Tuesday, February 28, 2012

Babyfood for Twins

Kembar dah 6 bulan 2 minggu. Aku baru bagi dorang makan bubur nasi weekend lepas. hehe..lambat skit sebab aku tak rajin. alasan blender tak beli lagi.
Blender tak beli2 lagi, tapi sibuk dok beli benda lain. hehe..which is aku rasa penting la jugak dalam penyediaan makanan dorang nih.

Barang-barang lain yang aku beli:

1) Plastic cutting mat
2) Pots
3) Ice cube tray with cover
4) 2 pcs container (microwave used)
5) Steamer container
6) Pisau

Macam cutting mat & pots aku beli kat Aino Living. Sekarang tengah sales lagi..murah2 sgt..geram2 tengok barang2 dia. First time aku masuk kat Empire Subang terus aje beli. Pots tuh half price. 3 pcs RM15 aje. cutting mat pulak 3pcs RM6. Murah kan? :) Aku beli semua baru sebab yang pots lama Tia pakai dulu aku dah masak memacam, cili kering pun aku rebus guna pot dia..hehe. Cutting mat pun sama. So kena la beli baru, ada la semangat skit nak masak makanan diaorang kan.

Barang2 lain aku beli kat Daiso, 1Utama, last week. Setiap 1 barang2 tuh RM5 saje. Aku beli bekas tupperware yg leh masuk dlm microwave utk bagi kat kakak aku. In case dia super bz, tak sempat nk hangat makanan budak2 nih kat dlm pot, sumbat aje dlm microwave dia. lagi senang kan? :D memudahkan keje orang lain.hehe..

So sementara takder blender nih aku pakai manual aje. Camne aku buat?

haaa..

masak bubur nasi macam biasa, then dah masak aku guna penapis plastik lenyek2 kan bubur tuh. Jadila halus gilerrr..hehe..kreatif la kan? lagipun dorang baru start kenal solid food, makan cuma 203 suap aje. takder la banyak nak masak. pastu aku buat camtuh gak dengan kentang. rebus kentang sampai lembut, kopek kulit then potong dadu, baru guna penapis jadikan dia puree.

Semalam first time aku bagi kat kakak aku. Kakak aku cite, si Hafiy makan byk, tapi Aariz memain jek. tak reti lagi nak telan kot.hehe..takpe, slow2.
Esok aku nak buat carrot pulak. hehe.. Dah kena jadikan rutin pulak buat solid foods utk kembar. Bertambah lagi satu keje... :P

3 idea?!:

Bonda Adam said...

aku br sekali buatkan bubur nasik kt aryan.. aku bg satu tin nestum beras merah kt nursery.. pemalas tul.. tgk kegigihan ko, rasa nk gigih jugak pasni

MiuMiu said...

fira. pots tu beli kat mana? rm berapa?

FiraHamzah said...

Puan Sarah: Dah bg Aryan makan bubur nasi pure ker? hehe :)

Miumiu: beli kat Aino Living, Empire Subang. Masa tuh tengah sales, dapat RM15 aje utk 3 pots. Normal price RM39. :)
Ada memacam kaler pots2 kat sana.. :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio