Monday, May 27, 2013

Percutian pertama tahun 2013 @ Port Dickson

Lepas aje aku habis stage pertama pregnancy, baru boleh arrange percutian bersama famili. Itupun pilih lokasi paling dekat, tak sanggup nak pergi jauh2. Memula plan nak pergi JB..tapi terasa jauh pulak..mungkin tunggu la kembar besar lagi skit..hehe..nak travel dengan anak2 kecil nih bukan kerja mudah (bagi aku la)..anak dua orang ok la, ini 3 orang lorrr..

Ini pun perjalanan sejam lebih aje pun aku dah serabut dengan dorang..tak reti duduk diam..si kakak Tia dengan mulut membebel aje, si kembar lak bergilir2 ke depan ke belakang. Kiteorang pinjam kereta ezora abah. Tu yang sakan anak2 aku memanjat2..omaknya punye kereta kecik aje..kekeke.

Plan satu malam stay kg lokman kat Linggi, then esoknya baru ke PD. Check in kat Avillion Admiral Cove Hotel. Actually nih last minute plan, aku bajet nak pergi hujung bulan, but then Lokman cakap cuti Wesak takder plan apa2 pun so why not pergi hari minggu tu. Dah la cuti sekolah dah start, so memang banyakkan hotel dah penuh. check Agoda memang tak dapat arr..lokman lak g called hotel2 kat PD terus, memang xde kosong gak. Nasib la rezeki anak2, aku check kat Holidaycity.com ada kosong. booked online terus. Mahal skit arr, tapi fikir2 sekali sekala nak bawak dorang pergi bercuti, tutup mata aje la bayar nyerr..huhu..

Berbaloi arr stay hotel tuh, sgt rekomen those yang nak bermalam di PD. sangat2 puas hati! Dapat view yang cantek, plus katil super king..muat 5 beranak terus, service ok, bilik bersih...cumaaaaa...time breakfast kena tunggu giliran, super penuh eventhough dorang dah extend dining area..makanan pun simple arr bagi aku..hehe..maklumla tekak mak buyung nih memang mengada..hekhek..MIL aku kata sedap, sampai 5 jenis makanan dia balun..kekek :) Tia pun kenyang makan mee goreng.

Tujuan kiteorang pilih PD pun sebab Tia asyik cakap nak main pasir. Lagipun memang dah lama tak pergi laut. since kembar pun dah besar, leh arr join main pasir. Kiteorang pilih lepak kat Tg Biru..adik ipar & family pun sampai sana kebetulan ada kenduri kahwin kat Seremban. Seronok la Tia cousin rapat dia ada skali. Sesampai laut, bantai lak dia takmo tukar baju swimming. Dia ingat kena mandi laut skali. Untuk pengetahuan si Tia & kembar penakut air. huhu..langsung takmo jejak kaki kat laut. Bila bagitau dia tak payah mandi laut pun takper, main pasir jee..baru la dia nak tukar baju..hahaha..parah budak tuh. Paling lawak si Hafiy...sampai kat tepi laut, menangis melalak ajak masuk kereta..tangan tunjuk2 kat jalan raya..takut tengok laut. terkejut aku dengan Lokman. Actually first time si kembar tengok laut. haha, betul budak bandar dorang nih!keke..jenuh aku pujuk2 baru nak duduk atas tikar. pasir takmo main, air takmo sentuh..lagi super parah! Paling cool si aariz..tapi tu pun takmo mandi laut. dok la tepi tia main pasir aje..haha..
Kat hotel pulak ajak mandi pool pun takmo.aduhaaiii, jauh mak pak korang bawak bercuti apa pun takmo..so lepas nih if nak g bercuti tak payah la nak pilih lokasi ada air..hahah..buang borehhh!

Penat lepak tepi laut petang tuh, malam dah malas nak keluar. Lokman aje keluar g pasar malam tapau nasi lemak & jagung bakar. Dah kenyang, kiteorang semua pengsan pukul 10 malam.

Esoknya check out pukul 11 pagi, then terus balik KL. Bajet nak singgah Nilai, tapi askar2 aku dah pengsan sebaik aje masuk keta. Tak jadi la singgah memana, lagipun panas terik kat luar. Hafiy pengsan dari PD sampai la ke KJ..super penat budak bulat tuh..haha..tamatla percutian pendek kiteorang. Next percutian tak tau bila..lepas Raya mungkin...InsyaAllah..

moh layan gambar bebudak :)

gmbar sate pun adoo? hehe, ni kiteorang singgah sate kajang seblm sampai Linggi. Tekak mak buyung nk mkn sate pulokk..hehe

bilik yang besarrrrrr..

kanak-kanak yang hepi duduk hotel.. :)

main pasir...dah pukul 5.30 tapi still panas terik

kapal2 lepak belakang hotel. tak dapat naik kapal kecik, dapat ambik gambar dekat2 pun jadila..hehe


view hotel Avillion Admiral Cove dari bawah

kanak2 tengok ikan pun  eksaited..kekeke

view dari hotel waktu pagi.tenang nyerrr tgk lauttttt!! :D

budak takut air laut dan swimming pool..kkekeke

santai dekat lobby hotel menunggu nak check out. kat lobby letak katil ek..sempoiii!

happy faces + color block

Ini la satu2 nye "pool" yang dorang tak takut..hahaha..tia cakap ini kolam..siap request nak mandi "kolam" setiap kali nak mandi..hahah..nampak siap ada pelampung tu..
budak bulat hafiy paling xleh blah..siap takmo keluar toilet tu..kekeke

2 idea?!:

Amanda Suria said...

Amboi..seronoknya..kalau tau si twin ni turun PD..boleh jumpa ngan si twin Adeliya Aressa..

FiraHamzah said...

HI Amanda,
hehe...tak bertemu jodoh lak twin kite ek? :D
Bercuti nih budak2 yang seronok, kite nih penat teramat la jugak..hehe..

 
Blog Template by Delicious Design Studio