Wednesday, January 25, 2012

Kembar 1 : Eczema

Doctor sahkan yang merah2 kat area muka Aariz tuh adalah kategori eczema. Bila dia tanyer dalam famili sape ada eczema, aku terus tunjuk kat Lokman..hehehe..sah la memang dari darah abah dia la tu.
ok fine. aku redha aje la, as long ada ubat utk dia..aku terima. So lepas nih aku tau nak buat ape bila eczema menyerang kulit Aariz.
So far, Hafiy takder lagi simptom2 eczema..cantek bersih kulit dia..cuma ada kesan2 gigitan nyamuk dan kesan cakar dari kuku dia sendiri..huhu..

First check up dengan Dr Syed, masa aku bawak kembar g KJMC kes telinga bernanah tuh, aku ada selitkan pasal kulit Aariz tuh, tapi doctor tak mau lagi kasik ubat apa2..dia suruh aku sapu krim biasa aje. Tapi kat rumah aku takde krim, cuma aku ada la sapu krim nappy rash tuh..hehe..kurang la jugak, tapi still tak baik2. Sapu bedak sejuk & camomile lotion pun still tak ok. makin besar adalah merah2 tuh..naik risau aku. tapi herannya, si Aariz takder pulak meragam ke, or garu2 ker..steady aje mamat kecik nih.

Kali kedua jumpa Doc, baru la dia nak kasik krim eczema. sampai dua ubat nyer..antibiotik tak payah dulu katanya. Dia check lagi skali telinga kembar, dia cakap dah ok. Tapi dua hari lepas aku check, telinga dorang tuh bernanah balik. Adehhhh, apsal ek? Cousin aku ada bgtau, kemungkinan boleh jadi sebab dari puting plastik tuh. Dia baca kat babycenter. Aku pun tak berapa sure. Ubat titik doc kasik dulupun dah habis. Hari Jumaat nih kena repeat g KJMC la gamaknyerr.. sah la macam rumah kedua dah hospital tuh dengan aku. mentang2 la aku berjiran dengan hospital, suka bebenorr budak2 nih g sana..adeh!

Berbalik cite eczema si Aariz, ada 2 krim. satu tu sapu setiap kali lepas mandi. Satu lagi waktu malam shj. Limit max 3 hari. Lepas 3 hari je, terus hilang merah2 kat muka Aariz. Alhamdulillah. Dah ensem dah anak Ummi balik. hehe..

Since aku dah tau Aariz ada eczema nih, next month bila dia dah start makan, aku kena pantau pemakanan dia. Nak kena tau gak makanan2 yang dia alergik, Sure ada punyer laa. macam seafood & ayam memang kena tengok. Itupun mungkin lepas 8-12 bulan kot baru leh makan. Awal2 nanti aku cuma prepare bubur nasi, puree sayur2 dan ubi kentang aje rasanya. Macam aku buat untuk Tia dulu. :D

Apapun, well done Aariz..eczema awak dah ok. Nanti bila merah2 tuh naik balik, Ummi dah ada ubat untuk awak, so dont worry k. Luv u baby!
Nanti kite g check balik telinga awak tuh yerrr..apa kess tak baik2 ntah..


2 idea?!:

Nor Suhaiza said...

xsmstinya mknanna je punca eczema ni boleh jd balik....
kna tgok enviroment gak...habuk ke...
or bulu bnatang peliharaan...
n ag 1 baby da eczema ni sntiasa sapu losyen supaya kulit die xkering...
n ag 1 jgn guna sabun mandi yg biasa2 tu...
selalunya doktor akn prescribe 1 body wash tok baby...

FiraHamzah said...

Sue: tu la, habuk2 kat rumah tu memang melampau byknyer..hari2 berhabuk. nak2 skarg kembar dh pandai meniarap..habis dia gesek2 muka kat tilam/carpet semua..agakla jadi ruam2 tu..
thx for tips babe :) InsyaAllah..nanti nak beli brg2 utk si budak eczema nih la.. :P

 
Blog Template by Delicious Design Studio