Tuesday, July 13, 2010

Additional Vaccines for Baby

Perlu ker ambil addidtional vaccines for our baby?

Sekarang nih ramai ibu-ibu ambil additional vaccine for their babies..macam Pneumococcal & Rotavirus Vaccines.

Aku masih berkira-kira nak ambil untuk Tia..aku dah start baca2 pasal vaksin nih thru Wikipedia, Susuibu dll sources. Ramai suggest ambik, sebab memang elok untuk kesihatan baby.

Aku ingatkan sekali amik aje, rupa-rupanyer vaksin-vaksin nih ada banyak dos. Macam Pneumococcal aje kalu amik time bayi nih kena 4 dose!Rotavirus 2 dose!Makkkk aihhhh...setiap bulam sekali cucuk ekk..kesian Tia nanti. Kawan opis aku ada amik untuk anak dia, sampai demam2 la anak dia, doktor cakap vaksin nih kuat skit. Itu yang buat aku seriauuu nak ambik untuk Tia, takut dia demam..belum masuk yang standard injection yang wajib amik tuh..huhuhu..

Cost untuk vaccines nih pun leh tahannnnn!!kena amik kat private clinic/hospital aje..range dalam RM150 ke RM300 (tengok tempat, cth Selangor Specialist - Rotavirus RM147, Coccal RM160 excluding consultation)..opismate aku try claim kat HR, tapi tak tau lagi lepas ke idak..kalu leh claim, best gak!heheeh..leceh nyer kena mintak GL laaa..

Aku ada tanyer SIL (nurse PPUM), dia cakap taknyah amik..yang standard injection pun dah cukup..hurmm, nasihat dari nurse tuuu...my SIL tak amik pun untuk anak-anak dia..giler sempoi la kakak aku tu.

Tapi vaksin coccal nih leh amik masa umur setahun gak, biler dah toddler amik 2 dose aje..so aku rasa leh jer nak tunggu Tia besar skit, baru amik..kannnn?Rotavirus kena amik before umur baby 6 bulan..hurmmm..pening aku pikir pasal vaksin2 nih!

Nantila aku buat survey dulu, and tambah knowledge lagi pasal vaksin-vaksin nih..huhuhu..

2 idea?!:

Anonymous said...

as for me xpayah pun xpe..budak akan build up sendiri antibody while she is growing. Tapi kalau ko nak amek pun xde salahnye. Kesian kat baby la..nnt demam nk kena jage satu hal..Awal pun xamek ..amek yg wajib jek..-anem

zahfiraneka hamzah said...

tu la pasal..aku tak sanggup kalu diaorg nih demam..cian, badan kecik lagi, tak kuat mane..asalkan kite jaga dia btul2 hope takla sakit datang..thx beb! :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio