dapat tak banyak duit raya.." hehehe..

Tuesday, August 17, 2010

Barbie doll versi Malaysia

Macam patung tak si kecik nih?

Ni gambar Tia yang di amik oleh Mommie Shikin dia..my SIL yang jaga Tia sekarang nih..hehe
dia pasangkan Tia rambut..so comell budak kecik nih biler ada rambut..haha
pandai plak tuh posing ala2 bibir Angelina Jolie..geram Ummi!!

nota kaki: kena tunggu Tia 2 tahun kot baru rambut dia panjang..heeeeeeee..best best!

si kecik yang degil & aktif

si kecik Tia makin ligat. kekadang geram aku dibuatnyer..
dia nak meniarap sentiasa, sampai nak tido pun leh lagi nak meniarap..
tapi bile dah lama2 meniarap, nangis plak..ape kess ntahh.
yang lagi takleh blah, atas bouncer pun nak pusing..sampai nak terjatuh..pastu stuck, menangis pulakk..
genap dia 5 bulan, lain macam plak aktif dia..
nak main memanjang..
lagi satu makin kerap isap jari...pantang takder puting dalam mulut, laju aje jari jemari masuk mulut
kekadang aku rasa comel, kekadang aku rasa macam nak ikat aje tangan dia..hehe..
mane tak nyer, sampai kecut2 jari2 di isapnyer..biler kite tarik keluar cepat2 dia masuk kan jari dia semula..
degil la anak Ummi sorang nih..
elloo worldd, saya dah berjaya meniarap!!yippieee!!
okeyyy, saya tak larat nak angkat kepala..Ummiiii..help meeee!!
Red Team : Abah nih jahat, babap Abah!
Aksi berani si Kecik, meniarap atas Bouncer..adehhh!
Fuhh, penat dah meniarap..nak melentang jap ekk. Ummi dah marah!hekhek..

Friday, August 13, 2010

5 months

Esok Tia dah 5 bulan..Alhamdulillah..
Sebabkan esok Sabtu, aku for sure la tak layan blog..hehe..ari weekend adalah hari OFF blog, cos aku kena layan Tia, 24 jam..bukan setakat Tia, kalu dok umah harus la keje nak mengemas memacam..so takder masa nak online lama2, sekejap2 aje leh arr..dunia tanpa internet agak bosannnnn jugakk..hehe..
So entry nih nak tulis pasal milestone my Princess Zahraa..

1) Dah makin montel, berat dah 5.8kg..sampai aku dah tak larat nak dukung dia lama2..
2) Dah pandai ketawa beria2 sampai lebar2 mulut dia sengih2 & gelak2
3) Dah banyak songeh, kalu mood nak berdukung, habis 2-4 round umah aku pusing2..umah dah la seciputt aje, segala ruang aku bawak dia jejalan. If tak dukung dia, dia 'membahayakan' diri sendiri kat atas bouncer dia..

senget2 dah atas bouncer..minta perhatian!
4) Makin suka hisap jari jemari..dia sendiri tarik pacifier kat mulut tu then buang tepi, pastu ganti dgn jari dia, bijak btul budak nih! haishhh..yang kelakar, budak lain isap ibu jari, tapi dia suka isap jari telunjuk & jari tengah..serentakkkk dua2 dia isapp..sambil membebel..

Isap jari2 sambil layan TV
5) Lokman beli puting Avent yg baru untuk 3++ which is ada 4 flows, tapi terkedek2 Tia nak menelan,dia tak reti lagi minum sekali banyak, jadinyer meleleh la keluar susu tuh, sangat la membazir..sampai abis cadar katil dgn susu dia..jenuh aku kena tukar cadar memanjanggg..jadinya aku kasik juga puting susu yang lama, yang untuk baby bawah 3 bulan pakai..haihhh..takut dia tersedak kalu kasik time dia tido/mamai.
6) Aku & Lokman tengah train dia duduk..aku tak jadi beli Bumbo seat tuh, cos mahal la plak rasanya..jadinya abah dia terus beli kerusi kecik khas untuk Tia..biler dia duduk situ, aku rasa macam BOS KECIK plak budak nih..hehe..tapi takleh lama2 ddk kat kerusi nih, cos takder belt and kena monitor dia la, kang terjatuh ke depan plak..haruuu..


my Boss Kecik!

7) Dulu Tia takut naik keta, asal naik keta aje, dia melalak..sekarang tidak lagii..dah bleh dok diam2 dalam baby carrier dia,tidooo.. takpun  aku riba aje dia..senyapp aje..kalu aku kasik tengok luar, bukan main galak lagi dia tengok kawasan..excited sungguh!bak kata Tia, "Tia suka tengok dunia la Ummi"...hehe..

8) Tia baru nak galak meniarap..tapi still ada unsur2 malasss..lazy bum bum..ada mood budak nih, kalu rajin dia meniarap la, kalu tak dia baring aje la..biler aku meniarapkan dia, 5 minit aje tahan, pastu muka dah berkerut2 merah..nangisss mintak angkat..PARAHH! orang cakap jgn paksa, blum masa lagi dia nak meniarap..lambat pun takper..aku bukan paksaaa...aku mengajarrr dia..bleh??..hehehehe..
9) Kaki Tia dah kuat, kalu pegang tangan dia and try angkat, automatic dia terus berdiri..MIL aku terkejuttt sbb baby semuda ini leh kuat mcm nih..hehe..jangan terkejut plak kalu tetiba dia leh jalan!..hahaah..itu karut la tuuuu.. :P
"Tangan Tia tak sampai la Ummi nak amik spider nih, Tia pakai kaki bleyyyy???"
(eh eh budak nih, babapp kaki tu kang!)
10) Tia sekarang suka tido mengereng..kekadang berjam2 dia tido mengereng, aku plak yang risau - statik sangat! sampai minum susu pun nak kite bg mcm tuh, kalu aku suruh dia terlentang, haram dia tak layan..geram btul! tu pasal susu tumpah aje..tapi biler suruh meniarap haram tak mau!perangai ek?!

apepun, epy besday Sayanggg...Ummi & Abah luv u darlingggg!

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan bersama keluarga..

Tahun nih baru la aku rasa btul2 bulan Ramadhan bersama keluarga kecik ku..
sebab last year aku tak puasa langsung!!kes pembawakkan budak..last year bulan Ramadhan aku masih mengandung 3 bulan..alahan masih teruk, asyik ulang alik ke toilet aje..so memang tak boleh puasa langsung..pulak tuh tahun nih aku tak sempat mengantikan semua..cuma sempat buat seminggu aje..huhu..lepas puasa seminggu, ulcer menyerang sampai tak dapat nak cakap & makan, akibatnya aku tak dapat nak puasa, kena minum air dengan banyaknyaaa..nasib baik la Tia dah tak nak isap susu badan dah, kalu tidak sure tak cukup susu aku nak kasik dia..huhuhu..

Tahun nih plak Lokman pun ada kat sini, hold g offshore. Macam last year 4 bulan dia kena training kat Kemaman..so aku byk spend time kat umah Abah aku. Duduk memerap dalam bilik sorang2 sepanjang hari, supaya senang berlari ke toilet..pastu kalu tak tahan menangis aje la..sob sob..

Itu cite tahun lepas..memang sedih..tapi dah tak mau dikenang2..this year aku nak meraikan Ramadhan & Syawal dengan gembiranya bersama keluarga aku & Lokman. :)

So dah 2 hari berpuasa nih, aku takder la masak2 lagi, cuma panaskan lauk jek..hahaha..tapi stilllll.....kena bangun kul 4.30 pagi!!wahhhh, sebelum kawen nak tunggu Bapak ketuk pintu bilik baru turun sahur tau!Dah jadi isteri orang, WAJIB la preparekan makanan untuk sang suami..Aduhhh, tapi aku peliknya, automatik mata aku celik kul 4.30pg tuh..padahal setiap 2 jam wajib gak bangun, bagi susu kat Tia..

1st day puasa, aku just panaskan lauk2 yang telah dimasak oleh MIL & Lokman mlm sebelum tuh..heheh..just masak telur dadar..hahaha!!then pagi tadi, Lokman nak makan ala barat..sudahnya aku goreng sausage, scramble egg+tomato, baked bean makan dengan salad, cheese & mayo..layan gak cos dah lama tak makan big breakfast camni..then air nescafe. Esok punyer sahur, hope aku rajin masak..hihihi..masak ape..tungguuuu.... :P

Berbuka pulak, semalam berbuka bersama family Lokman kat umah Along. Aku balik dari Shah Alam, dengan tak sempat mandikan Tia, terus ke rumah Along. sesampai sana, dah dekat2 waktu berbuka..huhu..Tia tak mandi, tukar Pet-pet & baju jek..hahaha..perangai sungguh la Ummi dia..sudahnyer Tia tido dengan tidak lena..dah la penat ikut aku berjalan satu hari suntuk, dengan kena cucuk lagi pastu tak mandi..haihhh (actually aku takut dia demam, tu pasal aku tak mandikan dia...hehe..alasan la konon..), malam2 Tia mengelisah, tetiba merengek, then kekiri kekanan dia pusing2..minum susu pun kurang, 2oz aje setiap kali minum..cian dia..

Hari nih kiteorang hantar Tia kat Kota Damansara, so balik keje nih aku & Lokman nak g Bazaar Ramadhan then terus ke sana..berbuka dengan Family Lokman lagi..heeeee,, takdo la aku masak lagi..hekhekhek..

Ya Allah, Engkau permudahkan la segala urusan kami sekeluarga sepanjang bulan Ramdhan ini & Engkau kurniakan Kasih Sayang diantara Kami Sekeluarga..Aminn..

nota kaki: sudah 2 tahun la aku tak dapat terawih kat Masjid..huhu..tahun nih buat Terawih sendiri2 la gamaknyaa..sekali sekala rindu rasa nak terawih beramai2 kat Masjid..hurmm..

Shopping Raya @ Kompleks PKNS & SACC Mall

Semalam Tia kena cucuk untuk 5 bulan, Alhamdulillah so far dia tak demam. Nak cucuk semalam pun Tia tak nangis, dia pandang aje muka aku & aku main cak cak dengan dia..just masa nurse tu nak tarik jarum tu, dia merengek skit..cepat2 Ummi peluk cium Tia..terus diam..then masuk keta, Tia terus tido..balik umah jer aku terus kasik paracetamol. Next month kena cucuk lagi, 3 hari sebelum Raya pulak tu appointment date ...hurmm..hope nanti jangan la Tia demam lepas cucuk, mau tak beraya mane2 plak karang..or...aku kasik delay lepas raya la..hehehe..

Tia sebelum kena cucuk..muka steady lagi dengan Abah melayan gantung macam tu..

Tia selepas di cucuk, muncung aje mulut, mesti sakit yerr Sayangg...cian anak Ummi..tapi tetap pandang camera hp nih biler Ummi nak snap snappy.. :)

Petang tuh aku kuar dengan kakak sulung pergi Kompleks PKNS & SACC Mall Shah Alam. Angkut sekali Tia..Nak beli jubah untuk Ayahanda tercinta..sempena puasa nih, nak belikan jubah untuk orang tua, buat g solat terawih..excited abah kiteorang biler tau kiteorg adik beradik nak belikan dia jubah..siap kasik size, warna pilihan & design..then kalu bleh nak 2 pasang helai..aikkk, demand plak Abah nih!!so sebabkan dah rambang mata, kiteorg beli 3 pasang helai terus!! beli kat Anggerik Avenue dlm SACC Mall. Kat Kompleks tak banyak pilihan, pastu design & color semua sama aje semua kedai..boringg..penat tawaf 2-3 kali kat sana..tetiap tahun sama aje each kedai, takder kelainan la..



Kat sana dah start orang jual2 baju melayu & baju kurung untuk Hari Raya..harga pun lebih kurang aje setiap booth..tahun nih banyak plak baju kurung cotton..memacam cotton leh jumpa, english la, japan la, korea la..cantek2..then harga pun dah tinggi dari harga before puasa..biasa la, tgh ada demand, tinggikan laa..hurmm.. Tahun ni aku tak sempat hantar kain ela kat tailor, dok asyik menangguh aje tetiap hujung minggu, last2 dah puasa dah pun, kain sutera buat hantaran kawen pun tak sempat aku tempah (dah perut boyot, mengandungkan Tia). So aku ingatkan nak beli kurung cotton ajela (ready made), sebabnya cotton sejuk skit, then tahun nih beraya dengan anak, sure kena dukung dia ke hulur hilir. Tia plak kalu dukung sure bahu baju basah dengan air liur dia & muntah susu..so, best gak tahun nih tukar fesyen dari silk ke cotton..hehe..akan dipertimbangkan..range harga cotton kat sini dari RM89-RM120.
tapi....tiba2 aku terberkenan dengan Jubah..chiffon jubah.. sekarang pun ada trend baru untuk jubah..jubah yang telah dimodenkan..ada plak tuh untuk size aku yang kecik nih, size XS..tapi labuh tu harus la di alter..heheh..makcik nih kemetot orang nyerrr..heheh..jubah dari harga RM139-159..depends pada design & jenis kain la..kalu pandai tawar, dapat la kurang skit..

ape yang pasti, memang rambang matala kalu g sana..nak kena shopping awal2 cos takut nanti ujung2 puasa dah takder size, lagi2 size kecik nih..semalam aku tak beli lagi, cos takder mood nak shopping untuk diri sendiri, tapi biler dah sampai rumah, rasa menyesal plak tak beli jubah tuh..huhu..nak g la kot weekend nih, or jumaat lunch time..hehe..



Disebabkan naik keta kakak, tertinggal selimut & bantal Tia dlm keta Lokman..cian Tia kesejukkan..last2 jubah Tok dia dijadikan selimut..haihh!!


cantek kan Jubah Lycra nih??yang ni aku google aje - click sini: Jubah Lycra, nak cari gambar jubah yg aku berkenan kat internet, takder plak..lain plak yang aku jumpa..layan kan ajee..ehehe..semalam tak sempat amik gambar booth2 sebab nak cepat cari jubah Abah..

haaa, jubah macam nih ada kat sana..tapi tak sure la harga brape..dalam RM189 kot..jubah yang aku suka tuh ala2 macam nih la, tapi bukan jenis kelawar..lengan dia bergetah.

nota kaki: Tema raya tahun nih ialah KUNING!!Lokman dah belikan baju kurung untuk Tia..tapi untuk Ummi Tia takder plak..cesss..harus la Ummi mintak Jubah yang Ummi berkenan tu..hehe..boleh kan Yangg??tima kacehhh :P

note kecik: semalam gak jumpa pelakon diana rafar & kamarul tuh..si kamarul & anak bujang dia shopping jubah gak..diana comel aje tgh pregnant..dia tegur aku & Tia..dia tanyer masa aku pregnantkan Tia, aku kuat minum soya bean ke?sebab Tia putih melepak, tgk aku nih hitam aje..hahaa.. :P ..ye Diana, saya minum soya bean berkotak2 sepanjang mengandung..heeeeeeeeeeeeee...

Cik Kenit, Mykid pleaseee..

Si comel Tia dah dapat Mykid..yeayyy..so leh bukak akaun bank untuk Tia..lagi2 nak Raya nih, leh collect duit Raya..hehehee..then Tia pesan,
 “ Ummi takleh pakai duit Tia, Ummi kena cepat2 masukkan dalam akaun Tia, coz nanti Tia nak melancong satu dunia dengan duit simpanan tu. Kalu simpan dalam akaun Ummi, nanti Ummi guna beli baju & kasut, bukan leh percaya Ummi nih..”

Cessss…

tapi..alamat rumah kat mykid Tia sudah salah..huhu..Abah Tia terconfuse no jalan pulakk..so nanti la Ummi nak g btulkan..kang leceh plak budak nih nak sekolah ke nanti..SS6/27 tak wujud la Abah..camno leh tersilap nih??haihhhh...
 
ni la JPN di Kota Damansara

"Tia tak larat la Ummi, Tia baru kena cucuk..Ummi simpan aje la Mykid Tia ni dulu, sebab Tia takder dompet nak simpan..hehe"..

Tuesday, August 10, 2010

Parenthood Expo @ Midvalley (21 Ogos 2010)

Sape penah pegi parenthood expo nih?? best tak??korang beli ape or buat ape kat sana? kali nih rasa macam nak pegi..tapi tengok la kalu En. Lokman rajin nak bawakk..hhehe..

for more details, click EXPO
 
Blog Template by Delicious Design Studio