Thursday, July 11, 2013

Mengandung & Berpuasa # Part 2

Hari ini masuk hari ke 2 kite berpuasa. Alhamdulillah, semalam aku selamat berpuasa sampai ke azan maghrib..yahuuu!! hehehe..+bangga dengan diri sendiri+ sebab berjaya jugak aku menahan lapar dahaga dengan baby dok asyik tendang2..marah la tuu aku tak bagi makan..hahaha..

Si Lokman dua tiga kali tanya aku puasa ker? elehhh, tak percaya la tuh aku berjaya berpuasa...mentang2 aku tak pernah berpuasa setiap kali mengandung..kekeke..Alhamdulillah, tahun nih aku nak cuba berpuasa penuh..tapi tak berani nak jamin, sebab nanti aku nak kena buat check up kat PPUM dah, confirm2 kena minum air gula nanti..dengan kena amik darah. huhu..

Cite pasal check up, aku tak pergi lagi check up monthly baby ke 6 bulan. Patut last Saturday aku check up dekat KJMC, tapi kena balik kampung Lokman, ada urusan keluarga yang wajib balik..sampai aku terlupa nak re-schedule appointment. Rerasa dah malas nak pergi sana, sebab rasa nak terus pergi PPUM. Tapi ini dah puasa nih, aduhaiii...kemalasan arr nak pergi sana gak..haha, kena amik half day tuh. Maybe next week rasanya..+ mentang2 la nak beranak banyak kali (2kali je pun baru), buat main2 je check up eh? + sesuka ati nak pergi hospital bila..kena sound sebijik dengan nurse2 PPUM tuh baru padan muka aku nanti..kekeke..sengih2 aje la aku nanti..

Cite balik pasal puasa & mengandung nih, macam mana aku boleh bertahan sampai petang?? tips nya..makan nasi macam biasa time sahur, pastu aku minum se-jag teh o ais panas, air masak segelas kecik aje..heheh..pastu multivitamin/obimin & fish oil memang kena makan. Tak la rasa letih sangat kat opis..rasa lapar tuh aku leh tahan lagi, haus aje laa, bibir dah kering2..huhu..tapi bila lepas berbuka pukul 9.30 malam aku dengan anak2 dah masuk tidur. Kepala tetiba jadi pening...tidur awal then pukul 4.30 pagi bangun siapkan makanan untuk sahur.

Sekarang dah pukul 11 pagi, so far so good. cuma tekak rasa kering pulak..harap2 dapat bertahan sampai petang..InsyaAllah..


Ini lauk pauk untuk first bersahur..

ini makan kat Burger King, si abah nya teringin makan burger sehari sebelum berpuasa. Pergi Paradigm Mall direct lepas ambik aku & anak lepas kerja

Feveret anak2 - fries cecah sos tomato :)

Dapat hadiah dari Hamba Allah kepada staff2 department aku
Quran Digital tuuuu!.Alhamdulillah...
moga2 mendapat rahmat orang yang mensedekahkan Al-Quran & kurma ni...aminnn..

2 idea?!:

Munirah Mohd Ali said...

waaaaaa... x penah tgk quran digital live. sure best kannn...... nak jugak adiahhh~~~ kekekeeke :p :p

k.fira, sy tgh rs nk berbuka ni. nepsu sungggguhhhhh.... hahahaha

FiraHamzah said...

Mak yong munie,
teruja gak bila dapat quran digital tuh..tapi belum guna sungguh2, just testing2 aje aritu..kekeke..akk lebih suka baca quran yang ada tafsir..hehe..

hehe, if rasa tak mampu, berbuka lerrr..takper..Allah Maha Mengetahui :) take care sis! luv u!!

 
Blog Template by Delicious Design Studio