Monday, January 10, 2011

Pernah tengok Cookies Hitam?

Korang pernah tengok cookies hitam legam tak? Macam nih?

Hahaha....!

Haa, nih la cookies pertama aku. Parah kan?? Kihkihkih..

Tapiiii, ini kira boleh diampunkanla sebab ini pertama kali tau aku buat cookies. Dan pertama kali gak aku pakai oven yang kawan aku kasik time kahwin. Dah setahun lebih dok peram aje dalam cabinet. Penah guna skali masa kawan2 Lokman buat berbuka puasa di rumah aku, utk panaskan makanan aje.

Aku memang suka btul choc chip cookies. Tu yang tetiab buang tebiat nak buat sendiri. Google recipe cookies nih tengok macam “ eh, sonang ajo buek cookies nih, leh try ni!” (nada dengan confident ek). Aku pun pergi la tesco beli bahan2 nak buat cookies nih.

Jumaat malam, lepas Tia dah tidur (dalam pukul 11 lebih), aku pun start la keluarkan bahan2 & oven. Yang lagi confident nyer tu, aku nak pakai manual mixer aje..aku takder yerr mixer bowl electric tu..dok la pinjam kakak aku pengacau ala2 rupa mikrofon tuh..sekali masa nak kacau gula & mentega, MasyaAllah.. sangat la tak terlarat. Naik lenguh2 tangan aku nih, sudahnyer aku pakai tangan aje la. Dok buat cincai2..ikut btul2 resepi yang ada. Siap aku amik 3 jenis resepi dari blogger, tapi tgk2 semuanyer sama. Just sukatan gula, tepung diaorg aje yang berlainan. So aku ikut mane yang komen paling best laa..hahaha..

Yang lagi lawak, coco powder aku letak extra skit, konon bila letak coco powder lebih, rasa la cokelat lebih..tapi salah teori aku nih sebenarnyer..haha, terlebih hitam ada la cookies aku jadinyer.

Haa, masalah nak bakar pun satu hal, ada resepi tulis 10 min, ada tulis 20 minit. Ada pulak kata 16 minit. Makcikk confuse nokkk! Tu yang first baked tuh jadi hitam legam, aku dok buat 16 minit. Amik tengah2..hahahaha. Dok takut2 jadi hangus, kejap2 aku buka oven..hehe ,cuak beb, first time nih..last2 sah hangus! Tak sanggup aku nak makan. Terus aku buang! Hahahaha..malu nak tunjuk kat Lokman cookies ku yang hitam legam!

2nd time baked, baru ok, aku letak 10 min aje. Sebabkan aku ada satu jer tray, jadi la lambat. Sampai pukul 1 pagi la aku dok tunggu cookies masak utk 1 bowl nih. Sampai la jadi 2 balang. 1 balang aku kasik kakak aku. Dah aku pinjam mixer dia.
Nampak cantekk kan??, tapi rasa nyer tak secantek rupa..keh keh keh

Komen mereka: apsal cookies ko keras????

Hahahaha, antu btul!

Keras sebab mixer ko tuh tak best! Sebab tangan aku lenguh, tak dapakk nak pukul mentega & telur sampai kembang btul..hahahaha..aku buat cookies express.. so makan aje la, jangan komen lebih2! :P

Tapi overall ok la, ada la rasa choc cookies. Idak la rasa tempeyek pulak kan? Cuma memang la keras..takde la aku kasih Tia makan, mau tercabut anak gigi dia tuh.

Lepas nih aku nak buat lagi. Aku tak give up ok. Aku nak kena upgrade kan lagi, baiki mane kekurangan aku. Dah survey2 harga mixer bowl kat Sen Heng & Giant. Dapat bonus leh beli..hehehe..pastu leh beli cokelat chip Hersey ker. Ni aku pakai choc chip brand Tesco aje, tak rasa btul choc nyerr..huhu. Then, leh tambah walnut/almond skit. Aku taruk nestum aje ari tuh. First time buat mesti kena save, takut tak jadi, aku rugi ooo.

Ok, nanti 2nd time aku buat, aku demo kat korang tau! ada perkembangan ke idak...hehehe..
"Ummi, nanti buat cookies lembut2, empuk2 skit ek, leh Tia makan..
ini cookies macam batu, takut Tia nak makan tau!" hhehe..

Resepi Choc Chip (copy paste)

Ingredients

  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 1 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons hot water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups semisweet chocolate chips
  • 1 cup chopped walnuts

Directions

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2.Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
3. Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.

Nota kaki/laki: Lokman cakap lepas nih leh buat bisness..Buat masa nak raya nanti.
hahaha, perli aku la tuh. Aku buat utk tekak & perut ku sendiri aje..takut org lain makan kena cirit birit..haruu..

2 idea?!:

KiMoira said...

raya nanti aku nak order cookies itam legam satu balang! :e

ummi Tia Zahraa said...

hahahaha..ok Mira, aku reserved satu utk ko..nak itam legam lebih coco powder or lebih lama dalam oven?? ada 2 jenis itam legam aku kasik ko pilih. special punyerr!!! hahaha :P

 
Blog Template by Delicious Design Studio