Wednesday, July 31, 2013

Pregnancy Update @ 28 weeks

Semalam aku ada check up kat KJMC. Still proceed check up kat sana sebab nak tunggu first appointment kat PPUM lama lagi, hujung bulan 8 baru kena g sana. Nak tak nak kena gak la pergi KJMC dulu untuk check up ke 7 bulan..huhu..baby dah 28 minggu..semua ok, berat dah cecah 1.1kg..Alhamdulillah..then position baby sedang meniarap/tertonggeng gitu..doc kata is a good sign, boleh bersalin secara normal..InsyaAllah..selama aku bersalin 2x nih xpernah ku tahu..haha..info terbaru doc bagitau nak tau kite boleh bersalin normal or c-sec, bila dah 7 bulan ke atas baby dalam position meniarap or telentang. If telentang maybe kena c-sec. Wallahu'alam..Kepala baby aku pun kat bawah dah. Doc said boleh jer dia berpusing2, tapi at the end, bila tempoh matang, dia akan back to his position yang dia dah biasa post masa awal2 lagi..hope doc punyer prediction tu tepat..semoga dipermudahkan masa aku bersalin kelak.

Ting tong ting tong tinggal lagi 10-12 minggu je lagi..doc kata aku dah leh get ready by 38 weeks. Ikut minggu aku melahirkan Tia. Tetiba baru rasa berdebar..haha..selama nih aku buat rilex aje..barang2 baby pun tak beli apa lagi..baju2 lama kembar pun tak basuh lagi. Maybe lepas Raya la aku start enjin buat persediaan untuk kelahiran baby nih..heheh..InsyaAllah..

Berat aku naik 1kg aje..total 51kg..ingatkan kes puasa seminggu berat turun..hehe..nasib baik berat baby & aku naik. Minggu lps aku x puasa sebab lembik rasa badan lepas seminggu puasa..hehe..minggu ni pun xpuasa..mungkin esok lusa aku nk try puasa balik sampai habis Ramadhan. Td aku muntah pulak..terasa macam sindrom sickness third trimester datang menyerang..huhuhu..seksaaa ooo..perit tekak! 

Next check up kat PPUM. Kena ambik darah & minum air gula la nanti..aku update later2 ye. Byk entry tertunggak ni.huhu


2 idea?!:

Munirah Mohd Ali said...

Ada ek sindrom third trimester?? saya pon rs lain macam ni kakfira. aritu jalan jauh balik kedah, pagi2 sabtu tu dok sakit perut muntah2. rs mcm senak awal2 pregnen dulu je. huhu. pastu jadik sgtlaaaa malas! hahaha.. n jadik sikit2 emo sikit2 emo. kerja ofis sume xde mood nk sentuh. kui33333 :p :p

FiraHamzah said...

Muni,
Adaaaaa...lagi2 sebab baby dah membesar, so dia akan bergerak aktif dan menolak2 dada kite..tu yang rasa senak & menyebabkan gas naik..buat kite rasa loya & muntah..huhu..sindrom kemalasan pun ada gak,kekeke, sebab kite dah cepat semput, so malas nak bergerak byk..hahah..akk pun dah ada perangai malas2, rasa nak tido aje..huhu..

 
Blog Template by Delicious Design Studio