Thursday, December 8, 2011

Cukur Rambut Bayi

Semua orang tau kan mencukur rambut bayi anda dalam Islam adalah sunat. Ada yang mencukur lepas 7 hari, ada yang sebulan..tak kisah la hari ke berapa pun , janji dapat cukur rambut dorang kan? Orang tua kata rambut dalam perut tu tak bersih, so elok la dibuang.

tapi...

masa time Tia dulu, terus terang aku cakap aku tak penah langsung cukur rambut dia, gunting skit pun takder..huhu, mungkin sebab anak pertama kot, semua benda nak kena buat sendiri, sampai tak tau camne nak handle. Baik aku dan Lokman, sama aje..tak ambil serious benda nih..bagi aku, asalkan rambut dia tumbuh sihat ok la, watper nak cukur2..dan nasib baik la rambut Tia tumbuh gak dgn cantekknyerr.hihi..
"sorry sayang Tia, rambut awak tuh original dari dalam perut lagi..nanti dah panjang skit, Ummi potong ek.."
agaknyer sebab tak pernah cukurla rambut Tia tu nipis aje sekarang nih.. :P

jadi bila dapat si kembar, aku tekad nak cukurkan rambut dorang. tak buat Majlis Aqiqah pun takper dulu, janji rambut tu kasik cukur botak. Takmo dah jadi kes macam kakak dorang nih..keje dok menangguh, terus tak botak2..haha.
Aku pun google la mak bidan yang leh buat keje mencukur rambut bayi nih..ada la jumpaaa satu..Makcik nih keje dia mmg tukang urut, tapi ada gak service membotakkan kepala bayi, and dia charge RM70 satu kepala.
huishhh, anak aku ni kembar..dua kepala dah RM140 (oh,blog dia urutbersalinrahmah.blogspot.com) sesapa nak guna khidmat dia leh arr call no hp dia dalam tu. Then aku tanyer gak la cousin2 dan kawan2 tempat dorang cukur rambut anak dorang. Ada yang mak bidan dorang buatkan, tapi jauh2 mak bidan tuh duduk, ada yang hantar kat kedai 'ane' aje, RM10 aje cukur mesin kat kedai India..haha lagi sempoi.
Aku bagitau kat Lokman, dia suruhnyer aku call makcik tuh, tapi aku malas..haha, leh??
Finally, bila kembar genap umur 2 bulan, si Lokman decide nak cukur sendiri kepala anak2 dia. Bila dia rasa confident, aku pun confident aje la..
Sebab aku pernah tengok secara live mak bidan kawan aku cukurkan rambut anak dia, guna pisau cukur biasa aje..aku tengok makcik tuh buat senang la jugak..so okla, bleh buat sendiri kottt..

Gaya mencukur rambut anak:
pastikan dorang kenyang, kasik minum susu dulu before cukur..

mulakan dengan Hafiy dulu
ingatkan kejap aje nak cukur rambut dia, tapi makan masa 2 jam gak laaa..
huhu, tebal rambut budak ni, naik lenguh tangan!

kasik abis licin semua sekali..
seplastik pencukur la abah guna..tak cukup 1 okkk..
kena tajam2, lagi senang..

dah settle cukur, lapar la pulakk..
kasik lagi susu..

Hafiy settle, giliran Aariz pulakk.hehe

dua2 pun settle..
senyum pulak Aariz lepas kena botak...haha
kepala ringan yerr bang??

lepas beberapa hari rambut dorang dah start tumbuh balik..cepat btul!
Rambut terkini diaorang..
selepas sebulan lebih

ni pulak rambut si kakak selepas 20 bulan..
haha..serabut!
tapi comeyy :P

Jimat la kiteorang RM140, tak payah upah orang buatkan, sendiri buat pun boleh..cuma berani tak berani aje la..hehe..Lokman ckp tu pasal dia tunggu si kembar besar skit, sebab kulit kepala/kepala dorang dah keras sikit..berani la dia buat.

Ada kawan aku, dia cukurkan rambut anak dia 3 kali. Dia cakap petua orang tua2..lagi byk kali cukur lagi bagus, petua nak kasik anak Islamic moden..ntah, aku pun kurang jelas bab ni..btul ke korang? abis tu, bila pulak nak panjang rambut anak tu (kalau girl la, kalau anak laki takper la jugak), membotak sampai umur 2 tahun kot..

2 idea?!:

nurulizzahz said...

1 kepala rm70? mmg mahal kak.. mgkn ade free massage kot.. bestnye cukur sendiri.. sy dlu, time iffah lari duduk kat sofa.. pastu pekup muka dgn selimut sbb taktahannakmenangis.. wahaha.. tkut tcukur kulit kepala.. :P

Bonda Adam said...

comel sungguh anak2 kamu...

 
Blog Template by Delicious Design Studio