Tuesday, October 16, 2012

Bila anak banyak cakap

Anak sulung aku dah 2 tahun 7 bulan.
Dah lama aku tak record progress development dia. Ye la, dah besar kan..banyak benda dah dia boleh buat..until now aku still rasa impress bila ada je benda baru dia leh buat atau cakap.
Tapi lagi lawak bila dah banyak benda dia tau, makin menjadi-jadi tunggang langgang bahasa dia. Contoh macam tangan dah jadi "mangan", boleh jadi "baleh" dll. Kekadang aku jadi confuse bila dia sebut sesuatu tuh. Kena 3 saat pikir benda apa dia nak sebenarnyer. kekeke. Lokman jangan cakapla, langsung tak paham! Aku lak jadi translator dia bila anak tuh dah berulang2 cakap bapak dia kerut dahi..haha..Yang pasti pada usia 2 tahun lebih dia dah leh cakap dgn lancar even pelat2. Sometimes dia suka menyampuk bila aku dengan lokman berborak. Dah macam mak nenek pulak. And paling lawak bila dia suka mengajuk cakap orang lain.
Aku suka borak2 dengan dia..bila aku tanyer balik "paham tak apa Ummi cakap nih?"
dia akan balas, "paham,paham.." sambil angguk2..tapi sudahnyer tak buat pun apa aku cakap..kelautttt...
Takpe, orang cakap proses pembelajaran la sekarang nih..kite sebagai parents cakap aje apa2 kat dia, even dia tak paham sekarang, tapi dia absorb skit2 wording kite, nanti in future you would be surprised bila tetiba dia sebut perkataan2 yang korang penah guna depan dia dulu. Or dia akan buat benda2 yang korang ajar dia dulu. Masa tuh baru korang sedar yang anak2 kite dah besar rupanyaaaa.. :)
Lagi2 sekarang kembar pun dah besar, dorang pun dalam proses pembelajaran. Dorang suka ikut Tia..apa Tia buat dorang akan ikut..dah macam kembar tiga dah..so aku try treat dorang sama rata. Ajar tiga2 benda yang sama berulang2. Contoh macam aku ajar baca ABC or 123..aku ajar tiga2..even kembar still tak paham tapi InsyaAllah dorang akan paham nanti.
Kalau nak anak petah bercakap, parents kena rajin berkomunikasi dengan anak. Layan anak macam kanak2 yang paham bahasa. Jangan la assume anak tu tak paham apa korang cakap. Sebab nanti anak tuh tak confident nk berkomunikasi dengan kita. Kan? Ada masa anak kite paham apa kite cakap cuma dia tak tau lagi camna nak bagi feedback.

Nota kaki: tapi ada masa memang pening gak bila anak terlampau petah, semua benda dia nak menanya..sampai kite pun tak terjawap..kekeke..haaa, camnooo tuh?

Oh ya, Tia sekarang dalam stage mengenal warna. So bila aku nak bagitau dia sesuatu benda aku akan sebut warna setiap objek tuh. Contoh, "ini RED Truck", or "baju tia kaler PINK", etc.
So bila dah belajar pasal warna ni, hari2 dia tanye aku kaler apa setiap benda..aiyooo aiyoo.. :P letih makkk nak jawab!

2 idea?!:

Wawa said...

cantik. adik2 die pun encem. pasni duk melayan adik die plak. hihi

FiraHamzah said...

Wawa,
thankiew babe! :)
pasni bergeng la dorang main sesama..

 
Blog Template by Delicious Design Studio