Monday, October 31, 2011

Cranky Toddler = Tia Zahraa

Anak dara aku sekarang nih makin lama makin bijak. Serba serbi la bijaknyer. Memacam benda dah dia buat yang buat aku impress tahap terkejut gaban. haha. Ada benda bijak yang aku suka sgt, ada benda yang buat aku annoy pulak..alahaiii Tia. Sejak aku mengandungkan kembar lagi perangai mengada dia dah ada..ye la, dah byk benda dia tau kan..bila dia start buat perangai sumtimes aku leh handle dgn sabar, ada masa bila aku letih ker, aku stress ke..haaaa, memang la dia kena marah dengan aku. Laju jugak la tangan aku cepuk dia..hhuhuhu..memang la rasa bersalah bila dah marah & cepuk dia tuh, tapi....haihhhh, aku nih bukan manusia yang kuat kesabarannya. Ada masa memang angin kus-kus aku datang. Cuma sekarang nih aku tengah belajar menjadi seorang Ummi yang bersabar dengan kerenah anak2.
Tu baru Tia, nanti bila kembar dah besar..lagi ntah cmne aku nak handle cranky budak2 nih. So better aku menuntut ilmu cmne nak melayan kerenah toddler nih. Untuk kebaikan bersama..hehe.
ok, ni aku cite pasal kerenah si Tia..
+ kerap sangat menangis bila permintaan dia tak dipenuhi. Nangis2 sampai muntah kekadang tuh, lagi2 kalu dia tengah batuk. memang aku hanginnn bila dia dah muntah..abis cadar aku kena ganti, baju kena tukar..tak ker menambah keje aku yang sedia byk nih..
+ habit terbaru tia adalah membuka peti ais..ooppss bukan dia yg buka, dia suruh aku buka peti ais. Dia suka menyelongkar peti ais. setiap kali aku pegi dapur utk buat susu/buat air atau basuh pinggan mangkuk dia akan follow belakang dan pegang pintu peti ais suruh buka. BIla dah buka, memacam benda dia nak amik, mostly dia tau la makanan ringan dia (sumi jelly/yogurt/air kotak/etc). Bila aku taknak buka, haaa, start la dia punye mengamuk (siap terbaring2 lagi kat lantai). Aku akan jadi angin bila aku nak cepat, nak buat susu utk kembar yang tgh merengek2 nak susu. haaa, cmnoo tu??..kat bilik,ada 2 budak nangis nak susu, kang dapur ada baby tua nanges nak perhatian..haaa, mau la aku join nanges2 skali..haha..
Dia pulak kalau dah mengamuk tak reti nak stop kejap. koman2 10 minit jgk la..haha..sampai la aku kena g pujuk dia, baru dia diam..aduhhaii!
kekonon tlg butangkan baju adik la tu..padahallll..ada agenda lain tuh..
drama queen sungguh!

+ Ada masa dia nak perhatian, nak main toys pun nak aku teman..bukan sekadar teman, tapi kena join dia skali main. aduhaiii..time pulak aku tgh kasik susu kat kembar atau aku baru nak berehat2 selepas berjaya tidokan kembar, yang sekarang nih susah nak tido siang. If aku tak layan, dia buat perangai jugak. Abis satu rumah dia sepah2 kan. Aku kemas elok2, dia sepahkan balik. Sampai semua org dah tak kuasa nak mengemas dah. haha.
sibuk nak ayun buai si hafiy. ayun kuat2 pulak tu..huhu
terpelanting nanti adik kamu tu Tia oiii!!
+ Bila si kembar elok dah tido, dia slumber datang dekat, di tepuk2 nya adik2 dia..konon2 nak dodoila..padahal dorang dah tidur nih. Memula sopan aje dia tepuk, lama2 makin kuat sampai terjaga balik bebudak tu. Dah jenuh aku kena tidokan dorang blk. Bila aku tegah, aku pulak dia jerit balik, takpun dia buat muka slumber dia aje mcm tak phm bahasa. Dia buat jugak..lotihhhh Ummi!

Pendek kata, si baby tua nih memang nak perhatian lah. Apa saja yang dia rasa tak suka or pemintaan tak dipenuhi akan melalak la dia sampai aku kena pujuk elok2. kalau aku marah dia, lagi kuat dia melalak. So aku dah tak boleh nak marah2 dia, kena pakai psikologi memujuk..haaaa part tuh la aku kena belajar. Kena google balik ilmu2 mendidik anak melalui internet. hehe.. Contoh yg aku google tadi : cranky toddler

haaa, main sepah2..buat lawak dgn aku nih

boring main toys, dia main kasut2 kat luar..huhu

bt perangai macam nih, kekadang nak tergelak gk aku

haaa, ni salah satu gaya tgh mengamuk

ini mengamuk seban kena tinggalkan kat kakak aku (gmbr tadi)

bagi susu baru diam, pastu tidooo..

nota kaki: bukan senang nak jadi mak yang penyabar rupanya..huhu..mau kena pegi seminar anger management aku nih..hehe, kalau company ada provide training macam nih, haaa aku org pertama volunteer nak pegi..hahah

nota kaki lagi: bulan depan aku kena handle satu lagi Lunch Talk yang bertajuk "stress management" .... haaaaa, sesuwaiiiiiii bangatttt dgn aku yang tengah double tripple stress mode nih..hahaha.. nanti aku update pasal talk nih ek.. hehe

3 idea?!:

Bonda Adam said...

wah..ada collection gambar tia mengamuk..nanti dia da besar boleh tunjuk kat dia keletah dia kecik2 dulu. comellah tia ni..bilala sara nak dpt bb girl ni.

AzUraAa said...

Wooww..tabahnye u..dgn toddler yg tgh mbesar and bnyk ragam..dgn twins lagi..mmg supermak sungguh...saluuteeeee!!

FiraHamzah said...

Sara: haha, tgh stress layan si Tia pun leh lagi g snap gmbar kan? haha, geram punye pasal! Sara, InsyaAllah, akan dpt jugak bb girl nnti, janji teruskan berdoa pada Allah ye..Fira doakan skali..aminnnnn :)

Azura: terpaksa la tabahkan diri ni..tapi kekadang dtg gak sawannyer..haha..thx babe. Nanti kite share tips ek cara nak handle twins pulak.. :D

 
Blog Template by Delicious Design Studio