Monday, February 14, 2011

Penangan Mengandungkan Kembar

Minggu nih nak masuk 11 minggu.

Aku dah rasa sangat2 tak larat! huhu~~

1) Badan rasa sakit2 dan sengal-sengal. Sakit pinggang waktu malam.
2) Semput cepat. Buat ape pun cepat semput, lagi2 kalau dukung si kecik atau main gurau2 dengan dia. Aku yang mengah2, bukan si kecik..Ummi kurang stamina la Tia! :P
3) Kedua2 belah kaki dah rasa lenguh2..apsal ek? baru nak masuk 3 bulan, tapi bisa2 dia macam dah mengandung 7-8 bulan. Aku risau babies dah tarik energy aku aje. Sebab aku kurang makan & ubat kalsium & folic asid aku tak makan. Tetiba kali nih aku rasa menyampah nak makan ubat. Sebab hari tuh aku makan sebijik folic acid yang kecik coet tu aku leh muntah bagai nak rak. Naik fobia aku..huhu~ nak minum susu/ soya bean pun tak dapat lagi. Habis aku keluarkan semua..serikkkkk!!Takut si kembar kurang khasiat aje. Kesian diaorang.
4) Setiap 2-3 jam aku lapar giler, kalau tak makan pedih ulu hati mencucuk2! sakit sangat sampai rasa nak nangis. nak tak nak aku kena telan gak something. sekarang leh minum teh o panas aje. Sekali sekala aku leh minum milo panas, tapi sure keluar separuh. Then sekarang try susu strawberry Dutch Lady. So far so good. dah 2 malam aku bangun pukul 3 pagi sebab pedih perut, aku minum susu strwberry then tido. Alas perut.Jadilah..
5) Minyak wangi aku sekarang ada Mr. Tiger Balm! heheeh..peneman setia di kala angin masuk satu badan. Sangat membantu mengurangkan rasa loya & sakit2 badan. Sabtu lepas aku terlupa sorok balm tu bawah bantal, si kecik Tia dah bangun dia main2 benda tu.Abis dia korek2 isi balm nih sampai satu bilik bau, selimut & bantal dia pun kena. Agaknyer tangan dah panas, terus terbaring tepi aku..keh keh keh..nasib baik tak melalak. Dah tinggal skit dah tiger balm aku nih. haihh!
6) Tidur malam dah tak lena, setiap sejam aku bangun. Kena buang air kecil. Tak dapat nak tahan, sebab pundi kencing dah kena himpit dengan si kecik 2 orang dalam nih haaa. Kalau dulu, Tia 6 bulan (dlm rahim) baru takleh tahan kencing, ini baru 2 bulan dah takleh tahan. Kalau gaya cmni, masuk 6-7 bulan kang mau aku kena pakai Pet-pet Tia..hahaha..sebab tak larat nak ulang alik toilet dah...huhu~mintak jauh laaaa..
7) Berat badan turun ke 43kg. Sama macam aku mengandungkan Tia masa bulan ke 2 sampai la ke 3. Sampai ilang la rasa mual2 nih. Hope abis cepat la morning sickness aku nih. Doktor cakap mengandungkan kembar nih selalu nya alahan akan lama skit. Mungkin sampai 15-18 minggu. Wuarrhghhhh..aku tak mauuuuu..cukup la sampai 12 minggu aje. Jangan la melarat..kesian si kembar tak cukup makan. Kesian kat aku jugakk, nak makannn lamb chop!!! huhuhu~
8) Aku takleh berdiri dan berjalan lama2. Akibatnyer nanti aku rasa nak pitam. Macam Sabtu lepas, kiteorang g Giant. Lunch kat sana, then nak masuk giant beli barang dapur skit. Separuh jalan aje aku cakap kat Lokman nak duduk sebab rasa tak larat. Lokman suruh aku keluar dari hypermarket, duduk kat luar. Aku tengok kat luar tu takder kerusi langsung! mane aku nak duduk??? terus terpikir nak g toilet. Jauh btul toilet tuh, nasib baik aku sempat sampai toilet, kepala memang dah berpinar, nak tumbang. Aku duduk kat toilet dalam 10 minit. Nasib baik toilet bersih. hehe..lepas2 tu aku dah takut nak keluar dah. Takut pitam! Jadinyer hari ahad aku duduk rumah aje la melayan si kecik.
9) Minggu lepas sampai la ke hari ni, MIL datang rumah, tolong basuh & lipat kain. hehe..dia kesian kat kiteorang. Rumah macam tongkang pecah! Lokman lerr tuu mintak bantuan kecemasan mak dia. Sebab dia tak suka kot handle baju2 nih. Bab2 kemas rumah dia rajin la. Lega aku ada orang tolong. Aku memang tak terdaya sangat.
10) Mood nak beronline pun kurenggg..apa ntah lagi nak jawap telepon. simptom yang sama masa mengandungkan Tia. Aku tak larat nak bergossip. Kawan2 yang rapat kalau tau aku tak angkat hp tu, sedia maklum la tu..aku memang takder mood..hehe..bila ada mood aku akan message diaorang balik. penyakit ape ntah aku nih?? hehehe..

Harap2 la aku diberikan kekuatan sepanjang mengandungkan si kembar nih. Setiap masa aku mintak pertolongan Allah swt supaya beri aku kesabaran yang tinggi..aminn..

1 idea?!:

[-suziey-] said...

oooo peknen kah..kembar lagi..best!

 
Blog Template by Delicious Design Studio