Tuesday, February 28, 2012

Babyfood for Twins

Kembar dah 6 bulan 2 minggu. Aku baru bagi dorang makan bubur nasi weekend lepas. hehe..lambat skit sebab aku tak rajin. alasan blender tak beli lagi.
Blender tak beli2 lagi, tapi sibuk dok beli benda lain. hehe..which is aku rasa penting la jugak dalam penyediaan makanan dorang nih.

Barang-barang lain yang aku beli:

1) Plastic cutting mat
2) Pots
3) Ice cube tray with cover
4) 2 pcs container (microwave used)
5) Steamer container
6) Pisau

Macam cutting mat & pots aku beli kat Aino Living. Sekarang tengah sales lagi..murah2 sgt..geram2 tengok barang2 dia. First time aku masuk kat Empire Subang terus aje beli. Pots tuh half price. 3 pcs RM15 aje. cutting mat pulak 3pcs RM6. Murah kan? :) Aku beli semua baru sebab yang pots lama Tia pakai dulu aku dah masak memacam, cili kering pun aku rebus guna pot dia..hehe. Cutting mat pun sama. So kena la beli baru, ada la semangat skit nak masak makanan diaorang kan.

Barang2 lain aku beli kat Daiso, 1Utama, last week. Setiap 1 barang2 tuh RM5 saje. Aku beli bekas tupperware yg leh masuk dlm microwave utk bagi kat kakak aku. In case dia super bz, tak sempat nk hangat makanan budak2 nih kat dlm pot, sumbat aje dlm microwave dia. lagi senang kan? :D memudahkan keje orang lain.hehe..

So sementara takder blender nih aku pakai manual aje. Camne aku buat?

haaa..

masak bubur nasi macam biasa, then dah masak aku guna penapis plastik lenyek2 kan bubur tuh. Jadila halus gilerrr..hehe..kreatif la kan? lagipun dorang baru start kenal solid food, makan cuma 203 suap aje. takder la banyak nak masak. pastu aku buat camtuh gak dengan kentang. rebus kentang sampai lembut, kopek kulit then potong dadu, baru guna penapis jadikan dia puree.

Semalam first time aku bagi kat kakak aku. Kakak aku cite, si Hafiy makan byk, tapi Aariz memain jek. tak reti lagi nak telan kot.hehe..takpe, slow2.
Esok aku nak buat carrot pulak. hehe.. Dah kena jadikan rutin pulak buat solid foods utk kembar. Bertambah lagi satu keje... :P

Monday, February 27, 2012

Tia's new shoes :D

Sambungan dari kisah video entry sebelum nih...

Pegi OU bertujuan nak beli barang2 anak2. Biasala, bila dah dapat gaji nih barang2 anak la keutamaan nyer. Barang Ummi yer mesti sipi2 aje kan..Kalau ada duit extra2..huhu

Nak carikan Tia kasut yang gegirl2 skit. Kebanyakkan kasut Tia semua jenis lasak punyer, ala2 boboi..Dah abah dia yang beli, taste nak ke arah boboi la, Croc la, sandal Adidas la, kasut sneaker la..haiyaaaa..
bila Tia pakai dress & baju kurung tang kasut aje terus spoil! haha

kasut feveret Abah dia
Ni je la kasut yang aku beli. kasut ala2 ladylike skit. Siap ada bunyi2 tuh bila berjalan.

Kaki Tia pun dah makin besar. Ada 3 pasang kasut yang dia dah tak muat. Harusla aku buat alasan nak kena beli kasut baru utk dia. sebelum nih memang la ada usha nak beli kasut utk dia, bila nak beli aje sure takder size. Saiz kecik ni cepat abis. Tia pakai saiz 4UK. So sampai ke sudahla kiteorang tak beli kasut utk dia.

This weekend adik lokman nak kawen, dress tempah untuk Tia dah siap. cadangnyer nak jadikan anak2 buah flower girl..tak tau budak2 nih nak ke tak. Anak dara aku nih kan takleh tgk orang ramai skit, mulala nanti nak melekat aje dengan aku..huhu. Ok, tu nanti aku cite..tunggu kenduri kawen nyer ekkk..haha..

So bila dress dah siap, harusla ada kasut gegerl yg match kan. Laju aje hint2 lokman, ajak kuar. hehe..

Finally jumpa gak kasut dia..kat Cotton on KIDS! yeayyyy..

Rezeki ko la Tia..


Tia dah leh pakai kasut saiz 6 dah. heee~
kasut kat COK nih cantek2,,baju2/seluar pun cantek2..geram nengok! huhu

Memula tengok kat bhgn kasut nih, memang macam takder je size dia, bila tanyer SA tuh dia kata size kecik dah abis. wahhh, kecewaaa! tapi aku tetap gak belek2 kasut2 kat situ, then bhgn bawahhhhh skali ada la aku nampak size 6. terus aku try kat kaki Tia. yeahhh, muatt..siap suruh dia testing jalan lagi. tersengih2 minah kecik tuh dapat pakai kasut baru.
 
Tengok price kat kasut2 lain RM34 camtu kot..ada yang RM40..so macam okla..kena pilih salah satu. Lokman suka yg creamy tuh..aku prefer yg merah. Sekali SA tuh kata, kat bhgn bawah tuh value buy..semua RM15 aje. wahhh, memang harusla aku rembat dua2 skali. Dah la anak dara aku tuh susah bebenor dapat saiz. Kaut ajela dua pasang terus.
 
Nak belikan kembar stokin. COK ada jual stokin 4 pasang RM25. Nak beli aje, tpai bila tengok sample, macam lebar2 aje, terus tak jadi..huhuh..takut bila pakai, kejap aje dah tercabut. Kaki si kembar nih halus aje..
 
Aku beli stokin dorang kat Jusco aje la..brand pigeon, dua pasang RM9.90. Murah2 compare dengan brand lain.
 
 

Video: Kids laughing together2

Semalam kiteorang g OU. dah lama giler tak outing sesama..last before sakit HMFD tuh, then every weekend aje ada wedding nak kena attend. takder masa nak bawak kids jejalan.

Video aku rakam masa kat mothercare. Sementara menunggu Lokman pilih puting botol susu TT budak2, aku dok jaga dorang. Then while waiting, Tia dok agah2 adik2 dia..ntah apa yang dia buat sampai si kembar ketawa mengekek2..lagi2 si hafiy..punyer la kuat suara dia, sampai semua orang pun tercari2 empunya suara tuh..sangat comel! bila dorang tgk kembar sedang ketawa dgn Tia, terus dorang gelak sama..suka dorang tengok keletah budak2 nih.

Aku terus keluarkan ifon and rakam gambar & video.

video

Ingatkan dah abis dah kat situ.

Masa tunggu lift, Tia agah2 lagi dorang, terkekek2 gelak lagi. Terus orang semua kerumun dorang..adehhhh!

So cute la korang nih..buat Ummi tersengih2 aje..

Tapi otw balik umah, Ummi naik sawan..tiga2 buat perangai..sebab dah penat sgt la tuh.
Sampai aje rumah, terus lap2 badan kembar, tia kasik mandi - buat susu - then semua selamat tidur xsampai pukul 9 malam..hoorayyy, Ummi leh rest & buat keje2 umah. Kepenatan dorang 4 jam kuar jejalan.

:)

Friday, February 24, 2012

Kelab Kembar Malaysia

Aku baru tau kewijudan kelab ni setelah ada seorang kenalan nak masuk dalam frenlist aku. Aku nih kalau orang yang aku tak kenal memang aku tak approved sebarangan..aku kena make sure btul2 orang yang aku approve tuh ok ke tak..hehe, perasan macam artis kan? hahaha..bukan la sombong, tapi yer la..ada benda memang kite kena memilihkan. heeee~
Nak jadikan cite, aku approved kenalan nih sebab aku tengok dia ada anak kembar. Mungkin leh jadi geng nih, sebab sama2 ada anak kembar. So laju aje la aku approved dia. Lepas aku approved dia terus dia masukkan nama aku dalam twins club in FB.

wahhhh, terus aku exciteddd! haha..

dalam club tuh dah ada lebih dari seribu parents yang ada anak2 kembar or dorang sendiri yang kembar. seronok giler biler tengok anak2 kembar yang comel2 nih. Ada yang dah besar2 pun..

Kira aktif gak la mereka dalam FB nih. bertukar2 cerita, pengalaman dsb. Kira nanti bila aku ada masalah nak handle kembar aku, leh arr mintak pendapat dorang nih. kan?

Thanks sebab invite aku join the club. i likeeee! :)

Thursday, February 23, 2012

Adik Faris pulang ke Rahmatullah

Cite adik faris tersebar di seluruh alam maya. Aku dapat email dari kawan2 opis, kt fb & blog2. Terharu dgn sensitivity rakyat malaysia.
Setelah 23 hari di rawat, akhirnya Allah lagi sayang pada arwah. InsyaAllah syurga tempat arwah.
Semoga Allah kuatkan hati ibu bapa beliau..aminnn
Al-fatihah utk mu wahai faris

Wednesday, February 22, 2012

Kakak dah pandai berkawan

Dua hari Tia kat rumah kak long Lokman. MIL bawak dia ke Kota Damansara, sebab dia suka main dgn anak2 along.
Aku kasik aje dia ikut walaupun aku rindu kat si kecik tu bila xdpt tidur sama2..tp nk ajar dia berdikari & pandai bergaul dgn orang lain aku kasik aje la dia pegi ikut nenek, acu & mommie dia (adik2 lokman).
Semalam dia ada nangis, MIL terus call Lokman.bila dia dengar aje suara Lokman terus stop nangis. Lokman ckp2 dgn dia sampai dia ok baru letak fon. Mesti dia rindu kt kiteorg..heeee~
hari ni baru mak mertua hantar dia balik. Rindu pulak aku dgn Tia..hishhh ptg ni nak cepat2 balik..nak peluk cium dia...

Tuesday, February 21, 2012

Voucher AIP Survey

Pagi ni dpt voucher dari AIP Survey. Dah lama aku redeem, bila cecah aje 2000 points terus aku redeem..dia ada bg pilihan nak voucher kfc, or mcd. Tapi aku prefer voucher giant, buat top up beli brg dapur nanti.
Alhamdulillah, even x byk tp rezeki org nk kasik kan.. :)
Itupun bukan free, kira aku bekerja gk utk dia, keje jawap survey. Ada yg ok, ada yg pening nk jawap. Dah mcm soklan SPM pulak..hahaha.
Sapa2 ada masa terluang skit, time2 tgh stress buat2 keje opis tu, rilex arr dlm15 min jawap soalan survey. Kumpul point dapay redeem voucher.
Masuk web http://my.aipsurveys.com.my

Kira aku dh dapat voucher ni kira valid arr company survey ni..hehe, so lepas ni lg gigihla aku jawap soklan utk collect point.haha

Monday, February 20, 2012

Mintak all Bloggers Doakan untuk anak kecil ini

Aku dapat tau dari blog Sarah (Cerita Bonda)

Aku terdetik nak share..

Adik faris hanya berusia 6 tahun, disahkan mengidap barah darah. 1 Feb 2012 dimasukkan ke ICU Sime Darby Medical Centre. Sekarang berada dalam keadaan kritikal.

Bantuan kewangan jugak diperlukan oleh ibu bapa beliau, kerana kos perubatan yang sangat tinggi. Sumbangan dari orang ramai amat diperlukan..marila kite sama2 membantu anak kecil ini.

Setakat ini, dilapor RM16,800 berjaya dikumpulkan. Sham dan isteri memerlukan lebih RM30,000 untuk menampung bil hospital Faris selama 19 hari.

"Sampaikan ucapan terima kasih saya kepada semua mereka membantu, hanya Allah mampu membalas jasa baik mereka. Mohon doakan bersama, agar Faris sembuh seperti biasa," pinta Sham (ayah Faris)

Sedih aku tengok keadaan dia, berat sungguh penderitaan yang dia tanggung..apa la budak sekecik ini mengertikan?..semasa membaca kisah faris ni tertanya2 gak apalah perasaan ibu dia. Anak yang di belai dan di jaga dengan baik selama 6 tahun, tiba2 jatuh sakit. Ya Allah, kau berikan la kekuatan kepada mereka..Engkau kasihani lah mereka Ya Allah..sesungguhnya amat berat dugaan ini...

korang leh refer pada blog Mazidul Akmal untuk cerita lanjut. Aku hanya melanjutkan ke blog aku untuk membantu adik Faris & ibu bapa beliau.

KWSP: Penukaran Penamaan dan Pendaftaran Haji utk ahli KWSP

Harini dan esok orang kwsp datang opis aku. HR Dept jemput dorang datang, so that staff2 leh update segala benda berkaitan EPF.

Aku pun apa lagi, buat penukaran penama. Dulu anak sorang, boh la nama dia satu aje, ni dah ada anak 3..kena la bahagi sorang skit. Duit EPF ummi korang ni idak la banyakk, buat sementara nih lepas bayar hutang2 ummi je pun..hehe, mintak2 umur panjang skit..so that ada la duit lebih utk korang nanti yekk.. Di takdirkan umur aku tak panjang, aku harap duit2 semua nih leh settlekan hutang2 aku dulu. Aku tulis kat blog nih, buat amanah kepada suami & ahli keluarga..huhuu..biarla lapang kubur aku nanti sebab hutang dah settle. :)

Ok, berbalik pada cite kwsp nih, aku baru je isi borang penama. Alhamdulillah..

Pastu aku dok tanyer pegawai tuh, camne nak kuarkan duit kat akaun 2 utk bayar ptptn. hehe..
dia cakap pengajian mesti dari tahun 2001 ke atas. Aku tak sure pulak tahun bila aku buat diploma. Rasa2 tahun 2001 gak kot. harap2 la lepas. balik nih if aku ingat, aku nak carik balik file lama aku tuh, dalam tuh aku simpan semua surat2 perjanjian, transkrip belajar dll. Semua tuh epf nak.. agat leceh la bagi aku. Pulak tuh kena isi form, buat surat rasmi ke epf, penyata akaun la, dll..semua tuh pulak kena mintak pengesahan & kelulusan dari Ptptn.

If sungguh2 aku nak buat nih, mau aku kena mintak cuti sehari, pastuh dok la aku kat PTPTN tuh sehari suntuk sampai semua doc lengkap.kan?

InsyaAllah..aku try buat satu hari nanti..hutang kena cepat2 settle kan..tak sanggup dah nak bayar interest yang beranak2 tetiap bulan tuh..beribu2 ringgit abis bayar kat interest aje..pinjamnyer tak la banyak mane..tapi bila campur dgn interest tuh la buat tak tertanggung. huh!

Moga2 Allah permudahkan urusan aku dalam membayar balik hutang belajar ini nanti..aminnn...

nota kaki: dulu aku penah buat entry pasal penukaran penama, korang nak tau pasal prosedur tuh semua, leh tgk balik entry lama

info terbaru aku tau, kite leh buat pendaftaran Haji menggunakan duit KWSP akaun 1. Kan nak daftar haji kat Tabung Haji kan kena bayar Rm1300 atau kena ada duit RM1300 dalam akaun TH..so if korang tak cukup duit simpanan sebanyak Rm1300 tuh, leh arr daftar guna duit dalam akaun 1. Cara dia senang, pegi mana2 cawangan TH/bank islam/bank rakyat, bwk IC & penyata KWSP. Tu saje.. InsyaAllah..aku nak g daftar la bulan depan ke..hehe..walaupunn duit tak byk, tapi niat ke haji tuh tetap ada. InsyaAllah..semoga dipermudahkan.. :)

hari ini website KWSP jammed, sebab orang ramai dok check dividen 6% dorang dapat..semlm kwsp umum dividen 2011 kepada public..haiyaaaa..
sampai sekarang la aku takleh buka i-akaun aku tuh..nak gak tgk brape RM dapat dari epf..ngeh ngeh ngeh..if byk leh terus daftar g Haji dokkk?? hehe


Thursday, February 16, 2012

Si kembar Aariz & Hafiy 6 Bulan

Tia panggil si kembar "ayishh" dan "apiyyy" = Aariz & Hafiy

Tapi memanjang dia panggil budak berdua ni "ayishhhhh"..lagi senang sebut ayish dari apiyy ko..ataupun dia pun confuse nak bezakan kembar macam aku & lokman..hihihi. Anak beranak sama aje laaa..

Hari ini genap si kembar 6 bulan. Walaupun Hafiy keluar pada 17hb, tapi aku tetap nak genapkan usia dorang pada setiap 16hb. hehe..harap Hafiy tak kisah yerrr, Umi nak senangkan keje, kira senang nak update pasal korang berdua serentak. kan?

ok, pada usia 6 bulan nih..dorang berdua dah boleh meniarap. cuma si Aariz aje dah boleh bergerak2 secara kebelakang dan dah boleh nak grab benda. Hafiy masih lagi statik tak gerak2..oh and Aariz dah mula angkat bontot dia kadang2, tangan pun leh angkat2..aku bajet lagi sebulan dua leh dah merangkak. Harap2 la kan..

Dorang dua dah banyak ragam. Dah taknak baring lama2, if dah bosan meniarap/baring sure dorang akan bising2 suruh angkat. Nak duduk atas riba kite. Dorang still takleh duduk sendiri la..so mengharapkan orang untuk angkat dorang. bila dah duduk baru senyap. Pastu dah takleh tinggalkan sendiri. Nak ada orang teman sentiasa. Pantang aku bangun gi dapur ke, cepat aje berbunyik2..adehhh..letih gak laaa.

Masa kiteorang jalan2 shopping mall, setakat nih dah jumpa dalam 7-9 orang yang ada anak kembar. Orang yang ada anak kembar nih memang ramah kot. Sanggup datang kat kiteorang semata2 nak tengok kembar dan ajak borak2. Diaorg bangga bila introducekan anak2 kembar dorang jugak. kebanyakkan anak2 kembar dorang dah besar..ada yang 3 tahun, 6 tahun sampai la 15 tahun. Semua cakap by age 6 mths to 3 years memang double penat nak jaga..sebab dorang makin buas..lagi2 dah pandai merangkak & memanjat nanti. So aku & lokman kena mentally prepare saat tu nanti. haha..harap2 jiwa kiteorang kental la melayan kerenah budak2 nih nanti. InsyaAllah..

6 bulan dah boleh makan kan? hehe, aku belum ada kerajinan laa nak siapkan bubur dorang nih. Aku try start weekend nanti. Pegawai perubatan Klinik Kesihatan cakap buat permulaan nih bagi dalam 2 sudu sorang pun dah cukup baik. Jangan bantai semangkuk pulakk, terkejut perut dorang tuh nanti..haha. So setakat 2 sudu sorang, idak la susah kan nak siapkan..cuma tuh la, masa tuh takder lagi. *alasan aje* ..ok ok, InsyaAllah, weekend nih aku start kasik dorang makan pati nasi ek..nanti aku buat entry khas ek..

Si kembar dah pandai respon biler di agah2. Suka tengok dorang senyum & ketawa terkekek2. Tapi si Aariz nih susah skit nak ketawa & borak2. Lebih kepada senyum aje dan tidur. Hafiy still dengan manja2 dia. Akan lena btul kalau tidur sebelah Lokman. Aariz aje kena tidur dalam baby cot. Tia & Hafiy atas katil. Aku la yang sakit2 badan tidur berhimpit2 dengan budak2 nih. adehhh, nak cepat2 cari katil nih. Tak sanggup dah aku kalau tidur melengkuk aje ari2..

Dorang still maintain minum susu 4 oz. Baju2 yang aku beli besar2 dulu dah boleh pakai. saiz M or 3-6 bulan. So dah leh stop beli baju dorang buat sebulan dua nih (heh, yolah tuh)..kang kuar gaji berdesup g kedai budak2..huhu. kena control dah tabiat aku nih. Next month aku aim nak beli kasut, so budak2 tak dapat barang dah..hehe..( ye ker??..huhu)

Dorang dah bebas dari sakit2. Cuma still aku kena tengok2 telinga dorang nih. Setakat pagi nih aku tengok bersih, takder dah nanah2. Harap2 la takder dah sakit telinga ker, selsema ke, demam ker. Cuma eczema Aariz tetap ada. Hari2 memang tenyeh krim aje la kat kulit dia tuh. Nasib la tak meragam. Good boy la dorang nih!

Ok itu aje..nanti2 aku update lagi pasal perkembangan dorang nih. :D
Layan gambar aje la...


Wednesday, February 15, 2012

Besties Wedding :D

Kawan2 baik aku kawen lately nih.
Seronok giler bila dapat g wedding kawan2, pastu dapat jumpa kawan2 yang lain. Ada yang turun dari JB, Segamat..ada jugak yang duduk dekat2 tapi MasyaAllah susah betul nak jumpa dorang nih. Almaklumla kebanyakkan kiteorang nih dah kawen, siap beranak pinak macam aku nih memang agak limit skit pergerakkan. Tu yang biler jumpa kekawan lama nih excited bukan main lagi.

1st bestfren aku kawen pada 28 & 29 Januari 2012. Dia antara kawan terbaik aku masa kat UiTM Shah Alam. Kawan dunia akhirat la rasanya...Khairul Ashikin. Lepas dia kawen dia akan ke Dubai follow husband dia..adehhh, mesti aku akan rindu nak lepak2 dengan dia nanti..luv u babe!

2nd bestfren aku kawen malam tadi, 12 February 2012. Bestfren terjadi bila aku satu rumah sewa dengan dia dulu. Lain2 course tapi leh match sebab satu aliran kepala. Dia pun akan berpindah ke Cardiff lepas kawen, follow husband jugak.

syokkan jadi dorang?! lepas kawen je leh relax ikut husband migrate. will be missing them..

korang layan gambar aje la..tengok gambar sambil2 tu aku bercerita..hehe..
Majlis Persandingan di Kelab Golf  Bangi
Tahniah Ashik & Shahril!!
Masing2 datang anak berderet. yang berderet2 tuh aku la. Anak paling ramai! haha
Ada yang dah 2, ada yang coming soon dua.
Sronok tengok anak2 kiteorang yang umur rapat2 nih..
Nanti dah besar leh jadi geng. :)
Majlis Pernikahan di Masjid Subang SS15.
Aku kawan terawal datang. Singgah rumah dia dulu.
Sehari sebelum dia kawen pun aku teman dia buat padi & manicure, then dia buat inai.
Aku tak dapat tolong dia buat preparation kawen, so sehari sebelum dia nikah aku tolong teman la dia.

2nd Wedding
@ The Duchess Place, Jalan Ampang

Suka sangat tempat nih, ala2 english wedding
Deco2 dia, musician dia..sgt menarikk!
Antara deco dia. Hantaran dari kain songket. Kiral ari tema pulak..hehe
Disebalik tema english style, ada pulak hantaran songket melayu giteww..

Us with pengantin :D
Congrats Suhada & Amrul

pstt..gambar nih nampak baju aku gemuk ek, bukan aku yang gemuk..heheh
aku still menten 47kg..hikhikhik

Tuesday, February 14, 2012

Halal App for iphone,ipod etc

Aku baru download application halal directory. Amat bagus sebab leh terus tau status kehalalan sesuatu produk dan restaurant. On the spot korang dapat tau. Tiada dah keraguan. InsyaAllah.

Bila korang nih g makan kat mane2 ker, or tgh kat hypermarket nak beli something ke, tetiba rasa keraguan pasal status hala dia, just buka app nih, then taip aje nama restoran/product tersebut. Terus la kuar status nya. Siap ada bagi expired date sijil mereka lagi. Senang sangat!



update lokasi  korang dulu

contoh taip restoran Burger King

Fatwa2 pasal benda2 lain pun ada

Halal App in i-tunes

From Halal Industry Development Company

haaa, sorry gambar dah kat bawah..hehe
Haaa, kuar la premise 3 Burger King yang ada halal certificate
aikk 3 jer?? apakah??

untuk Balckberry ke, HTC ker or Samsung ker aku tak sure..Aku baca dorang cakap bulan 4 nanti baru ada. hehe, bagi jalan kat pengguna I-phone dulu ekkk..hehhe..

Tia Zahraa 23 Months!

Lagi sebulan nak ke dua tahunnnn!!

My little princess dah besar lah! sangat tak percayaaaa..

Alhamdulillah..makin petah si anak dara tuh bercakap. ada je benda dia suka ajuk cakap orang..tapi still kepelatan tuh ada la. Ada masa aku paham, ada masa aku cakap je kat dia, "Ummi tak paham la Tia cakap apaaaa" ..hahaa
terus dia pun buat muka tak puas hati dia..finally main tunjuk2 aje la apa dia nak tu..hehe..baru aku layan.

Tia suka makan seafood. Terutama ikan (dia panggil fish), cakap ikan dia tak paham..haha. then Udang. Bila Lokman masak sweet sour, selera dia bukan main lagi. Semalam masak sekor aje ikan bawal..berebut2 dengan dia. Aku nih sampai beralah la tak makan ikan tuh, dok bagi kat dia aje..sudah nyer aku makan sup sayur aje la..anak punyer pasal kan. Layan kan aje..

Susu dah kurang skit, sebab aku dah selang2 kan dengan air manis. Terutama air sirap & ribena. Sehari sekali aku akan masukkan sesudu Scott Emusion dalam air sirap dia..hehe. Dah makan direct dia taknak, aku masukkan la dalam minuman dia. Since makan scott emusion tuh dah kurang la selsema dia.

Berat badan makin naik. Last timbang dah 9.7kg. Tapi bagi orang lain anak aku still slim. Takpela, janji dia nak makan.

Penah terserempak dengan sorang brother yang peramah kat Empire Subang. Dia suka tengok Tia berlari2 sini sana..pastu dia pun tegur. Dia tanyer la tarikh lahir Tia. Dia buat kira2 pastu dia cakap Tia nih kategori degil. hahaha, tergelak aku dengar. Tapi memang btul pun..hehe. Dia tambah, walaupun degil dia ada sifat penyayang. which is true also. Dia sayang adik2 dia. Bila aku suruh tengok2kan adik dia, dia g terus kat kembar..kasik puting ker, tepuk2 ker..tapi degil dia memang Ya, rabbi! takleh blah gak tu..naik angin aku melayan kerenah dia most of the time. haha..kena guna psikologi skit nak layan budak degil nih..cara keras2 dia tak layan, kena cakap lembut2..belai2..haaa, baru la dengar kata.

Hobi Tia suka menyanyi & tengok kartun. lagi2 kartun Hagemaru. haaaa, siap nga'nga tgk kartun tuh. Bila suruh nyanyi, terus bersuara..nyanyi version dia la..sepatah haram tak paham! haha..Feveret dia kat rumah pulak, naik kereta kecik dia tuh, pusing keliling satu rumah. Kemana aje dengan kereta dia tuh. Bila nampak bola, main bola pulak. Lokman arr suka layan dia main bola. lagi satu dia ni pantang orang keluar. cecepat nak ikut..kalau nampak lokman & aku siap2 terus dia cakap "nak ikut, ikut" ..bila suruh amik kasut, berdesup g pintu cari kasut. haha. Tak kira la aku ke lokman, orang lain keluar pun dia nak follow. Terbaru semalam, abah, ibu & adik laki aku nak kuar g tengok dewan (adik aku kan nak kawen bulan 6 nanti), singgah rumah kakak jap..tia tengok dorang nak kuar, terus nak follow. Tu first tu dia ikut Atuk & Nenek dia keluar without aku/lokman.

Masalah Tia hanya 1, dia still tak mau dengan orang. Susah sgt dia nak bermesra dengan orang. If dengan family aku pulak, tengok mood dia. If mood baik dia nak la dgn adik beradik aku & lokman. Yang dia jarang2 nampak muka dia memang sah takmo layan. If ada mood aje..So bila aku attend majlis family & sedara mara..agak leceh arr, sebab makcik kecik nih jenis nak melekat aje..tak dpt nak gossip lama2..huhu. Kes kat atas tuh kira mood tengah baik la tuh nak g jejalan dengan parents & adik aku. Kira ada la progress skit nak bersosial dak? hehe.

Harap2 nanti, bila adik2 dia dah besar..dia leh main2 dgn dorang tanpa berkepit2 dengan aku dah..dan pandai bersosial dgn orang lain..


acara meeting adik beradik..haha
mood sgt baik. bangun pagi2 terus menyanyi2 dengan adik2 dia..

Rezeki anak-anak : Menang Giveaway Fisher Price!!

satu hari yang free, aku pun blogwalking la mommies bloggers...singgah dekat blog DiyanaAzman. Tengok2 dia tengah buat giveaway sponsored by Fisher Price. Terdetik untuk join for suka2. If menang aku kata kat hati kira rezeki anak2 la. Very simple and easy contest. Just give the answer directly kat ruang comment GA dia. Taknyah nak link2 ke apa, copy paste apa2 ker..

Dah sebulan lebih aku pun lupa la pasal GA ni. Then last week aku received FB message from Diyana Yang. She tolg me that I am the 2nd winner for her GA.

aku terus...YEAYYYY!!!! alhamdulillah..

hadiah yang anak2 aku akan dapat adalah ini:

SECOND PRIZE – Fisher Price Rumble & Learn Driver – Worth RM169.90 is bagged by firahamzah! Congratulations!

Aku dah bagi Diyana details semua. Sekarang menungga hadiah sampai ke tangan.

Thanks Diyana and thanks to Fisher Price group/judges.

nota kaki: kali kedua menang GA. First dulu menang card wallet dari Toteboutique. Seronok rasa dapat hadiah dari orang kan. :D


 
Blog Template by Delicious Design Studio