Wednesday, January 4, 2012

Rambut Gugur selepas Bersalin

Bersepah-sepah rambut aku sekarang nih kat rumah. Penat dah aku kena vacuum dan Lokman tolong sapu. hehe..
Perkara biasa selepas bersalin...kebiasaannyer 2-3 bulan selepas bersalin, mula la rambut tu akan gugur, makin hari makin banyak. Lagi2 kalau mandi basahkan rambut..haaaa, segenggam ko!! seriyess menakutkan..
Masa time aku mengandungkan Tia, sebelum bersalin aku dah siap2 potong rambut pendek. pendek sgt! sebab aku dah biasa dgn rambut pendek. Rasa senang btul jaga rambut pendek lepas bersalin tuh. Tapi, orang2 tua kan tak kasik potong rambut masa mengandung, takut nanti masa berpantang mudah sakit pening2..kes rambut tak dpt nak ikat kuat2, kasik angin kepala keluar..kan?..tapi aku lagi rasa pening biler rambut kena ikat kuat2..sakit ooo kulit kepala. Tu yg aku decide nak berambut pendek semasa dalam pantang.
Masa sarat mengandungkan kembar, aku jadi malas nak pikir pasal rambut. Rambut dah panjang balik. dah melepasi paras bahu dah. Sudahnyer, sekarang nih aku mengalami masalah keguguran yang agak teruk. dah jadi nipis sgtt..risau gak kalau leh botak, walaupun orang cakap normal la rambut gugur lepas bersalin, nanti lepas beberapa bulan jadi ok balik, tapi aku tetap risau. Aku nak g salun nak potong pendek..tapi takut nanti orang salun tuh basuh rambut aku sambil urut2, haaa makin tercabutla semua rambut2 aku.. terkejut sakan org salun tuh nanti..tak mau aku! Lagi cari nahas. So sementara menunggu penyakit gugur nih stabil,  aku kena cari jalan untuk menjaga rambut nih elok2.
Aku baca kat SINI pasal keguguran rambut.
Rambut akan kurang gugur selepas 6 bulan ke setahun. haaaa, giler ko?! by time, aku dah botak kotttt!
sekarang nih harus la aku amik langkah preventive from being Mrs Botak. hehe
dari info yang aku baca, untuk mendapatkan rambut yang sihat : 

1) kena jaga pemakanan. Kena ambil vitamin B complex, vitamin A, C & E, Zinc etc.

2) menggunakan shampoo & conditioner yang mengandungi biotin & silica. haaa, jenuh la nanti aku nak g Giant nak kena belek satu2 shampoo punyer ingredient kan? hahah..oklaa, rambut punye pasal..buat aje lah!

3) Makan buah2 dan sayuran dengan banyaknyerr!

4) Menggunakan krim yang bersesuai dgn rambut..untuk menggelakkan rambut cepat reput & beruban. Haaa yang ini aku pakai minyak zaitun & baby oil aje..boleh ker?? Penah dulu aku g salun, cina tuh bagitau kalau pakai baby oil or olive oil, pakai dekat hujung2 rambut aje..jangan sampai pakai kat kulit kepala..sebab nanti senang dpt kelumumur. If nak jugak pakai satu kepala..kes rambut mengembang macam tarzan, boleh la jugak, tapi make sure masa nak shampoo tuh kena shampoo 2 kali. Sekali bagi menghilangkan kesan2 minyak. sekali lagi bagi membersihkan rambut dan mengwangikan rambut anda. haaa, ada paham?? hehe

5) kena minum air suam yang banyak sehari.

tu aje, tips aku dapat dari menggoogle & dari blogger2

langkah aku nak amik skrg nih, aku lebih percaya pada pemakanan. aku kena cari vitamin yang sesuai la utk ibu2 lepas bersalin nih. kena stabilkan balik hormon2 nih..Aku ada refer kat agent Shaklee..macam berminat nak try produk dia..harga pun boleh tahan arr..tapi utk kecantikkan dalaman punye pasal, kena la ikhtiar..untuk diri sendiri jugak. kan?

Korang ada idea tak cmne nak mengatasi masalah keguguran rambut nih? Boleh share?


aku nak potong rambut pendek cmni..best giler! senang nak pakai tudung..hehe

ni pun comel gak kan?  :P sesuai untuk muka bulat macam aku nih..

4 idea?!:

syiela said...

syiela baru je potong pendek.. ala model kat atas tu.. bukan rambut gugur tapi bila basah tak sempat nak keringkan.. nak2 time dable H buat 'peel'

nurulizzahz said...

mmg gerun.. rasa boleh naik sawan setiap kali tengok rambut kt tangan.. yg kne sapu lagi la.. huwaaa..

now dh 6 bulan kurang dh..

rmbut akk gugur cmner? 2x ganda dr baby 1 ke?

xde tips.. but i think baby oil or olive oil x bkesan.. :P

Bonda Adam said...

Waaa kena tunggu 6 to 12 months br ilang ke? Rambut aku almost botak ni babe.. Dahla panjang leoas bahu

FiraHamzah said...

syiela: best la dah potong rambut tuh..selesa kan? hehe
izzah: kali nih rambut gugur lagi teruk kot dari first baby..sebab dulu rambut pendek, tak rasa leceh sgt, skrg rambut pjg seriyess rasa rimas. Izzah, olive oil tu bukan nak repair rambut rosak, tapi bertujuan tak kasik rambut mengembang macam tarzan..hihi
sarah: aku pun dah rasa macam nak botak laa..mau kat rumah kena pakai tudung gak kot..haha

 
Blog Template by Delicious Design Studio