Tuesday, December 27, 2011

Kain

Kan aku ada bgtau nak serbu jakel store balik bila dahdpt gaji..hehe. Bukan setakat aku aje, tp adik beradik & bakal adik ipar pun join skali. Tujuan utama nk beli kain untuk perkahwinan adik aku bln 6 thn depan.
Sebelum pegi jakel, kiteorg dok paksa adik aku tu decide nk kaler tema apa..kesian budak tu kena paksa bg keputusan cepat2, pdhal ada lg 6 bln tu. Hehe..excited nk borong kain punyer pasal..layankan aje.Pening2 dah dorang tuh dah pilih kaler. hehe..
Sehari sebelum kiteorg ramai2 g jakel, mak bapak aku dh g dulu. Bapak aku pulak terexcited lebih. hehe, tapi yang untungnyer dpt la aku sekeluarga sepasang kain free dari bapak..sampai kembar pun nanti leh pakai baju melayu..alahaiii, sure comelll!!tak sabar pulak nk tgk dorang pakai baju melayu..tapi camne nak g tempah..aku takder baju contoh..leceh tak nak ambik ukur budak2 ni nanti?
Dah sepasang di sponsor, so kiteorg kena cari 2 pasang je lg. Untuk majlis nikah & majlis bersanding belah perempuan. Tapi nak cari sepasang pun punyer la susah!!giler rambang mata dan kalau boleh nk cari yg murahh aje..haha..Nak nak pulak semua adik beradik pegi (kecuali adik laki bongsu aku, bantai tido lagi kat umah), so banyakla pemdapatnyerr..tu yg buat lagi lambat..masing2 ada taste tersendiri. huhu..
Spend time dekat 3 jam dalam jakel tu.sangat la giler! Sampai tia tertido la jugak. This time aku dah prepare stroller dia siap2..tau dah asal tghari aje sure dia nk tidur punyer..selamat aku xnyah dukung2 dah..
Aku tgk kain langsir pun murah2.semeter leh dpt rm7.kalau ada happy hour lagila murah. Tapi sebabkn dah pening kepala tgk kain bunga2, aku dh x kuasa nk beli kain langsir. Just sempat beli kain lycra korea corak2 utk buat tudung syria.semeter dpt rm10 aje. Bukan aku yer yg nk jahit tudung sendiri, hehe aku g hantar kt tailor pakistan. Tailor serba boleh bagi aku. Asal kasik kain/ baju contoh, pasti dia leh jahitkan..baju kurung moden RM40 aje dia amik. Kurung biasa RM30. haaa, murah kan? mana lagi nak dapat harga macam nih kat tailor2 melayu..tailor cina lagi la mahal..hantar tempah baju sekarang pun kena pikir banyak kali, sebab hrga tempahan dah sama mahal macam harga kain. Kekadang tuh harga kain murah aje, tapi upah tempah yang lagi mahal. rasa sangat la tak berbaloi..seriyesss semua benda pun dah mahal!
Kiteorang masing2 ada 3 set kain. So raya tahun depan xnyah dah pikir pasal baju2 kurung ni. Rotate aje apa yg ada. Tahun depan pun adik lokman nak kawen bln 3.ada lg selai kain dia dah kasik utk aku & lokman. Memacam kaler dah ada. Tapi nak g tempah kena hantar skit2.. Kalau tidak pengsan nak membayarnyer nanti.. Huhu
Bulan depan aku hantar satu dulu..hehe :p

pukul 3 petang baru leh lunch, sampai jakel dari pukul 11.45 pagi. Giler kan?? huhu
Kain lycra corak2..aku beli 3 helai. total RM27.50. Harga tempah tak tau lagi berapa. Rasa2 berbaloi tak antara aku beli tudung siap dgn aku g hantar tempah? hihihi..saje nak test dulu..
berkampung kat tangga Jakel, nak decide untuk 1 lagi kain pun makan masa berjam2..adehhhhh
haaa, ni kiteorang berkampung aje atas lantai..dah tak larat..
bakal adik ipar melayan Tia & Syira
oh dress polkadot tia pakai nih pun aku hantar tempah kat tailor pakistan tuh..RM20 aje upah dia. kain tuh aku beli kat Nagoya RM3 semeter..hahaha. dress tia tu memang semeter aje kain :) berbaloi kan?
baru beli separuh
muka seposen dah kakak2 aku nih
kain songket tuh kakak sulung aku dah berkenan..bersungguh2 suruh kiteorang setuju
RM25 semeter (n/p rm45)..lari bajet aku! cessss
tapi kualiti kain macam ok, layan kan aje laa..
kain bunga2 untuk pakai time Nikah. kain nih ada batu2 tu..lupa aku jenis kain nih.
tengah happy hour, 2 pasang RM100. kalau tidak RM88 sepasang.
satu relung tuh habis kiteorang borong! haha..
dah makan baru ceria balik.
stroller tia telah menjadi "trolley"
Purple jugak jadi pilihan..
sangat tradisional..bersongket la nanti..
aku plan nak buat baju kurung pahang. tapi takder baju contoh, nanti pakistan tuh sure tak tau jahit..
kena la hantar tailor lain..adehhh..mane nak cari tailorr yg murah lagi berkualiti ek?? :P

nota kaki: Jakel sales sampai 2 Jan. Sape teringin beli kain moh la kesana..utk Raya tahun depan pun bolehhh...hehehe..

3 idea?!:

aTy _faRed~ said...

jakel memang buat sales giler2 kan..tak sempat nak pergi..walaupon nak kene carik kain tuk buat baju kurung sebab baju2 yg ade dah tak muat langsung..tp malas tol nak tengok kain banyak2..hahaha

FiraHamzah said...

aty: kena pegi babe if ko nak buat baju kurung..heheh..
tapi rajin btul ko nak pakai baju kurung time pregnant nih..masa pregnant aku jarang pakai bju kurung, sebab kain tuh kena pin..hehe. leceh aje

FabuloStore said...

hi, saya sangat tgh mencari tailor pakistan yg murah2. minta tolong email kat saya leh tak camne saya nk dptkan tailor pakistan azlanzanudin@gmail.com
tq

 
Blog Template by Delicious Design Studio