Wednesday, June 29, 2011

Babies & Mommie Checklist

Semalam aku buat entry pasal twins pregnancy nih, and aku selitkan yang aku tak prepare ape2 lagikan untuk si bakal kembar.
Jadi malam tadi, tetiba si Lokman tanyer la benda ape lagi yang takdoo utk kembar nih haaaa..hehe (i likeee that question!! :P)
So babiess, bila abah dah tanyer tu cecepat la reply yekk, nanti abah terlupa susah Ummi..
*
*
*
Kepada Encik Lokman, ini adalah senarai barangan untuk bakal kembar awakk yerr...

1) Disposal diaper - brand pet pet aje la, sama dengan Tia, tapi beli size Newborn yerr (NB). Beli terus 2 packs, sebab kembar nih confirm po po byk kali. Kena ada stok yang banyakkk!

2) Baby wipes - ini pun kena byk, berpack2. sebab jenuh la nak angkut diaorang g toilet. terkejar2 nanti. lagi2 kalu diaorg nih po po secara berjemaah nanti..hehe

3) minyak telon/yuyi

4) baju baby yang ada butang kat depan. tambah lagi at least 3- 4 pasang sorang. Beli lengan panjang & pendek skali. Jangan beli kaler pink lagi ek.. :D

5) mitten & booties - 5 pasang sorang. tia punyer dulu dah takleh guna kebykkannya, sebab dah lusuh & byk kaler pink.

6) topi - beli la sorang satu ke. tia punyer ada la satu sorang, tapi takut tak cukup.

7) stroller twins (tak urgent lagi, saje nk masukkan jugak dalam list, hehe)

towel, selimut, bantal, napkin, towel mini, etc saya dah settlekan awal2.

ok, itu aje buat masa sekarang.. tapi untukk Ummi pulak jangan lupa. kena gak prepare..hehe, nak selitkan jugak..sila belikan..plssssssss

      a) I dah takmo beli set bersalin HPA, takut nanti tak nak makan semua tuh, membazir. So beli satu2 aje. Seperti:-

          1) MInyak panas Herbanika Nona Roguy
          2) Pati Ikan Haruan Polleney
          3) Minyak gamat
          4) Nipple cream - beli mcm yang dulu tuh (fobia if nipple crack lagi..huhuhu)
          5) Air akar kayu, pilis/param, etc - beli nanti la , nak usha dulu kat kedai jamu    mane yang best! heheh..
       
    b) Storage bottles - beli Bumble bee punyer pun ok. Yang tia punyer dah jual kat orang, bajet dulu tak pregnant dalam masa terdekat..hehehe..so kenala beli baru. Breast pump dah beli baru gak. Tunggu shipping dari UK aje sampai.

hurmmm tu aje kot..kang pesan berjela-jela kang terus you taknak beli pulakkk..hehe..dan sila beli awal-awal, takmo last minute (like kembar dah keluar nanti baru nak beli)..sebab nanti I takleh handle diaorang nih sorang2. kena ada orang teman kat rumah sentiasa.

benda-benda lain yang masih dalam proses order/booking adalah:

1) tukang urut - takmo dah amik makcik urut yang dulu tu. Mahal sgt service dia plus kena hantar amik bagai. So next week nak try call makcik sorang nih, nak booking siap2. Hope la tak beranak masa minggu Hari Raya, nanti semua tukang urut taknak datang. Off day!..huhuhu, aku takut kena bengkak susu aje. fobiaaaa..

2) matress/tilam nipis nak bentang kat depan hall, sekali sekala leh letak kembar kat ruang depan, kalu dok dalam bilik pun tak elok gak, bilik cepat berhabuk. Nak2 lagi si Tia mesti nak join tido sama2 secara berjemaah, takut katil tak muat..huhuh. Leh tido ramai2 kat depan hall. heheh. Bulan depan leh beli dah.

3) kelambu - tengah nak order,  sekarang trend kelambu yang ala2 khemah tuh..senang sangat nak pasang. Leh bawak blk kampung or umah abah aku nanti. sekarang nyamuk amat berleluasa..bahaya!

4) Botol susu. Nak beli botol susu size kecik2 tuh - min 4oz. Sekarang dah ada 4 bijik, tapi takut tak cukup. baby lelaki kan kuat menyusu..huhhu. oh aku beli botol susu awal2 bukan bermakna aku taknak breastfeed direct dgn diaorg tauuu, is just like aku risau kalau diaorg nak susu secara berjemaah, aku memang tak mampu nak buat..so better aku pump siap2 dlm botol. so sorang leh direct bf, sorang lagi minum thru botol aje la..heheheh..selagi aku terdaya nak bf, aku bagi la. If takleh jugak, FM la option yang terakhir.huhu

OK..dah takleh nak pikir lagi..terlalu banyakk pulakkk. stop dulu. Lagipun yang ni 2nd time bersalin, so byk benda lama2 still leh pakai. Ada leh recycle aku guna aje. Itu pasal aku tak tau nak prepare ape..hehe.

until here..bubyeee..




picture from yahoo.com
so cuteeee!!

Meets her Atok Paul from Sibu

Aku penah bagitau korang ke yang Lokman nih ada darah2 Sarawakian? hehe..

ok, my MIL is purely berketurunan Melanau, Sarawak. So secara langsung Tia pun ada la darah Melanau. Itu pasal dia putih melepak, aku nih hitam manisss..hahahahah. Kena mengena tak??? hehe~

Nak jadikan cerita, semalam nak jumpa Uncle Lokman dari Sibu, datang KL nih sebab nak hantar anak pompuan dia sambung belajar A Level (Medic) kat Kolej mane ntah. Area Banting tak silap aku. Actually dah 3 hari diaorang kat sini, aku & Lokman tak berkesempatan nak jumpa. Lagipun diaorang check in kat IOI Resort, Bangi. Agak jauh la jugak nak pegi sana. hehe.

So since harinih ptg diaorang nak balik Sibu dah, makanyaa pegi la bawak Tia jumpa Atok Paul dia. Atok Paul penah visit Tia masa baru2 lahir, kira umur Tia masa tuh 3-4 bulan rasanya, aku dah tak ingat. Yang comelnya, semalam Uncle Paul (we called him) tunjukkan gambar dia dengan Tia masa dia visit Tia dulu, tersimpan lagi dalam hp dia. wahhhh, dah dekat setahun kot Uncle tuh simpan gambar Tia..hehhee..touching ajee. Dia amik gambar dgn Tia sebab nak tunjukkan kat adik beradik kat Sarawak tuh (uncles & aunties Lokman). Semua adik beradik MIL aku (6 org kot) ada lagi di Sarawak. MIL sorang yang convert Islam dan berpindah ke sini. Sebab arwah FIL aku orang Negeri Sembilan (Linggi).

Aku dan Tia tak penah lagi jumpa diaorang kat sana. Last 2 years aje MIL & adik ipar aku balik sana time Krismas. MIL ajak pegi skali, tapi time tu aku pregnantkan Tia kot, or Tia masih kecik. Sekarang nih aku pregnant lagi. Ntah biler la dapat pegi tengok kampung MIL kat Dalat sana. Lokman pun dah lama sangat tak balik sana. heheh~

ok, panjang dah penerangan aku pasal salah silah family Lokman, tentang family aku nanti la aku cite..hahahaha..layan gambar si kecik aje la ekk..

sesampai hotel, terus nk main kat tangga

aku kasik vitagen, baru la leh ddk senyap. Kite minum duluuuu!

Abah nak introducekan Tia dengan Atok Paul & Nenek (aku lupa nama auntie tu, boleh?? haha :P )

Tia xmo Salam Atok Paul..dia malu2..mengada btul!

"Tia ada uncle & auntie tau kat Sibu, Sarawak, jangan lupa.."

Dinner at Yankies Hut Restaurant, Bangi. First time aku pegi sana, food dia biasa aje la, aku prefer makan kat Vichuda aje kot..nasib baik harga tak berapa mahal. ok laaa

si kecik enjoy makan nasi dgn telur bistik. tu aje lauk tak pedas..hehe
 
nota kaki: Dah kata orang melanau, so bahasa pun guna bahasa Melanau laaa kan? so harus la aku & Tia tak paham sepatah pun ape diaorang borak malam tadi..hihihi, senggih2 aje laaa. Abah kena ajar gk Tia bahasa Melanau kalau nak kekalkan generasi & darah melanau tu yerrrr.. :P
Wife uncle Paul pulak keturunan Iban, so nasib baik dia lebih prefer speaking London, so aku leh arr borak2 dgn dia. Actually diaorang leh aje cakap bahasa Melayu kite nih, hehe, tapi bila dah jumpa sesama family, lagi mudah berbahasa ibunda gitewwww.

Tuesday, June 28, 2011

Sarat pluss Berat!

Aku dah tak tau nak buat tajuk ape..sebab lately nih blurr sangat tang nak update blog. Actually kepala dah serabut dan rutin harian macam biasa aje. Takde ape yang menarikk nak share lately.

MInggu nih aku dah 29 minggu. Dah masuk fasa-fasa terakhir dah. Dah makin cuak tak terkataaa..sampai bebudak opis asyik tanyer aje bila due. sebab diaorg tengok perut aku dah makin mengembang ke depan. Dah besar nih baru aku percaya cakap orang tentang bentuk perut mempengaruhi jantina baby. Masa mengandungkan Tia dulu, perut aku bulat cantek comel aje..heheh (perasan), nih mengandungkan twins plus boys pulak tuh, bentuk perut melonjong ke depan, tak berapa nak bulat..hehehe..tak tau la sebab kembar ke or memang sebab lelaki.haha..confuse gak tuh? Ape pun aku leh rasa/nampak la perbezaan nyer..Cuma bila orang tanyer biler due nih, aku takleh nak kasik exact date macam mengandung dulu, sebab byk info aku baca, mengandungkan kembar nih biasa bersalin awal. Seawal 34 minggu dan selewat-lewatnya 36 minggu..huiiii, hati mana la tak cuak kan, aku ada dalam 5 -8 minggu aje lagi.

Si kembar dah mula semakin aktif, dulu aku rasa mild movement, tapi sekarang leh senak gak la bila diaorg menendang, lagi2 time tengah malam buta, leh terjaga tidur la, bila aku nak bangun g toilet ke or buat susu tia, terus tangkap pinggang! senget2 dah aku jalan. 

Masuk bab preparation pulak, seriyess aku tak ready apa. Ingat last weekend nak g beli brg diaorg, tapi melencong ke arah lain. Aku beli barang untuk aku ada la..hehehe..orang kata shopping raya..hek hek hek..Maklumla mega sales dah start...hurmm..macam la aku beraya tahun nih..Kena dok umah berpantang la firaa oi! :P Barang2 yang beli tu semua hanya boleh dipakai lepas berpantang..huhu. Lepas beli terus sumbat dalam almari dengan tag2 harga tak dibuka. haha, nanti aku geram nak pakai..so kena bersabarrrr..

Tapi adala aku beli sehelai sorang baju (romper). Tia punyer aku dah freezekan. Dah terlebih2 baju untuk dia, utk raya pun dah settle. So until beberapa bulan ke hadapan no more new clothes for Tia. Just need to focus more on twins! yeayy..

Oh, ukur lilit perut aku dah 97cm..hehehe, guna pita ukur Ikea utk ukur perut last weekend. takder keje. tetiba rasa nak monitor perkembangan perutku inii..next week kite tengok ada perubahan tak? berat badan dah 52kg (tu timbang masa checked up kat PPUM last 2 weeks) skrg tak tau dah berapa (kembar sekilo sorang). Tapi memang la rasa berat sgt, sampai berjalan pun rasa kebelakang badan aku..huhu.Dan kaki akan rasa lenguh2 bila lama giler berjalan. Adehhhh..

Semoga semuanya selamat...aminnn..dan aku doa semoga dipermudahkan la aku bersalin kelak. InsyaAllah..

hehehe..nak amik gmbar si kecik & perut ku, Besar tak??

kat Ikea last Sunday, si kecik macam biasa terlebih rajin nak tolak trolley

si kecik tak mau duduk dalam trolley, berani btul berdiri dalam tuh..

Sarapan dengan Nasi Biru..ru ru ru..Kerabu!

Terkejut babies dalam perut tetiba omakknyerr pepagi makan nasi kerabu!
Pagi nih dapat breakfast free dari bebudak baru masuk - ET. Trainee. Memasuk aje terus dpt gaji besau, so dapat la merasa makanan free pepagi nih kan..Alhamdulillah..murah rezeki ko wahai adik-adik :)

Cite pasal nasi kerabu nih, aku jejarang benorr makannya..bukan ape, kalau nak beli sendiri memang la tak reti nak memilih bagai. Seumur hidup ada la 3-4 kali aje aku makan nasi nih. hehee..bila dapat makan nih layan jugakk, just aku rasa macam heavy kot. Terasa pelik biler pepagi makan ikan goreng dengan air asam plus telur masin. hehe, selalunya tu lauk tengahari aku.

Bedal jugak laaaa....


meriah takk?? kalerfulll! :P
layan dengan nescafe panassss...huiiiii..dah kekenyangan dah mak buyung nih..nak buat kojeeeee pun dah blurrr balikkk..hahahaaha..hari nih bos besar & bos kecik (AM) takder, ada training luar..so keje takde yg nak urgent2..so leh rilex2 sambil update blog aku yang dah bersawang nih. ok, nanti buat entry baru k..c yaaaa

status: perut mak yong dah sendat tahap melampau..mata pun sudah kuyu...huhuh~



Friday, June 24, 2011

Testingg...

Elo.testinggg

Thursday, June 23, 2011

Kedai Kopi, Shah Alam..

Korang penah makan tak kat Restoran Kedai Kopi nih?

Restoran nih kat Shah Alam, bersebelahan dengan Tasik S.Alam. Dah ada 2 cawangan kat sana. Dulu2 masa zaman belajar kat UiTM S.Alam, restoran nih tempat lepak aku dan kawan2 time petang2. Itupun tengok bajet dulu, if masa tu rasa kaya (bapak baru kasik elaun bulanan, hehe) so leh arr lepak kat sini, if tengah miskin ke lepak kat Mamak sudahh..hehe. kenangan lama..
Favorite kat sini sure pekena white Coffee dia, ketiaw beef or any western foods. terbaikkk!!Dan antara makanan yang aku suka adalah oxtail soup dia. Korang kena tryyy..best! bukan sup ekor yang biasa korang makan tuh, nih western style. RM9 kot semangkuk dengan garlic bread.
Oxtail Soup..shud tryy this!! sodappp!

Seminggu sebelum abah aku ajak makan kat sini, aku memang sangat2 teringin makan oxtail soup kat Kedai Kopi nih, ada la hint2 nak ajak Lokman, tapi macam tak kesampaian..aku sangat2 mengidamm ok! hehe. Then suddenly my dad ajak dinner cum celebrate besday adik laki bongsu aku yang jatuh pada 3 June. Dah 22 tahun dah budak tuh. Belajar pun tak abis2 lagi..ntah bilerrrr nak grade..mentang2 bapak aku dah takder tanggungan sangat..so dia cam rilex aje lambat2 grad..huhuhu..
Ok, cite pasal Kedai Kopi nih, aku makan sampai 2 pinggan. Terkejut adik bradik aku..ni btul2 lepas kempunan nih! haha..satu lagi aku makan spegeti Marinara. Dah anak aku pun suka makan spegeti, so share la dengan si kecik. Licin! wahhhh..
Oh lokman tak join time nih, cos ke outstation ke Tg Pelepas, Johor. So aku 2 beranak aje la..with my family.
Sorang lagi adik laki aku yang keje kat Kerteh tuh pulak balik, dok bawak gf baru dia. Nak introducekan kat family aku..hurmmm, dah 25 tahun, kira lepas la nak bercinta tu. dan awek baru dia tuh kira lulus la di mata family aku..hahahaha..kakak2 dia sangat cerewet tang gf adik2 laki. hehe..kalau kepala giler2 baru leh masuk kroni..if skema abisla kena buli. hahaha..hope la menjadi kali nih, leh merasa dapat adik ipar pulak aku nih. :D

ok, layan gambar..


my dad with besday boy -Iwan

me & my sista aka babysister Tia

my happy sibling!

Kalau korang turun shah alam, try la singgah sana. Harga dah mahal skit dari zaman aku belajar dulu, tapi berbaloi la, cos foods & drinks dia boleh tahan. Dengan view yang menarikkk, tepi tasik giteww..ala2 romantikkkk. hehe..

Wednesday, June 22, 2011

Blood Donation Drive - derma your darah cikkk! :P

Rasa macam dah lamanyee tak update blogg..busy sangattt! plus dgn kepenatan yang berkali ganda sebab dah sarat dah aku rasa. Minggu nih dah 28 minggu. Semalam aku amik cuti sakit gara-gara pinggang rasa sakit sangat, dah beberapa hari tido tak lena, asyik tukar position aje, then perut adakala jadi mengeras. Sakit gak! Lepas abis aje program Blood Donation, terus sakit2 perut aku. Harus la aku amik MC, rasa macam dah lama tak ber-MC. haha..

Isnin lepas aku buat program Blood Donation Drive. Invite Pusat Darah Negara  (PDN) datang opis. Syarat yang diaorang letak, kena at least minimum 40 Donors, since aku dapat respon yang kira ok la 50++ dari staff2 opis, so proceed aje la. Senang sangat deal dgn org PDN nih. Aku just send email kepada customer service, then dalam masa sehari aje diaorang dah respon. Perbincangan semua thru email, ada sekali dua aje aku call. Lagi senang. kempen nih nak buat sehari aje. tak kuasa la nak buat berhari2..penattt!

Ni aku kasik korang info, kriteria penderma darah yang di terima:-

1.   Anda sihat pada hari menderma.
2.   Anda berumur 18-60 tahun
3.   Berat badan melebihi 45kg (kalau below 45kg memang la diaorang tak nak terima. very strict la officer tu..hehe)
4.   Tidur melebihi 5 jam
5.   Tiada masalah perubatan
6.   Tidak mengambil sebarang ubat
 (Antibiotik=7 hari , panadol= 1 hari,
Ubatan lain sila rujuk pada doktor) - (kawan aku amik ubat alergik pun takleh menderma, kena reject awal2)
7.   Anda telah mengambil sedikit makanan sebelum  menderma darah
8.   Anda tidak terlibat dalam sebarang kegiatan seperti berikut:
a.    Hubungan jenis (homoseksual)
b.     Hubungan jenis dengan kedua-dua jantina (bisexual)
c.     Hubungan jenis rambang atau pekerja seks komersial
d.     Penyalahgunaan dadah secara suntikan
e.     Menjadi pasangan kepada golongan di atas
9.   Pendermaan terakhir lebih 3 bulan
10.Penderma wanita :
* Tidak mengandung - so aku nih awal2 la kena reject kan..hehe
* Tidak datang haid - even dah hari ke 5 pun diaorg tak nak terima.
* Tidak menyusukan anak
11. Jangan menderma darah jika anda ;
*  Pernah tinggal di United Kingdom (England,  Northern, Ireland, Scotland, Wales, Isle of Man atau Channel Island) atau Republik Ireland dari tahun 1980 hingga 1996 untuk tempoh 6 bulan atau lebih
*  Pernah tinggal di Europe dari tahun 1980 hingga sekarang untuk tempoh 6 bulan atau lebih.
              yang ini aku tak tau sebab ape, tapi baru fwd email kat diaorg tanyer apekah sebab takleh menderma..ramai btul tak puas hati part nih haaa..hehe. Dapat respon dari dioarg nanti aku akan inform korang yerr.

Overall, aku terima lebih 60 nama yang nak menderma, tapi yang lepas cuma 51 orang aje..yang lain kena reject sebab2 tak lepas kriteria kat atas la. Bagi yang lelaki, kebanyakkan sebab high blood pressure (yang bapak2 yang terlalu buncit tuh confirm tak lepas..hahah! diaorang macam tau2 aje, baru nak isi borang dah cakap takkan lepas), takpun tengah amik ubat2. Yang perempuan kes period la, breastfeeding la & amik ubat2. Macam aku kes mengandung la. Kalu tak mmg aku menderma la jugak. Last aku menderma adalah masa zaman Diploma duu2..hehehe. Buku merah tu pun dah ilang mane ntah..hehe.

Lepas menderma byk btul makanan PDN kasik. roti krim, biskut2, air milo, air 100plus tin. Kira leh kenyang la jugak lepas menderma tu..then yang best bebudak nih dapat Sijil. Haaaa, leh arr frame kat rumah ek buat kenangan..hihihi.

Nasib baik la mencecah gak kuota bilangan penderma, must at least more than 40 Donors, syarat wajib PDN letak before nak datang kat opis2. Maybe nak cover cost diaorg gak la, dtg dgn 2 van besar, bawak 6 buah katil, 10 kakitangan ( termasuk sorang doktor muda) & refreshment untuk Donors kan. Kalau tak cukup 40 penderma, maluuuuuu aku. Dah aku yang organized. Alhamdulillah, semua berjalan lancarrr.. :) 

Aku siap beli coklat hersey untuk 40 penderma terawal. dapat cokelat brand pun diaorang dah hepi2..comel btul! :P

Dha abis program aku lepas nih, boleh la aku focus pada keje2 lain yang dah KPI merah..huhu. Lepas confinement leave baru sambung program event lain..Legaaaa dah aku. I need a breakkk!! yeayyy

notakaki: gambar2 tak dapat lagi..huhu. Yang ada kat aku dlm phone nih besar pulak sizenyaa..aku dah resize pun still takleh..salah kot cara aku resize..hahaha.. :P nanti2 la upload gambar yerr..



Monday, June 20, 2011

2nd Pregnancy Gift..thanks Husband

Seronot dapat hadiah dari suami...dia cakap hadiah sebab aku pregnant twins :) yippieeee!
Patut sempena Father's Day semalam aku kasik dia hadiah, tapi dia plak kasik aku hadiah..hehe. I kasik u hadiah kasih sayang ekkk..dengan Tia skali.
Apepun, hadiah kali nih paling best aku dapat dalam hidup..dulu hp lama dapat "hadiah separuh harga" aje, sebab aku top up skit duit, tapi kali nih 100% Lokman kasik..hehe, just line internet aje aku kena tanggung sendiri..huhuhu..Tarak pa pa la..janji saya happyyyyyy!


ini dah jadi barang kegemaran saya, saya sudah melekat dengan ini benda sepanjang masa..huhu, jgn nanti anak2 terabai sudah..hehe, even Tia nak pegang pun aku tak kasikk..bahayaaa itu budak kecik. Jangan ajar dia guna gadjet yang mahal2 nih..payah nanti..hehhehe..

Thank you very munch to dear hubby - Lokman Abdul Jalil :)

nota kaki: lepas beranak (jatuh pulak pada bulan 8, InsyaAllah) genap aku 29 tahun,  so Yang, nak hadiah lagiiiiiii plsss.. hehehe (over!)

lepas nih leh update blog di mana2 aje dan bila2 masa..kena berguru dulu dgn manual apple nih..masih tidak pandai..hehe

Thursday, June 16, 2011

Result: 3D/4D scan -TWINS {boys} @ 27 weeks

3 minggu awal aku buat appointment nak buat 3D/4D scan nih, siap orang vision college tuh called aku 2 kali nak confirmkan attendance aku. Sure ramai giler nak buat scan yang sama kat sana, if aku cancel leh la slotkan orang lain kan..haaa, jgn harap! mak yong nih tengah semangat ek nak tengok anak2 dia..hehe..dah sebulan lebih aku tak scan twins, gara-gara aku dah tak pegi KJMC utk check up. huhu..

Appointment pukul 2.15 petang, aku pegi dengan Lokman. Ada amoi tuh yang akan scan aku. Baikla layanan diaorang nih. Sementara menunggu giliran tu aku & Lokman gi makan KFC dulu (tapi share2 aje), takut lambat pulak, sebab adik tuh kata tak sampai setengah jam kena tunggu.

Masa scan tuh, aku rasa si kembar tengah tido. Mungkin dah kepenatan pagi tuh masa check up kat PPUM, diaorang aktif btul. Sebabkan aku pun dah penat, muntah2 gara minum air gula, so effect la kat kembar sama.huhu..so agak susah jugak la awal2 tuh nak tgk muka diaorang. Bantai diaorang tunduk2 malu or cover dengan tangan. Comel giler!

Bila dapat tengok muka diaorang, excited bukan main!! Dok la compare ikut muka sapa..lawak btul! tang idung macam lokman, tang dahi jendul macam kiteorang..hahaha, dah mak pak diaorang nih dua2 dahi luas! takleh nak gaduh la tang dahi tuh kan..hihihi..tang bibir macam Tia, bulat2 macam abah dia..hahaha..

Korang tengok aje la hasil scan nih haa..

haaaa...ini la "Twin A" - berat 1062g

yang ini "Twin B" - berat 1042g
Dia nih malu2 skit, dari awal scan sampai abis la taknak tunjukkan muka dia sgt..lena sgt tido kot, kena kaco pun buat tak reti..hehehe

Twin A says Hi world!! heheh..dia tengah lambai2..

haaaa, this is my tiny miny leg..sexy huh?! :P

again..twin A. Dia paling slumber..siap terkangkang la, nak tunjuk bebird dia tuh haa..
see..hidung btul ikut Lokman..haha, bibir macam Tia..ada lekuk2..dahi jendullll! hihihi

Sejam gak la buat scan nih..dia buat slow2 bagi kite puas hati..ye la sebab bayar pun boleh tahankan, RM100 for twins. Kalau single baby RM90. If lebih seratus ringgit memang la aku tak buat.hehe..nasib dalam bajet lagi. Dapat sekali dgn VCD. Tapi takde la byk sangat gmbar2 dia kasik mcm album kawen kan? hehe..asal nampak semua ok, jadilaaa..Dia siap kasik tau berat semasa baby, amik ukuran badan, kaki, lilitan kepala semua la..sampai tali pusat & placenta pun aku tanyer..hahahah..

Sangat puas hati dengan service kat sana. Korang boleh la pergi sana if nak buat 3D/4D scan nih..Aku letak gmbar2 kembar nih kat fb, ramai jugak yang bertanyer & nak buat jugak..hehehe..
Apepun make sure booking awal. Dah masuk 20 minggu dah leh call & booking. No opis Vision College nih 03-78038300.

ok, till then..bubyeee..

Tia Zahraa 15 Months!

Aku lupa yang hari Selasa Tia genap 15 bulan..huhuhu..sorry sayang..Ummi sangat2 busy plus penat, sampai lupa nak update pasal perkembangan Tia.

On 14 June, Ummi sibuk dengan check up adik2..malam pulak kite pegi celebrate besday Mommie Shikin kt Subang parade. Makan besar, abah awak belanja. Tia dapat la makan spaghetti. Makanan lain Ummi tak selera nak makan gara2 terpaksa minum air gula siang tuh..huhu.

Malam tadi jugak Tia demam. Tapi takla panas sangat, Ummi nak lap2 kepala & badan Tia, Tia marah2 Ummi..tak nak dipegang langsung. tapi Ummi buat bodo aje..eleh, ingat Ummi takut dengan awak ker?? haha..Awak minum susu setiap 3 jam, tapi tak abis pun, mesti ada baki 1oz. pastu bila batuk aje, Tia merengek2 macam sakit tekak aje tu..takper, malam nanti kite ajak abah g klinik ek. Hari ni Ummi takleh amik cuti jaga Tia sebab Ummi kena handle talk program. So mama Is la jaga awak. takper, Tiakan dah sayang dengan mama. Setiap kali Ummi hantar kat mama, Tia dah tak nangis2 dah. laju aje masuk rumah mama. Siap leh salam Ummi lagi. Bila nak balik dari umah mama aje, Tia mesti Salam mama & dah pandai buat flying kiss lagi..hehe. Comel aje Tia nih!!

Tapi sekarang Tia makin mengada laaa. Rimas la Ummi.hehe..Abah cakap dah makin manja. Lagi adik2 nak keluar nih, lagi mengada Tia tau. Kalau tak dapat ape yang nak, dah pandai nak jerit2 sekuat-kuat hati, malas Ummi nak layan...kekadang Ummi biar aje tia jerit2 sampai penat, nanti Tia sendiri datang kat Ummi, mintak Ummi pujuk Tia. Bukan Ummi tak sayang Tia, tapi Ummi memang la tak suka kalau anak-anak Ummi nih manja sangat, nanti semua naik lemak. Letih tau! Ummi nak Tia jadi kakak yang baik, nak manja boleh tapi jangan la mengada2. Ada pahammm?? :P

Lagi 2 bulan Tia nak dapat adik-adik. Boys pulak tuh..ntah camne la gayanya nanti. Harap2 Tia suka la dapat adik, Ummi tau Tia tak sempat nak manja2 lama dgn Ummi bila adik dah keluar, tapi best ape..Tia akan ada kawan. Boleh manja sama2 dgn adik2. Kan?? Jangan korang bantai bergusti sudah..confirm jadi tarzan Ummi hari2..

Tia sekarang kuat makan. Abah pun dah komplen, dah tak larat nak dukung Tia lama2. Ntah berapa la berat badan Tia skrg. Ummi ingat next week Ummi nak bawak Tia g pakar la, g cucuk setahun. Dah 3 bulan delayed. So boleh la timbang berat awak. Tia suka sangat makan buah-buahan, segala jenis buahla, mesti tak cukup satu. Selain tu Tia suka cokelat, spageti & fries lagi. Tak berubah. Tapi benda lain awak telan jugak, janji dapat kunyah2 kan..mulut tak reti stop bergerak..huhu

Okla, lagi lama Ummi cite paal awak, lagi banyak Ummi membebel. Pagi nih Ummi btul2 mengamuk dgn awak. Bangun dari tido sampai la hantar ke rumah mama Is asyik menangis aje, pastu mengada2. Nak terjatuh ke depan dah awak tau sebab nak capai benda kat bawah seat. Seminggu dua nih memang nampak awak makin manja..mesti sebab awak dah tau kot awak bakal dapat adik-adik nanti. huhu..

Ape2 pun  Tia Zahraa tetap puteri kesayangan Ummi dunia akhirat..Muah2..

nota kaki: makin lama Tia membesar,makin aku lihat rupa dia yang ada iras2 abah dia..hahaha..dulu aku susah nak admit yang muka Tia banyak ikut Lokman, sebab dia cute aje mcm aku..hahahah (perasan!), tapi iyela, dah besar kan, wajah sure bertukar2 ikut pembesaran semasa..hehe..memang sah la jadi ANAK ABAH yeee.. :P

Sebakul fries Tia leh abis kan..hehe

Dah anak dara kan Tia??

haaa, nih time mengada2..

Wednesday, June 15, 2011

1st Check Up at PPUM for 2nd Pregnancy (twin!)

Dah sebulan lebih tak g check up si kembar, semalam aku gagah pergi sorang2 lagi. Pegi lambat skit, aleh2 parking jauh giler kat tingkat 3 pulak tu. Takder lift ek kat parking bertingkat dia. Jenuh mak buyung nih jalan terhegeh2 naik turun tangga then kena menapak 6-10 minit ke Wad Bersalin..huhuhu. Apsal la dalam wad bersalin tuh tak buat terus parking space?? Over tak pendapat aku nih?? hehe..ye la, buatnyer yang nak terberanak tuh cmneee?? Priority la kat wanita-wanita mengandung nih wahai la pihak hospital.. :P

Amik no giliran, then kena bayar RM31 (wajib aku claim!). Then terus kena buat urine test, amik tekanan darah & terus kena masuk ceramah penyusuan. Ohhhh kali nih ceramah penyusuan ada upgrade skit. hahaha..kalau tahun lepas (PPUM) aku penah kutuk hospital nih sebab kasik ceramah guna kad board murah aje, tapi tahun nih dah upgrade guna projector & komputer..hahaha..cmni la baru menarikkk. Nurse yang kasik talk pun bagus, dia tau la ape dia nak cakap and tak ulang2 macam nurse dulu. So tak sampai sejam dah abis. lagipun kebanyakkan yang masuk utk talk tu yang dah ada anak. Pregnant kali ke 2 dan lebih. So rata2 dah ada experience bf kan. Aku tunggu semuaorang keluar then aku jumpa nurse nih personally, tanyer pasal breasfeeding twins. Cara2 nak bf kembar..ok la, membantu la jugak info dia kasik. Since aku dah ada experience bf Tia dulu just skrg nih nak tau caamne nak handle kembar pulak kan..tapi aku rasa tak confident lagi selagi tak try..yang bf 2 orang serentak tu..huiiiii..tak buat kottt..unless nurse tuh kata if nak bf serentak 2 org, kena ada orang tolong angkat & pegang baby, if sorang memang la tak larat. hurmmm...dia cakap lagi Husband la kena tlg banyak dalam hal2 macam nih..haaa, dengar tuh Encik Lokman...hehe..nanti tolong i yerr breastfeed hero-hero you tu..

Lepas ceramah, tunggu lagi. then nurse kat kaunter nurse panggil utk soal siasat..hehe, since nih first check up aku so bykla soklannyerr. Tapi nasib baik, dah penah dtg PPUM, so rekod aku dah ada dulu, dan dah mengandung kali keduan ih, semua benda senang la nak dijawap. AKu dah tak payah buat Pap smear test dan amik suntikan kancing gigi, sebab baru je buat (last year)..yeayyy! If diaorang srh buat Pap Smear test pun memang aku reject. Serik aku menahan sakit seharian..if nak buat pun tunggu aku lepas beranak! hehe
tapi aku still kena minum air gula..huhuhu & amik darah. terusla ke bilik minum air gula..then tunggu selama sejam baru leh amik darah. Huiiii, lepas minum air gula tuh terus aku rasa loya & berpinar2..sebelum minum air gula tuh aku baru je telan gula2 sebijik, roti vanila gardenia & air kotak milo. Manela tak loya kan...huhuhu. tahan aje la jangan muntah kat hospital tuh.
Nasib baik aku bawak novel. Layan novel sementara dapat giliran jumpa doktor. Dah jumpa doktor, semua ok dia kata just dia tergelak gak bila aku cakap aku baru bersalin last year. pastu skrg nih mengandung kembar pulak..hehe, 2-3 kali dia tanyer aku takde buat family planning kerr?? hahhaha, yolahhh..lepas nih saya amik la doktorrrr! saya pun serik mengandung tetiap tahun..keh keh keh..ingat best ker mengandung tetiap tahun?? :P

Lepas amik darah, kena naik tingkat 3 pulak buat appointment utk scan. Lagi sebulan baru leh scan kat PPUM & datang for 2nd check up. 12 July 2011. Masa tuh aku dah 31 minggu. Semoga dapat bertahan!! InsyaAllah..

Aku tak amik ubat..sebab ubat lama still banyak dan tak termakan. Result ujian darah akan dapat next visit la..hope hb aku naik..adik ipar aku cakap banyakkan makan dragon fruit. Dia penah makan byk giler dragon fruit before check up, hasilnya Hb dia mmg positive. hehe..kena try jugak la, mane tau jadi kat aku..seumur hidup aku takpenah beli buah ituuu..hehehe. Aku kan buta buah-buahan.. :P

OK, then terus balik. Selama 3 jam aku kat PPUM, parking kena RM4..

Sampai rumah aje, aku terus muntah2 then tidoooo..flat gilerrr!! makan pun tak lalu. Pukul 2ptg pulak pegi buat 3D scan..entry lain aku cite pasal 3D scan ek...dan aku nak perkenalkan kembar kat korangg...heheheh..tungguuuuu..

takder keje..menunggu giliran jumpa doktor

peneman setia aku di kala kebosanan menunggu giliran.
oh novel Kasih yang Suci tuh tak dapat beli lagi, sebab semuanya sold out!!!! giler btulll!!aku dah pegi Popular store & MPH..yilekkkk!
so aku beli aje la novel lain..sebab kat book stores ada sales. dapat la 20% diskaun.

nota kaki: check up kali nih masuk minggu ke 27. Kembar sangat aktif menendang2..details pasal kembar akan aku cerita kat entry 3D scan nanti ek..

Busy stressyyyy!!!

whoaaaaa!! minggu nih sangat-sangat sibuk, sampai rasa macam dah lama tak update blog..lagi2 cite pasal ibu mengandung nih dengan si kecik Tia aku tuh.

Semalam si kecik tuh demam lagi..haihhh la haii apsal la demam aje budak nih. ntah gigi mane pulak nak tumbuh tuh, abis dah 4 batang geraham dia tumbuh dah. Ada lagi kerr?? aisehhh, gigi pulak dah ada yang karat2 & kuning-kuning..hehhe, salah aku jugak kekadang lupa nak gosok gigi dia, tapi bila aku nak gosok aje, rapat2 dia tutup mulut..melawan tuh! Aku takleh pakai berus gigi sebab Tia tak mau langsung bukak mulut, aleh2 aku pakai kain sapu tangan aje, bubuh la secoett ubat gigi dia then gosok2 la lembut2 gigi dia tuh..jenuh kena paksa..dengan kakak aku pun aku mintak tlg dia gosok gigi Tia sebab Tia mandi pagi & petang kat sana. Dengan aku time weekend aje la. Budak kecik nih pulak kuat makan..semua benda dah aku rasa dia telan. Cokelat, eskremm, kek, buah2an dll.

si kecik yang comot, sebab nak makan aiskrim sendiri..
oh nak cite pasal keserabutan hari nih. aku berjaya handle satu lagi talk program. kali nih jemput DEMC, Dietitian. Cite pasal Balance Diet. Wahhh, sekali ramai giler orang datang. 130 staff joined, tak tau la diaorang nih datang sebab btul2 nak tau pasal balance diet/kesihatan or sebab kiteorang provide KFC for Lunch pack diaorg nih. Tapi idak la set snack plate tuh haaa, bajet larii dah nanti, so kiteorang bagi Lunch Treat Promotion by KFC (yang nasi sekotak with fried chicken kecik2 & corn) sekali dengan air leh arr dpt dengan harga rm5.20 sorang. Kalau kasik Nasi ayam biasa aje normally yang akan datang talk cuma 40 - 70 orang aje..hurmmm..tak ape laaa, sekali sekali merasa la kasik la staff lain kan. Yang pasti memang penat sangat buat program macam nih.
Isnin nih ada pulak Blood Donation Drive dengan Pusat Darah Negara. Lepas aje program ni semua selesai baru boleh aku berehat sampai la bersalin. Nak focus kat keje2 normal aku, dok senyap2 atas kerusi & mengadap komputer 8 jam!! penat nak jalan turun naik lift nih. Mak buyung dah sarat!! rasa nak amik cuti awal aje..tapi cuti aku tinggal 7 hari aje lagi..camnooo??? takkan nak amik unpaid leave?? adehhh...

Oh cite pasal mengandung nih, semalam g check up kat PPUM & buat 3D scan kat Vision College. tu nanti aku buat entry khas ek. sekarang entry merapu..haha, luahan perasaan yang stress! Aku emo giler dengan bos aku sebabkan program2 nih. Nak kena ikut kehendak dia aleh2 yang susah aku jugakkk. Tadi lunch pack pun tak cukup, ada la kawan aku 2-3 orang tak dapat sebab orang ramai pulak datang. even aku pun kena beli Nasi Ayam kat Medan Selera belakang opis, sebab portion aku tuh aku kasik la pada org lain. Nasib baik semalam aku dah makan dulu KFC nih dengan Lokman. Gara-gara aku kena g KFC untuk bayar deposit. Takla kembar dalam perut nih kempunan kan?? hehe..

Lega dah talk nih dah abis. aku dah taknak pikir dah. Sekarang nk kena buat plan untuk Kempen Derma Darah pulak..bubyeee!!

ni gambar semalam, dinner kt Friday's celebrate besday Mommie Shikin
Si kecik demam2 pun selera makan bleh tahann..

Health Talk with DEMC.Staff yang hadir 130 orang!

Lunch treat for participants. Talk pasal balance diet, tapi penganjur kasik Fast food eh?! leh gituuu :P haha

haaa, ni la dia. Promosi lunch KFC. RM4.95. Not bad lah!

Talked given by Dietitian DEMC. Bagus btul dia kasik talk, sangat rekemen la kalau sesapa nak invite dia datang kasik ceramah pemakanan kat opis2. sangat2 senang nak deal dgn diaorg nih.

Monday, June 13, 2011

Aku yang Serabut!

Pagi nih bontot kereta comel aku dah berlanggar dengan lori Skynet. Geram btul aku! Aku nak masuk parking kat sebelah opis nih, aku jarang la nak parking situ sebab selalunya penuh, tpai ntah kenapa hari nih buang tebiat gak nak parking situ sebab nak jimat RM1 punyer pasal. If parkingk at MBPJ area kena RM5 sehari, kat parking haram yang dijaga oleh India2 nih RM4 sehari tapi memang sentiasa penuh, orang sampai double park pastu sanggup tinggalkan kunci kereta kat "ane" nih. If kes keta hilang ke, bukan diaorang nak bertanggungjawap. High risk la senang cite..
Pastu pagi tadi, aku baru je nak masuk, terus ane tu angkat tangan signal dah penuh, takleh masuk dah, padahal aku tengok kat tepi tuh ada je kosong..Aku dah angin dah. Bila dia buat muka berlagak tuh lagi, terus la aku nak reversed keta aku, baik blah sebelum ada keta belakang block. Sedap aku reversed tak perasan ada lori Skynet bodo mane tetiba berhenti kat pintu keluar parking tuh. Aku plak tak perasan, dok tengok belah kiri aje. Belah kanan aku tak usha langsung. Sekali "bommmmm!!".. adehhh, aku ingat langgar gate. Sekali tengok benda putih, badan lori tuh..huhuhu. Aku tengok kemek gak la badan lori tu, aku punyer aku macam tak berani nak tengok. Aku terkaku jap dalam keta.haha. Sampaila brother lori tuh datang, dia kata "ok kak, takder apeee".. aku buat muka benggang la kat dia. Ane kurang asam tadi pun datang, tengok bontot keta aku, dia pun geleng2 ckp takder ape..skit aje..suruh aku turun check sendiri. Aku pun turun la, huhuhu..ada la calar skit2 dengan bekas putih2 tuh..wuarghhhhhh, takder ape ko kata..cacat gak laaa..tak sempat aku nak cakap kat brother lori tuh, cepat2 brother tuh blahhhh..hampehhh btull!!! dia takut aku mintak ganti rugi la tu. Antu! Dah salah dia main berhenti aje kat situ watper?? masa aku nak masuk parking tadi memang sah lori tuh takder, dai baru je berhenti kat situ. Mane la aku nak perasan..

Aku dah la geram dengan ane tuh, pastu brother lori tu pulak dah cabut..hurmm, ada kereta belakang pulak tgh nak masukk dengan lagi 5 minit masa nak masuk opis. arrghhh, masuk keta ajela..nak buat cmnooo, benda dah jadi.. Aku terus keluar dari parking area tu. Sumpah aku takkan lagi parking kat situ time keje dah. Banggang punyer ane. Keta lain masuk ko bagi pulak parking kat situ. Mungkin sebab diaorg tuh regular customer ko, or dah bayar tetap selama sebulan kot. Pegi mampus laaa..geram gilerrrr ok! Muka aku dari manis2 pagi tadi terus mencuka masuk opis..mood terus down~
Lepas nih aku parking aje la kat MBPJ tuh, taper la mahal seringgit sehari janji keta aku selamat. Kalu aku dah tak larat jalan jauh, aku perking aje la tepi jalan btul2 depan opis nih. Kena saman dgn MBPJ pun aku tak kisah la..huhu. Dah bertimbun2 saman aku kat umah tuh..tahun bile nak bayar pun aku tak tau..huhuhuh~

Nak sedapkan hati sendiri, aku anggap tuh semua dugaan..harta leh cari, kemek2 kat keta tuh leh repair if Allah kasik aku rezeki lebih nanti. Janji aku sihat...hehehe..best tak ayat penyedap hati aku??? apepun semua berbalik pada Allah..redha atas segalanyaaa..

Masuk opis, aku nak bancuh milo sebab dah lapar sangat, sekali tak perasan air belum masakkk..adehhh, ape la dalam kepala otak aku nih. Dah takder rezeki lagi nak minum milo panas, nak turun beli dah malas. Aku pulak bawak sepeket milo aje dari umah. huhu..Nasib baik ada serbuk Anmum..dah minum anmum lerr aku pagi2 nih..huhuhuhuhuhuhu.

Dugaan ooooo dugaan...


now (10.30pg), dah ok skit, malas dah nak pikir..keje opis banyakkk!!

Thursday, June 9, 2011

Emak memboyott, anak membontotttt..

haaaa, amikk ko tajuk entry aku kali nih.

NI bukan entry tarakk senonoh nyerr, ini cerita pasal Ibu yang tengah sarat dengan anak kecik yang menjadi teman setia si Ummi dia. hehe..

Aku dah terasa sarat sangat nih. Baru aje 26 minggu tapi sarat terasa macam dah 8 bulan.huhu. perut makin hari makin besarr, jalan pun dah tak centre, sana sini sakit. Tido malam pun dah tak lena..adehhhh..kaki dah 3 kali cramp di tengah2 malam. Baru la semalam Lokman tolong urut, itu pun lepas aku buat muka kesian..kurang skit rasa sakit lepas tuh. Pinggang pun lenguh2, tapi MIL tak kasik urut..setakat sapu minyak gamat aje la. Dah mula rasa stress sebab semua benda rasa tak kena. makan, minum, tido, keje opis berlambak2 lagi..tu yang mood nak berblogging pun dah kurang.

Cite pasal si kecik yang 14 bulan nih. Makin hari makin manja. Semua benda yang dia nak kena turuti, kalau tidak dah pandai nangis2 sambil jerit2 dengan kaki dihentak2.. kekadang memang hilang sabar..kalau aku tengah minum, dia nak jugak..siap nak amik cawan tuh pegang sendiri. Pastu nak amik balik dah tak kasik, dah mcm hak milik dia. Dah la Ummi ekauuuu nih kurang air dalam badan, ko amik lagi air minum Umi nih kecikkkk!! Dia minum sampai habis baju basah2. Sehari tuh ntah brape kali tukar baju laaaa.

Itu baru bab minum air, kalau bab mandi lak. Sampai takmo keluar toilet. Meraung2 bila kite tutup shower tuh. Dah la ko punyer paru-paru tuh tak kuat, memanjangnyer selsema batuk. Naik fobia Ummi nak kasik awak mandi lama-lama la. Sekarang nih pun tengah batuk, sampai muntah2 susu. Sebabkan tu, sampai sekarang la aku tak bawak dia g cucuk setahun lagi. Doktor pun reject. huhu. Next week la Umi nak bawak g Paed jugak. kasik cucuk!
Pastu kalau time nak tido ke, kena tengok segala macam video clips, lagi2 kalau video Twinkle2 little star kat BB abah dia. berulang-ulang kena pasang sampai mata tu kuyu..Abah & Ummi dia pun sama kuyu..hahaha. Dalam hp aku takder video twinkle2 tuh, so aku pasang video clips dia sendiri, yang mane aku sempat rakam la, even dia tgh main kat playground pun aku record. haha..dia layannnn jugakk.syok sendiri btul si kecik nih. hurmm, tak kisah la, janji nak tido..
Mane aku & Lokman pegi dia membontot. Sampai aku g toilet pun sanggup dia berdiri depan pintu, tersengih2 macam comey. Abah dia g hisap rokok kat luar rumah pun cepat2 dia follow belakang. Abah dia isap rokok, dia g main kasut2 kat rak tuh. Keje nak menyibukkk aje laa. Kekadang rasa mcm comel, kekadang rasa meluat pulakk! haha..

Iye la Tia, sementara adik2 tak keluar lagi nih leh la ko mengada macam nihkan, ala2 diva gituuu..kiteorang layan kan aje. Nanti adik2 dah keluar, ntah macam mane la pulak pe'el dia nih..aku nak kena ajar dia independent skit. hehe, ajar skit gaya2 jadi kakak. Semua benda pun kena share..takleh kedekut. Mintak tlg kakak aku aka babysitter Tia ajarkan nanti..hehe.

ok till then! bubyee..

ni merengek2 nak mintak dukung..adehh!

haaa, ni lagi dasat..menangis2 depan orang ramai sebab nak main kek besday dia..

tetiba aje nak manja2 dengan Atuk dia

kat Border, The Curve last week..Abis semua buku dia nak capai. Aku la terkedek2 nak mengkutip balik.

Play time..abah dia melayann..

Dimana2 ada benda alah nih, sure bapak dia kasik naik..sorang anak leh layan lagi, nanti dah 3 org, mampu kah??? sekali naik 50 sen or seringgit abah oiii!! budak2 kecik naik 3 round tau abah! :P

ni time tengah takder mood, nak menepek aje pulakk. sakit perut mak yongg nih. Terhimpit adik2 dalam rahim nih Tia oii..




Tuesday, June 7, 2011

Kemaruk Novel Kasih Yang Suci

Pada yang giler tengok drama melayu kat tv3, korang sure tengah layan drama pukul 7 malam tu kan? hehe, si aaron aziz & siti saleha tuh.

Adehhh, aku termasuk perempuan melayu yang tengah giler dengan drama tuh. dah lama sangat tak layan drama melayu bersiri. Aku baru bais tengok drama Indonesia bersiri yang pukul 6.30 ptg kat astro prima dulu. Tapi Cinta Melody tu aku dah malas nak follow, penat kalau layan drama Indonesia nih, berjela2 & berbulan2 nak tunggu habis.

So tukar mood, ada pulak cite yang menarik kan. So lepas keje aje, terus stand by depan tv. Sampai Lokman pun aku halau tak kasik tukar channel. Tia pulak aku kasik lokman layan..hehe, Ummi nak layan drama nih sayanggg oi! :P tapi takder maknaaa..dia kaco jugak aku..huhuh..

Oh cite pasal drama nih, aku nak cari la Novel dia, sebab cite novel & cite drama nih lain. Bile transfer ke drama, byk jugak yang diaorg ubah, so macam tak best la sangat. Kena gak cari novel dia. lagi satu nak tunggu drama nih abis kat tv macam lambat aje lagi. Ada lagi dlm 9 episod kot. Pastu aku ada gak termissed beberapa episod.huhu~

Dari last weekend aku cari novel nih. Masa g The Curve, masuk la Border..tapi harapan tinggal harapan aje la. Satu rak kecik aje novel Melayu kat situ..huhuhu, sangat la tidak adill! Kedai buku di Malaysia, tidak menjual buku berbahasa Melayu dengan banyak??!! Sangat limited okkk..tapi kalau buku berbahasa Cina ber-rak2..apakah??? tau la owner buku tuh for sure bangsa dia kan, tapi agak2 la..apsal ek kerajaan tak letak guidelines benda macam nih. Syarat macam...nak buka kedai buku, 70% mesti jual buku2 berbahasa Malaysia. baru la Malaysia namanya..hurmmmm..

okkk, aku dah merapu..ok dah takder tuh, so hari nih aku pegi la Giant Hypermarket, cos kat sana ada kedai buku gak. Setengah jam aku melilau cari, tapi takdooo jugakk. Abis aku belek2 semua novel kat situ, sampai berdarah ibu kaki aku gara-gara ada buku tebal terjatuh..wuargghhhh, tak sempat nak elakkk..dah berdenyut2 ibu jari nih sampai la aku balik opis balik..huhuhu. keciwaaaaa lagi..

Aku buka online karangkraf mall, rupanya buku nih diaorg reprint balik, semalam katanya ada di pasaran semula, tapi bila aku nak beli online tengok2 takder pulak..apsal ntah. tak update sistem online lagi kot karangkraf nih.

kat MPH ada novel nih. If lokman rajin malam nih, leh ajak g Subang Parade..hehe..kot2 la ada rezeki aku.. sekarang tengah hangat di pasaran, gara2 drama Nora Elena nih la. Padahal novel nih dah ada kat pasaran since 2007 yerr..hehe..dan dah cetakkan ke 3 tak pun..


Nota kaki: If dapat beli buku nih malam nih or esok, leh arr jadi peneman aku masa check up kat PPUM next week..hehe..(itupun kalau aku baca lambat2, kalau ikutkan 2 hari leh abis if aku focusss, tapi since ada anak & suami nih, memang tak dapat la..ada jer iklan aku kena buat dari concentrate baca buku..huhu)

Monday, June 6, 2011

Sindrom Mengantuk Memanjang - minggu ke 26

Minggu nih dah nak masuk minggu ke 26. Aku ada lagi dalam 10 minggu. Doa2 la semoga selamat sampai ke minggu ke 36. aku takut beranak awal aje skrg nih. Alhamdulillah, so far masih ok lagi, walaupun dah takleh tido lena di malam hari sebab sakit pinggang & sakit bahagian bawah nih..huhu~

Tapi ada satu sindrom baru dah menyerang. Siang2 hari aku rasa mengantukkk sangat2. Even tengah sibuk2 buat keje kat opis, tapi bila rasa mengantuk nih datang, aku memang lerr takleh tahan. Sure kena tido jugakk. gamaknyer aku masuk bilil kosong, a.k.a mini surau kat level aku nih jugak untuk landing. Bukan sekejap2 tau, nih sampai masuk 2 jam la..hahaha..slumber tido time opis. Nasib la so far bos tak carik. Aku bukan sengaja, tapi memang jadi gitu..tak tau apsal tido kat opis beralaskan tikar & bantal kecik satu nih buat aku tido lena. huhuh~ Hari ni dah masuk kali kedua. Start rasa mengantuk teramat2 pada minggu lepas. Mungkin sebab dah masuk 6 bulan, so sindrom baru telah muncul. Adehhh~

Lain2 simptom, aku rasa mual kembali. Semalam dah tido2 dengan si kecik, tetiba aku rasa mual2. terus lari masuk bilik air, keluar segala isi perut..huhuhu, terus rasa lapar. Nasib baik lokman tak tido lagi, dok la tengok tv dgn dia sambil menunggu mee bungkus, adik ipar aku g beli. Dah makan share2, terus masuk tido balik. Masa tuh dah pukul 1pagi. Hari nih, rasa mual ada lagi. Selera makan takde dah sangat..wuarghhh, jangan la berlanjutan..aku nak naikkan berat badan nih & nak naikkan berat si kembar. Takut keluar2 budak2 nih ringan ajee..huhuhu, kesian kat diaorang nanti kena tahan wad. huhu~

Ok la, minggu nih keje banyak giler. Semua kena kejar deadline. Aku ada lagi 10 minggu dah settlekan keje2 sebelum cuti and next week ada lagi satu program lunch talk nak kena handle & nak organize Blood Donation Campaign. Aku pregnant nih idakk lerr leh donate darah aku, silap2 aku pulak tak cukup darah nanti..huhu, so aku organize cecepat event nih, so nanti ada lerr darah extra untuk aku nanti..ahaksss :P

oh si kembar makin aktif dalam perut, bile diaorg tak gerak, aku pulak rasa cemas. Dah sebulan tak scan..huhu, malas dah g KJMC. Nak tunggu g PPUM pulak next week & buat 4D scan...tak sabar pulak tengok si kembarr. :)

ok, sambung keje. bubyeee~


Kejadian semalam, balik dari The Curve, makan roti planta kat Kota Damansara.
Si kecik sibuk nak makan sama, yang lawak siap nak cecah kuah dal tuh..ntah mane dia belajar..comel giler!

Singgah rumah kakak ipar.
Tia main drum abg Adam dia, Lokman ajar terus pandai..hehe..
Bersungguh2 dia ketuk drum tuh :)


 
Blog Template by Delicious Design Studio