Friday, August 12, 2011

36 weeks 4 days

haaaloo halo haaalooooooo...

:) aku masih di opis..cakkkk!! :P

takder gaya lagi nak beranak..hihihi, melepas la hajat kakak aku nak sama besday dengan anak buah dia hari nih. Buang masa aje aku alert2 malam tadi sampai tak lena tido balik..huhu, tapi seriyess semalam dan hari nih (sekarang) perut menenggang aje. Keras abis! tapi babies still ada movement yang normal.

harap-harap weekend nih kot..Hari ahad nih (14/8/2011), Tia Zahraa genap la setahun 6 bulan..so mane la tau si kembar nak sama date dgn kakak dia..lagipun kalu beranak Ahad, senang family nak dtg tengok. Jalan pun tak jammed, macam masa aku beranakkan Tia, jatuh pada hari Ahad. Pukul 8pg turun darah, tapi contraction tak kuat, so aku & lokman boleh lagi pegi breakfast kat restoran mamak berdekatan dgn hospital. Pukul 10pg masuk labor room, pukul 12.05 tengahari selamat bersalin. Pukul 2.30ptg masuk wad biasa. esoknya Isnin pukul 4ptg dah leh balik rumah. Alhamdulillah...Allah s.w.t dah permudahkan jalan aku melahirkan anak sulung.

Aku sangat2 berharap untuk kali ini dipermudahkan jugak..aminnn.tapi iyela, kite memohon, tapi segalanya Allah yang tentukan..setiap kelahiran tuh lain2 kan..tu yang sentiasa nerves aje ibu2 yang nak bersalin..tak kirala dah masuk anak kedua ke, ketiga ker..perasaan takut tetap ada. kan?? :)

Bagi aku kali nih berdouble nerves sebab aku nak keluarkan 2 nyawa. fuh fuhhh fuhhhh! kena tenaga yang banyakk! InsyaAllah..yakin bolehhh!!

Owh, update terbaru..aku dah beli set bersalin..tak dpt beli set bersalin yang aku idamkan, tapi takper la, as long ada set bersalin masa berpantang nanti pun dah ok, so tak la susah2 kakak aku nak uruskan aku nanti. Yang penting bagi aku minyak gamat, mandian herba, cucian bawah & minyak telon baby. Yang makan2 pil tuh seminggu lepas bersalin baru aku makan, sebab aku taknak effect pada baby (kuning). Nanti aku try dulu ek, if ok, baru aku buat entry khas pasal set bersalin nih ek..hehe..nak rekomen pada bakal ibu2 lain ke idakk. Sebab nih pun first time aku beli brand nih. Pakai redah aci aje beli..hehehe..sebab masih dalam bajettt..kihkihkih..
Pastu bengkung pun ada skali dalam set bersalin tuh, plus pakai bengkung yg zaman tia punyer.. ada 2 bengkung kooo..jgn malas nak berbengkung sudahhh..haha. tungku moden pun dah ada. semua benda dah diangkut ke rumah kakak.

Breast pump yang aku order kat kawan aku pun dah selamat sampai kat umah dia last 2 days. Lega aku..next week dia turun KL dia akan pass kat aku. Aku harapla takder lagi masalah bengkak susu awal2 nanti. Sebelum sampainya breast pump tu kat tgn aku. Breast pump manual lama aku dah buang..hehe...dah teruk sgt conditionnyaa..so seriyess takder back up apa nih..jadinya aku dah start sapu2 krim kat breast untuk elakkan dia tersumbat. Aku fobia giler kalu kena bengkak susu..sampai demam2..huiiii, mintak dijauhkan..

Malam nanti nk kena buat list terakhir laa..kot2 la ada yg tertinggal nanti..Aku teringin nk keluar jalan2 esok, sebelum beranak. hehe..alasan nak menjamu mata sebenorrnyaaa..tapi skrg bila jln lama2 kaki dah lenguh. Pagi subuh tadi aku kena serangan cramp leg lagi..huhhu. tapi orang cakap lagi elok byk berjalan in final stage ni, senang baby nak engaged..hheheh.
Encik Lokman, jom kuar esok!! hehe :P pegi OU nak?? hehe..Tia pun dah lama tak berjalan2 tau.. :p


time scanning babies last tuesday. curi2 amik gambar masa pegawai perubatan kuar sekejap.

report scanning..tak paham punnn..hehe

takder keje..dah settle check up, tunggu lokman amik.
gambar perut on 36 weeks

first time pakai cream stretch mark..sebab seriyess dah ada byk kat bhgn bawah peyuttt..jenuh aku sental hari2..huhu

haaa, si gedikk Tia..
nak entrepremm gakkk..




1 idea?!:

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Rahsia Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

 
Blog Template by Delicious Design Studio