Friday, December 23, 2011

Ada tak mesin pencuci botol??

Rutin aku lepas aje sampai rumah, balik dari keje adalah menyental botol2 susu askar-askar kecik.

Seriyess banyakkkk!!

Aku suka kumpul banyak2 pastu baru basuh..sebab aku tak suka basuh botol sebenarnyaaa..hahah, bagi aku leceh teramat! Basuh pinggan mangkuk ke aku ok lagi, tapi tang basuh botol nih memang la aku menyampah. Mungkin sebab banyak kot..hihi. Dah budak2 nih, kalau sorang minum yang lain pun tetiba nak minum gak..lagi2 si kakak tuh, dah pandai sebut "uhu" kan, so laju aje la dia minum susu skrg nih. Botol susu dia aje sampai 6 bijik. Si kembar nih nasib la leh share2. Beberapa ketuii ajela botol dorang tuh. Kat rumah babysitter lain pulak..aku tak bawak balik botol2 dorang kat sana.

Apsal aku tak suka basuh botol susu? mungkin sebab basuh botol susu anak agak rumit. Kena sental elok2, segala celah2 puting susu & botol susu tu. Aku amat cerewet tang kebersihan botol susu nih, sebab budak kan sensitif kalau botol susu tak basuh bersih, senang dapat penyakit. Macam sakit perut, sakit ulcer mulut dsb.  Even masa aku bawak kembar g cucuk 3 bulan last 3 weeks, nurse siap pesan gak kat aku supaya basuh botol2 dorang tuh bersih2.
Lepas basuh kena pulak sterilizer kan..aku ada la sterilizer microwave Avent tuh, tapi malas nak guna. Masih lagi dalam kotak..heheh..sejak dah tukar brand botol susu ke TT aku terus tak nak guna sterilizer tuh..tak menyempat kot ke aku malas? haha..aku nak let go benda tuh, tapi pun takder masa nak post dalam blog nih barang2 nak let go. huhu..Sape nak beli sterilizer tuh leh arr roger aku..hehe. Dah alang2 aku sebut nih.. :P

Bebalik cite basuh botol nih, dulu zaman tia aku rajin aje rebus botol2 dia guna periuk aje..skrg nih sebab kan botol2 dah banyak tu yg tak berapa rajin tuh..agaknya mau kena beli periuk besar pulak..hahahah..over btul!

haiyaaa, ada tak jual mesin pencuci botol yang dijamin bersih?? kalau la ada..dah jimat setengah jam aku..hehe..kalau pinggan mangkuk orang putin pakai dishwasher aje kan? basuh botol skali leh ker?? huhu.

berderet2 botol susu sedia untuk di sental!!
liquid cleanser tuh pun tahan sebulan aje..huhu


Sebelum tidur kena basuh lagi semua botol2 nih, so bila aku bangun 2-3 kali pada pukul 2 - 5 pagi takder la aku kena basuh kan? jimat air pun ada jugak..hehe..
tu belum lagi masuk bekas serbuk susu lagi..satu anak satu bekas nih..senang, tak gaduh2
bekas air panas, bekas air masak..
banyakkkkk ko!!
lenguh tangan kan? hehe..


4 idea?!:

aTy _faRed~ said...

huhu..macam tu ek..tak tau pulak nanti macamane...memang leceh ek nak basuh puting botol susu..?? betul ar..sekarng semua dah ade.. sterilizer..warmer..pencuci tak de ker..;p

FiraHamzah said...

aty: bagi aku agak leceh kot..sebab kena bukak satu persatu compartment botol2 nih..kalau tak bekas2 susu tu tak tanggal. nanti "berkarat" kooo..kuning2 aje puting dia tuh. huhu..tu yg budak sakit2 tuh..
kan? semua benda dah ada, apsal pencuci botol elektrik takder pulak?hehe

Bonda Adam said...

welcome to the club babe..hehehe tuh keje aku full time kat umah..sampai naik boring dok berdiri lelame kat sinki

FiraHamzah said...

Sarah: btul btul btul..lenguh2 kaki kena berdiri lama2 kat sinki..lenguh tgn gak sbb kena sental. ko lagi la, 4 anak..ihihihi..berlonggok2 botol susu anak kan? lawak btul! :P

 
Blog Template by Delicious Design Studio