Tuesday, December 20, 2011

Tips Menceriakan Rumahtangga :)

Dua hari lepas aku sempat la tengok cite "Tanyalah Ustaz" sebelum pegi opis. Gara2 Mak mertua suka tengok ceramah agama nih pepagi lepas subuh, sementara aku tunggu Lokman siap, aku join la skali mendengarnya..

Ustaz tu respon pada pertanyaan penonton:

"Ustaz, macamana kite nak menguatkan keharmonian rumahtangga?"
(aku agak la dia tanyer macam tuh, aku dah tak ingat sgt..hehe, sorry la yer, maklumla short circuit masih menghantui aku yang baru pas beranak ini..huhu)

So Ustaz ni kasik la tips:

" Kalau boleh, setiap 3 bulan tu buatla sesuatu yang baru bersama pasangan atau bersama keluarga. Contohnya pergi bercuti ker, pergi bersukan sama2 ker (kalau yang tak penah buat tuh, buat la sama2), menghias rumah ker..ye la, dalam rumah asyik tengok benda yang sama aje kan setiap hari, so apa kata ubah skit kedudukan perabot rumah tuh, atau beli benda yang baru..
jadinya bila kite buat sesuatu yang baru, perasaan tuh jadi lain, keharmonian tuh bertambah..dan membuatkan kite lebih dapat memahami pasangan..."

lebih kurang macam tuh la ustaz tu habaqq..

jadinya kiteorang buat ini masa hujung minggu lepas:

Hari Ahad....

mengubah posisi perabot ruang tamu :)

si kecik sibuk ajeee dimana2
posisi tv pun kiteorang ubah

haaaa, ni lepas kena marah dengan aku..mengeletis sgt! haha

sebelum tu g beli perabot..
Lokman berkenan dengan chair recliner tuh..
aku pulak sibuk nak tukar cabinet tv..hehe..
dah alang2..delivery cost mahal pulak tuh, kat Cavenzi

 Hari Sabtu....

Lokman dapat SMS ada warehousesales kat Regency Hotel KL
saje2 cuci mata..hehe
barang2 brand..ada Hugo Boss, Gucci, Prada, Bally, Armani,VS
bestnyer kalau ada duit riban2 kan?? huhu
oh wrhs under Melwanis..dah come back balik dengan barang yg berkualiti.

Then singgah Carefour, beli brg dapur skit..
si kakak macam biasa..menyibukkk ajee!

Seriyessss..lepas aje tukar2 perabot kat hall tuh, rasa suasana berlainan skali..sangat selesa. mood pun jadi macam best..
pastu shopping pun dapat releasekan tensen kan? tapi...aku tambah tensen kalau brg yg diminati tidak dapat dibeli..haha, kan?

So aku percaya kata2 Ustaz itu..sgt berkesan! lagi pulak kiteorang baru balik dari bercuti kat Utara kan..mood baik tuh still ada..
Jadinya abah Lokman, lagi 3 bulan kite g bercuti lagi yerr...kuikuikui :P
tak pun beli set katil baru ker..hahaha, over la sangat tetibaaa..hehe..

6 idea?!:

Bonda Adam said...

karaang beli katil baru, aariz dgn hafiy dpt adek baru plak :P

syiela said...

kena try la tips ni... hehhehe tapi tang beli katil bru tu x nak ikutlah kang bertambah ahli keluarga :)

salam kenal :)

FiraHamzah said...

Sarahhhhh,
arrrhhh ko ni..ke situ pulakk..memang tak arrr :P hihihi

Syiela,
haaa, wajib tau try..menghangatkan suasana giteww!! alaaa, beli arr katil baru..best ooo..hikhikhik..

salam kenal yer, always share2 story nanti :)

Ummi Hanie said...

salam ..

yup ... kitorang pun slalu tukar2 susunatur perabot .. antara sbb lain sbb umah ni kecik,so kena try n error la susun2 brg ke posisi yg ideal kan.. di samping tu dpt tukar mood ;)

baru2 ni redeco bilik anak2..belikan katil double siap dgn laci di bawahnye utk anak2 simpan baju ke brg ke... mereka dah pandai simpan baju sndiri..sng ummi nye :p

Anonymous said...

Really enjoy dgn your post.. menarik.. terutama masa you deliver your twins.. i am expecting my 2nd child.. insy bulan jan 2012.. d ppum jugak.. perasaan takut tetap ada :) keep it up with your interesting post!
Salam perkenalan dari sis Lisa

FiraHamzah said...

Ummi Hanie: haaa, best jugak kan dpt deco2 umah ni, penat yang berbtaloi! eh yang, beli mane katil 2 tingkat tu, nak gk cari utk anak2 nih. :)

sis Lisa: thx sis! all the best for your pregnancy & semogA dipermudahkan bersalin nanti..InsyaAllah..
btw, u xde blog ker?? leh arr share2 cite :) salam kenal! take care

 
Blog Template by Delicious Design Studio