Saturday, January 14, 2012

Si kembar yang sakit

Malam semalam aku & lokman sama2 bawak Aariz& Hafiy ke KJMC. Setelah seminggu aku monitor sakit budak2 ni selepas pergi ke klinik biasa, xde perubahan pada mereka. Buat aku risau giler!
Aariz & hafiy both sakit telinga. Ada bendalir seperti nanah memenuhi ruang lubang telinga. Baunye busuk sgt. Setiap kali memang kena cuci. Nasib baik kembar x meragam sepanjang sakit.cuma kadang2 dorang rasa x selesa bila nanah keluar dgn banyaknyer.
Dorang bukan sakit telinga aje, tapi both ada selsema sikit (kes berjangkit dgn Tia, 3-4 hari lepas Tia selsema teruk, pastu keje dia kan nak mencium adik2 dia), even aku x kasik tapi manela budak tu paham. Kang merajuk kecik ati si kakak tu bila aku marah dia, kes hanya nak sayang  @ cium adik sendiri?? Confuse pulak dia..hehe.
Si Aariz ada penambahan sakit..kulit area muka dia menjadi kemerahan..macam alergik kt something aje.. Makin hari makin tebal & banyak. Sekitar bawah mata paling teruk. (tapi kesan merah2 tula dpt Ummi bezakan antara Aariz & Hafiy, kekeke..kulit Hafiy cantek bersih aje..)
Pukul 8 mlm pegi hospital, pukul 9.15 baru dpt jumpa doc. Ramai pulak budak2 yg sakit..kebanyakkan parents pun free time lepas keje kan..tu yg jadi lambat. Si kembar sampai meragamla nak tidur. Time dorang tidur malam adalah pukul 9. Aiseyyy...
Dr Syed check Hafiy dulu..dia kata telinga hafiy teruk jugak. Both sides ada nanah..dia bising gakla sebab apa dah seminggu baru bawak jumpa dia..huu..aku ckpla sbb aku dh g klinik biasa, ingat ok. But since xde perubahan, tu yg decide g pakar. Okehhh, my bad... Patut direct je g jumpa pakar..sakit baby2 ni xboleh hold2..sgt bahaya!
Doc terpaksa bagi antibiotik. Sebab takut melarat lg teruk. Doc ckp bernanah telinga tu sebab air masuk, lepas mandi x kering elok telinga, air berkumpul dlm telinga, tu yg jd mcmtu. Ok lpsni aku kena kurangkan air dlm baby bath tup dorang tu..mandi skit2 aje tau!
Si Aariz pulak kes sakit kulit tu, doc ckp dia alergik panas plus dlm famili, abah dorang ni ada eczema gk..kira adala yg mewarisi..adehhh! Budak2 ni kira cepat berpeluh kalau panas. Tu yg naik ruam2 tu..doc suggest dia tidur dgn air-con.oooohhhhh, a BIG NOOOO! Aku xnak ajar budak2 tidur dalam air-con. Lagi pulak since kiteorg berlima tidur satu bilik, ada yg x tahan sejuk. Contoh macam Ummi dorang ni (hehe) dan Tia. Tia pulak doc tu sendiri ckp jgn tidur dlm aircon sebab Tia punye lung is very sensitive. Cepat dpt flu if sejuk2 (dulu penah buat entry pasal si kakak sakit).
Hahaha.. Pening pulak aku dgn masalah budak2 ni..
Nak adil semua tidur dgn kipas aje..kipas syiling yg berkualiti tinggi kiteorg beli, pasang had kelajuan ke 3 dah sejuk..haha. Jimat elektrik jugak.
Ok berbalik pada check up kembar, so far both still ok. Doc kasik ubat2 utk seminggu, termasuk ubat drop for flu & ubat mkn for allergies. Kasik ubat ikut arahan, monitor selama seminggu then bawak jumpa dia lps 1week.
Ok, terima kasih dokterrr!! Bil saya x nak tau..sila claim dgn company..hihihi (sure terbunuh gak tuh bilnyerr..)
Balik dari hosp dh pukul 10 mlm. Tapau makanan, balik kasik susu & ubat kt budak2 then layan movie Songlap. Layannn...
Si kakak Tia, nenek dia dah kidnap bawak g rumah adik ipar. Dia suka btul main dgn cousin yg sebaya dia tu..

Malam nk tidur aku dilanda kerinduan yg amat pada Tia. Pagi seblm g keje je aku jumpa dia..huhuhu..ummi rindu Tiaaaa...;( tidur peluk bantal busuk Tia aje..huhu
Tapi bila aku call dia, hampeh... dia ckp xnk ckp dgn aku. Sabar ajela...
Ok done.. sekarang dah pukul 7.30 pagi Sabtu, dari pukul 6 pg aku taip blog ni pakai ifon. Lenguh dh tangan. Nak siap2 pagi ni ada breakfast meeting with my bffs. Yeayyyy!! Cant wait to see them!! Mommie mau gossipppp!!! :D
Bubyeee all! Happy weekend..
Aariz...sementara menunggu giliran dia main bubble..haha..hobi terbaru dia..
Hafiy pulak jadi mat cool malam tuh
ubat- ubatan si kembar
Ubat titik teling, ubat nasal drop untuk selsema, ubat makan utk allergies & antibiotik
Abah with Aariz
kesangapan menunggu giliran
hospital dah jadi macam nursery..bising btul budak2 main..hehe

4 idea?!:

Bonda Adam said...

aduhai ciannye telinga twins sakit. pasal tido dlm aircond tu..aku setuju sgt pendapat ko..jgn ajar anak tido a/cond sbb nanti kalo ko gi umah sedara mara yg takde aircond, ngamuk..anak aku yg bongsu tu (err bongsuke..hehehe) ngamuk kalo dok kat ruang tamu umah sbb takde aircond..aku kurung dia dlm bilik je la..huhuhuh bil letrik aku mencanak2 le naiknye..nyesal.

amal said...

comel la anak2 akak. siyes! hihi.. saya pun setuju, jgn ajar sangat budak tido dalam aircond. nanti kalo pegi mana2 yg xde aircond susahla huhu.. ada experience dgn anak buah ehehe

semoga twins cepat2 sembuh!

Nia said...

alala, siannya sakit telinga. kdg2 kalau telinga termasuk air pun, simptom mcm tu jgk. takpe, dugaan nak besarkan anak ni, mommie sabar ya.

harap2 twins cepat sihat ya.

FiraHamzah said...

Sarah: hehe, yg aku concern pun pasal bil lektrikk..haha, takut melambung2..even skrg pun dah tinggi. if pasang aircon lagi la cmne. tapi ada betul gk kata ko tuh, nanti ssh nak g tidur umah sedara mara & blk kg ker kan..huhu
amal: hi amal! thanks babe :) sekarang twins dah sihat.telinga pun dah ok. Alhamdulillah..
Nia: thanks babe :D tu la, first time dpt tgk sakit mcm nih kat anak kan..cuak gak..pastu doc siap suggest amik vaksin coccal tu..aiseyyyy!! tepuk dahi ooo

 
Blog Template by Delicious Design Studio