Monday, September 24, 2012

Serangan eczema ker???

Cite dah lama, minggu lepas rasanyer. Masa si kembar menghadapi masalah cirit-birit. Selera makan dorang memang drop habis, semua benda aku kasik makan tapi banyakkan dorang campak aje..langsung xnak.
Hati mak manala x risau tengok anak taknak makan kan? So aku try la bagi telur separuh masak kat budak2. Tia memang makan je. Then aku nak cuba la bagi kembar, padahal aku tau macam Aariz dia ada eczema yang nyata. Ada satu part belakang kaki dia, dekat pelipat belah lutut tu memang hari2 wajib sapu ubat eczema, if x sapu akan jadi merah2 dan gatal2..dia akan mengaru2 then boleh jadi luka. Tempat lain takde la sangat tapi still kena berjaga2 part makan dan kebersihan. Hafiy pulak so far xde macam Aariz.
Masa aku nak bagi telur tu aku risau gak la..tapi aku nak gak dorang makan something. Aku suap 1 sudu terus dorang x mau dah. Aku try nk suap lagi terus dorang tutup mulut menolak. Aku pun xbagi dah. Bagi biskut aje.
Lepas setengah jam muka Aariz naik merah2, plus dia mengaru2..
Terusss makkkk cuakkk!!!!
Mati aku!!
Habisss anakk aku!!

Haaa..mengelabah gak laaa. Terus aku basuh muka dia..basuh2 tangan & kepala dia. Dah cuak, xtau nak buat apa..huhuh
Aku monitor lagi muka tangan dia if naik lagi teruk.
Lepas setengah jam merah2 beransur hilang...
Fuhhhh..lega hati aku..dia kembali aktif..
Nasib baik xde pape..so aku xtau merah2 tu sebab alahan makan telur separuh masak tadi or sebab alahan habuk ker..yang pasti aku serik dah nak bagi dia makan telur. Tobattt makkk nak!
Nasib Hafiy ok jer. Huhu
Lepasni kena berjaga-jaga bagi Aariz makan. No wonderla dia pun jenis memilih bila tang makanan...sendiri tau ada alergik kot..hehehe..
huhu, kena cari more info pasal pemakanan untuk budak eczema nih.. :)

walaupun muka merah macam pakai mask zorro, tetap nak semyum manja bila Ummi nak amik gambar dia..hehe
hehe, gambar cekciii...baru lepas yak..
cian tergaru2 mata dia..

1 idea?!:

~Leyyatasha~ said...

siannye, ank lya dlu pon kne echzema.bile lya mkn telur jer, lil Huda pon msti kne.menggaru2.timbul merah2.bf kan. so doc suggest lotion sebamed.skrg dah xde tande pon.

 
Blog Template by Delicious Design Studio