Tuesday, July 23, 2013

TRIVIA #2: Si kembar 2 tahun

Ni entry kedua pasal si kembar aku yang bakal masuk umur 2 tahun.

Semalam cite pasal saat kelahiran dorang..harini aku nak sambung skit lagi...hehehe..lepas dorang dilahirkan straight si Aariz di bawa ke Lokman..masa tuh abah & adik aku pun ada menunggu. Lokman bagi Abah aku tolong azan kan Aariz. Sebab Lokman nak standby nak azankan Hafiy. Tapi Hafiy kena direct bawak ke NICU, Lokman kena azan kan dia melalui inkubator aje..kekeke..satu pengalaman baru untuk Lokman gak tuh..Alhamdulillah..

Si kembar kena gak demam kuning, tapi tak teruk...dalam 2 minggu lebih gak. Nasib baik tak teruk..aku direct breastfeeding dorang setiap sejam..pastu selang gak dgn formula, sebab nak kasik kuning dorang baik cepat..huhu..plus awal2 susu badan tak banyak, dengan kena bergilir2 susu kan dorang setiap sejam, seriyesssssss penatttt!! lenguh segalanya, sakit pinggang, sakit tangan, sakit luka jahitan lagi..memang aku menangis gak la sakit pinggang yang teramat2..rasa macam nak cabut kejap tulang belakang nih..huhuu..mak bidan datang lepas 3 hari, dia urut 3 hari tapi still aku rasa tak puas..dia urut tak ngam..pastu kejap aje..tak sampai 2 jam pun..dah bayar pun idakla mahal mana..nasib baik gak la makcik tu nak datang sebab aku call last minute..huhuhu..kereta dia rosak pun dia sanggup naik teksi datang, cuma balik aje kena orang hantar dia balik. Aku kena bengkak susu gak, nasib tak teruk sampai demam2..

Jaga dorang dalam pantang senang la jugak..penat tang nak menyusu aje..lain masa dorang tido aje..tak banyak ragam. nasib takder sampai kembung ke, cirit birit ke, demam ke..berpantang berjalan lancar. Tali pusat dorang tanggal pun dalam masa seminggu. aku tak ingat bila, ada aku tulis kat entry sebelum nih, masa aku dalam pantang dulu2.

Dah kata pun kembar, muka memang nampak seiras. masa mula2 dulu aku dengan Lokman pun susah nak cam mana Aariz, mana Hafiy. Sampai bila time bagi susu pun aku boleh terconfuse yang mana satu dah susu, yang mana dah settle menyusu..hahahah..sangat lawak, sampai bila orang tanya mana abg/adik aku jadi tensen..hahaha..bila salah jawap sure orang cakap "mak sendiri pun tak boleh cam anak" cisssss....
so kiteorang decide pakaikan si adik tanda kat tangan. Yang utk sport tu, gelang kapas kat pergelangan tangan tu kiteorang sarung kat Hafiy. hahaha..actually nak bezakan dorang senang je, Allah Maha Memahami kan..Dia letakkan tanda lahir kat peha kiri si Aariz. Tapi agak jenuh la jugak asyik nak belek peha budak tuh..dia pun rimas gak asyik nak selak2 seluarnya..haha..cara terbaik pakaikan sumthin kat tangan Hafiy. Then aku dah remind ahli keluarga, yang pakai gelang tuh si Hafiy/Adik. So jangan tanya2 dah..penat aku nak jawap..kkakakaka..

Sampai tahap aku dah boleh cam mana Aariz-Hafiy barula Hafiy tak payah pakai gelang dah. sampai naik kepam gak la gelang tu..haha..siyan Hafiy..

Now, aku dah berjaya kenalpasti dorang dua. Rupanya dorang nih kembar bukan seiras..bagi aku la..haha, org lan tengok kata sama..kekeke..even family sendiri pun ada yang tak cam dorang lain. Soalan mana abang mana adik tuh dah biasa dah aku nak menjawapnya..actually si abang lagi kurus dari si adik. Perangai pun dua2 berbeza yang amat cuma part yang sama dorang suka tengok cite upin ipin..ekekekeke.

ni masa dorang 2 bulan gitu. tengok ada gelang coklat Hafiy pakai..kekeke

jenuh patah pinggang angkut dorang camni bila keluar rumah

tidur pun tak sama time


hahaha..ini la rambut sebenar dorang. curly gitu..tebal lak tuh..bila panjang macam sarang tebuan aje..
hahaha..masa nih pun tengah ketagih puting tiruan ;p

dorang lambat berjalan
setahun 7 bulan rasanya dorang start berjalan

if g tesco ke mesti amik 2 trolley.
tapi sekarang dah takmo duduk dalam trolley, keje nak berdukung lak..
huhuhu

2 idea?!:

ciksuen said...

alahai..cutenye! geram3...

FiraHamzah said...

Hi Ciksuen,

hehehe, terima kasihhhh :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio