Monday, March 19, 2012

Kembar @ 7 bulan

Si kembar dah 7 bulan.

Baru baik demam. Paling lama demam ialah Aariz. Dekat 4-5 hari. Demam dia on- off. naik risau aku. Bawak budak2 g KJMC, doc suruh dtg balik if demam lebih 4 hari, amik darah and tahan wad. haaa, bab tuh memang aku tak mau. So aku gigih kasik ubat on time & sponging dorang.

Alhamdulillah..sekarang dah kembali aktif & ceria.

Aariz dah mula stand by gear nak merangkak. Dalam proses balancing..hehe. Dah angkat badan, kaki & tangan, cuma tak stabil lagi. lagi seminggu dua tuh start la bergerak tuh. tungguuuuu!!

Si hafiy lakkk....ermmmmm haiii laaaa hafiyyyy..si bulat aku tuhhh..dia masih mood "santai" lagi. keje nak melepak aje..langsung taknak cuba2 angkat badan tuh. keje dia jadi superman..nak terbang..hahaha..Ntah lagi sebulan apa baru nak merangkak budak manja nih. Si aariz terhegeh2 belajar merangkak, yang dia buat tak tau..dia tengok aje Aariz tu sambil santai2 aje. kekeke..

seriyess lain btul perangai dorang dua nih.
Sampai aku dah leh nak bezakan dorang bila tengok reaksi muka dorang dan karakter masing2.

Hafiy cepat tersenyum bila tegur, Aariz pulak buat muka seriyes aje.

Dorang dah leh makan dgn betul. So far aku dah bagi bubur campur carrot & sweet potato. Pagi pulak aku blend oat & kismis halus2. semalam g umah abah aku ada pisang, aku lenyek pisang bagi dorang. Haaa, berjaya la korang makan beberapa jenis makanan. Next week aku nak try bayam, kacang pea & apple lak. Laju aje aku buat makanan dorang sebab dah berjaya beli blender.kekeke..Dah lengkap dah perkakas makanan dorang, lepas nih antara rajin atau tak aje la. Pagi nih tak sempat masak bubur..huhu, makan yang instant dalam tin aje la. Cuma bagi oat & kismis aje la kat kakak aku.

Berat Aariz dah 6.3kg, berat Hafiy 6.2kg. Aku tak sempat lagi bawak dorang ke klinik kesihatan. Patut Hafiy kena cucuk BCG balik. Yang cucuk masa lepas bersalin tuh tak keluar bekas cucukkan tuh, so nurse kat KK suruh cucuk balik. adehhh..bercinta btul nak g KK nih. Malas sungguh nak tunggu berjam2 tuh. Tengok la kalau abah dorang nih free minggu nih.

Benda lain dorang takde petanda lagi. Macam gigi langsung bayang pun tak nampak. Duduk pun takleh lagi sebab merangkak pun tak pandai kan. Tunggu la dengan sabar. Harap2 ada la improvement dalam masa sebulan nih. :D
Ummi excited nak tengok korang merangkak & duduk sendiri. InshaAllah..




Aariz
haaa, berjaya dah memposisikan diri utk merangkak
Hafiy bersantai aje..kekee
Hafiy yang manjaaaaa
sweet little twins
Aariz main ball
haaa, tak jemu2 Aariz cuma bangun. tengah layan cite upin ipin pun sempat lagi mencuba.
Hafiy..ko tengokkk..buat slumber ajeee..kekekek..

3 idea?!:

Bonda Adam said...

Hafiy abgker? sikembar aku dulu tu, adik advance sebulan dari abang..hehehe tapi abg tu lambar fizikal je..dia cepat belajar..

comella gambo tiga2 tgk upin ipin tu..geram tgk bontot dioarg..

Mummy GreenyHouse said...

Wah..si kembar yg comel!
geram tgk...bestnye.. :)

FiraHamzah said...

Sarah: Hafiy tu adik. Manja terlebih dari si abang. :D

Mummy GH: hi, thx singgah blog saya..keep in touch ya! :D

 
Blog Template by Delicious Design Studio