Thursday, August 4, 2011

Baby & Mommie Shopping Marathon

Dah masuk bulan Ramadhan ni orang dok sibuk nak shopping untuk Hari Raya, aku pulak dok sibuk shopping untuk preparation berpantang..huhu. Untuk Raya tu skit2 aje laa..dah start awal2 dulu, cos tak terasa dh nak beli untuk Raya. Even kuih raya pun aku tak order kat opismates..huhu..kosong aje kot rumah nanti time Raya..

Jumaat lepas, kat Jumble Sales opis aku, aku dapat beli Tungku Moden..dulu aku tak berani nak beli cos tak berani nak bertungku sendiri..tapi bila ramai yang cakap elok kite bertungku semasa sepanjang berpantang..so aku pun decide beli aje la. Lagipun sesape aje leh guna..even Lokman pun leh guna kalau2 pinggang dia tergeliat lepas main golf ker, main bola padang ker etc. Lagi pulak dapat harga murah - RM30 aje. Compare kat luar, ada orang jual sampai harga RM75 satu. SO nanti harusla mengempiskan perut dengan tungku elektrik tuh haaa..no excusee dahhh.. :P

Hari sabtu aku & kakak pergi Hytex Warehouse kat Kepong tuh. First time aku g warehouse nih, setelah bertahun2 aku dok baca komen orang aje, kata kat sini baju2 budak murah2. Sampai sana seriyess ramai orang, tapi takla seramai Pureen Waarehouse tuh..lagi worst la if g Pureen tuh. Just baju2 diaorg jual nih, semua jenis longgok2..kena pulak rajin2 nak godek2 satu2, sebab banyak yang rosak & kotor..kena belek elok-elok..agak leceh bagi aku yang pregnant & bawak si Tia tuh..plus panas gak..maklumla dalam kilangkan..nasib la Tia tak meragam. Aku tak sempat amik gambar, cos kiri kanan tgn penuh. Baju untuk bakal kembar takder sgt, aku byk borong baju/skirt/seluar untuk Tia (harga dari RM3 ke RM15 aje). Baju basahan dok umah..even aku ckp taknak belikan baju2 untuk dia kan, tapi bila aku kemas2 baju2 dia, kebykkan dah kecik & lusuh. Kena gak berganti..cian anak dara aku tuh..Untuk kembar aku cuma dpt beli 1 baju sorang (RM2 selai), seluar pendek (rm3 selai) dan stokin RM3 sepasang, baby wipes Tenderly RM11. Aku sendiri dapat tshirt world of cartoon..hehehehe..dah badan aku size kanak2 12 tahun so leh arrr amik tshirt yang size 12/M. RM6 aje kot selai. Overall spend dalam RM150 aje, termasuk dapat beli gift set untuk kawan aku yang baru bersalin dan Pooh baby cot cover RM15 (aku ingat comforter, dengan confident takla check kat sana, sekali buka tengok2 baby cot punyer penghadang tepi tu. belasah aje la..nasib la ada babycot kat umah tu. leh la jugak tukar2 kan..hihi.

Dah 2 jam kat sana, 2 kali beratur (sebab diaorg separatekan bahagian2 baju..but still kena dig-dig semua tempat. Masa menunggu giliran beratur terpaksa pancing Tia & anak buah aku dengan aiskrim. Nasib baik la ada org jual aiskrim kat luar tuh, dan nasib baik bukan lagi bulan puasa..seriyesss penat. Seronok aje tengok makcik2 borong berbakul2 baju..itu memang untuk stok setahun ape..hehehe..ye la, mane nak dapat tshirt kanak2 yang elok2 dgn harga serendah RM2 kan? agak berbaloiii laa. Lepas nih leh arr kot repeat lagi, dengan syarat taknak bawak dah budak2..kesian dioarg kepanasan.

Dah settle, pergi ke Jusco kepong pulak..lunch kat sana.. then masuk jusco beli Matress, untuk aku & anak2 melepak depan tv. Dah lama teringin beli, kat Metrojaya Warehouse aku pegi Khamis lepas takder yg best, harga pun lebih kurang aje dgn kat jusco. So dah malas nak tangguh2 aku beli aje la kat Jusco nih. RM59.


Matress untuk aku & anak2 landing depan tv
lepas bentang carpet baru, terus si kecik landing, golek2 ala piknik pulakkk

hehhe..tangkap gmbar perut mak buyung skali..

Semalam pergi Carefour Subang, bajet nak beli barang dapur untuk preparation berpuasa. Macam la aku leh masak2 ek, nih karang nak bersalin dah, orang lain pulak nak kena masak untuk aku. Lokman kena buat sendiri2 la..huhuhu..Aku akan berpantang kat rumah kakak aku, then nak dekat2 Raya leh arr g umah Bapak aku pulak. If aku dapat handle si kembar, nak jugak berpantang kat rumah sendiri..tengok la keadaan aku macam mane nanti. Now planning aku just nak berpantang di rumah kakak. Dia leh tolong tengok2 kan Tia skali. InsyaAllah.. haaa, berbalik cite kat Carefour, masa nak balik tuh lalu kedai carpet orang Pakistan nih, dok tayang2 diskaun bagai.. memula lokman tanyer harga tikar buluh yg ada corak bunga2 tuh, RM55..tapi nipis aje la. Memula nak amik dah, tapi tetiba Lokman tanyer carpet yang bulu lembut halus tuh..harga asal RM149 (small size), after diskaun dapat la RM99. Ada corak yang aku berkenan, nego2 harga..finally dapat la RM95. Oklaaaa..dalam masa 10 minit cekau aje la carpet tuh. Carpet lama dah 2 tahun tak cuci..sangat tak sesuai utk budak2..cos jenis berbulu2..Sampai aje rumah, Lokman terus bentang..baru nampak kecik benorrr pulak carpet nih..hehe, belasah aje laa..nnti nak hantar ke dobi utk cuci, idak lerr mahal sgt..heheheh..

So dah complete la skit barang untuk semuaorang. Just untuk personal use aku blum lagi complete..macam set bersalin, pati ikan haruan, tukang urut..huhuhu..ntah bila la nak settle. keje asyik menangguh. adehhhh..

oh Isnin lepas, kat opis aku terima parcel dari BabyIbu (yana). aku beli kelambu warna biru dengan dia..hehehe. postage sampai ke opis RM60. so nanti budak2 takla kena nyamukkk..yeayyy!! :P
kelambu kaler biru ...tak bukak lagi, bawak terus g umah kakak aku nnti baru la bukak..
thanks yana @babyibu

3 idea?!:

Bonda Adam said...

hi mommmie Tia.. i br je discharged from PPUM..dialrg dah pindah to new ward..best jugakla..i warded sbb false labor. this monday check up lagi..now dah 37wks 4 days menurut kata doc.

i sempat masuk labor room lama..mak ai, horror. mcm kapal pecah...sbb dioarg nak move to new buildnig. labor room dkt new building start operation on my third days dkt ward M1. looks nice.

i've been informed that at PPUM you will have almost no chance to deliver twins through vagina delivery. is it true? ni yg i dgr dari para doctor la sbb diaorg surprise i boley bersalin normal kat HUKM masa twins dulu.

apapun tak kesahla janji mommie and babies selamat kan.

wish you best of luck kay. :)

ummi Tia Zahraa said...

Hi mami adam, br bc entry u...adehh lama jugak u kena thn wad. Hope la semua ok kan.. Dh sarat jgk u ni.. Anytime leh bersalin. Me too, doc said selg baby 1st position kt bwh so tunggu normal deliver aje but if until 38 weeks xde tanda nk bersalin terus c-sec, no induce2..takut gk ni.. Hope la by next week bersalin la..kotla kite leh satu wad nnti.. Hrhehe

Bonda Adam said...

ooo better takyah inducela..sakit.. dah pernah kena anak pertama dulu. baik csect je..asal mami and babies selamat. insyaAllah.

ha'ah kan mana tua kot2 bersalin timing sama..bolehla i carik u..kalau ada anak twins kat ward mmg famous..semoua org dok cerita. senang i nak cari nanti.. :)

 
Blog Template by Delicious Design Studio