Wednesday, July 24, 2013

TRIVIA #3 - Si Kembar 2 Tahun!

Sila jangan boring aku cite pasal si kembar aje masuk hari ketiga...hahaha..

Esok aku cuti, nak register untuk bersalin di PPUM then nak pergi shopping Raya untuk anak2. Saja ambil cuti esok sebab hari Jumaat cuti umum..so dapat la rest dari pergi opis 4 hari straight! yahuuu...semoga esok berjalan lancar. tengah menghasut Lokman pun cuti gak, so that ada teman untuk shopping..leh ajak g KL.. *verangan nak pergi H&M Lot 10..kekeke*

OK sambung cite si kembar...

Progress development si kembar agak lambat compare dengan Tia. Serba serbi lambat..hehe...agak jenuh gak nak melayan tapi aku buat rilex aje sebab aku paham perkembangan anak-anak nih berbeza..tak patut nak compare2 kan dorang nih..cuma kalau dah terlampau lewat sangat baru kena risau dan kena bawak ke pakar.

Si kembar lambat merangkak & berjalan. Umur dorang 8 bulan baru boleh merangkak..then umur setahun 8 bulan baru berjalan. Bab merangkak Hafiy yang dulu boleh merangkak, bab berjalan si Aariz dulu..kerrr terbalikk?? hahaha..sori makin dorang besar nih makin banyak benda aku dah lupa..yang pasti dorang memang saling berlumba..masing2 ada kelebihan & kekurangan tersendiri. Aku seboleh-bolehnya taknak bezakan dorang dua..takut nanti ada yang terasa kat mana2 bila kite sebagai ibu bapa nak cari kelebihan & kekurangan dorang pastu siap compare2 lagi..banyak aku baca pendapat pakar motivasi kanak2 pesan, jangan sekali2 buat pembandingan anak2..sebab setiap anak2 ada keistimewaan dorang..just trust them & support them! InsyaAllah..

Until now si kembar tak boleh bercakap lagi. Seriyesss, not even 1 word!! hahaha..bab ni aku sedikit risau gak..huhu..cara komunikasi dorang hanya gunakan bahasa isyarat aje..main tunjuk2 apa dorang nak2..pastu kalau ada benda yang menarik perhatian dorang, dengan bunyi "uh..uh!"..dengan muka2 dorang tuh..lawak giler! pastu kalau aku tanya balik benda yang dorang nak tuh contoh macam, 'Aariz nak susu ker" ..laju aje dia angguk. main angguk2 geleng2 aje laaa..aduhaiiii...nak sebut NAK pun tak boleh..If tak dapat apa dorang nak, dah pandai mengamuk2 sakan..if aku tak paham apa dorang nak, dorang akan nangis..ekekek..stress ooooo..tapi aku tak berapa risau sangat sebab dorang paham apa orang lain cakap. Segala arahan dorang leh ikut, contoh aku suruh buang pampers busuk dalam tong sampah atau bila aku tanya mana pipi, telinga, hidung..haaa, dorang leh buat & tunjuk. Kira paham bahasa melayu la jugakkk..cuma dorang tak ready nak bercakap. Harap2 eberapa bulan akan datang dorang boleh bercakap at least 2 perkataan. Oh, ariz aje dah boleh sebut "Boboi" ..stand for BoboiBoy! haha..ada lagi satu word, aku tak ingat pulakk..hahaha..kira positif gak la dia dah start nak bercakap. kena kasik train lagi lepas nih..

Saiz badan dorang pun halus ajee..sama macam Tia..last timbang rasa dalam 10kg. Tia & si kembar pakai pampers yang sama size L.

Bab makan, Aariz more kepada makan western. Hafiy tak kisah, cuma lately nih dia makan memilih pulak. Lokman cakap Tia & Aariz sama taste macam aku. Hafiy jer tekak macam dia, orang kata tekak melayu...kekeke..sekarang tengah kasik dorang minum meal shakes shaklee, naik la jugak selera dorang lately nih..apa aku suap dorang makan aje. Harap2 dorang membesar dengan sihat.

Yang best tentang kembar nih, dorang tak memilih dalam penggunaan botol dan pemilihan susu. Botol susu dorang bertukar2 brand, dari yang agak mahal ke yang paling murah aku pernah bagi, slumber aje korang minum susu..susu pun tak pilih brand apa pun..penah bagi brand campur2 dalam satu masa sebab ada orang sedekah kadang tuh..hehe, confirm habis dorang minum..janji susu. Sangat good boy!!

Apa lagi yang yek..cukup panjang dah nih..ok, dah nak masa balik dah nih..kejap lagi ada iftar dengan opismates kat KLGCC. Harap2 makanan kat sana best2..hehehe..selamat berbuka korang semua!!
c ya!




tu botol lain2...hentam sajala, janji dapat minum susu..haaha


 Imam mudah kecik..last year raya pakai jubah, this year pun abahnya nak belikan jubah gak.
tengah mencari jubah for kids..harap2 jumpa..
tak sempat nak tempah dah..beli siap aje karang ;p

1 idea?!:

MamaFarah said...

bagusnya x memilih botol..kembar saya botol mesti yang satu jer..bila bli baru baru nak ganti yg lain..pastu x nak botol org lain walaupun kembar dia punya..

 
Blog Template by Delicious Design Studio