Thursday, April 12, 2012

Makanan Si Kembar

Si kembar nak masuk umur 8 bulan. Walaupun belum boleh merangkak & duduk sendiri tapi aku confident aje bagi makanan baru kat dorang. Boring gak asyik2 makan kentang & carrot aje.

Aku baca kat blog2 orang lain rata2 by age anak dorang macam nih dorang dah bagi memacam jenis makanan termasuk daging.
Aku bukan taknak kasik si kembar makan daging ayam atau ikan. tapi since dorang nih ada eczema, tak berani la sgt nak redah aje. takut salah bagi makanan, abis naik balik eczema dorang nih.
Tapi kalau tak cuba tak tau kan?

Lepas baca blog DrHalina, aku rasa macam nak try pulak resepi dia. Meh aku kongsi pulak dengan korang.

Ayam bersama epal & tomato
Bahan2 nyer:
Ayam (bhgn yang byk isi tuh)
Tomato
Carrot
Epal
Bawang putih
Bawang merah

(semua di potong dadu)
lain2 - tomato puree (2 sudu) dan air rebusan ayam/stok pati ayam - optional

Mula2 panaskan olive oil di atas pan, kemudian goreng bawang merah & putih, masukkan carrot & epal..goreng dalam 3-4 minit. Kemudian masukkan ayam, tomato, tomato puree & stok pati ayam (macam aku letak skit aje pati ayam nih, tomato puree takde pun xpe, sebab dah ada buah tomato kan? :) )

masak dalam 15 minit, sampai lembut la semua.

Dah masak, biarkan sejuk skit, then blend. Nak bagi baby makan macam nih pun boleh, nak campur dengan bubur nasi pun ok. lagi kenyang.

Dah 2 kali aku buat untuk kembar. Memang dorang suka la..siap menjerit2 if suap lambat. Kalau aku suap Hafiy, Aariz akan bising2..aku suap Aariz, hafiy dah melalak..aduhaiiiii...nak makan pun aku jadi stressss! haha..

Selera si kembar makin bertambah. Makin semangat aku prepare makanan dorang nih. Pagi tadi seawal pukul 5.30 pagi aku bangun terus masak untuk dorang. Cuma pagi nih takder ayam..malas nak tunggu ayam lembut (dari freezer). masukkan sweet potato dengan carrot aje. hehe
Ikan bilis goreng dorang dah habis. Belum ada masa lagi nak buat. huhu

Untuk breakfast si kembar makn oat/nestum campur kismis

Untuk petang, bagi oat & pisang & kismis. Atau bagi makan biskut aje.

Next month try buat ikan pulak. Salmon fish mungkin. kena cari dulu resepi yang sesuai.

Semoga berat badan dorang bertambah, dan kembali sihat sepenuhnyaaa..aminnn..

sekarang pun dorang batuk2 lagi. kesian kembar :(




bahan2 - tomato, epal ,bawang, lobak
dipotong dadu
budak2 menikmati biskut sambil tengok tv
breakfast oat & kismis (diblend halus)
bayam & carrot
ehh, ni bukan makanan kembar, ni breakfast si kakak Tia..hehe
Muka aariz kekenyangan :) siap buka baju sebab dah comot
gambar masakan ayam tadi..do greng sehingga empuk
kenyang kecik2 siap direbus, carrot & bayam di simpan di dalam cube utk di freeze kan,
stok utk 5 hari, terus bagi babysitter macam nih..hehe, sonang
muka sorang2 layan biskut. Kembar siap nangis2 lagi sebab biskut dah abis..kekeke

4 idea?!:

Bonda Adam said...

tahnks fira for the recipe..aku kenangkan2 aryan paling malan sbb aku jarang prepare food untuk dia..aku lebih utamakan menu abang2 dia..apa abg dia mkn..aku sumbat dlm mulut dia..hihihi teruk tol mak dia ni..

esok saturday, aku boelh cuba recipe ko tu. err ko bg forzen food dalam cube tu, then bb sitter panaskanlah? kalau kt nursery aku rasa mesti dioarg malas nak panaskan..kat nursery diaorg kasik aryan nestum in bottle bancuh dgn susu..hmm..

FiraHamzah said...

Sarah,

try la babe bg aryan..mungkin dia suka :)
haah, aku bg yang frozen kat bbsitter sekali dgn tupperware yang leh masuk dalam microwave. So dia leh terus masukkan semua dlm microwave aje.
macam ko kat nursery tu better ko letak food aryan dalam stainless steel food jar, tahan panas dalam 5-6 jam camtuh. So ko siap2 panaskan pagi tuh, then by tengahari makanan dia still panas. Aku pun this month ingat nak cari food jar utk kembar. So tak nyah dah bbbysitter panaskan lagi dah. Utk travel mane2 pun dah senang. kan? :D selamat mencuba darling :P

Bonda Adam said...

babe..thanks..i think i can easily get the baby jar from bb online store.. kena online shopping ni

syiela said...

best resepi ni boleh try gak kat Dable H ni...nanti Dable H besar sikit boleh try.. memandangkan Dable H baru 6 bulan, so far dorang baru di dedahkan dengan carrot dan sayur sayuran serta ayam...

tadi ada tanya nurse boleh ke letak pati ayam dalam makanan baby.. dorang cakap tak berapa elok sebab ada bahan perasa dan juga tak boleh letak garam..Nestum pun tak elok katanya..

Adeh ... setakat ni saya gigih masak tiap2 pagi sebelum hantar kat pengasuh... tak terpikir lak nak freezekan ...

 
Blog Template by Delicious Design Studio