Friday, January 28, 2011

2nd Pregnancy. Am I ready??

Pemberitahuan - Tia bakal dapat Adik.

Pertanyaan - Adakah Tia bersedia? atauu adakah aku bersedia??

hahaha..

Dah takder dah istilah bersedia atau tidak. Benda dah ada dalam perut. Kena terima seadanya. Aku bersyukur. Alhamdulillah.. Allah swt kasik aku rezeki lagi.

Genap Tia 10 bulan 3 hari, aku dapat tau aku pregnant lagi.

Simptom2 awal - rasa sakit2 pinggang seminggu sebelum check. masa tu aku tengah kemas2 rumah, siap boleh panjat tingkap bilik nak pasang langsir. Then rasa mual2 2 hari berturut & lemah2 badan. Ini macam tanda2 pregantkan Tia dulu. ok, rasa cuak tak terkata. Esoknya Lunch time, aku singgah Guardian beli Pregnancy Kit. Tapi tak berani nak check lagi. Ada kawan aku cakap better check pagi2 subuh, masa tu hormon tengah bagussss..hehe, so ok la, esok pagi before g keje aku test kat rumah, ohhhh..laju aje 2 lines tu muncul! hehe~ SAH !! redha aje laaaa makk non nih..

Petang tuh jugak aku g Klinik untuk sah kan. Doctor terus kasik Folic Asid tanpa buat urine test kat aku, Based on kata2 aku aje. oh aku g klinik biasa aje, under panel. hehe..sebabkan ini kandungan kedua, so dia percaya aje la kata2 aku. Sesuka ati punyer doktor! Dapat MC 1 hari. Haaa, doktor tanyer last time aku period. Dia kira2 kandungan patut dah masuk 7 minggu. Whatt??? lambat jugak dapat detect. aku pun tak perasan period aku dah lama tak datang..kui kui kui..giler tak alert!

Seminggu aku rasa ok. Mual2 tapi takder la muntah. Siap leh keluar jalan2, shopping2 segala. Rasa happy sangat, cos masa mengandungkan Tia, start dari minggu ke 5 samapai 3 bulan aku rasa seksa sangat. Aku rasa boleh tido la dalam toilet sebab muntah tak henti2. Nasib baik tak masuk hospital, kes dehydrated. Tapi sampai bleeding la cos too harsh muntah2. Aku terteran lebih masa muntah. Doktor siap inject bontot kasik rahim kuat!

Tapi masuk minggu ke 8 nih, aku dah muntah2. segala ape aku makan aku tak dapat habiskan, sebab tekak tak lalu. Masuk hari nih aku dah MC 4 hari. Badan tak larattt...even aku MC lepak dok umah, Tia aku mintak Lokman hantar gak kat kakak aku, sebab seriuss tak terdaya layan kerenah dia. Aku menepek aje atas sofa, setiap 2-3 jam aku muntah. Lembikkk! :(

Korang doakan aku kuat yerr.. Next week baru nak g KJMC. Jumpa lagi la Dr Fatima tu..hehe..malu pulak nak jumpa doktor tu lagi. sure dia cakap.."Aikkk, anak first tak sampai setahun lagi, awak dah tambah anak??".."iyeee doktorrr, Rezeki jangan di tolak!"... :P hehehe...

Tia nak ada Adikk yerrr Ummi??
tapi..Adik tu ape Ummi?? haaa, sudahh!

3 idea?!:

Huda Hassan said...

Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Tahniah my fren!!

Lina said...

congrats fira... =) so happy for u..

KiMoira said...

yea boleh pinjam tia 4 ari :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio