Saturday, May 8, 2010

welcome tia zahraa

Nak cite kisah kelahiran tia zahraa ni, hope nnti dia leh baca sendiri macammane dia dilahirkan, cos I dont even know how I am here in this world..my mother passed away when I was 10 yrs old, and my dad isn't a good story teller about us (my siblings), how we were born, how we were grown up together, sape yang manja antara among my siblings etc.nak tanyer takutt, cos takut abah jadi sensitif biler tanyer pasal arwah ibu or kiteorg yg jadi sensitif kot biler bukak cite pasal arwah..hurmmm...



ok, cite pasal tia..
14th March 2010 (Sunday) , 28 Rabiul Awal 1431
6.30 pagi
Bangun untuk Subuh, tgk ada darah kuar skit. tapi takder rasa sakit perut, teringatla aku penah baca kat blog & majalah, kuar darah tu mmg tanda2 nk bersalin,pulak tuh baru2 nih aku dapat false alrm kan, tapi takde rasa contraction, maka lambat lg nk bersalin,leh mkn masa 10-12 jam.jadinyer aku pun confidentla nak tido balik (sebab ngantuk!!),tapi sebabkan rasa2 cuak dah ada so takleh nak lena, tido2 ayam aje..husband pun tak dikejutkan lagi, biarkan dia berdengkur dulu..hehe..
8.30 pagi
aduhhh, dah rasa sakit2 kat pinggang la..terus bangun, g mandi.tgk darah makin byk & pekat..so ni confirm la nih nk bersalin. lepas mandi terus kejutkan lokman..terkejut beruk plak mamat nih, terus dia g mandi..hehe..me terus kemas2 ape yg patut,baca doa & zikir byk2 otw ke hospital.sepanjang perjalanan ke hosp, mengira sakit contraction every 10 minit..huhu..hati dah makin takut nih..tapi..

rasa lapar jugakk.hurmm, teringat ada mommie blogger nih cite nak menunggu bersalin nih lama, and once dah masuk labour room, doktor tak kasik makan, so wajib makan dulu sebelum berjuang!aku pun ajak la lokman singgah mane2 utk breakfast (walaupun sakit2, tahan jugak la)..lokman suggest mkn kat area hospital, ape2 senang nk berkejar ke sana. so pilihan yg ada, kedai mamak la..lokman order tosai rava dgn milo panas. jadi laaa...kenyang la kot sampai tghari karang. Nak makan nasik pun takleh jugak, cos baru pukul 8 pagi.


9.40 pagi
makkk aiii, contraction makin kerap..tak sanggup dah dok kedai mamak nih, kang mau ane2 nih sambut baby aku plak kang, baik la cepat g hospital..hehe..
sampai PPUM, terus ke wad bersalin. jumpa nurse kat depan pintu labour room tuh ckp nk beranak dah nih,terus dia suruh masuk.


10.15 pagi
nurse suruh tukar baju, masa tukar baju tuh ada sorang minah ni pun sama macam saya..first baby and sakit kul 6 pg tadi, baru masuk 37 minggu. sempat la berborak2 dgn dia, rasa takut pun kurang la skit, cos ada geng sakit..hehe..
sementara menunggu masuk ke labour room, nurse kasik ubat buang air besauu, lega gk dpt buang air, sbb takut kang masa meneran, najis plak yg kuar..dah settle, terus masuk labour room..bermula laaaa..


10.30 pagi
2 org pelatih datang, nak cucuk tgn, masukkan air, sorang pelatih nih mcm mengelabah,takut kot nak cucuk, terus tersalah cucuk tangan ku, rasa nk marah aje, tp sabarrrr lagi. dia takut, terus panggil doktor cucukkan. aku nih fobia dah bab cucuk2 tgn nih cos dulu penah sampai bengkak teruk tangan nih akibat denggi (seminggu kena tahan wad). huhu..pastu doktor cina lelaki terus check2, pasang mesin monitor jantung baby. masa tuh rasa tak sabar plak nk tengok baby..sempat bisik2 kat baby supaya keluar dengan mudah and tolong Ummi dia nih sekali. takut pun dah ada..


then dtg plak 2 org doktor lelaki. kali nih nak check bawah plak..aiyooo, sgt la maluuuuu...tp dah sakit punyer pasal, buat tak reti aje la..
doktor check kata dah buka 5 cm..waaaa, terkejut sangat cos baru jer masuk LR, cmnoo leh buka cepat sgt, then diaorg terus pecahkan air ketuban sedikit sedikit. sakit jugak la, terasa air ketuban tu panas aje. Doktor ckp tunggu lagi 3-5 jam lagi baru buka abis. meantime, dia bg pilihan nak ubat tahan sakit mcmmane. Nak epidural ke, gas ker or bius cecair cucuk kat pungung..aku pilih 2 terus, hehe..gas dengan cucuk. tp taknak epidural cos takut nak kena cucuk kat tulang belakang nih, masa tuh confident gak nak bersalin tanpa bantuan epidural. nurse siap bg article/pamplet pasal epi..lawak giler, time sakit2 tuh diaorg suruh baca..layankan aje..contraction makin kerap..tp sebabkan ada gas tuh, setiap kali sakit, pelatih tuh suruh sedut gas tuh kuat2 and jerit dlm topeng gas tuh..huhu..dalam masa yg sama, rasa mamai aje..byk kali la tertido. bebudak pelatih tuh setia menunggu.


11.30 pagi, rasa contraction yg melampau, automatik rasa nak meneran. sampai pelatih2 tuh tak bg teran. takut terkoyak dan cepat letih. then aku marah la baik budak2 tuh (sebab tengah mamai plus sakit),bukan sengaja nk teran, tapi macam terasa dah baby nk kuar.aku suruh diaorg panggil doktor tapi dia cakap tak nmpak lagi rambut baby. lepas beberapa minit rasa lagi contraction, sangat sakit! bile pelatih tu check dia terkejut cos dah nampak rambut baby, terus panggil doktor.then doktor check ckp dah 8cm..warrrrrrrhhh, nak dekat dahh..dalam rasa takut2 tu tetiba leh terlelappp...


12.00 tengahari
terdengar suara doktor suruh buka mata besar2, baby dah nk kuar, tengok2 ramai giler doktor2, nurse2 and pelatih kat depan aku (semua muka serius giler!).lantak la, terasa kepala baby dah..nurse terus suruh tarik nafas dalam2, then lepassss..setiap kali lepas 1 nafas, terasa kepala baby menurun.(midwife & pelatih2 terus kasik semangat kat aku) setelah 5 kali teran, bussssshhhh...baby pun kuarrr...legaaaa.. :)


doktor istiharkan tepat 12.05 tengahari , Tia Zahraa selamat dilahirkan :)


nurse terus tunjuk jantina baby, tp tak tunjuk pun muka dia, then doktor terus jahit. me siap suruh doktor tuh jahit cantek2.hahaha..lepas 1 jam nurse bwk baby, suruh kasik susu..camnoo la aku nk kasik susu tgh jahit plak..haiyaa..so nurse la pepandai sua mulut baby nyusu..hehe, pengalaman pertama menyusukan baby sgt la kelakar dan sakittt.sakit dijahit dan sakit menyusu serentakkk!!..huhuhu..tp Alhamdulillah, semua berjalan lancar..masa tgk muka baby kali pertama rasa sgt teruja, selama 9 bulan menunggu dan menjaga dia dlm rahim, akhirnya dapat tengok jugak dia :)


Lepas tuh, Lokman di panggil untuk mengazankan Tia dan terus mentahnikkan dia dgn kurma. my abah & ibu, mother in law and adik beradik lokman semua ada menunggu kat luar LR. aku plak menunggu masa utk di bawa ke wad.


Sangat bersyukur kerana dipermudahkan semasa bersalinkan Tia. tak sempat minum air selusuh pun..huhu..sangat tak sangka dpt bersalinkan tia secara normal cos masa mengandung memcm dugaan menimpa, antaranya :

  • usia kandungan masuk 2 bulan, aku bleeding..kena cucuk kat punggung utk kuatkan rahim. bleeding sbb mengalami alahan yg teruk..huhuh..

  • baby dalam posisi songsang pada 5 bulan, then melintang pada 7 bulan. then bleeding skit, doktor takut kalu2 pre-mature baby, so for sure kenala c-sec.

  • sepanjang mengandung rasa tidak bermaya, penat aje..memanjang MC..huhu 9sampai merah la KPI aku tahun lepas..huhu (nasib bonus dapat gak!hehe, rezeki anak..)

  • dan selama 3 bulan pertama, dgn alahan yg kritikal, lokman plak outstation ke Kemaman kerana training (blk kl hanya 2 minggu sekali,huhu :( )hari2 aku menangis cos hormon org pregnant mmg tak betul kannn..haha..
Dari awal2 aku memang dah ready kalu2 kena c-sec, bagi aku asalkan baby selamat & sihat.lagipun dengan fizikal yg kecik cmni leh tak confident plak nak salin normal. tapi tu la, Allah lagi Maha Mengetahui, semuanya atas ketentuan-Nya.Syukurrr... :)


sehari aje duduk hospital, esoknyer terus leh balik. charge kat PPUM amat la berbaloi.rm130 satu malam. total dalam rm530, under my company. top up skit aje :) terima kasih CGC!!hehe..
Tia Zahraa selepas sejam dilahirkan..

Dear My Princess Zahraa,

Ummi & Abah love u sooo muchhh!no words cant describe our luv to you. We are so greatful for having you now. All we only hope that Allah swt will bless you & protect u always..semoga menjadi anak yang solehah di dunia & akhirat dan semoga menjadi anak yang baik akhlaq & akidah hendaknya..Ummi sayanggg awakk!Muahhhh *

2 idea?!:

Lina said...

mommie,
congratulations.. welcome to motherhood! sebak je bc entry ni.. teringat own experience! can't wait to meet tia! she's such a doll!

fira hamzah said...

hehehe..thx babe..nanti tia dah besar skit, kite jumpa k..I pun nak jumpa Aleesya u.. :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio